Workshops Sieraden Maken Geven? Zo doe je dat!
Krijg jij vaak complimenten over je sieraden? Vragen mensen hoe je dat toch doet? En wil je op een leuke manier wat bijverdienen met je hobby?
Dan is het misschien een idee om workshops te gaan geven.
Wij hebben in de afgelopen jaren aan honderden mensen workshops gegeven, bij mensen thuis, op ons kantoor maar ook bij grote bedrijven als Vodafone en de SNS Bank.
Super leuk om te doen en iedere keer weer leuk om te zien wat voor creaties er gemaakt worden 🙂
In de afgelopen jaren hebben we dan ook veel geleerd over hoe je het beste workshops kunt geven en die tips delen we graag met jou!
Dus lijkt het je wat om (in de toekomst) ook workshops te gaan geven? Lees dan snel verder!
Hoe geef je een workshop?
Iedereen kan een workshop geven zolang je creatief bent en je zelf weet hoe het moet! Â
Je vriendinnen of familie vragen zich vast wel eens af hoe je die sieraden nu maakt, en willen het misschien zelf ook wel eens proberen. Â Hier kan je mooi op inspelen door de eerste workshop te oefenen met je vriendinnen om te kijken of je het leuk vindt en ervaring op te doen. Bevalt het? Dan kun je dit vaker gaan doen en hier een (heel leuk) extraatje mee verdienen.
Wie zouden er een workshop willen volgen?
Je doelgroep zijn de mensen voor wie je de workshop gaat geven. Ga je de workshops in je eentje geven dan hangt het een beetje van jezelf af hoeveel personen je tegelijkertijd kunt en wilt helpen. Â Misschien heb je een vriendin die het ook leuk vindt om te helpen, zo kun je nog grotere groepen ontvangen.
Leuke workshop voor Vodafone
Sieraden maken vindt bijna elke vrouw wel een keertje leuk om te doen dus potentiële klanten zat! Zelf mensen die misschien zelf iets hebben van ‘maar ik ben helemaal niet creatief’ (wat wij al vaak genoeg hebben gehoord tijdens een workshop) gaan aan het eind van de middag meestal naar huis met een mooi eigen gemaakt sieraad.
Ook kinderen vinden het leuk om workshops te volgen, denk hierbij aan kinderfeestjes of op scholen. Wij hebben alvast een lijstje gemaakt voor je om je een idee te geven aan wie of waar je workshops zou kunnen gaan geven:
vriendinnen      scholen
collega’s             bedrijfsuitje
klasgenoten    vrijgezellenfeest
buurthuis       kinderfeest
Wat zou je kunnen maken tijdens een workshop?
Een van de belangrijkste dingen aan de workshop is natuurlijk wat je gaat maken. Hier heb je eindeloze mogelijkheden voor maar uiteraard kies je iets wat je zelf al goed kan.
Doe niet een ‘workshop sieraden maken’, dat is veel te breed en niet handig qua materiaal en alle verschillende dingen die je uit moet leggen en laten zien. Kies 1 of 2 ontwerpen waar mensen mee aan de slag kunnen en laat ze vervolgens kiezen in welke kleuren en materialen de ontwerpen gemaakt worden.
Wij hebben alvast een top 5 gemaakt met ontwerpen die je kunt gebruiken tijdens je workshop. Deze hebben we zelf allemaal al eens gebruikt tijdens workshops en bevielen erg goed!
Een bedelarmband maken
De bedelarmband is een perfecte workshop armband, waarom? Voor een workshop reken je ongeveer 2,5 uur dit betekent dat je toch wel even bezig bent met sieraden maken. Â Met deze armband ben je dan ook ongeveer 2 / 2,5 uur bezig om het helemaal af te krijgen dus qua tijd perfect.
