Zelf Zeep Maken? Beauty DIY

Zeep maken is makkelijk en leuk om te doen. Daarom deze DIY Zeep Maken. Hier vindt je wat je nodig hebt als basis en wat je moet doen, echt de basics dus. Daarnaast hebben we wat leuke tips verzamelt om mee te experimenteren. Ga dus snel aan de slag met deze DIY Zeep Maken en was, juist nu, je handen met jouw eigen gemaakte zeep 🙂

Vind jij het helemaal te gek om je eigen verzorgingsproducten en zeep te maken? Check dan ook deze eerder geplaatste blog met Leuke & Makkelijke Recepten voor verschillende Verzorgingsproducten.

Hoe maak je je eigen zeep?

Benodigdheden:

– een zeepmal
– gietzeep, ik koos ervoor 1 witte zeep en 1 transparante zeep te gebruiken om mee te experimenteren
– geurolie of etherische oliën
– cosmetische kleurstoffen
– een maatbeker
– 2 plastic lepels

Of je koopt dit handige starterspakket zeep maken waar alles in zit 🙂

Voor de geur kun je kiezen uit allerlei verschillende etherische oliën. Deze oliën zijn van natuurlijke oorsprong en dus natuurlijker en zachter om te gebruiken dan gewone geurolie. Wanneer je bijvoorbeeld het DIY Zeep Maken gaat combineren met gedroogde bloemen en kruiden, is het mooier een etherische olie te gebruiken. Je kunt dan ook alleen natuurlijke zeepbasis kopen en hiermee aan de slag gaan.

Verder had ik zelf ook nog een siliconen zeepmal in huis, deze mallen werken heel fijn bij het maken van zeep omdat ze flexibel zijn. Ik heb een vierkante mal, maar gangbaarder nog zijn rechthoekige zeepmallen.

DIY Zeep Maken – Stap voor Stap omschrijving

Eigenlijk is het super simpel. Zeker met een starterspakket.
Zet voordat je de zeep gaat smelten eerst alles klaar.

Dus zorg dat de mal, kleurstof en geurstof die je gaat gebruiken bij de hand zijn.

Je snijdt een stuk zeep af (ik ging voor mijn experimenten uit van ongeveer 100 gram) en smelt deze in de maatbeker. Dat kun je doen in de magentron of au bain marie (je brengt dan een pannetje water aan de kook en hangt daar een kom met de zeep op). Wanneer je de magnetron gebruikt is het belangrijk erbij te blijven om te kijken hoe lang de zeep nodig heeft om te smelten – iedere magnetron is namelijk anders. Stel het wattage niet te hoog in – ik zette mijn magnetron op 450 watt voor ongeveer 30 seconden en de zeep was gesmolten.

Als je dat gedaan hebt voeg je de geurstof toe. Houdt hierbij aan dat het maximaal 3 procent van het totaal gewicht mag zijn – dat komt op 100 gram neer op maximaal 30 druppels geurstof. Minder mag ook, ik gebruikte rond de 20.
Daarnaast voeg je de kleurstof toe. Je hebt maar een paar druppels nodig, maar experimenteer hier lekker mee! Ik gebruikte hier 3 druppeltjes blauw op 100 gram en dat werd best fel lichtblauw.
Het is ook super leuk om een gradient zeepje te maken. Dit kun je doen door eerst een laagje zeep te gieten met 1 druppel blauw, daarna 2, daarna 3 enzovoorts. Hiervoor zul je wel steeds opnieuw een aantal grammen zeep moeten smelten, wel wat werk dus, maar wel heel leuk om eens te proberen 😉

Giet de zeep in de mal (in mijn vierkante siliconenmal was 100 gram goed voor 2 zeepjes) en stoot met je heup tegen de tafel zodat de luchtbelletjes boven komen drijven en eruit gaan. De zeep moet nu ongeveer 45 minuten uitharden.

