DIY Vrolijk Gekleurde Zonnevanger
05 april 2018 

DIY Vrolijk Gekleurde Zonnevanger

Een vrolijke gekleurde zonnevanger, een super leuke en makkelijke decoratie om te maken. De zon breekt weer steeds vaker door de wolken heen, hoe leuk is het dan om vanachter het raam de leukste kleuren te zien dansen in je kamer! Met deze zonnevanger maak jij in no-time een eigen ‘glas-in-lood’ achtige hanger die je op kunt hangen bij een raam, in de tuin of in een babykamer.

Deze zonnevanger maakte wij met een mix van pony beads en een paar eigen van onze eigen Beads&Basics kralen natuurlijk 😉 Pony Beads zijn kunststof kralen die worden gebruikt om in te vlechten in haar. Ik gebruikte transparante kralen, omdat dat het leukste effect geeft bij deze gekleurde zonnevanger.

DIY Vrolijke Gekleurde Zonnevanger

Gekleurde Zonnevanger eindresultaat

Benodigdheden:
Pony Beads
Hartjes kralen van Beads & Basics
Een oven
Een siliconen bakmat (bij de action)
Bakringen (ik kocht ze ooit als set van 2 bij de action, anders bijvoorbeeld blokker of bol)
Satéprikkers
Lint/koord, kralen etc. om de hanger af te maken

Werkomschrijving voor het maken van de Gekleurde Zonnevanger

Als je googlet op ‘ponybeads kopen’ is één van eerste hits ponybeads.nl daar kocht ik 2 zakjes met een transparante mix. Voor de zonnevanger is het belangrijk dat je kralen transparant zijn, anders komt het licht er niet doorheen, let daar dus op! In de mix zitten de kleuren: roze, paars, groen, geel, blauw en transparant. Ik gebruikte in deze zonnevanger transparant, roze en groen. Je kunt allerlei combinaties maken, ook 1 kleur kan al heel leuk zijn.
Om het effect af te wisselen gebruikte ik naast pony beads ook lichtblauwe, lichtroze en witte hartjes van Beads&Basics. Deze geven een hele leuke ander soort glans aan de zonnevanger. Hier vindt je de hartjeskralen.

Tip: We hebben ook hele leuke fuchsiaroze hartjeskralen, deze smelten alleen niet zo goed als de andere kleuren!

Stap 1: Begin met de voorbereidingen; leg de siliconen bakmat op de ovenplaat, sorteer de kralen die je gaat gebruiken in de zonnevanger.

Gekleurde Zonnevanger stap1

Stap 2: Zet de bakringen op de ovenplaat.

Stap 3: Begin met het vullen van de bakringen, begin bij de randjes en zorg dat hier in ieder geval de kralen goed naast elkaar liggen. Ik heb voor de randjes alleen Pony Beads gebruikt, omdat deze beter loslaten van de bakring als onze hartjes kralen.

Gekleurde Zonnevanger stap2

Stap 4: Als je de randjes netjes hebt gedaan kun je de rest gaan opvullen, wissel Pony Beads af met Hartjeskralen en probeer dezelfde kleuren niet naast elkaar te leggen. Omdat de siliconenmat een beetje plakkerig is, rollen de kralen niet echt lekker over het oppervlak, dat kan af en toe een beetje gepruts zijn. Om diezelfde reden heb ik dus ook pas later de oven voor laten verwarmen, dan verlies je in elk geval niet heel veel stroom als je nog lang bezig blijkt te zijn met het vullen van de bakringen.

Gekleurde Zonnevanger stap3

Stap 5: Verwarm de oven voor op 250 C

Stap 6: Als de oven is voorverwarmd zet je de bakplaat in de oven. De zonnevangers kunnen eruit na ongeveer 15 minuten.

