Page content

article content

Interview: Achter De Schermen Bij Mint15

Emilie is eigenaresse van het vrolijke sieradenmerk Mint15. Misschien heb je de mooie foto’s van haar collectie al eens voorbij zien komen op instagram of pinterest en misschien vond je het wel een beetje lijken op een ander sieradenmerk, Mint15 was namelijk niet altijd al Mint15…

Wanneer ben je begonnen met het maken van sieraden?

Al zo lang als ik me kan herinneren ben ik aan het fröbelen met kraaltjes, touwtjes en van alles om armbandjes te maken. Toen ik 10 was verkocht ik zelfgeknoopte vriendschapsbandjes op school en op de vrijmarkt, dat was een enorm succes. Mijn oma had een grote voorraad kralen waar ik graag sieraden mee maakte. Zij leerde me hoe ik met een weefgetouw armbandjes met kraaltjes kon maken, echt leuk dat dit nu weer een hype is.

In 2008 ontdekte ik een kralenwinkeltje in de stad en toen begon mijn verzameling zich steeds meer uit te breiden. Naast sieraden maken ben ik ook dol op websites ontwerpen en maken. Het was dus een logische stap om zelf een webshop te ontwerpen voor mijn sieraden. Die heb ik in 2009 opgezet onder de naam ‘Kralenschatten’.

Al gauw schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel, zodat ik groter kon gaan inkopen via groothandels. Samen met mijn vader maakte ik een kralenkast met grote laden, waar ik mijn kralendozen in kon leggen. Ik ben nog steeds trots op die kast en alles wat erin zit. Mijn webshop was niet drukbezocht, ik had af en toe eens een bestelling en veel ging via mond-tot-mondreclame. Mijn droom was dat ik ooit van mijn inkomsten weer nieuwe dingen kon kopen, zonder dat ik mijn geld gelijk weer op zag gaan.

Begin 2013 studeerde ik af aan de Pabo. Ik had nog geen werk gevonden en wilde eerst meer tijd in mijn hobby steken. Ik heb de website een nieuwe look gegeven en via Facebook startte ik een winactie. Toen is het ontzettend hard gaan lopen. Ik wist niet wat me overkwam, ineens had ik dagen met 30 bestellingen. Ik had totaal geen voorraad en heb dus keihard moeten werken om alle bestellingen de deur uit te krijgen. Dit had ik nooit verwacht, maar ik dacht ook dat die drukte tijdelijk zou zijn. Toen ik die zomer op vakantie ging en mijn kralenspulletjes meenam in mijn koffer om daar ook voorraad te kunnen maken, kwam een klein beetje het besef dat dit waarschijnlijk toch niet helemaal tijdelijk was.

In 2014 heb ik de naam veranderd naar ‘Mint15’, een sieradenmerknaam die beter past bij mijn huidige collectie. Ik heb niets anders meer gedaan dan fulltime werken aan mijn sieradenmerk en webshop. Het is hard werken, maar het voelt niet als werken. En elke dag leer ik weer zoveel dingen bij. Tot op de dag van vandaag geniet ik ervan dat het zo goed loopt, ik vind het zo’n groot compliment.

Wat was je grootste uitdaging? En een belangrijke beslissing?

Ik vind elke dag nog steeds een uitdaging. Het grappige is dat ik niet van onzekerheden en verrassingen houd maar ondernemen is altijd onzeker en geen dag is hetzelfde en toch vind ik het geweldig! Ik maak hele lange dagen om alles voor elkaar te krijgen wat ik wil doen (want het voelt niet als ‘moeten’). Ondertussen ben ik ook druk met mijn driejarige zoontje, die ook zijn aandacht wil. Dat is het voordeel van thuiswerken, dat ik ook lekker bij hem kan zijn. Maar druk is het wel.

Een belangrijke beslissing die ik genomen heb is om mijn merknaam te veranderen. Dit vond ik best spannend. Er kwam veel kijken bij de voorbereiding, alleen al het ontwerpen van het nieuwe drukwerk en alles doorvoeren in de website. Gelukkig merkte ik geen verschil in de bestellingen en klanten reageerden enthousiast op de naamsverandering. De website is via de oude naam nog te bereiken en is op het logo na hetzelfde gebleven. Ook kon ik mijn Facebookpagina behouden , inclusief alle fans die ik al had.

Wat vind je het leukste om te doen?
En zijn er ook minder leuke dingen?

Het allerleukste om te doen vind ik het ontwerpen van nieuwe sieraden. Ik kan dan uren aan mijn bureau zitten met alle kralendozen open. Soms heb ik zoveel inspiratie dat ik er niet van kan slapen. Dan moet ik mijn ideeën eerst opschrijven of schetsen. Verder vind ik het heerlijk om mooie foto’s te maken van de sieraden. Ik kan vervolgens uren besteden in Photoshop om mooie collages te maken voor de banners of het drukwerk. Ik vind het super dat ik zoveel positieve feedback krijg van klanten op mijn collectie, website, persoonlijke service en snelle levering, dat geeft echt een goed gevoel. Dat is waar ik het voor doe.

Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen. Ik heb nu en paar keer meegemaakt dat een pakketje niet aankwam met de post. Dat is altijd een risico, maar het is vervelend om daar geen invloed op te hebben. Gelukkig gaat het meestal goed. Ook zie ik steeds vaker dat mijn ontwerpen worden nagemaakt, vooral van de beadsarmbandjes. Deze worden dan onder een andere merknaam verkocht. Ik heb zelfs eens gezien dat iemand daarbij ook een door mij gemaakte foto gebruikte en de armbandjes als haar eigen merk verkocht. Dat zijn vervelende dingen om tegen te komen.

Waar haal jij inspiratie uit?

Inspiratie voor mijn sieraden kom ik echt overal tegen. Ik ben dol op fijne armbandjes, maar ook gek op kleur. Ik denk veel in sieraden, ik kan bijvoorbeeld een kleurig stofje met patroontje zien en daar in gedachten dan een geweldige armbandenset van zien. Ik zie overal gave kleurcombinaties om te onthouden. Tegenwoordig zoek ik ook veel op Pinterest, daar is zoveel te vinden, en ik ben gek op mooie plaatjes. Als ik zoveel verschillende plaatjes heb gezien, dan moet ik echt wat ontwerpen. Vaak ontstaan er hele mooie sieraden door veel kraaltjes, bedeltjes en koordjes bij elkaar te leggen vanuit inspiratieplaatjes en kleurenborden, en dan gewoon van alles uit te proberen.

Wat wil je nog graag bereiken?

De afgelopen tijd heb ik al meer bereikt dan ik ooit had gedacht. Ik ben er trots op dat ik alles alleen doe en alles zelf maak: de website, de foto’s, de sieraden en voorraad, de marketing. Maar het is allemaal heel veel werk. Sinds kort heb ik mijn boekhouding uitbesteed en een agent die mijn collectie aan winkels verkoopt. Inmiddels zijn er ook twee verkooppunten in België en ben ik in overleg met een agent in België om daar mijn merk verder te verspreiden. Ik blijf dromen en zie altijd wel verbeterpuntjes. Ik denk dat het best goed is om kritisch te zijn. Het zou geweldig zijn om nog groter te groeien de komende tijd, stapje voor stapje. Nu doe ik alles zelf, maar ik merk dat dat eigenlijk niet meer te doen is. Ik wil meer gaan uitbesteden om meer tijd te kunnen besteden aan het ontwerpen van nieuwe sieraden. Maar ik zou de productie van wel in eigen hand (en land) willen houden.

Nu heb ik alleen mijn webshop en verkooppunten, maar ooit zou ik nog wel een eigen pandje willen hebben. We zijn afgelopen jaar groter gaan wonen en ik heb nu een eigen werkkamer maar alle materialen gaan steeds meer ruimte innemen in huis. Ook een flink deel van de zolder staat inmiddels vol, onder andere met dozen vol bubbeltjesenveloppen en een nieuw projectje waar ik mee bezig ben. Een eigen werkruimte buiten huis is echt nog een droom voor de toekomst, een plek waar alles bij elkaar staat en waar ik mijn collectie kan uitstallen zodat mensen kunnen komen kijken.

Heb je nog tips voor lezers die een webshop willen beginnen?

Als je zelf een webshop wilt beginnen, dan is het heel belangrijk om bij jezelf te blijven. Ik heb altijd een strenge selectie, ik zet alleen sieraden in mijn webshop die ik zelf ook zou kopen en dragen. Zorg voor hele goede foto’s en een duidelijke omschrijving van je producten, mensen kunnen je producten tenslotte alleen maar op een scherm zien. Als laatste is het goed om veel tijd in je marketing te steken. Verdiep je in boeken over online marketing, wees actief op social media en probeer uit hoe je mensen het beste kunt bereiken. Ik denk dat je niet moet onderschatten hoeveel tijd er in een goedlopende webshop zit. Ik heb altijd gedacht dat ik de webshop wel ‘even’ naast een baan kon blijven doen, maar ondertussen heb ik echt geen tijd meer voor een andere baan.

Benieuwd naar de collectie van Mint15?
Neem een kijkje op www.mint15.nl of volg @mint15jewelry op instagram.

Wil jij ook een succesvolle webshop?
Schrijf je dan in voor de gratis online training “Winnen met je Webshop” 

Comment Section

0 reacties op “Interview: Achter De Schermen Bij Mint15

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.