DIY Macramé Vlaggenlijn, Super Leuk & Geschikt voor Beginners
01 februari 2019 

DIY Macramé Vlaggenlijn, Super Leuk & Geschikt voor Beginners

Persoonlijk ben ik enorm fan van de Macramé techniek. Het is makkelijk, het levert super snel resultaat op en het wordt altijd mooi! Daarom in deze blog een DIY Macramé Vlaggenlijn. Deze vlaggenlijn pas je makkelijk overal in huis toe als decoratie. Bijvoorbeeld aan de muur, aan een plantenpot of mand of in de babykamer. Een multifunctioneel decoratiestuk dus! En daarnaast past ‘ie volgens mij in zo’n beetje ieder interieur 🙂

Wacht dus niet langer en ga aan de slag met deze DIY Macramé Vlaggenlijn. Als je nog nooit iets hebt gemaakt met Macramé is dat geen probleem! Deze vlaggenlijn is zó eenvoudig dat ervaring niet nodig is. Wil je toch eerst wat uitproberen? Lees dan deze blog met basis-macramé knopen.

DIY Macramé Vlaggenlijn, Super Leuk & Geschikt voor Beginners

DIY Macramé vlaggenlijn eindresultaat

Benodigdheden:

– Macramé garen, ik gebruikte voor deze DIY By Claire Chunky Cotton Sand

– Een kam om het een echte veer-uitstraling te geven

– Een goede, scherpe schaar

Houten kralen 20mm

Werkomschrijving DIY Macramé Vlaggenlijn

DIY Macramé vlaggenlijn stap1-1

Stap 1: Bedenk om te beginnen hoe lang je je vlaggenlijn wilt maken en knip een basisdraad op die lengte+een beetje af (op de foto de verticale draad). Knip voor 1 vlaggetje 6 draden met een lengte van 60 cm. Begin in het midden met het opknopen van de 6 draden door middel van de larks head knot.

DIY Macramé vlaggenlijn stap2-1

Stap 2: Haal de draden door de lus. Herhaal voor elk van de 6 draden.

DIY Macramé vlaggenlijn stap3-1

Stap 3: Dit is dan het resultaat.

DIY Macramé vlaggenlijn stap4-1

Stap 4: Nu ga je verder met de square knot. In totaal zijn dat voor de eerste rij 3 square knots, elk gemaakt met 4 draden.

DIY Macramé vlaggenlijn stap5-1

Stap 5: Haal de linkse draad over de 2 middelste draden en onder de rechtse draad door.

DIY Macramé vlaggenlijn stap6-1

Stap 6: Haal vervolgens de rechtse draad onder de 2 middelste draden door en door de lus over de linkse draad. Trek aan. Je bent nu op de helft van de eerste square knot.

DIY Macramé vlaggenlijn stap7-1

Stap 7: Het tweede deel van de square knot werkt precies andersom. Haal de linkse draad over de 2 middelste draden en onder de rechtse draad door.

DIY Macramé vlaggenlijn stap8-1

Stap 8: Haal vervolgens de rechtse draad onder de 2 middelste draden door en door de lus over de linkse draad. Trek aan.

DIY Macramé vlaggenlijn stap9-1

Stap 9: Herhaal stap 5 t/m 8 nog 2 keer om met de volgende 2 sets van 4 draden om 3 square knots te maken.

DIY Macramé vlaggenlijn stap10-1

Stap 10: Nu maak je 2 square knots, je gebruikt de buitenste 2 draden aan beide kanten dus niet, zodat je weer 2 sets van 4 draden hebt.

DIY Macramé vlaggenlijn stap11-1DIY Macramé vlaggenlijn stap11-1

Stap 11: Op deze manier krijg je dus een driehoekige vorm. Als laatste maak je nog 1 square knot door weer de buitenste 2 draden aan beide kanten niet te gebruiken. Je legt dus een square knot met de laatste 4 draden.

DIY Macramé vlaggenlijn stap12-1

Stap 12: Dit is dan het resultaat.