Bovendien gebruik je niet heel veel verschillende technieken, het belangrijkste is het maken van oogjes aan de nietstiften en deze met jumpringen bevestigen aan het jasseron. Zo is het ook voor beginners een zeer geschikt ontwerp. Ook gebruik je niet mega veel materiaal en het eindresultaat is altijd prachtig. Het is net weer even een ander soort armband.
Veel mensen die nog nooit sieraden hadden gemaakt hebben bij ons een bedelarmband gemaakt tijdens een workshop en waren hier super trots op. Perfect!
Bekijk hier alle materialen voor de blauw met bruine bedel armband
Video Bedelarmband Maken:
Een Wikkelarmband maken
Tijdens workshops was hier altijd veel vraag naar, het is een echte statement armband die lekker opvalt. Houd er rekening mee dat dit ontwerp veel verschillende stappen heeft, en dat je wel wat meer aandacht moet geven tijdens het maken van dit ontwerp dan een armband van elastiek. Je kunt bij dit ontwerp de workshop dus doen met minder grote groepen.
Klik hier om alle materialen te bekijken voor de blauwe wikkelarmband
Klik hier om alle materialen te bekijken voor de roze wikkelarmband
Klik hier om alle materialen te bekijken voor de turkoise wikkelarmband
Video Wikkelarmband Maken
Armbandjes van elastiek met Ballchain wikkelarmband
Bij de armbandjes van elastiek help je vooral met het uitzoeken van leuke kleurcombinaties, dit vinden sommige mensen nog wel eens moeilijk. Bij het maken van de elastieken armbandjes help je de klant met het afwerken, je legt het uit en doet het voor en bij het 2e armbandje kan je zien of het zelf lukt.
Door de elastieken armbandje te combineren met een wikkelarmband van ballchain krijg je al meteen een heel ander setje en het is leuk omdat mensen hier weer een andere techniek bij leren. Je kunt laten zien hoe je met ballchain werkt en hoe je sieraden afwerkt met een karabijnsluiting.
Bekijk hier de onderdelen voor het blauwe setje
Bekijk hier alle onderdelen voor het zalm roze en mint setje
Hoe maak je een armbandje van elastiek? We laten je het stap voor stap zien in deze video. Â
Het ballchain armbandje maak je ook heel eenvoudig, bekijk hier de diy video tutorial.
Wish bottle maken
Een Wish bottle is erg leuk om te maken als je een workshop wilt geven voor kinderen. Dit is een ‘makkelijke’ manier om echt iets unieks te maken. Â
Je kunt aan de wish bottle een ketting vast maken van jasseron, ballchain of suede veter. Naast het vullen van het flesje kun je nog iets extra’s met het ontwerp doen door er bedeltjes aan te hangen of met elastiek met daarop wat rocailles om de bovenkant van het flesje te doen.
De wish bottles zijn ook erg leuk om een thema aan te verbinden. Bijvoorbeeld Frozen, Ibiza, roze of blauw voor een babyshower etc. etc.
Let er op dat een wish bottle niet lang duurt om te maken. Mocht je een workshop geven van 2/2,5 uur  dan heb je nog een ander ontwerp nodig, of een armbandje van elastiek om de tijd te vullen.
De DIY video tutorial van de wish bottle bekijk je hier
Geluks engeltjes maken
Geluks engeltjes zijn niet alleen super schattig maar ook erg leuk en gemakkelijk om te maken. En je kunt er vanalles mee doen 🙂
Leuk om aan een ketting van ballchain te hangen, aan een sleutelhanger, om cadeautjes of kaarten mee te versieren, voor in de kerstboom of hang er meerdere aan een (bedel) armband.
Alle materialen die je nodig hebt voor de geluks engeltjes vind je hier
Hoe maak je een engeltje van kralen?
In de video hieronder laten we je het stap voor stap zien.
Suède met waxkoord armband
De suède met waxkoord armband is ook een populaire armbanden om na te maken. Dit omdat het weer iets anders is dan zomaar een armbandje van elastiek.
