DIY Pakket Houtbranden, Review van dit Toffe Pakket
03 februari 2021 

DIY Pakket Houtbranden, Review van dit Toffe Pakket

Heb je altijd al willen houtbranden maar weet je niet waar je moeten beginnen?
Lees dan snel verder want in deze blog maakten we een review van dit Toffe DIY Pakket Houtbranden van IMakin! Dit pakket bevat alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan met deze techniek & zal je inspireren nog meer decoratie te maken met de houtbrand techniek.
We hebben ook nog wat tips & tricks toegevoegd + ideeën om mee aan de slag te gaan 🙂

DIY Pakket Houtbranden, Review van dit Toffe Pakket

DIY Pakket Houtbranden

Benodigdheden:

DIY Pakket Houtbranden Review

Wat vind je allemaal in het pakket? 

DIY Pakket Houtbranden 1

Ik vind het zelf altijd super leuk dat wanneer ik iets bestel de levering er goed verzorgd uitziet. Dat is bij dit Pakket Houtbranden zeker het geval. Ik kreeg de bestelling natuurlijk gewoon geleverd in een bol doos. Maar toen ik die uitpakte vond ik een mooie inpakte doos + persoonlijk kaartje erbij. Ik word daar altijd wel erg vrolijk van en krijg ook gelijk zin om te beginnen, pluspunten dus! 🙂

DIY Pakket Houtbranden 2

DIY Pakket Houtbranden 3

DIY Pakket Houtbranden 7

In het pakket vind je:
Een mooie ruwe houtschijf, met schors er nog aan.
Een stap voor stap beschrijving met foto’s.
De houtbrander natuurlijk met verschillende opzetstukken & een standaard om ‘m op te zetten. Eén van die opzetstukken heeft de vorm van een blaadje, dat is handig als je een heel eenvoudig patroon wilt branden (daarover lees je onderaan meer).
Verschillende sjablonen (allemaal super leuk, denk bijvoorbeeld aan bloemenkransen en letters).
Een stukje schuurpapier om de houtschijf glad mee te maken.

Zelf hoef je alleen maar een zacht B potlood in huis te hebben en je kan aan de slag.

Hoe werkt het ongeveer? 

Ik ga in deze blog niet alle stapjes omschrijven omdat dat allemaal in het pakket te vinden is. Wel laat ik wat resultaten zien en deel ik onze bevindingen.

DIY Pakket Houtbranden 4

Om te beginnen schuur je 1 kant van de schijf op met het bijgeleverde schuurpapiertje. Ik had daar eigenlijk niet zoveel zin in want ik wilde houtbranden. Maar goed, echt lang ben je er ook weer niet mee bezig dus ach 😉
De omschrijving zal je vertellen dat je een van de sjablonen moet overtrekken met een potlood. Deze leg je vervolgens ondersteboven op het hout. Positioneren gaat prima want het sjabloonpapier is dun dus zie je de houtschijf erdoorheen.
Vervolgens moet je met een potlood het sjabloon op de schijf krassen (dus op de achterkant van het sjabloon). Het overgetrokken sjabloon zal zo op de houtschijf terecht komen. Daarvan zie hierboven een foto.
Veel details gaan daarbij wel wat verloren, daarom denk ik dat het makkelijker is om Carbon Papier bij die pakket aan te schaffen zodat je het sjabloon makkelijker op het hout kunt zetten.

Hierna kun je beginnen met houtbranden. Je vindt daarover de omschrijving in het pakket zelf.

DIY Pakket Houtbranden 5

Dit is mijn eerste resultaat. Ik vindt het zelf best lastig als ik eerlijk ben, je schiet best snel uit en de ronde lijnen zijn lastig om te maken.
Maar het resultaat is wel mooi, dus misschien ben ik wel een beetje té zelfkritisch 😉
Ik vond het ook lastig de houtbrander goed vast te houden. De punt is natuurlijk super heet, dus daar wil je niet in de buurt komen. Het handvat is vrij grof en ik heb zelf kleine handen waardoor het vasthouden niet super prettig was. Ik had hierna ook een beetje pijn in mijn hand. Nu is dat natuurlijk niet iets waar IMakin iets aan kan doen, maar het is wel iets om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld last hebt van je gewrichten of geen super goede fijne motoriek hebt.

Als je uiteindelijk de smaak te pakken hebt wordt het wel steeds makkelijker en gaat het ook best snel. Zelf vind ik het wel prettig als je niet dagenlang bezig bent met hetzelfde project en dat is bij dit DIY Pakket Houtbranden zeker niet het geval. Een middagje kun je hiermee wel makkelijk invullen.
Wel is het misschien aan te raden eerst wat te proberen op een ander stuk hout wat je ergens vind. Op die manier kun je even voelen wat je moet doen en welke bewegingen je maakt. Echter zit er veel verschil in hout en dus zal het ene hout makkelijker en anders branden dan het andere.

