Mand van Touw maken, Eenvoudige Stap voor Stap Beschrijving

Naast al het haken is het ook wel eens leuk een nieuw techniek te introduceren ;). Deze keer een DIY Mand van Touw maken, waarmee jij makkelijk en snel een mandje maakt om bijvoorbeeld je haakspullen in op te bergen! Deze techniek is heel eenvoudig en als je eenmaal bezig bent wijst het zichzelf.

Daarnaast kun je heel makkelijk grotere of kleinere manden maken. Ook is er heel veel variatie mogelijk. Bijvoorbeeld door het gebruik van ander touw, verschillende kleuren borduurgaren en allerlei bedels, kwastjes, kralen van Beads & Basics 😀

DIY Mand van Touw maken

Benodigdheden:

Touw, bij de Action 😉
Borduurgaren, onlangs hadden ze dat ook bij de Action in het assortiment, ik kocht een grote doos waar heel veel kleuren en een schaar in zitten 😀
Een naald
Een aansteker om het touw af te branden
Lichtroze Kwastjes
Ster Bedels

Werkomschrijving DIY Mand van Touw Maken

Het maken van de mand is een heel repetetieve eenvoudige bezigheid die je makkelijk ’s avonds op de bank kunt doen. Alleen het begin is wel een beetje lastig. Ik moest een paar keer opnieuw beginnen, maar ik had natuurlijk ook geen beschrijving erbij 😉
Ik koos 3 verschillende kleuren borduurgaren, 2 roze tinten en fel oranje, kies vooral een combinatie die jij leuk vindt en die past in je interieur 🙂

Het begin

Maak een dubbel knoopje aan het uiteinde van het borduurgaren en steek door het touw. Omwikkel het touw zoals op de foto, 5 keer.

Leg het omwikkelde touw in een cirkel en zet tijdelijk vast met een kopspeld.

Steek de naald door het borduurgaren en trek aan om het touw heen.

En herhaal deze handeling tot je helemaal rondom bent geweest.

Nog een foto voor de duidelijkheid. Je steekt de naald dus onder het borduurgaren door, op de bovenkant van het touw, om het touw heen.

Het maken van de Mand van Touw

Als je de basisring af hebt wordt het een stuk makkelijker. Je gaat nu eigenlijk steeds hetzelfde doen namelijk: onder het borduurgaren door, om het touw heen.

Op deze manier groeit de cirkel steeds verder, het begin ziet er wat rommeliger uit als wanneer je wat verderop in het project bent. Dat is helemaal niet erg!

Omdat de cirkel groeit is het voor het ritme mooier om er af een toe een steek bij te maken. Dit doe je tussen twee steken in, door het oppervlak van het touw.

Als je de cirkel groot genoeg vind ga je omhoog werken. De naald steek je dan iets verder naar het midden van de cirkel toe zoals op de foto te zien is. Waar je eerder op de bovenkant de draad onder door haalde, is dat nu meer aan de binnenkant.

Dit is dan het resultaat.

Nu werk je steeds verder naar boven, je kunt van kleur wisselen wanneer jij dat wilt! Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Van draad wisselen

Als je van kleur wilt wisselen of een nieuwe draad aan wilt hechten omdat deze te kort is geworden, steek je de naald nog een keer onder het garen door waar je gebleven was.

Steek de naald dan door het touw heen, trek aan en knip af.

Maak de volgende kleur aan de naald, met aan het uiteinde weer een dubbel knoopje. Je steekt de naald in de steek waar je gebleven was, zoals je ziet op de foto en trek hem door. Nu kun je weer verder zoals je net deed.

Je trekt deze stevig aan en legt een knoopje.

 

De Mand Versieren

Omdat je toch al aan het naaien bent, kun je de versiering in het maken van de mand meenemen. Je hoeft dus niet later nog bedels en kwastjes erop stikken. Rijg eerst een bedel aan de naald en werk verder zoals je deed. Onder de draad, om het touw heen steken dus 😉 Ik reeg bedels aan om de 5 steken, dus: bedel, 5 steken, bedel, 5… tot je rondom bent. 

Voor dit mandje heb ik na het aanrijgen van de bedels nog 1 rondje met touw gemaakt en ben toen begonnen met bevestigen van kwastjes.

Zorg dat de kwastjes in het midden van de ster bedels uitkomen. Het bevestigen ervan doe je op dezelde manier als de bedels. Ook weer elke 5e steek dus, maar dan in het midden van de bedels.

Het afmaken van de mand

Als je de versieringen hebt bevestigd wissel je nog 1 keer van kleur, in dit geval was dat oranje. Je maakt nog 1 rondje helemaal af en dan kun je beginnen met de laatste paar steken 🙂 Je eindigt het touw namelijk in een lus.

Als je nog een keer rond bent geweest met de nieuwe kleur garen knip je het touw door (je laat nog zo’n 15cm over), brand het uiteinde af. Maak een lus is het touw en zet tijdelijk vast met een kopspeld.

Nu kun je weer verder met steken zoals je deed. Als je bij de lus bent aangekomen, haal je het garen om het dubbele touw heen, ongeveer 4 keer. Als laatste nog 1 keer door de lus om het enkele touw. Hecht af door een knoopje en de naald wegsteken in het touw.

Het eindresultaat is dit leuke en handige mandje 😀 😀
Ik heb in deze tutorial niet vast gezet hoe lang je door moet werken aan de basis cirkel zodat je zelf kunt beslissen hoe groot je de mand maakt 😉
Deze mand is leuk om te versieren met zo’n beetje ALLES van Beads & Basics, alle combinaties kunnen en mogen, dus HAPPY SHOPPING 😀

Andere Ideeën met het de techniek Mand van Touw

Bij de Action of de bouwmarkt zijn veel verschillende kleuren en maten touw te koop. Als je meerder manden maakt is het leuk om daarmee te variëren. Zoals deze mooie gekleurde mand.

Voor een volgende blog: een mand gemaakt van oude t-shirts, niet vast genaaid maar…. Gehaakt!

Of met dezelfde techniek: een touw tas! Je begint dan niet met een cirkel, maar met een ovaal en werkt vanaf daar verder omhoog.

Het zal wel een stuk sneller zijn op de naaimachine. Maar je hebt er wel een goede en stevige voor nodig die ook de zigzag steek kent!

Ik vind dit een hele leuke nieuwe techniek waar je enorm mee kunt variëren. Als je eenmaal hieraan begint heb je het zo door en is het leuk en heel gemakkelijk. Je krijgt ook meteen door waar en welke aanpassingen je kunt doen om andere vormen te maken.

Waar gaan jullie dit mandje voor gebruiken? Welke touw gaan jullie gebruiken en welke kleur garens? Wij zijn heel erg benieuwd dus laat ons jullie resultaten en combinaties zien en stuur ze per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden we leuk!!!

Heel veel maakplezier!

Groetjes,
Matilde