DIY : Hoe maak je een Kraal van Restjes Stof?
28 juni 2018 

DIY : Hoe maak je een Kraal van Restjes Stof?

Wisten jullie al dat je zelf kralen kunt maken van restjes stof? Met deze DIY Kraal van Restjes Stof leer je hoe je dat kunt doen! Je hebt niet veel nodig, lijm, een rietje, mooie reepjes stof en je kunt beginnen. Natuurlijk maak je hem wel helemaal uniek door er mooie Beads & Basics kralen in te verwerken!

De kraal kun je gebruiken als sleutelhanger, maar als je er meerdere maakt zijn ze ook te gebruiken in sieraden. In deze tutorial vind je een uitleg voor de kraal zelf en daarnaast een voorbeeld hoe je ‘m kunt afmaken tot sleutelhanger.

DIY Kraal van Restjes Stof

DIY Kraal van restjes stof eindresultaat

Benodigdheden:
– mooie stof restjes (ik gebruikte 3 verschillende patronen, allemaal in blauw tinten)
– hobbylijm (doorzichtige die je kunt kopen bij de action of de hema)
– een kwast
– een rietje
– bekertje om in te mengen
– kralen en bedels om de stofkraal mee te versieren

Werkomschrijving DIY Kraal van Restjes Stof

Leg voordat je begint alles klaar wat je nodig hebt voor de kraal (dus nog niet de bedels en andere kralen). Zorg dat je op iets werkt wat vies mag worden. De lijm is uitwasbaar, maar het is toch zonde als je het niet meer goed van je tafel af krijgt 😉
Meng vast de lijm in een bekertje met water (1 deel lijm, 1 deel water). Je hebt niet veel nodig dus maak vooral niet te veel want je kunt het niet goed bewaren.

Stap 1: Knip een aantal repen stof. Afhankelijk van de dikte van de stof kun je bepalen hoeveel je nodig hebt, de stof die ik als laatste gebruikte is vrij dun, daar knipte ik dus 2 repen van.
De breedte van de kraal bepaal je hier. De middelste baan op de foto is de breedste, daarna knip je steeds smallere repen.

DIY Kraal van restjes stof stap1

Stap 2: Wikkel een stukje stof van de breedste strook om het rietje.
DIY Kraal van restjes stof stap2

Stap 3: Smeer telkens lijm op de stof, zorg dat goed verzadigd en nat is en rol steeds verder.
DIY Kraal van restjes stof stap3

Stap 4: Iedere keer dat je de stof verder op het rietje rolt smeer je er nieuwe lijm erop. Totdat je helemaal aan het einde van de eerste reep stof bent.
DIY Kraal van restjes stof stap4

Stap 5: Het werkt eigenlijk de hele tijd hetzelfde, dus je merkt vanzelf hoe het het beste werkt. Nu begin je met het volgende stukje stof, leg het zo neer dat je dadelijk een mooi ovale vorm krijgt.
DIY Kraal van restjes stof stap5DIY Kraal van restjes stof stap6

Stap 6: Als je de kraal nog niet dik genoeg vindt, kun je nog een extra reep toevoegen. Anders begin je na stap 5 met de laatste repen stof.
DIY Kraal van restjes stof stap7DIY Kraal van restjes stof stap8DIY Kraal van restjes stof stap9

Je kunt met je vingers alles nog wat vormen en op zijn plaats strijken. Als je tevreden ben leg je de kraal in de zon te drogen. De kraal is behoorlijk nat, dus als het niet zonnig is duurt het best lang voordat deze droog is, in de volle zon duurt het zo’n 2 à 3 uur. Na 2 uur kun je het rietje er al uit halen, laat daarna nog eventjes door drogen.

DIY Kraal van restjes stof stap13

En dan is de kraal al klaar! Eenvoudig en toch een uniek resultaat 😉

Sleutelhanger maken met de Stof Kraal

Om met de kraal een leuke hanger te maken ben je bij Beads&Basics natuurlijk aan het juist adres. Omdat ik in blauwtinten heb gewerkt heb ik ook voor de kralen en bedels gekozen voor blauw en blauwgroen tinten. Dit heb je nodig:

Sleutelhanger zilver
Nietstifs zilver
Jumpring zilver
Glaskralen Gemêleerd Blauw Bruin
Facet Glaskraal Donkergroen Shine
Een blauw of groen gekleurde bedel 

Rijg 2 nietstiften aan elkaar door aan elke kant een oogje te buigen. Knip de platte kant af. Deze gebruik je om de stofkraal op te rijgen.

DIY Kraal van restjes stof stap10

Bedenk combinaties zoals jij die leuk vind en bevestig ze op nietstiften waar je aan beide kanten een oogje maakt. Ik gebruikte eerst een facetkraal, dan de grotere glaskraal en dan nog een facet kraal.

DIY Kraal van restjes stof stap11

Maak aan weerszijden van de stofkraal de kralen vast met een jumpring en bevestig aan de ene kant van het geheel de sleutelhanger met een jumpring en aan de andere kant een bedel, ook met een jumpring 🙂

DIY Kraal van restjes stof stap12

En de hanger is klaar 🙂 Dat wijst natuurlijk helemaal zichzelf, nu kun je de kraal gebruiken als sleutel of tas hanger, maar hij is ook super leuk als bedel aan een kastje 😉

DIY Kraal van restjes stof eindresultaat2

Andere Ideeën met het deze Techniek

stofkraal stoffen

Als je nu geen restjes stof hebt, kun je op etsy allerlei leuke pakketjes kopen met restjes stof. Zoals deze met allerlei verschillende bloemenprints.

stofkraal ketting

Zeker wanneer je ze gebruikt in sieraden, is het heel leuk veel verschillende stoffen te gebruiken. Zoals bij deze mooie ketting is gedaan.

Stof armband

Het is ook erg leuk om met restjes stof armbanden te omwikkelen. Het effect van een aantal van die armbanden is erg mooi en heel vrolijk, perfect voor de zomer dus!

Stof Kwasten

Ook leuk voor aan een tas, aan een kast of aan deur: deze vrolijke kwasten gemaakt van restjes stof!

Bij mij thuis geld altijd het motto: weggooien is zonde! Deze tutorial bewijst dat wel. Zelf de kleinste stukjes stof kunnen gebruikt worden voor deze kraal of in één van de andere voorbeelden. Daarnaast is het ook een heel persoonlijk item, omdat niemand precies hetzelfde heeft als jij & dat maakt het natuurlijk extra leuk.

Deze kraal maakten wij vooral in blauw tinten, maar het is natuurlijk ook heel leuk om allerlei kleuren door elkaar te gebruiken. Het Beads & Basics assortiment is zo groot dat er altijd wel kralen bij te vinden zijn!

Hoe gaan jullie deze kraal toe passen? En ik welke kleuren gaan jullie hem maken? Wij zijn heel erg benieuwd dus laat ons jullie resultaten en combinaties zien en stuur ze per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden we super!!

Heel veel maakplezier!

Groetjes,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen