Page content

article content

Kirsty van Shinystuff – “Levensechte Sieraden van Fimoklei”

Kirsty is eigenaresse van het merk Shinystuff. Ze maakt grappige en creative sieraden van polymeer klei zoals Nutella oorbellen en Oreo kettingen .

Het begon als een hobby maar nu verdient ze haar eigen geld met haar sieraden collectie. Ben jij benieuwd naar haar verhaal lees dan gauw verder!

Nutella oorbellen

Wie ben je en wat doe je precies?

Mijn naam is Kirsty, ik ben 23 en ik maak grappige, gekke sieraden.

Hoe ben je begonnen met sieraden maken?

Ik ben begonnen na mijn studie, in 2013, toen het bleek erg lastig te zijn om een baan te vinden in het werkveld waarin ik ben opgeleid, Pedagogiek.

Daarvoor heb ik altijd sieraden gemaakt van verschillende materialen en vrienden overtuigde mij ervan ze te gaan verkopen. Zo had ik wat om handen tijdens het solliciteren en kon ik wat centjes terugverdienen met mijn hobby.

Taart armband van fimoklei

Ik startte met sieraden van kralen, maar dit is een materiaal wat veel gebruikt wordt en ik merkte dat het (voor mij) beperkte mogelijkheden had.

Tevens was er al zoveel aanbod dat ik, op een enkele bestelling na, nooit iets verkocht.

Hoe kwam je op het idee om met polymeer klei te werken?

Online kwam ik prachtige items tegen van een gek plastic materiaal wat ik nog niet kende. Na een korte research bleek dit polymeerklei te zijn, en ik bestelde een starterskit.

Ik begon ermee te experimenteren en vond het al snel geweldig om mee te werken wegens de eindeloze mogelijkheden. Ik switchte van soort sieraden en voegde de sieraden van klei toe aan mijn ‘assortiment’.

Dit bleek een groot verschil te maken en opeens kreeg ik bestellingen, waardoor ik in de zomer van 2014 besloot er echt een bedrijf in te starten.

Oorbellen taartpuntjes red velvet fimoklei

Het allereerste sieraad wat ik verkocht van klei was volgens mij een setje taartpuntjes oorbellen en ik kan me nog herinneren hoe ontzettend opgetogen ik was. Zeker omdat mijn werk destijds nog een stuk amateuristischer was dan nu!

Hoewel ik er nog 2 kleine baantjes naast heb, is ShinyStuff nu mijn fulltime baan.

Gebruik je voor polymeer klei nog speciale materialen?

Voor het werken met polymeerklei heb je gelukkig niet een arsenaal aan bijzondere materialen nodig, je hebt voornamelijk modelleertools nodig om de klei te vormen. Ik startte met dingen die ik in en rond het huis vond, maar heb dit inmiddels uitgebreid met professionele tools.

shineystuff creations
Daarnaast maak ik natuurlijk wel veel gebruik van kettel- en nietstiftjes, ringetjes, kettinkjes, oorbelhaakjes, oorstekers & goede tangen om draagbare sieraden te maken.

Waar haal jij de inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik doorgaans uit het dagelijks leven. Ik maak het liefst miniaturen van dieren of voorwerpen, dus ik kijk vooral veel rond en bedenk me hoe leuk iets zou zijn om je nek of in je oren te dragen.

Ik merk dat mensen de herkenning van een sieraad heel leuk vinden, zeker jonge kinderen.

Mijn sieraden worden (o.a.) vaak door leerkrachten gedragen, wat altijd een leuk gespreksonderwerp geeft met de kinderen.

Zo hebben veel juffen mijn taartpuntjes oorbellen die ze dragen op de verjaardag van een kind, waardoor die zich helemaal speciaal voelen.

spekjes oorbellen fimoklei

Wat maakt jouw sieraden zo uniek?

Wat mijn sieraden uniek maakt is het feit dat het herkenbare objecten, gebruiksvoorwerpen of dieren zijn maar in een kleine, kleurrijke uitvoering.

Mensen kijken vaak 2 keer en vragen dan twijfelachtig maar lachend: “is dat nou een goudvis om je nek?”.

Mijn sieraden zijn een grote bron van vermaak voor mensen om je heen en toveren vaak een lach op gezichten, omdat ze vaak erg grappig zijn.

Het is zeker niet ieders smaak, maar opvallen doe je zeker!

Pokemon Go ketting fimoklei

Je maakt ook sieraden op verzoek wat was het meest leuke sieraad dat je gemaakt hebt?

In het verleden heb ik veel sieraden op verzoek gemaakt. Helaas kom ik er nu wat minder aan toe wegens grote drukte.

Mijn leukste sieraad wat ik heb gemaakt is een miniatuur van een popje voor een dame die deze cadeau wilde doen aan haar verstandelijk beperkte dochter, die grote waarde hechtte aan deze pop. Zo kon ze deze altijd om haar nek bij haar dragen, ontzettend lief.

lollypop regenboog ketting fimoklei

Wat zou je graag nog willen bereiken?

Het allerliefste zou ik dit werk, mijn grote passie, voor de rest van mijn leven kunnen doen. Ik vind het heerlijk met mijn handen te werken en mensen blij te maken met gekke sieraden.

Ik hoef niet rijk te worden en ik hoef geen ‘naam te maken’ in het veld, ik wil het allerliefst gewoon doorgaan met wat mij en anderen happy maakt.

Koekiemonster sleutelhanger

Heb je nog tips voor andere die zelf sieraden maken?

Mijn tip voor anderen die sieraden maken, is om vooral te doen wat je zelf leuk vindt en een eigen stijl te ontwikkelen waarmee je je onderscheidt van de rest!

Benieuwd naar sieraden collectie van Shinystuff? Neem dan een kijk op haar webshop en volg Kirsty @shinystuffcreations

oreo hartje vriendschapsketting

Comment Section

1 reactie op “Kirsty van Shinystuff – “Levensechte Sieraden van Fimoklei”


Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.