Page content

Beginnen met Sieraden Maken?

Lijkt het je leuk om je eigen sieraden te kunnen maken maar weet je nog niet zo goed wat voor materialen en technieken er allemaal zijn? Dan is deze startersblog over sieraden maken helemaal voor jou!

Je kunt het nooit fout doen

Het leuke aan je eigen sieraden maken is dat het helemaal jouw creatie is, je kunt het dus precies zo maken als jij wilt. Er is geen goede of foute manier. Gebruik kleuren, materialen en combinaties die JIJ leuk vindt.

Meestal zal het de eerste keer niet meteen helemaal goed gaan. Dat heb ik ook nog steeds, terwijl ik al meer dan 15 jaar sieraden maak. Bij een nieuw design kom ik er vaak pas tijdens het maken achter dat iets beter of handiger kan. Of ik krijg inspiratie om iets heel anders te maken, gebeurt ook vaak genoeg 😉

Gewoon lekker uitproberen dus 🙂

Bekijk hier het Beads & Basics Starterspakket >>

Wat heb je allemaal nodig als je gaat beginnen?

Er zijn ontzettend veel verschillende technieken en materialen die je kunt gebruiken om sieraden te maken. Als je begint denk je misschien bij veel sieraden, “hoe is dat gemaakt?” Maar je zult zien dat je met een paar basistechnieken al heel veel kunt maken. Hoe gebruik je bepaalde materialen en vooral hoe werk je alles netjes af. Als je dit een beetje onder de knie hebt maak je binnen no time de mooiste sieraden.

In het starterspakket vind je de basics om kettingen, oorbellen en armbandjes te maken. Nylondraad voor armbandjes en kettingen incl. sluitingen, knijpkralen en verlengketting. Elastiek om armbandjes op te rijgen en macramedraad voor verschillende knooptechnieken. In het pakket zitten verder verschillende kralen, bedels en kauri schelpen en je kunt natuurlijk nog je eigen favorieten toevoegen.

Deze sieraden kun je allemaal maken met het starterspakket

En zo maak je het 🙂

Armbandje van Elastiek

Dit is de makkelijkste techniek om mee te beginnen als je armbandjes gaat maken. Rijg de kralen op het elastiek en werk af met een dubbele knoop met hierop wat blanke nagellak. Gebruik in ieder geval elastiek van 0.5mm dik. Gebruik je zware kralen? Gebruik dan dikker elastiek of doe het dubbel en rijg dan de kralen.

Houd rekening met het rijggat als je kleine kralen zoals rocailles of miyuki gebruikt. Veel kralen hebben een rijggat van 1mm. Het meeste elastiek van 1mm past hier net niet doorheen omdat er nul speling is. Kies daarom altijd draad dat net iets dunner is dan het rijggat van je kralen.

Hoe gebruik je een kralenbord?

Gebruik de vakjes van het kralenbord voor de materialen die je wilt gebruiken en leg je patroon uit in de gleuven, zo rollen je kralen niet weg. Er staan cijfers op het bord die de centimeters aangeven zodat je weet hoelang je patroon wordt. Meet je pols voor de juiste maat voor een armbandje, is dit bijvoorbeeld 18 cm dan werk je vanuit het midden beide kanten op tot de 9 cm. Een heel handig hulpmiddel dus! Klik hier om het kralenbord in de webshop te bekijken

kralenbord grijs

Hoe weet ik de juiste maat voor m’n sieraden?

Als je sieraden voor jezelf maakt kun je gemakkelijk de goede maat checken maar is het een cadeautje of voor de verkoop dan is het handig om een beetje standaard maten te hebben.

Je kunt sieraden afwerken met een verlengketting van jasseron of verschuifbare knoop zodat deze vrijwel altijd past. Is dit echter niet mogelijk door het materiaal dat je gebruikt dan kun je deze tabel als hulpmiddel gebruiken.

maten tabel sieraden maken armbandjes

Meer info over maten voor kettingen, heren en kindersieraden vind je hier

Sieraden van Nylondraad Afwerken
– Sluitingen, Knijpkralen en Splitringen

Nylondraad gebruik je voor armbandjes en kettingen. Dun maar sterk en soepel genoeg om rijgpatronen mee te maken. Nylondraad werk je af met knijpkralen en een karabijn sluiting aan de ene kant en een splitring of verlengketting aan de ander kant.

Verschuifbare knoop maken

Er zijn verschillende manieren om een verschuifbare knoop te maken. Deze is handig om geknoopte armbandjes van waxkoord en macramedraad mee af te werken.

Of deze verschuifbare knoop voor elastiek

 

Ballchain gebruiken in sieraden – Kettingen en armbandjes

Met ballchain maak je fijne, minimalistische armbandjes en kettingen. Knip het ballchain op maat met een schaar of kniptang en werk beide uiteindes af met een ballchain eindkapje. Hier zit een oogje aan voor een 4mm jumpring om het verder af te werken.

Ballchain is leuk om te gebruiken in combinatie met tussenzetsels. Je kunt hiervoor kiezen uit onze collectie connectors en tussenzetsels of ze zelf maken met kralen en een nietstift.

Macrame armbandje knopen

Leuke, makkelijke en redelijk verslavende techniek om armbandjes te knopen. Met deze macrameknoop maak je van ieder tussenzetsel een leuk armbandje en omdat je hem afwerkt met een verschuifbare knoop past hij bijna altijd. Perfecte techniek dus voor de verkoop of als je iets cadeau wilt doen.

Het macramedraad hebben we in 18 kleuren, voor ieder seizoen wel iets 🙂

Kettelen – Maak je eigen bedels en tussenzetsels

Inspiratie nodig?
Zo komen wij aan de ideeën voor onze sieraden

Op de webshop van Beads & Basics staan al meer dan 170 inspiratie voorbeelden maar we komen natuurlijk nog veel meer leuke dingen tegen. Onze favoriet is by far Pinterest. Met de gerelateerde pins functie kun je uren blijven scrollen en nieuwe ideeën op doen.
Bekijk hier onze favo pinterest sieraden

Benieuwd waar wij nog meer inspiratie op doen?

 

Ben je ook enthousiast geworden?

Je ziet wel dat er heel veel verschillende materialen en technieken zijn om zelf sieraden te maken. Misschien lijkt het in het begin allemaal nog veel en moeilijk maar je zult zien dat als je een paar dingen hebt gemaakt je snel de smaak te pakken hebt en steeds meer je eigen creativiteit gaat gebruiken.

Meteen aan de slag met het starterspakket?

Het pakket heeft een totale waarde van meer dan €35,-
Shop nu tijdelijk voor slechts €27,50- >>

Veel plezier met maken!