DIY Macramé vlaggenlijn stap13-1

Stap 13: Je begint nu met de double half hitch knot. Leg hiervoor de bovenste draad diagonaal over de andere draden.

DIY Macramé vlaggenlijn stap14-1

Stap 14: Haal de volgende draad over de diagonale draad.

DIY Macramé vlaggenlijn stap15-1

Stap 15: Haal de draad vervolgens onder de diagonale draad door. Trek aan en herhaal stap 14 en 15 nog een keer om de double half hitch knot te maken. herhaal nog 4 keer met de daaropvolgende draden.

DIY Macramé vlaggenlDIY Macramé vlaggenlijn stap16-1ijn stap16-1

Stap 16: Dit is dan het resultaat.

DIY Macramé vlaggenlijn stap17-1

Stap 17: maak nu de double half hitch knots aan de andere kant van het vlaggetje. Leg weer de bovenste draad diagonaal over de andere draden en begin met knopen.

DIY Macramé vlaggenlijn stap18-1

Stap 18: Dit is dan het resultaat.

DIY Macramé vlaggenlijn stap19-1

Stap 19: Ik maakte een houten kraal aan de onderste 4 draden. Knip alle draden op dezelfde lengte en kam ze uit. Je krijgt dan dit resultaat. Nu herhaal je dit steeds voor alle vlaggetjes die je wilt maken, tussen ieder vlaggetje, gebruikte ik een houten kraal. Je kunt hier natuurlijk ook andere kralen voor gebruiken, maar houdt er wel rekening mee dat het gat wel groot genoeg moet zijn 😉

DIY Macramé vlaggenlijn eindresultaat3-1

Uiteindelijk heb je dan zo’n mooie handgeknoopte vlaggenlijn. Je kunt hem zo lang maken als je zelf wilt! Wil je grotere vlaggetjes? Gebruik dan in plaats van 6 basis draden 8, 10 of 12 draden. Bouw op dezelfde manier het aantal square knots af en op die manier krijg je een groter vlaggetje. Voor een vlaggetje van 8 draden kun je ook een draadlengte van 60 centimeter aanhouden, voor een breedte 10 of 12 zal je wel meer nodig hebben! Ik denk ongeveer 100 centimeter 😉

Andere Ideeën met de Macramé Techniek

Macramé vlaggenlijn en mand

Onze DIY Macramé vlaggenlijn is multi-inzetbaar in je interieur. Maak ‘m bijvoorbeeld om een mand zoals je hier ziet!

Macramé opberger

Dat marcramé meer kan zijn als wandkleedjes laten deze voorbeelden wel zien. Zoals hier bijvoorbeeld! Een macramé wandkleed en opberger in 1! Ik weet zeker dat wij hier binnenkort ook een DIY van gaan plaatsen 😉

Macramé tas

En dit zullen we vast ook een keer laten zien: een prachtige Macramé tas! Je kunt zowel een hele tas marcramé-en als een bestaande tas als basis gebruiken zoals hier ook is gedaan.

Macramé stoeltjes

Ook een super tof idee: macramé stoelzittingen! Ga naar de kringloop, haal een paar aftandse stoelen en maak ze helemaal hip door er een zitting in te maken met macramé!

macrame boeken

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Tja ik hoef het eigenlijk niet nog een keer te zeggen maar: Macramé is echt een super toffe en makkelijke techniek! Je leert het echt heel gemakkelijk aan en het resultaat is altijd mooi! Ga dus vooral lekker aan de slag met de macramé techniek en dan maak jij binnenkort wandkleden, stoelen, tassen en natuurlijk een heleboel vlaggenlijnen 😉
Zoals altijd zijn wij weer benieuwd naar jullie resultaten, dus laat het ons weten via mail of via instagram met #beadsandbasics.
Hebben jullie nog suggesties of wensen wat Macramé tutorials betreft? Laat het ons hieronder in de reacties weten en wie weet zie je binnenkort een DIY verschijnen!

Liefs & Heel veel maakplezier!!

Matilde

Over de schrijver
Annelies
Door

Annelies

op 08 Jun 2020

Leuk !! En heel duidelijk uitgelegd 👍

Reactie plaatsen