DIY Punchen, Leer stap voor stap Punchen en Maak de Mooiste Creaties!

Punchen is een vrij nieuwe borduurtechniek waarbij je gebruik maakt van een holle naald. Met deze DIY Punchen leren wij je stap voor stap hoe! Normaal gesproken gebruik je de kant waar je werkt als voorkant, maar bij punchen is het juist leuk de achterkant de voorkant te laten zijn. Later zie je wel wat ik daarmee bedoel 😉
Met punchen creeër je een soort harig, wollig effect op een lap stof, bijna als een soort hoogpolig tapijt. Dit geeft een mooi en speels effect waar je allerlei kanten mee op kunt. In deze DIY Punchen punchte ik een tekst in een borduurring die vervolgens in het geheel als decoratie dient, maar je kunt ook illustraties maken of punchen op een kledingstuk!

Ga dus vooral aan de slag met deze toffe techniek en probeer wat jij het mooiste effect vindt. En wees vooral weer niet bang om iets te laten mislukken, want als je iets niews probeert, hoort dat er soms ook een beetje bij.

DIY Punchen, Leer stap voor stap Punchen en Maak de Mooiste Creaties!

Benodigdheden:

  • een punchnaald – koop een goede kwaliteit punchnaald! Deze zijn vaak voorzien van 3 verschillende maten naalden en 2 draaddoorhalers.
  • een borduurring (ik gebruikte in dit geval een ring van 25cm)
  • borduurgaren – je kunt een assortimentsdoos kopen bij de Action. Maar let wel op! Ga je een illustratie maken waarbij je dezelfde kleur veel gebruikt? Dan kan je beter losse klosjes borduurgaren kopen in de kleuren die jij gaat gebruiken. In die doos van de Action zit van elke kleur namelijk maar 1 klosje. In het geval van de letters die ik punchte, had ik van sommige kleuren ook al 2 klosjes nodig 😉
  • een leuke stof – je gebruikt bij punchen altijd geweven stoffen (die kun je herkennen aan het feit dat ze rafelen) hoe grover de stof (dus hoe meer gaatjes je ziet) hoe makkelijker het punchen, maar gewoon een eenvoudig katoen kan ook hoor (vermijd wel altijd stoffen waar rek in zit).
  • een schaar
  • een sjabloon – ik punchte de tekst GRL PWR, kies een lettertype wat je mooi vindt en print de letters groot uit (ik gebruikte lettertype-grootte 176!) je kunt natuurlijk ook een hele andere tekst punchen 😉

DIY Punchen – De naald klaar maken

Elk punchproject begint met de naald. Hier laat ik zien hoe je deze klaarmaakt voor gebruik 😉

  1. Steek de draaddoorhaler door de door de holle naald helemaal door het uiteinde van de punchnaald (je ziet ‘m er aan de achterkant uit komen).

2. Spreid de draden van de draaddoorhaler zodat je hier garen doorheen kunt halen.

3. Haal het garen door de draaddoorhaler. Laat een klein uiteinde over.

4. Trek het garen door de punchnaald door aan het flapje van de draaddoorhaler te trekken.

5. Haal het garen uit de doorhaler en steek de doorhaler vervolgens door het oog in de naald (van buiten naar binnen – de holle kant, waar het garen uit komt is de binnenkant).

7. Haal het garen door de draaddoorhaler en haal deze door het oog.

8. Hier zie je goed dat je het garen dus van binnen naar buiten door het oog heen trekt (het uiteinde van het garen zit dadelijk aan de buitenkant van de naald).

9. Dit is hoe je naald er nu uit zou moeten zien.

10. Bepaald de grofheid van de lussen door het wieltje op de juiste plaatst te zetten (de naald wordt hierdoor langer of korter). Ik zette voor de letter GRL de naald op 6 (best grove lussen) en voor PWR iets lager tussen 2 en 4.

Nu ben je klaar om echt aan de slag te gaan met de punchnaald.

DIY Punchen – Het punchen

Je begint met het opspannen van de stof op de borduurring, doe dit goed strak! Zeker wanneer je dit soort grote letters puncht 😉

Vervolgens trek je de letters over in het midden van de borduurnaald – je werkt de hele tijd vanaf de achterkant. Het is dus het makkelijkst de letters in spiegelbeeld op de achterkant over te trekken. Plak het a4tje met de letters op het raam, ook met de achterkant van het a4tje naar je toe gericht (jij leest de woorden dus in spiegelbeeld, maar iemand die buiten staat zou kunnen lezen wat er staat). Trek over met bijvoorbeeld een balpen.

