DIY: Armbreien voor Beginners, Super Knus en Leuk om te doen!
16 januari 2019 
in Haken

DIY: Armbreien voor Beginners, Super Knus en Leuk om te doen!

Internet staat er werkelijk vol mee! Armbreien! Met deze DIY: Armbreien voor Beginners leer je de basics rondom het armbreien. We leggen het stap voor stap uit, waarna het super makkelijk is een sjaal of bijvoorbeeld een deken te breien. Wees niet bang hieraan te beginnen als je niet kunt breien, armbreien werk namelijk toch wel net anders!

Je werkt dus met je armen in plaats van met breinaalden. Het begin is het lastigst omdat het hele begin op je arm zal zitten, daarna is het hartstikke eenvoudig en kun je het uiteindelijke resultaat heel makkelijk bepalen door grote of kleine lussen te maken. Dat resulteert dan in een losse of hele vaste deken. Heel handig dus, dat je dit kunt aanpassen op jouw stijl!

DIY: Armbreien voor Beginners, Super Knus en Leuk om te doen!

DIY Armbreien stap24-1

Wat heb je nodig voor dit DIY Armbreien?

Zoals gezegd, super dik garen! Maar die verkopen ze doorgaans niet in de winkel. Want als ik zeg super dik dan bedoel ik dus SUPER dik. Hieronder wat voorbeelden.

armbreien garen katoen

Dit garen lijkt het meest op het garen dat ik gebruikte. Een gevulde katoen is het eigenlijk. Je ziet op deze foto ook goed hoe super dik dit garen dus is 😉
Dit armbreigaren wordt verkocht in verschillende lengtes.

armbreien garen wol

Naast het katoen kun je ook kiezen voor een super zacht wol garen. Het resultaat zal zachter en warmer zijn als katoen, maar dit wollen armbreigaren is ook wel stukje duurder 😉

Let wel op! Als je een groot project maakt zoals een kleed, heb je wel veel bollen nodig. Per verkoper staat aangegeven hoeveel je nodig hebt. Staat het er niet bij? Neem dan even contact op met de verkoper 😉
Ook zit er heel veel prijsverschil in elke bol, vergelijk de prijzen dus goed want sommige verkopers vragen nogal hoge prijzen! Ga bijvoorbeeld ook eens op zoek op AliExpress.

Het begin van je Armbrei-Project

DIY Armbreien stap1-1

Stap 1: Bedenk hoe breed je je breiwerk wilt hebben en zorg voor een lang genoeg stuk garen. Deze gebruik je namelijk voor het opzetten van het werk, bedenk dus de breedte, en doe dat x2 (zodat je later het eind weg kan weven).

DIY Armbreien stap2-1

Stap 2: Maak een lus

DIY Armbreien stap3-1

Stap 3: Draai de lus om zoals je ziet op deze foto.

DIY Armbreien stap4-1

Stap 4: Steek je arm door de lus en haal het garen (het draadeind, dus niet dat stuk wat nog aan de bol vastzit) door de lus.

DIY Armbreien stap5-1

Stap 5: Haal je hand uit de lus, dit is wat je dan hebt.

DIY Armbreien stap6-1

Stap 6: Trek de lus aan.

DIY Armbreien stap7-1

Stap 7: Steek je hand door de lus en trek eventueel nog iets aan, niet te strak, maar ook niet te slap. Experimenteer hier wat mee, want je bent zo weer opnieuw begonnen!

DIY Armbreien stap8-1

Stap 8: Maak een lus (van het draadeind) zoals je ziet op de foto.

DIY Armbreien stap9-1

Stap 9: Steek je andere hand door de lus, haal de draad die nu nog aan de bol vastzit door de lus.

DIY Armbreien stap10-1

Stap 10: Steek je hand waar je de beginlus op hebt staan door de lus.

DIY Armbreien stap11-1

Stap 11: Werk zo verder tot je genoeg steken hebt voor jouw werk. Ook hier geldt weer, experimenteer wat, per garen zal dit namelijk ook weer verschillend zijn.

DIY Armbreien stap12-1

Stap 13: Haal de lussen van je arm, je werkt vanaf nu gewoon op tafel. Als het goed is zijn alle lussen ongeveer even groot. Het draadeind laat je liggen zoals het is, je werkt vanaf nu verder met het garen wat naar de bol loopt.

Het Breien

DIY Armbreien stap13-1

Stap 13: Leg de lussen een beetje plat, haal het garen door de lus.

DIY Armbreien stap14-

Stap 14: Maak telkens de lussen ongeveer even groot.

