Hoe onderhoud ik sieraden? | TIPS & TRICKS

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, een mooi sieraad gekocht of gemaakt, helemaal blij mee en dan.. verkleurd. Groen uitgeslagen, zwarte vlekjes of verroest. Super zonde en niet meer te dragen. 

Maar hoe komt dit eigenlijk? En nog belangrijker, wat kun je er tegen doen (als dat al kan)?

We gaan er niet omheen draaien: jouw sieraden verkleuren uiteindelijk een beetje en worden door het gebruik aangetast. 

Deze aantasting, genaamd oxidatie, is een natuurlijk proces en kan je dus niet 100% voorkomen. 

In deze blog geven we handige info over verschillende soorten materialen, waar je op kunt letten bij het kopen, hoe je je sieraden kunt onderhouden én opbergen en onze nummer 1 ‘gadget’ tegen oxidatie van je sieraden.

Kijk je liever een video? Klik dan hierboven of lees lekker verder.

Verkleuring/aanslag op je sieraden tegengaan door

Om te beginnen leggen we uit wat je wel en niet kan doen om verkleuren en/of aanslag op je sieraden tegen te gaan. Dit geldt voor alle soorten/materialen sieraden.

Uit de buurt houden van

Allereerst is het verstandig om je sieraden niet te dragen tijdens het zwemmen, douchen, afwassen, schoonmaken, sporten en slapen. Het water, alcohol, zweet en (eventuele) stoten die hierbij komen kijken, kunnen je sieraad kapot maken. 

Sieraden van echt goud en zilver kunnen er ook niet goed tegen. Een keertje vergeten je sieraden af te doen voor het slapengaan is niet erg, maar als dat zich herhaalt beschadigt het je sieraad.

Ook andere chemische middelen en cosmeticaproducten tasten je sieraden aan. Wacht daarom circa een halfuur na het aanbrengen van een parfum/crème voordat je je sieraden omdoet. 

In veel cosmeticaproducten zit alcohol verwerkt en dat is een echte boosdoener voor je sieraden. Let hier dus op.

Manieren om sieraden op te bergen

De beste manier om je sieraden op te bergen is om ze apart in een donker doosje te bewaren. Zorg ervoor dat het geen doosje van glas is, want dan kan er daglicht/fel zonlicht op komen wat zorgt voor verkleuring van je sieraad. 

De reden waarom een afgesloten doosje of zakje onze voorkeur heeft is omdat er dan geen stof op de sieraden kan komen. Alle beetjes helpen!


In veel winkels liggen sieradenrekjes in allerlei vormen en kleuren te koop. Die zien er erg leuk uit, maar zijn niet altijd goed voor je sieraden. 

Sommige sieradenrekjes zijn gemaakt van een bepaalde metaalsoort die kan verroesten, met daaroverheen een coating. 

Dat coatinglaagje geeft af op je sieraden en richt dus schade aan. Als je wel zulke sieradenrekjes gebruikt, merk je na een tijdje dat je sieraden gaan verkleuren door het losgelaten laagje. 

Sieradenrekjes kan je wel gebruiken als ze van stainless steel zijn, of een coating hebben die niet loslaat. Hier geeft niks af op je sieraad en die blijft dus mooi.


Het materiaal wat je echt apart, per sieraad, moet opbergen is edelsteen. Door ze per sieraad op te bergen botsen de stenen - qua energie en fysiek - niet en voorkomt dat beschadiging.


Sieraden schoonmaken

Maak je sieraden daarom nooit schoon door ze in een bakje met water te leggen. Af en toe een vochtige, zachte doek gebruiken kan, maar onze voorkeur gaat uit naar het gebruik van een sieradenpoets en raden aan een ‘polishing cloth’ te gebruiken. 

Dit is een zacht doekje dat op een veilige manier goud, zilver, brass, koper en andere materiaalsoorten schoonmaakt. Vindt hier onze favoriete polishing cloth.


Sieraden kan je poetsen met een zachte tandenborstel, maar wees voorzichtig! Bij te hard poetsen kunnen er kleine krasjes ontstaan. 

Een elektrische tandenborstel gebruiken is geen slimme keuze - het heeft harde haartjes en oefent snel meer druk uit. Wij kiezen uit voorzorg voor het gebruik van een zachte droge doek.

Let op: bij edelsteensieraden is de steen vaak gelijmd (edelsteenbedel, ring, cabochon). Maak deze producten niet schoon met water, want dan kan de lijm namelijk loslaten en verlies je je edelsteen. 

Dat wil je natuurlijk niet hebben! Dit is niet van toepassing bij edelsteenkralen want deze zijn niet gelijmd.

De materiaalsoort en kwaliteit van sieraden

Het soort materiaal heeft ook te maken met de levensduur van je sieraad. Als je op de juiste manier met je sieraden omgaat, kan je er jarenlang plezier van hebben. 

Wel is het zo dat goedkopere materialen een minder lange levensduur hebben, maar hoe je ermee omgaat maakt echt het verschil. Zie hieronder een overzicht van diverse materialen. 

Echt goud en zilver (925)

Wij raden je aan om een zilver- en/of goudpoets te gebruiken voor het schoonmaken van echt gouden en zilveren sieraden. Dit is specifiek ontwikkeld voor de materialen en werkt daarom het beste. 

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat echt goud en echt zilver veel langer meegaan dan andere materialen. De goede kwaliteit zie je dan ook terug in de prijs. Gelukkig zijn er meer opties.


Designer Quality (DQ)

Designer Quality sieraden, beter bekend als DQ, zijn gemaakt van een nikkelvrij metaal. Dit zorgt ervoor dat DQ-sieraden langer meegaan en mooi blijven. 