Belangrijke tip: Ventileer goed! Zet een raam of twee open!! Ik spreek uit ervaring, bij de eerste tests had ik dat niet gedaan en stond mijn hele keuken blauw 😉

Stap 7: Na 15 minuten haal je de bakplaat uit de oven en prik direct de gaatjes om de zonnevanger mee op de hangen, in elke cirkel zijn dat 2 gaatjes. Ik gebruikte daarvoor een satéprikker. Het is belangrijk om dat meteen te doen omdat het kunststof dan nog zacht is, als het opdroogt wordt het super hard. Laat de bakringen nog wel om de zonnevangers staan!

Stap 8: Na ongeveer 15 minuten zijn de zonnevangers afgekoeld, schrik niet als je af en toe een harde tik hoort, dat is het uithardende kunststof. Je kunt nu de bakringen eraf halen en de cirkels van de siliconen mat afhalen. Je zonnevangers  zijn nu klaar om af te maken!

Gekleurde Zonnevanger stap4

Gekleurde Zonnevanger stap5

De glinsterende lichtblauwe, witte en lichtroze stukjes zijn de Beads&Basics hartjes. Ze glinsteren net anders als de gewone pony beads, op de foto zie je dat maar een klein beetje dus maak ze vooral zelf als je benieuwd bent naar het effect!

Het afmaken van de Gekleurde Zonnevanger

Om de zonnevanger extra vrolijk te maken koos ik ervoor om nog wat kralen en kwastjes toe voegen. Hier een aantal leuke combinaties

Combinatie 1:
Roze Bloem Kralen
Oranje Kwastje

Combinatie 2:
Shine Hartje
Gouden Hart Bedel

Combinatie 3:
Buddha kraal
Veertje turkoois

Combinatie 4:
Bloem Kraal Oranje
Matte acryl Kraal Fuchsia

Ik koos in dit geval voor optie 1. Het in elkaar zetten wijst zichzelf. Knoopjes & lusjes op de lengte en manier hoe jij het het liefst wilt!

Gekleurde Zonnevanger eindresultaat3

Een super vrolijk en mooi eindresultaat! Maar het allerleukste is natuurlijk het lichteffect 😉

Gekleurde Zonnevanger eindresultaat4

Andere Ideeën met deze Gekleurde Zonnevanger

Het smelten van deze kralen biedt ontzettend veel mogelijkheden, in deze tutorial heb ik de kralen willekeurig in de vorm gelegd, maar je kunt natuurlijk een heel patroon of vorm maken.

zonnevanger hart

Deze zonnevanger is gemaakt met een bakvorm in de vorm van hart, ook super leuk 🙂

zonnevanger mobile

Of je maakt er een hele mobile van! Ook heel leuk voor op de babykamer

zonnevanger vormpjes

Een andere goede tip is het gebruiken van koekstekertjes, je kunt op die manier allerlei vormpjes maken, nog leuker voor de kinderkamer dus! 😉

zonnevanger bloem

Of je maakt een bloem met pony beads. Je hebt dan geen ring of vorm nodig, je legt ze gewoon zo neer op bakpapier en de oven doet de rest!

Vinden jullie ‘m ook zo leuk en vrolijk geworden?! Ik krijg er in ieder geval een heel zomers gevoel van 🙂
Ook fijn dat het lekker makkelijk en snel klaar is. Wel belangrijk: Op veel andere sites wordt gezegd dat dit leuk is om samen met de kinderen te maken, maar dat zou ik persoonlijk afraden. Je werkt namelijk veel met hitte en dan kan een ongeluk in een klein hoekje zitten. Het enige wat kinderen zouden kunnen doen is de kralen in het vormpje leggen. Daarnaast is deze gekleurde zonnevanger super leuk op de kinderkamer, maar zorg bij baby’s en kleine kinderen wel dat ze er niet bij kunnen, er kunnen namelijk best gemene scherpe randjes aan de zonnevanger zitten!
Laat ons jullie resultaten en combinaties zien en stuur ze per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden we leuk!!!

Heel veel maakplezier!!

Groetjes,
Matilde

Over de schrijver
Patty
Door

Patty

op 10 Jul 2018

Waar kan ik de Pony Beads terugvinden?

Annemieke
Door

Annemieke

op 23 Aug 2019

Wat een leuk idee.

Reactie plaatsen