Onder het wachten kun je natuurlijk nog meer experimenteren. De eerste zeep die ik goot was op basis van witte zeep, de tweede (meest rechts) is op basis van transparante zeep en maar 1 druppeltje kleurstof. Voor deze transparante zeep gebruikte ik in plaats van de geurstof een etherische olie waarbij ik 20 druppels aanhield. Echter lijkt de geur wel niet super sterk, dus ik raad daarbij aan om in ieder geval 30 druppels toe te voegen als je etherische olie gebruikt.

Voor leuke vormpjes heb ik ook met andere mallen zeepjes gemaakt. Deze mallen zijn van plastic en daardoor is de zeep er wel iets moeilijker uit te krijgen, maar het lukt wel hoor 😉
Ik gebruikte hier een mal met bloemen en een bloemengeur, wat dan wel zo leuk is natuurlijk.

Met 100 gram zeep vul je dan 4 vormpjes (met 150 gram dus de hele mal). Hier gebruikte ik een violet kleurstof – die is veel minder sterk dan de blauwe dus heb je best wat druppeltjes nodig. Dit zie je gelukkig zelf ook als je bezig bent en dus kun je dit makkelijk aanpassen.

Haal de zeep uit de mallen en klaar ben je!
Nu is deze zeep gemaakt op basis van geurstoffen en etherische olie, maar het is juist, als vervolgsstap, super leuk om aan de slag te gaan met natuurlijke ingrediënten. Hieronder een aantal leuke tips!

DIY Zeep Maken – Aan de slag met Natuurlijke Ingrediënten

Hier vindt je lijstje met leuke natuurlijke toevoegingen en linkjes waar je deze ingrediënten kun kopen 🙂

  • Gedroogde citroenschil – zorgt voor kleur, geur en werkt als scrubmiddel (voeg etherische olie citroen toe om de geur sterker te maken). Je kunt ook versgeraspte citroenschil gebruiken, maar dit beperkt de houdbaarheid van de zeep.
  • Havervlokken – ja, niet voor het ontbijt, maar voor in de zeep. 😉 Je koopt dit natuurlijk gewoon bij de supermarkt en helpt droge huid te herstellen, daarnaast ziet het er leuk uit.
  • Gemalen Koffie – ook niet voor het ontbijt nee 😉 . Ook de toevoeging van koffie zorgt voor geur, kleur en scrubmiddel. Voeg een beetje vanilleextract toe voor een extra aroma.
  • Gedroogde lavendel – zorgt voor kleur, geur en werkt als scrubmiddel. Voeg hierbij extra etherische lavendelolie toe voor geur.
  • Gemalen kokos – werkt als scrubmiddel en zit er mooi uit in de zeep. Kokos combineert goed met citrusgeuren
  • Zaadjes – bijvoorbeeld chiazaad, maanzaad etc. Dit ziet er mooi uit en zijn een slimme manier om een exfolierend scrubeffect toe te voegen. Geur kun je hierbij zelf uitkiezen.
  • Himalaya zout – maakt de zeep harden en zorgt ook weer voor een scrubeffect.
  • Actieve Kool – maakt je zeep zwart (of donkergrijs) en werkt ontgiftend, wel een bijzondere zeep dus. Ook leuk: als je de kool niet super goed mengt met de zeep, krijg je een marmereffect – helemaal tof dus! Voeg een geurstof toe die jij wilt (etherische olie)
  • Gedroogde bloemen – eerder noemde ik al lavendel, maar vergeet ook rozenblaadjes en kamille niet deze geven geur en decoratie aan de zeep 🙂
  • Rozemarijn – rozemarijn is een vrij droog kruid, wat je als je het wat hakt goed kunt gebruiken in zeep. Combineer met geuren als pepermunt, rozemarijn, lavendel en citrus.
  • Losse thee – je kunt hier alle soorten thee voor gebruiken (denk bijvoorbeeld aan een rozenthee met zowel thee als rozenblaadjes erin). Dit zorgt voor decoratie & scrubeffect in je zeep.

Op zoek naar meer leuke (en natuurlijke) recepten voor je eigen beauty producten? Aanrader is het boek “Groene Beauty” van herborist Marika Wilmes voor slechts 13,99 of het mooie “Pure Soapmaking” van Anne-Marie Faiola.

   

Heel veel Zeep MaakPlezier!!

Liefs,
Matilde