Dit is, misschien logisch, niet geschikt om samen met kinderen te doen. Simpelweg omdat de houtbrander hartstikke heet wordt en het dus gevaarlijk kan zijn.

DIY Pakket Houtbranden 6

De kleine blaadjes en details brand je erin met een ander opzetstukje, een fijn puntje. Tussendoor moet je de houtbrander laten afkoelen om de opzetstukjes te kunnen wisselen. Dat staat natuurlijk ook allemaal omschreven in de handleiding 🙂
Dit is dan het resultaat, mooi hè?! Ik heb maar deeltje gefotografeerd omdat de illustratie van Imakin is, maar we willen jullie natuurlijk wel een stukje laten zien.
Benieuwd naar alle andere sjablonen? Koop dan het DIY Pakket Houtbranden van IMakin en ga aan de slag!

DIY Pakket Houtbranden –  Eindoordeel 

Het pakket is super goed verzorgd en je kunt echt direct aan de slag. De techniek is alleen niet voor iedereen weggelegd omdat het best lastig is om te doen en je echt wel een goede fijne motoriek moet hebben. Verwacht ook niet dat je een perfect belijnde tekening krijgt op het hout. Het is en blijft natuurlijk hand gemaakt en dat zie je ook, en dat heeft ook juist zijn charmes.
Wat ik wel jammer vind is dat er geen ophangsysteem bij de schijf zit, of iets van schroefjes en een draad zodat je de schijf kan ophangen. Nu moet je eigenlijk wel zelf voorboren + schroefjes toevoegen om de houten schijf op de hangen en daar heeft niet iedereen de middelen voor. Een tip dus voor Imakin, voeg een schroefje en een touwtje aan het pakket en boor vast een klein gaatje voor in de houtschijf 😉

Laat ik zeggen dat ik een oordeel geef op basis van maximaal 5 sterren:
1 ster = slecht
2 sterren = matig
3 sterren = prima
4 sterren = boven verwachting
5 sterren = perfect

Ik kom uit op 3,5 ster. Dat heb ik gebaseerd op het feit dat het houtbranden wel wat tegen kan vallen, maar uiteindelijk werkt alles wel zoals het staat omschreven en is het eindresultaat ook echt wel mooi. Daarnaast vindt ik de persoonlijk touch aan het pakket (mooi ingepakt, het kaartje) super leuk. Al met al een goed eindoordeel en raad ik het DIY Pakket Houtbranden aan voor mensen die graag een nieuwe techniek willen leren maar niet bang zijn een klein foutje te maken.

Imakin heeft nog veel meer leuke DIY Pakketten dus check die ook vooral! Je krijgt sowieso een pakket thuis waar je blij van wordt 😀

Houtbranden – Wat kun je er mee? 

Houtbranden Inspiratie Lepel

Houtbranden is super geschikt om spullen in en om het huis mee te personaliseren en te versieren. Dit idee vond ik heel leuk en werkt ook goed als oefening. Iedereen heeft wel houten pollepels in huis en zo’n mooie als deze wil iedereen wel 🙂

Houtbranden Inspiratie Snijplank

Deze mooie snijplank is ingebrand met een brander die een opzetstuk heeft in de vorm van een blaadje. Super handig en het resultaat is prachtig. Bij het DIY Pakket Houtbranden van Imakin zit ook een opzetstukje dat lijkt op een blaadje trouwens!

Houtbranden Inspiratie Kurk

Naast houtbranden op hout kun je ook werken met kurk. Super leuk effect op bijvoorbeeld deze kurken onderzetters van Ikea.

Houtbranden Inspiratie Fotolijstjes

Als laatste ook super leuk en goedkoop: deze prachtige houten fotolijstjes met ingebrand patroon.

Houtbranden opzetstukken

Hierboven zag je al een patroon waarbij de blaadjes zijn ingebrand met een opzetstuk in die vorm. Ik dacht, ik zal voor jullie vast een adresje opzoeken waar je die kunt kopen 😉 Dit is mooi compleet setje opzetstukken voor houtbranders, gratis verzonden en helemaal niet duur. Vindt je houtbranden dus super leuk, dat is dit setje een hele goede uitbreiding. Dit zelfde shop adres heeft trouwens nog veel meer soorten setjes met opzetstukken, jullie kunnen dus nog wel even vooruit 😉

Kortom, genoeg ideeën om te doen 😉

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit 😉 en we zijn heel benieuwd wat jullie van deze review blog vonden!

Heel veel Maakplezier

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen