Hoe Kun je een Foto op Hout Zetten? Gebruik deze Eenvoudige Methode!
12 augustus 2021 

Hoe Kun je een Foto op Hout Zetten? Gebruik deze Eenvoudige Methode!

Hoe kun je eigenlijk een Foto op Hout Zetten, zonder daar een dure drukkerij voor in de arm te nemen? Het antwoord is heel eenvoudig, je doet het gewoon zelf met deze makkelijke stap voor stap tutorial. Het enige wat je nodig hebt is een printer en specifieke lijm en hout natuurlijk, de rest is zó eenvoudig dat je bij jezelf denkt: ‘Waarom heb ik dat niet eerder bedacht!’

Je hebt snel resultaat, waardoor dit ook een super leuke activiteit is om met vriendinnen te doen. Of organiseer een kinderfeestje waarbij de kinderen hun eigen ‘houtdruk’ maken. Deze techniek Foto op Hout Zetten is zo eenvoudig dat het allemaal kan. Natuurlijk zijn er wel een paar tips & tricks, maar daar heb je ons bij Beads & Basics dan weer voor 😉

Hoe Kun je een Foto op Hout Zetten? Gebruik deze Eenvoudige Methode!

Foto op Hout Zetten

Benodigdheden:

Foto op Hout Zetten 1

Hoe Kun je Foto op Hout Zetten? – Stap voor Stap omschrijving

De grootste truc zit ‘m bij deze Foto op Hout Zetten techniek eigenlijk in twee dingen: de lijm (die bijna als magie werkt lijkt het) en het kiezen van de juiste afbeelding. Ik heb voor deze tutorial verschillende afbeeldingen uitgeprobeerd. Daarbij heb ik opgemerkt dat het belangrijk is afbeeldingen te kiezen met niet super veel detail (kleine delen), de details worden namelijk niet zo goed overgenomen met deze techniek. Kies liever voor illustraties of foto’s met veel contrast en grotere vlakken kleur. Vermijd zoveel mogelijk hele lichte kleuren (wit wordt gewoon doorzichtig, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor lichtgeel), als de lichte kleur omlijnd is, is het weer een ander verhaal. Daarnaast heb ik de afbeelding afgedrukt met een extra instelling op mijn printer waarbij ik heb gekozen voor een extra hoog contrast en extra verzadiging. Dit omdat de kleuren vervagen, door de verzadiging te verhogen, omzeil je dat eigenlijk een beetje.

Print dus om te beginnen de afbeelding naar keuze (of meerdere natuurlijk, zeker om wat uit te proberen) op formaat van de schijfjes hout (iets groter). Knip ze uit en leg vast klaar.

Smeer een houten schijfje aan 1 kant in met Mod Podge. Verdeel de lijm gelijkmatig over het gehele hout waarbij je het randje van de bast (in het geval van de schijfjes die ik gebruik) niet insmeert met lijm.

Foto op Hout Zetten 2

Leg de afbeelding ondersteboven op de lijm (met de geprinte kant op de lijm dus). Strijk er goed overeen zodat er geen luchtbellen in zitten. Gebruik eventueel een washandje om alles netjes aan te drukken.

Foto op Hout Zetten 3

Leg het houten schijfje met een washandje of handdoek erop weg en laat ongeveer 1 tot 2 uur drogen.

Wanneer de lijm droog is scheur je het papier van het houten schijfje. Als het goed zie je nu dat een deel (het geprinte deel) op het hout blijft zitten.

Foto op Hout Zetten 4

Maak het washandje een beetje vochtig en poets de papierresten weg. Poets niet al te hard en te veel, want dan poets je misschien de afbeelding ook weg.

Foto op Hout Zetten 5

Om de laatste papierrestjes wat weg te werken en om de print een mooie afwerkingslaag te geven, kwast je er nog een dun laagje Mod Podge overheen. Laat drogen en klaar ben je met het Foto op Hout Zetten!

Foto op Hout Zetten 6

Hier zie je aantal afbeeldingen die ik probeerde. Het boeket met bloemen is daarvan het minst gelukt omdat er ook een bloem in zat die lichtgeel is, deze komt op het hout niet echt over. De vogel en de roos werkten allebei heel goed. Beiden bevatten veel verzadigde kleuren en weinig wit tinten (de achtergrond van de vogel was wel licht, maar omdat de vogel en de bladeren donkerder zijn, zie je die wel heel goed).

Wij zijn natuurlijk, zoals altijd, super benieuwd naar jullie ideeën en resultaten. Heb jij deze Foto op Hout Zetten techniek geprobeerd en ben je helemaal blij met je resultaat? Stuur ons dan foto’s per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk! Of plaats een reactie in deze blog 🙂
Ook kan je natuurlijk altijd hieronder reageren met vragen & ideeën want dan verschijnt er misschien binnenkort wel een blog met jouw verzoekje!

Heel veel maakplezier!
Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen