DIY Versierde Lente Tak met Pompons

Het is altijd heel gezellig om met feestdagen je huis te versieren, rond Pasen is dat natuurlijk de traditionele paastak. Eigenlijk jammer dat dat soort versiering maar heel kort in huis kan blijven staan. Daarom maakten wij deze tutorial met stap voor stap uitleg  om pompons te maken. Met deze pompons versier je geen paastak, maar een heuse lente tak!

Deze vrolijke versierde tak staat mooi en vrolijk in ieder interieur en is niet zo seizoensgebonden als de paastak. Daarnaast kun je ‘m op verschillende manieren versieren en door de kleuren aan te passen, past ‘ie perfect in jouw interieur. En als extraatje zijn deze pompons ook nog eens heel gemakkelijk te maken samen met de kinderen 🙂

DIY Versierde Lente Tak met Pompons

Benodigdheden:
– Verschillende kleuren bolletjes katoen, ik gebruikte maat 3, maar dikker of dunner kan natuurlijk ook
– Een lijmpistool
– Een schaar
– Een mooie tak, koop er één bij de bloemist of ga lekker het bos in en zoek er daar eentje uit
– Een vork, ik heb een gewone dinervork en een vleesvork gebruikt. Een spatel kan bijvoorbeeld ook, maar daar laten meer over 😉

Het maken van Pompons

Normaal gesproken maak je pompons door middel van een rond kartonnetje met een gat in het midden. Als ik dat doe, kom ik eigenlijk altijd in de knoop met de draad. Daarnaast kost het best veel tijd en het is met deze techniek veel lastiger om een schattig klein pomponnetje te maken. Daarom gebruik ik hier een vork! Als je nog grotere pompons wilt maken, gebruik je een vleesvork of voor nog een stap groter een spatel, zolang er maar een gleuf in zit, waarom zie je hieronder op de foto-uitleg.

Ik gebruikte voor deze tak de middelste twee tools. Een vork en een vleesvork. Voor een grotere pompon kun je bijvoorbeeld ook een spatel gebruiken. De gleuven in de tools zorgen ervoor dat je later een knoopje kunt leggen om de gewikkelde draad.

Tip: Als je geen vleesvork of spatel hebt kun je altijd bij de action of de wibra een goedkope variant of alternatief kopen, dit kan bijvoorbeeld ook met een hark, als het dus maar gleuven heeft.

Je begint met wikkelen op deze manier, uiteindelijk krijgt de draad op de vork een breedte van ongeveer 1 duimkootje.

Je wikkelt door tot de gewikkelde draad een dikte heeft van ongeveer een halve centimeter zoals je hierboven ziet. Let wel op dat de draad niet aan de bovenkant van de vork afglijdt.

Nu ga je een knoopje leggen om je gewikkelde bolletje garen. Gebruik daarvoor de middelste gleuf, steek de draad daar doorheen en leg een strakke dubbele knoop. Als je pompons maakt met de kinderen, is het handig om dit eventjes zelf te doen. Als de knoop niet strak genoeg is, valt een pompon namelijk zo uit elkaar.

Je schuift na het leggen van knoopjes de pompon van de vork af, dit is dan het resultaat.

Knip de pompon aan de zijkanten open, doe dit met een hele scherpe schaar, het liefst een stofschaar.

Als je één kant hebt geknipt ziet de pompon er zo uit. Knip vervolgens de andere zijkant open en breng de pompon een beetje in model, het kan zijn dat je nog wat lange draadjes weg moet knippen om ‘m mooi rond te krijgen. Deze pompons zijn net wat platter als pompons gemaakt met een kartonnen cirkel, maar dat is voor deze tak helemaal niet erg!

Het eindresultaat is een mooie kleine pompon.

 

Om een iets grotere pompon te maken, gebruik je een vleesvork. Dit werkt precies hetzelfde als met de gewone dinervork, je moet alleen de draad iets vaker omwikkelen omdat de pompon ook iets groter wordt.

Bij het gebruik van een andere tool zoals de vleesvork, wikkel je de draad dikker en wat breder. De dikte en de breedte van het wikkelen groeit dus mee met de maat van de tool die je gebruikt. Bij het gebruik van de vleesvork wil je een dikte bereiken van ongeveer 1 cm. Zoals je hierboven ziet.

Voor deze tak heb ik deze twee formaten pompons gebruikt. Maak er een aantal of een heleboel, afhankelijk van de grootte van de tak.

Het maken van de Lente Tak

Als je genoeg pompons hebt, ga je deze door middel van lijm op de tak bevestigen. Ik heb voor lijmen gekozen omdat je op die manier op iedere plek die je wilt een pompon kunt bevestigen, wanneer je ze op zou hangen, ben je veel meer afhankelijk van vertakkingen in de tak.

Plaats de pompons her en der op de tak. Verwarm het lijmpistool en breng een dot lijm aan op de plekken waar je een pompon wilt. Druk goed aan. Ik gebruikte 1 grotere en 1 kleinere tak zodat ik een groepje van twee verschillende vaasjes kon maken, je kunt natuurlijk ook 1 hele grote tak maken.

Wissel formaat en kleur af, het is het leukst als twee dezelfde kleuren en formaten niet naast elkaar op de tak zitten.

Om de tak nog wat extra vrolijkheid te geven kun je ‘m ook nog versieren met kwastjes en bedels. Soms geldt less is more, maar in het geval van de lente tak kan er best nog wat versiering bij 😉 Als je nog iets over hebt van een eerdere bestelling kun je dat hier eigenlijk allemaal in kwijt.
Bijvoorbeeld:
Glazen bedel met gedroogde bloem
Gouden kwastjes
Bloemkralen
Vlinder bedels
Veertjes

 

Andere Ideeën met Pompons

Er zijn op pinterest echt ontzettend veel ideeën te vinden met pompons. Hier een aantal highlights


Als je de smaak te pakken hebt, maak je gewoon allemaal verschillende maten pompons en je hebt zo dit geweldige kussen!

Wauw!! Deze jas is toch geweldig? Misschien niet iets wat je iedere dag aantrekt, maar ik wilde ‘m toch even aan jullie laten zien 😉

Deze wandhanger met pompons is om vrolijk van te worden! Op deze manier breng je gemakkelijk kleur aan in huis zonder meteen een hele wand te schilderen.

Als je veel pompons maakt en een heleboel Beads & Basics kralen en bedels hebt, kun je een super vrolijk & kleurrijk gordijn maken van slingers. Fantastisch voor op de kinderkamer!

Of deze mooie woonslinger! Maak hier wat ook weer wat grotere pompons en wissel af met bijvoorbeeld veren van papier 😉

Wat zijn ze leuk hè! Er is nog zoveel meer mee te maken, zoveel dat we vast nog een keer een DIY tutorial met pompons zullen maken 😉
Ook heel fijn dat ze lekker snel klaar zijn en ook leuk zijn om op een druilerige middag met de kinderen te doen. Maak een foto als jullie samen aan het knutselen zijn aan deze lente tak of een mooie foto van het eindresultaat en stuur ze per mail of via instagram met #beadsandbasics

Heel veel maakplezier!!

Groetjes,
Matilde