Het is niet een moeilijke armband maar ziet er wel super stijlvol uit. Deze armband moet je wel even goed laten drogen doordat je sieradenlijm gebruikt, houd hier dus goed rekening mee tijdens de workshop.
Mensen zijn vaak erg enthousiast na het maken en willen hun sieraad meteen om doen. Vertel duidelijk dat ze de armband op tafel moeten laten liggen en niet aanraken want anders gaat deze later gemakkelijk kapot. Dit is ook het geval met armbandjes van elastiek, hoewel deze een stuk minder lang hoeven te drogen.
Alle materialen die je nodig hebt voor de roze met bruine armband vind je hier.
Zit er een ontwerp bij welke jou leuk lijkt?
Kies degene waarvan jij denkt dat deze bij je doelgroep past.
TIP: Heb je een ontwerp in gedacht? Dan kun je alvast de basis materialen van te voren klaar leggen, dit scheelt je weer tijd en is wel zo makkelijk voor de mensen die een workshop komen volgen. Vraag tussendoor of mensen hulp nodig hebben, geef ze tips tijdens het afwerken of doe dit een keertje voor.
Welke materialen heb je nog meer nodig?
Nu je een ontwerp hebt uitgekozen en je alle basis materialen zoals sluitingen, knijpkralen en draad erbij hebt gezocht kun je kijken wat je thuis nog hebt liggen aan basis materialen zoals tangetjes of een kralenbord.
Ook heb je kralen dozen nodig om je kralen mooi uit te stallen op de tafel tijdens je workshop. De losse zakjes zou je op kleur kunnen leggen op een etagère, dit staat ook nog eens super cute op tafel.
Vergeet ook niet een potje blanke nagellak! Dit gebruik je om armbandjes van elastiek af te werken. Zorg er verder voor dat er genoeg scharen op tafel liggen en dat iedereen een eigen tangetje heeft als je dit nodig hebt bij het ontwerp.
TIP: Voor de gezelligheid kun je nog een kleine etagère neerzetten op tafel met wat koekjes of snoepjes.
Goede Workshop Locaties
Als je workshops wilt organiseren heb je een locatie nodig. Dit kan bij je thuis zijn gewoon aan de eettafel. Of misschien heeft een vriendin/kennis wel een grotere ruimte ter beschikking voor je. Zo bespaar je ook nog eens geld om een ruimte te huren.
Ook zou je workshops kunnen geven op locatie. Voor een grotere groep die niet vlakbij woont is dit ideaal. Denk hierbij aan een vrijgezellenfeestje of bedrijfsuitje. Je kunt gemakkelijk al je materialen meenemen in een koffer als je met het openbaar vervoer gaat, of in kratjes als je met de auto gaat.
Als je een workshop geeft bij bedrijven hebben zij vaak wel een gemeenschappelijke ruimte (kantine) of groot kantoor wat je kan gebruiken. Ook vinden het veel mensen het leuk als je bij ze thuis komt. Wij hebben zo al veel van het land gezien 😉
Workshopavond bij de SNS Bank
Wat is de beste dag om een workshop te organiseren?
Dit is compleet afhankelijk van je doelgroep.
In de avond en het weekend zijn natuurlijk de meeste mensen vrij, maar misschien hebben ze dan ook al andere verplichtingen.
Als je voor het eerst een workshop gaat geven kun je beginnen met twee verschillende data, eentje op een doordeweekse avond en eentje in het weekend, om zo te kijken waar de meeste mensen op af komen.
Je kunt het natuurlijk ook gewoon aan je klanten vragen.
Toen wij deze vraag stelden via facebook waren er bijvoorbeeld veel mensen die aangaven dat ze graag op zondag een workshop wilden volgen. Hier had ik zelf niet zo snel aan gedacht maar inderdaad, de volgende zondag die we aankondigden was zo vol geboekt 🙂
Houd er rekening mee dat mensen het moeten inplannen, zorg ervoor dat je het minimaal 3/4 weken van te voren bekend maakt via social media. Zo heb je genoeg tijd om het te promoten.
