Interview: Het Bijzondere Verhaal Achter de Sieraden van Annemarie Haven
20 juli 2017 

Interview: Het Bijzondere Verhaal Achter de Sieraden van Annemarie Haven

Annemarie is 2 jaar geleden begonnen met een cursus goudsmeden en maakt sinsdien unieke handgemaakte sieraden. Hierin verwerkt ze de mooiste edelstenen die ze mee neemt tijdens haar bijzondere reizen rond de wereld.

We stelden haar een aantal vragen waarin ze verteld hoe ze precies is begonnen, waar ze haar inspiratie vandaan haalt en hoe ze te werk gaat als edelsmid.
Pak vooral een kopje thee en laat je inspireren door Annemarie 😀 

werkplek van annemarie haven - handgemaakte sieraden edelstenen ketting

Wie ben je en wat doe je precies?
Hoi, ik zal mij even voorstellen, mijn naam is Annemarie Haven, 23 jaar en sinds 2,5 jaar woon ik in Leeuwarden. In 2014 heb ik de opleiding Styling en Design afgerond en de afgelopen 5 jaar heb ik veel van de wereld mogen zien. Zo ben ik 2 maal naar Indonesië geweest om hier creatieve lessen te geven op een school en een weeshuis waar ik in die tijd verbleef.

Ik geloof er in dat al deze bijzondere ervaringen je op een pad brengen waar je je je geluk uit kunt halen 🙂

Zo ben ik precies 2 jaar begonnen met een cursus goudsmeden. Stiekem ben ik helemaal verliefd geworden op het vak, de mogelijkheden die zijn ontelbaar! Je bent je dagelijks aan het ontwikkelen met nieuwe technieken.

Ik maak handgemaakte zilveren sieraden met half edelstenen.

edelsteen hanger - handgemaakt

jewelry by annemarie haven - aan het werk in atelier

Hoe ben je begonnen met sieraden maken?

Van jongs af aan werd mijn aandacht altijd al getrokken door mooie stenen en sieraden, ‘’bij oma langs, werd er altijd zorgvuldig in de sieraden koffer gesnuffeld’’

Afgelopen jaren ben ik een aantal keren voor langere periode in het buitenland geweest, waar ik veel inspirerende plekken heb mogen bezoeken, waaronder een grote goudsmederij in Indonesië. Hier kreeg ik helemaal kriebels van in mijn buik, hoe precies alle handelingen stap voor stap werden uitgevoerd, tot uiteindelijk het eind sieraad.

groen blauwe edelsteen 926 zilveren hanger aan ketting - door annemarie haven

Bij thuis komst ben ik gaan speuren op internet naar goudsmederijen in Friesland. Per toeval liep ik op een dag langs de winkel van Sannes Edel smederij in Leeuwarden.

Mijn aandacht werd getrokken door het prachtige pandje en de schitterende mooie sieraden die in de etalage lagen.

Nieuwsgierig zet ik mijn eerste voetstap binnen in de wonderlijke werkplaats/winkel, ik raakte in gesprek met Sanne, de eigenaresse. We hebben een kopje thee gedronken, ze vertelde enthousiast over de workshop, welke gereedschappen je gaat gebruiken, wat er allemaal mogelijk is op het gebied van sieraden maken.

Met een grote glimlach op mijn gezicht liep ik de winkel uit. 2 weken daarna ben ik begonnen met mijn eerste cursus dag. Het leuke is dat we een hele mooie win, win situatie hebben gecreëerd, ik sta een middag in haar prachtige winkel in ruil voor de cursus.

handgemaakte sieraden door annemarie haven - zilveren edelsteen ring blauw met turkoois

Hoe kwam je op het idee om met 925 zilver te werken?

Je begint met onedel metaal, Alpaca, koper en messing. Met uiteindelijke doel dat je het zagen, veilen en schuren goed beheerst zodat je de overstap kunt maken naar het edelmetaal zilver en goud.

Het werken met een deze materialen, geeft mij een heel fijn gevoel, wanneer je je werkstuk helemaal hebt gesoldeerd en je hem hebt afgekookt in de vitrex, komt het moment waar ik altijd naar uit kijk, het sieraad polijsten, de prachtige glans die dan over het werkstuk valt is een geluksmomentje!

Zelf houd ik erg van zilver, het is fijn bewerkelijk en zelf ben ik meer een zilver drager. Af en toe verwerk ik kleine details goud in een sieraad.
jewelry by annemarie haven - 926 zilveren ringen handgemaakte sieraden

 

Gebruik je als edelsmid nog speciale materialen?

Het is ontzettend leuk hoe veel verschillende technieken er zijn om het werkstuk mee te bewerken. Bijvoorbeeld de hamer, hier zijn vele verschillende in, met een bolle kant, hier mee creëer je kleine putjes in het zilver. Of een smalle rechte hamer, waardoor je een soort boomschors patroon creëert.

Waar ik veel mee experimenteer is de wals, dit zijn 2 zwaar metalen rollen op elkaar, doormiddel van kanten stofjes, gedroogde bladeren en stoffen pers je een patroon in het zilver. De mogelijkheden zijn oneindig.

De structuur wat in het zilver komt is altijd weer een verassing, dat maakt het zo leuk, dat je vooraf niet precies weet wat er uit gaat komen.

Ook heb ik veel met oud zilver gedaan, oude zilveren lepeltjes tot oorbellen verwerkt of een oude servet ring tot ring, het idee er achter dat je het oude geërfde lepeltje van oma toch altijd bij je kan dragen verwerkt in een ring vind ik heel mooi.

926 zilveren hanger en edelsteen hanger aan ketting - handgemaakt door annemarie haven

Sinds 2 maanden assisteer ik bij de workshop in de edel smederij waarbij mensen met eigen meegebrachte oude zilveren bestek mooie sieraden gaan maken in 1 avond.

Het voelt heel bijzonder om er zo in mee betrokken te worden. Het is ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast mensen worden van de workshop & de eindresultaten zijn bijzonder mooi.

Ik word er helemaal blij van om alle gepolijste sieraden bij elkaar op de tafel te zien liggen om door de trotse makers mee naar huis genomen te worden.

werkbank - sieraden maken edelstenen uit peru

Je verwerkt bijvoorbeeld ook edelsteen ( uit het buitenland) in je sieraad.
Ben je bewust bezig met de werking van een edelsteen als je deze uitzoekt? Of kies je deze met een andere reden uit?

Klopt, mijn passie om te reizen is een hele leuke combinatie. Afgelopen jaar bezocht ik Peru voor 1 maand.

‘’Zeil gespannen over 4 houten balken met een aantal bakstenen er tussen, om de wind uit de buurt te houden, zit een oude vrouw op de grond met allemaal prachtige stenen, alle kleuren die je je maar kunt bedenken, mijn hart begint er sneller van te kloppen, het voelde alsof ik een kwartiertje tussen alle mooie stenen heb gesnuffeld, wat 4 uren bleken te zijn.

De vrouw liet mij de rauwe turquoise steen zien waar uit ze mooie cabochon steentjes slijpt. Met een backpack gevuld met prachtige oud gewoven kleden en papieren zakken vol met half edelstenen in alle vormen en kleuren vertrek ik weer terug naar Nederland. In het vliegtuig, haal ik ze nog 1 keer te voorschijn, om ze voor mij uit te stallen op het uitklaptafeltje. Om ze nog even te bewonderen en op een bepaalde volgorde te leggen.

De stenen inspireren mij, ik pas het sieraad vaak aan op de steen.

Waar haal jij de inspiratie vandaan?

Mijn inspiratie haal ik uit mensen, de natuur met zijn prachtige vormen en het zilver zelf, wanneer ik begin met een werkstuk kan er tussentijds veel veranderen in mijn ontwerp.

Het kijken naar andermans werk vind ik heel interessant. In Peru heb ik een man ontmoet in een klein winkeltje die zijn droom achterna is gegaan, zijn eigen sieraden verkopen in zijn eigen winkel. Met hem heb ik een heel fijn inspirerend gesprek gehad.

Wat maakt jouw sieraden zo uniek?

De stenen die ik in veel sieraden verwerk zijn met heel veel liefde en zorg uitgezocht, en komen van over de hele wereld. Elk sieraad is met veel liefde gemaakt en dat maakt het uniek.

Ik kan al verklappen dat mijn volgende tripje naar Nepal gepland staat. Benieuwd tegen wat voor moois ik daar aan zal lopen!

handgemaakte sieraden door annemarie haven - zilveren oorbellen aan kaartje

Wat was het eerste sieraad die je verkocht?

Mijn minimalistische zilveren sieraden lijn heeft een half jaar in de Design-Fabriek in Leeuwarden gelegen, op de sieraden kreeg ik hele leuke reacties.

De opbrengst van de sieraden is gestoken in mijn eigen werk plaats thuis, een oude houten tafel tegen een muur geschoven met mijn nu toch bijna helemaal ingerichte werkplekje. Ik vind het heerlijk om hier te werken, fijn tussen mijn plantjes & de kleurrijke muur met foto’s van gemaakte werken waar ik trots op ben.

jewelry by annemarie haven - sieraden van 925 zilver met steen

Je maakt ook sieraden op verzoek wat was het meest leuke sieraad die je toen gemaakt hebt?

Afgelopen november heb ik een heel bijzonder project mogen doen met 2 lieve mensen, ik mocht hun trouwring maken. We hebben gezellig thee gedronken in een klein thee huisje & ideeën uitgewisseld.

Ik blijf het toch spannend vinden wanneer je de ringen overhandigd. Het idee dat de ringen voor hun leven lang zullen gedragen worden is toch wel heel bijzonder, het geeft mij een heel fijn warm gevoel, als je merkt hoe gelukkig ze er mee zijn.

926 zilver - ketting met edelsteen turkoois

Wat zou je graag nog willen bereiken? 

Mijn doel is om de opleiding Goudsmid te volgen in Schoonhoven, ik vind het belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen & dat een sieraad technisch goed in elkaar zit. In het vakkenpakket zit ook steenkunde, dit lijkt mij ontzettend interessant.

Uiteindelijk lijkt het mij geweldig om met mijn sieraden op verschillende plekken te staan op festivals, markten, zo wel binnen als buitenland. En een droom is om mijn eigen atelier te open met verschillende andere creatievelingen.

Ook lijkt het mij heel leuk om in de toekomst workshops te gaan geven, door mijn ervaring van 4 maanden lesgeven in Indonesië, heb ik ondervonden dat ik het heel leuk vind om mijn creativiteit door te geven aan andere mensen.

jewelry by annemarie haven - sieraden 925 stand - markt - sieraden gepresenteerd

Heb je nog tips voor andere die zelf zouden willen beginnen met het maken van sieraden?

Kijk om je heen, spreek mensen aan die jou inspireren. Begin klein & blijf bij jezelf. Ontdek wat jij echt leuk vind, waar jij gelukkig van wordt om te doen. Bezoek creatieve plekken waar je je kunt laten inspireren.

Nieuwsgierig geworden naar meer sieraden van Annemarie?

Of wil jij zelf een sierraad laten ontwerpen?

Op het Instagram account van Annemarie vind je de mooiste zelfgemaakte sieraden en een kijkje achter de schermen. Dit is een account wat je zeker wilt gaan volgen! Je kunt Annemarie vinden op instagram onder de naam: Jewelry By Annemarie

handgemaakte sieraden - schelp ring 925 zilver

Heb jij zelf misschien een idee voor een uniek sieraad, dan kun je samen met Annemarie gaan brainstormen over het ontwerp. En wie weet loop jij straks met een heel uniek item rond, speciaal voor jou gemaakt! Neem dan contact op met Annemarie via haar mail adres:  annemariehavenjewellery@gmail.com

Over de schrijver
Frank Persijn
Door

Frank Persijn

op 12 Aug 2017

Leuk om over je te lezen Annemarie, en ja in Amurang is een deel van je nieuwe droom begonnen! Succes met je vervolg!!

Reactie plaatsen