Nu begint het punchen echt. Het makkelijkst werkt het als je de ring op je schoot legt, waarbij je benen wel wat uit elkaar doet natuurlijk, anders steek je de hele tijd in je been 😉

Duw de naald helemaal in het stof.

Trek bij de eerste steek het uiteinde van het garen door stof naar de voorkant.

En maak kleine borduursteekjes waarbij het heel belangrijk is dat je de naald niet te ver uit de stof trekt! Het is het makkelijkst om eerst de outline van de letter maken en die vervolgens met dezelfde steekjes helemaal in te kleuren. Eigenlijk is punchen net als kleuren, maar dan met garen 😉

Dit is dan aan de voorkant het resultaat. Bij de laatste steek, steek je de naald vanaf de achterkant nog een keer helemaal door en vervolgens trek je de draad aan de voorkant uit de naald zodat het uiteinde van het garen zich weer aan de voorkant bevindt. Knip de uiteindes af en de eerste letter is klaar!
Als het de eerste keer is dat je gaat punchen is het het handigst om eerst even een proefstukje te maken voordat je met tekst begint. Je kunt zo even wennen aan de bewegingen en de manier waarop je naald het beste kunt gebruiken.

De letters worden uiteindelijk nog iets vetter als ze eruit zien als je ze geprint hebt. Dat komt omdat het opgehoopte garen een beetje duwt en bovenop de stof lijkt te liggen.
Voor mijn GRL PWR gebruik ik voor elke letter een andere tint roze, leuk toepasselijk 😉

Op deze manier maak je alle letters af, het werkt altijd hetzelfde of je nu een kleine of grote lus instelt 🙂

Hier zie je een klein beetje het verschil tussen de lussen. Ik deed dat vooral om jullie 2 verschillende effecten te kunnen laten zien. Als je voor het effect de woordjes GRL en PWR verschillende wilt hebben, kun je beter een groter verschil tussen de luslengtes aanhouden. Maar op deze manier is het ook een tof resultaat of niet?!
De randjes van de stof lijm je vast aan de ring aan de onderkant van de borduurring en klaar ben je! (Gebruik daarvoor bijvoorbeeld gewoon eenvoudige hobbylijm).

Andere Toffe Ideeën met de Punch Techniek

Dit is het resultaat wat je krijgt als je niet de achterkant van het gepunchte oppervlak laat zien, maar gewoon de voorkant. Platte borduursteken dus. Voordat je zo’n net resultaat krijgt, is er wel wat oefening nodig, begin dus vooral op de manier die ik hierboven liet zien 😉

Naast wanddecoratie, kun je met de punchtechniek natuurlijk allerlei andere dingen maken. Denk bijvoorbeeld aan een klein gepuncht detail op kleding of maak een prachtig gepuncht kussen met een lama 😉

Dit is een makkelijk patroon wat ook wordt gemaakt met het zogenaamde ‘shag effect’, de manier van punchen die ik liet zien. Dit zou ook een goed patroon kunnen zijn om het punchen te oefenen. Omdat de achterkant hier ook de voorkant is, is het niet zo erg als de steken aan de achterkant van de borduurring wat rommelig zijn.

Naast illustraties of letters is het ook mooi een abstracte punchcreatie te maken. Hier zijn normale borduursteken afgewisseld met verschillende luslengtes ‘shag effect’. Abstract punchen geeft alle vrijheid in het gebruik van verschillende garens, kleuren en vormen. Extra leuk dus voor als je je creativiteit de vrije loop wilt laten. 

Leuk he, deze punchtechniek. Je kunt er allerlei kanten mee op, je hebt niet veel nodig & je kunt al oefenend de meest toffe creaties maken! Wie wil dat nou niet? Ik zou het tof vinden als jullie door deze tutorial allemaal als een razende gaan punchen 😉 Het is namelijk heel leuk en ook wel een beetje meditatief om te doen door de herhalende beweging. Je kunt er echt even bij wegdromen 😉

Wat het ook erg leuk maakt is dat je zowel voor in je huis als bijvoorbeeld de kinderkamer de mooiste creaties mee kunt maken. Ook leuk bijvoorbeeld als kraamcadeautje waarbij je de naam van het kindje kan borduren!
Ik ben in ieder geval weer heel benieuwd op welke manieren jullie deze leuke techniek gaan toepassen! En natuurlijk of jullie ook zo’n fan zijn van de punchtechniek. Laat het ons weten via mail of instagram met #beadsandbasics en inspireer ons met jouw punchcreaties!

Heel veel maak & borduurplezier,

Liefs,
Matilde