Echter, ook DQ kan ook niet goed tegen water. DQ-sieraden zijn de perfecte oplossing voor mensen met een nikkelallergie of als je een gevoelige huid hebt. 


Combinatie van metalen (Alloy)

Sieraden kunnen ook bestaan uit een combinatie van verschillende soorten metalen, dat heet Alloy. Alloy is een mengsel van elementen waarvan er minstens één een metaal is. 

Een voorbeeld van een Alloy materiaal is brass: een combinatie van koper en zink. Deze materiaalsoort is vaak het goedkoopste. Dus als je er niet voorzichtig mee omgaat, verkleurt Alloy het snelst.


Strass

Strass of rhinestone is een materiaal dat qua uiterlijk erg op diamant lijkt en gemaakt is op basis van glas. Het is een goedkoper alternatief dan echt diamant en wordt daarom vaak gebruikt in sieraden. 

Strass verkleurt niet omdat er geen kleur in zit, maar kan wel dof worden. Poets ze dan op met een zachte doek en je sieraad straalt weer! 

Swarovski is een aparte strass-soort en heeft een eigen manier van bewerken waardoor het glas nog meer glimt. Het is duurder dan strass, maar nog steeds veel goedkoper dan echt diamant.


Zirkonia

Een ander materiaal dat diamant imiteert is Zirkonia. Zirkonia wordt kunstmatig gemaakt door zirkonium en zirkonium oxide te verhitten en het vervolgens met elkaar te versmelten. 

De prijs is dus een stuk lager omdat het een kunstmatige steen is. Het materiaal lijkt op het oog heel erg op diamant en komt dichter bij de kenmerken van diamant dan andere materialen. 

Hierdoor is Zirkonia erg populair en wordt het vaak gebruikt in sieraden. Ook Zirkonia kan dof worden omdat er geen kleur in zit. Gebruik een zachte doek tijdens het oppoetsen en maak je sieraad weer stralend.


Brass

De metaalsoort Brass is gemaakt van koper en zink. De gouden kleur zorgt ervoor dat het vaak als materiaal voor gouden sieraden gebruikt wordt. 

Brass wordt vaker gekozen in combinatie met echte edelstenen dan bijvoorbeeld stainless steel. Dit komt omdat het een goed te bewerken metaalsoort is. 

Ook is het een betere kwaliteit dan Alloy, als je er goed voor blijft zorgen. Brass is niet standaard nikkelvrij, maar kan het wel zijn.


Stainless steel (roestvrij staal)

Stainless steel (roestvrij staal) is niet te ontbreken in dit rijtje. Stainless steel sieraden gaan lang mee en heeft een betere kwaliteit dan Alloy en Brass. 

Stainless steel sieraden zijn van zichzelf zilverkleurig en worden tegenwoordig gebruikt als gouden sieraad door er een laagje goudkleurig metaal overheen te doen - dit heet goldplating. Let op: vaak zijn stainless steel sieraden niet nikkelvrij.


Gold plated

Gold plated sieraden zijn gemaakt van een basismateriaal, vaak sterling zilver, brass of stainless steel met daarover het laagje goud; de gold plating. 

Omdat er een klein laagje goud wordt gebruikt, zijn de sieraden een stuk goedkoper dan echt gouden sieraden. Vaak is het laagje 18 karaats goud. Dat betekent dat het gouden laagje 75% puur goud bevat.

Van de basics blijven gold plated sieraden het langste mooi en dat komt door het laagje echte goud. De gold plating kan door te veel poetsen aangetast worden. Gebruik een zachte doek om schoon te maken!


Koord en glaskralen

Koord en glaskralen zijn geverfd en vervagen daarom het snelst in kleur dan de andere genoemde materialen. 

Oorzaken van snelle verkleuring zijn: teveel blootstelling aan zonlicht, parfum, alcohol of andere chemische middelen. 

Als ze eenmaal verkleurd zijn kun je niks meer mee doen dus wees er gewoon voorzichtig mee.


Sieraden met edelstenen

Bij edelstenen zie je niet de kleur van verf, maar echt de kleur van de steen zelf. Na het langdurig dragen van edelstenen kan de steen doffer worden. Je kan de steen weer glanzend maken door een zachte, droge zilverpoetsdoek te gebruiken. 

Let op: bij edelsteensieraden is de steen vaak gelijmd (edelsteenbedel, ring, cabochon). Maak deze producten niet schoon met water, want dan kan de lijm namelijk loslaten en verlies je je edelsteen. 

Dat wil je natuurlijk niet hebben! Dit is niet van toepassing bij edelsteenkralen want deze zijn niet gelijmd.

De meeste edelstenen kun je schoonmaken én energetisch reinigen met water. Echter niet allemaal, Lapis Lazuli is bijvoorbeeld een poreuze steen die niet goed tegen water kan. 

Deze soort neemt het water op en dat beschadigt zowel de binnen- als de buitenkant van de steen. Check dit altijd even voordat je je edelstenen schoonmaakt.


Kort samengevat

Ook de kwaliteit van de materiaalsoort heeft invloed op de levensduur van sieraden. Wil je het beste materiaal? Kies dan voor echt zilveren/gouden sieraden in combinatie met edelstenen. 

Wil je leuke, goed betaalbare sieraden? Dan zijn nikkelvrije, stainless steel, gold plated en glaskralen de perfecte optie voor jou.

Over het algemeen houd je sieraden op dezelfde manier mooi en schoon. Houdt ze zoveel mogelijk uit de buurt van chemische middelen, water en stoten. 

Berg ze per stuk in een donker bakje op, en maak ze schoon met een zachte doek zoals een polishing cloth.

Wat was voor jou de meest verrassende tip of trick? Laat het ons weten in de reacties of op Instagram met #beadsandbasics.