Wil je geregeld workshops gaan geven? Dan is het waarschijnlijk beter om niet meteen alle data tegelijkertijd bekend te maken. Anders denken mensen al snel ‘o dan wacht ik nog even met inschrijven, volgende maand kan het ook nog’.
Schaarste is een belangrijk goed in marketing, als er ergens weinig van beschikbaar is krijgen mensen eerder het gevoel dat ze het nu aan moeten schaffen, voordat iets is uitverkocht. Ook door aan te geven als er nog maar een paar plekken beschikbaar zijn kun je mensen over de streep trekken om de workshop nu meteen te boeken in plaats van nog even te wachten.
TIP: Laat ook op social media en je site zien dat je workshops op aanvraag doet. Wij krijgen regelmatig mails van personen en bedrijven of ze een workshop bij ons kunnen volgen en dat wil jij natuurlijk ook 🙂
Voor hoeveel personen ga je een workshop geven?
Wanneer je begint met workshops wil je dat natuurlijk het liefst voor zoveel mogelijk mensen doen. Het ligt er een beetje aan of je alleen of samen workshops gaat geven.
Om erachter te komen hoeveel personen je tegelijk aankan zou je de eerste keer kunnen oefenen met vriendinnen of collega’s. Wanneer wij alleen workshops gaven was dit aantal vaak tussen de 5/8 personen. Wanneer we met z’n tweeën workshops gaven was dit voor 10-15 mensen.
Houd er rekening mee dat je bij sommige ontwerpen amper hoeft te helpen, en bij een iets ingewikkelder ontwerp je meer aandacht moet geven.
Maak de groepen niet te groot! Het is niet leuk als je te weinig tijd hebt om mensen te helpen en ze hun sieraad niet (netjes) af krijgen. Liever 6 mensen die allemaal super tevreden zijn en een leuke middag hebben gehad dan 10 mensen waarvan een gedeelte het sieraad niet af heeft of het gevoel dat ze te weinig hulp hebben gekregen.
Wat gaat de prijs van je workshop worden?
Welke prijs je wilt vragen per persoon voor een workshop kun je het beste baseren op wat je kwijt bent aan materiaal kosten, hoeveel uren je er mee bezig bent, en of je betaalt voor de locatie waar je een workshop geeft.
Wanneer je een eigen bedrijf hebt let er dan nog op dat je btw over dit bedrag moet betalen, er gaat van de totale prijs dan nog 21% van af. Â
Organiseer je een workshop voor een bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest? Hier zou je eventueel een mooie aanbieding voor kunnen maken of een vaste groepsprijs vanaf 10 personen. Zo maak je het nog aantrekkelijker om bij jou een workshop te doen.
Onze workshops kosten tussen de 25,- en 35,- per persoon als we een groep van ongeveer 10 personen hebben. Bedrijfsworkshops zijn vaak voor grotere groepen en deze zijn dan ook goedkoper per persoon.
Doe je een workshop soutache, glaskralen blazen of zilver smeden dan liggen de prijzen vaak een stuk hoger omdat dit materiaal duurder is. Voor een kortere workshop armbandjes op elastiek voor een kinderfeestje vraag je dan weer minder.
Hoe zorg je ervoor dat mensen naar je workshop komen?
Heb je besloten dat je workshops gaat geven? Dan wil je natuurlijk dat er mensen komen!
Er is veel vraag naar workshops sieraden maken dus spread the word! Dit kun je online doen op alle social media kanalen die je hebt. Heb je facebook, instagram of twitter? Maak dan een opvallende post met de basis informatie met een link naar je webshop of een blog pagina met info.
Heb je nog geen webshop? Geen probleem! Je kunt je email adres erbij zetten waar de mensen zich kunnen aanmelden.