DIY Armbreien stap15-1

Stap 15: Herhaal dit steeds, dit is het breien! Simpel toch?!

DIY Armbreien stap16-1

Stap 16: Je kunt kiezen wat je zelf het mooist vind, grote lussen zorgen voor een open breisel, kleinere lussen voor een dicht breisel. Ik koos hier voor een dicht breisel overigens. Ben je op een gegeven toch niet tevreden, dan begin je gewoon weer opnieuw, niets aan de hand.

DIY Armbreien stap17-1

Stap 17: Op deze manier groeit je werk. Het is handig om eerst een lap te oefenen, deze dan weer uit te halen en misschien weer opnieuw te beginnen. Ook ik deed dit voor de eerste keer en bij het eindresultaat zul je zien dat 1 rij toch wat grotere lussen lijkt te hebben. Je went vanzelf aan de techniek en kunt dat ook het beste zelf uitproberen. Dus zoals gezegd: niet tevreden? Begin gewoon lekker opnieuw.

Hoe werk je je Armbrei-Project af? 

DIY Armbreien stap18-1

Stap 18: De laatste rij lussen die je maakt, maak je wat groter als de lussen eerder, zo kun je het mooier afwerken. Begin met afwerken aan de kant waar geen draadeind zit! Haal de 2e lus door de 1e lus, haal vervolgens de 3e door de 2e enzovoorts. Zoals je ziet op de foto.

DIY Armbreien stap19-1

Stap 19: Dit is wat je dan krijgt.

DIY Armbreien stap20-1

Stap 20: Knip de draad die naar de bol loopt af (laat een lang stuk over) en haal door de laatst overgebleven lus.

DIY Armbreien stap21-1

Stap 21: Weef de draad weg door elke steek helemaal tot de andere kant zoals je ziet op de foto. Knip af.

DIY Armbreien stap22-1

Stap 22: Doe dat voor de onderkant op deze manier, ik weefde dit weg aan de achterkant van het breisel.

DIY Armbreien stap23-1

En dit is dan het resultaat. Zoals ik al zei zie je wel wat onregelmatigheden. Dit is ook gewoon een proeflapje, dus dat is niet zo erg. Wat ik de volgende keer anders zou doen? Iets kleinere lussen maken en de basislussen op mijn arm iets groter! Verder ligt het ook erg aan het garen, bij het katoen zie je de oneffenheden wat meer. Gebruik je wol? Omdat de wol pluizig is zal het resultaat er netter uitzien!

DIY Armbreien stap24-1

Maar over dit ben ik dan wel weer helemaal tevreden. Dit waren natuurlijk ook de laatste rijen en dan zie dat je al meer vertrouwd raakt met de techniek. Oefen dus vooral en geef jezelf eventjes de tijd 😉

Ideeën met deze DIY Armbreien

Armgebreid deken

Wat je het meeste ziet met het armbreien is toch wel de armgebreide deken. Je kunt tijdens het breien heel makkelijk bepalen hoe breed en hoe lang je je deken wilt hebben en je werkt met dezelfde steken die we hier lieten zien! Super handig dus!

Armgebreide poef

Als je wat verder gevorderd bent hiermee, kun je ook een poef zoals deze breien! Super leuk!!

Armgebreide sjaal

Sneller klaar als een deken, een supersize armgebreide sjaal! Ook hier geldt weer, je kunt zelf bepalen hoe breed en hoe lang de sjaal wordt en je werkt ook hier weer met dezelfde steek als die we hier lieten zien!

En wat vinden jullie van deze techniek? Het is even wennen, maar het is echt niet moeilijk! Je kun ook echt gemakkelijk opnieuw beginnen, zoveel tijd kost dat niet 😉 In deze DIY hebben ik met mijn handen gebreid, maar dit kan overigens ook met naalden, je moet dan dus wel jumbo-super naalden hebben 😉
Wat gaan jullie met deze techniek maken? Of toch maar beter eerst even uittesten? Wij zijn benieuwd! Laat het ons dus weten hieronder in de reacties of via mail 😀 Als jullie foto’s hebben van jullie resultaat zien we die natuurlijk graag dat ook via mail of via instagram met #beadsandbasics , we kijken er weer naar uit!!

Heel veel armbrei plezier!
Liefs,

Matilde

 

Over de schrijver
Hilde
Door

Hilde

op 14 Nov 2020

Waar heeft u de wol gekocht en hoeveel heb je ongeveer nodig voor een deken?

Reactie plaatsen