Heb je een mailinglijst? Verzend dan naar iedereen een mailtje dat je bent begonnen met workshops sieraden maken. Ook kun je dit naar je contacten lijst sturen van je eigen mail als je geen mailinglijst hebt.
Je zou er nog een leuke actie omheen kunnen bedenken om het extra aantrekkelijk te maken. Bijvoorbeeld 2 voor een bepaalde prijs, of een gratis goodiebag bij je workshop.
Een berichtje naar de lokale huis aan huis krant, dorpskrant, schoolkrant, of een lokale website (van je gemeente bijvoorbeeld) kan een idee zijn. Grote kans dat ze dit berichtje op hun site of in hun blad plaatsen.
Flyeren kan natuurlijk ook. Bij drukwerkdeal heb je voor een paar euro al honderden flyers en mocht het zonnetje eens schijnen dan kun je gewoon een middag postbode spelen zodat iedereen in de buurt op de hoogte is.
Kijk ook of er bij jou in de buurt aanplakborden zijn waar je je flyer op kunt hangen. De meeste supermarkten, buurthuizen en scholen hebben wel zo’n bord. Wij hebben een keer flyers gemaakt met een elastiekje eraan, zo konden we het gemakkelijk aan fietsen hangen.
Onze flyers met elastiekje
Nog meer tips!
Onderneem actie door mensen zelf te benaderen, wil je workshops gaan geven aan bedrijven? Zoek ze dan op via LinkedIn of misschien zie je ergens een oproep staan op internet.
Wil je workshops gaan geven op scholen? Mail naar de school wat je aanbied en wat de mogelijkheden zijn.
Al aan marktplaats gedacht? Ook hier kun je je workshop promoten en het is ook nog eens helemaal gratis.
TIP: Gebruik voor je post op social media of flyer een leuke foto van de materialen die je gaat gebruiken tijdens je workshop of de armband of ketting die je gaat maken. Of misschien heb je al eens eerder foto’s gemaakt tijdens een workshop die je kunt verwerken in je post.
Via Pickmonkey  maak je eenvoudig collages en kun je tekst in je foto toevoegen, ideaal om zo je flyer te maken!
Hieronder zie je onze Facebook post die wij hebben gebruikt om onze workshop te promoten. We hebben het ‘vip dag’ genoemd omdat het een speciale workshop was waarbij je ook nog een photoshoot en een goodiebag kreeg.Â
Tips voor tijdens de workshop
Nu je een leuke groep mensen voor je hebt zitten die lekker aan de slag willen kan het sieraden maken beginnen. Helemaal super want wat is er leuker dan je kennis delen en lekker creatief bezig te zijn 🙂
We  hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet die je kunt toepassen tijden het geven van de workshop:
- Begin met een korte intro over jezelf en wat de mensen gaan maken, laat ze kiezen tussen 2 ontwerpen of bepaal van te voren wat je gaat maken. Laat hierbij foto’s zien op je mobiel, ipad of print foto’s uit.
- Vraag per persoon wat hun favoriete kleur is om te dragen, zilver, goud of rosé goud. Speel hier op in door deze basis materialen alvast neer te leggen op tafel. Als ze het echt niet weten stem de kleuren van het sieraad dan af op de kleding die ze op dat moment aan hebben.
- Laat kleur combinaties zien aan mensen, zo krijgen ze vanzelf nieuwe ideeën.
- Help met sluitingen bevestigen en leg ook uit hoe het moet zodat ze dit de volgende keer zelf kunnen doen.
- Vraag tussendoor of ze hulp nodig hebben
- Geef je mening of het leuk is / misschien beter kan / of zie je nog een bepaalde kleur kraal die er leuk bij staat?
- Â Geef tips over afmetingen hoe groot het sieraad moet worden, een meetlint is een must bij workshops!
- Â Vertel een half uur voordat de tijd voorbij is dat je zo gaat afronden, dit omdat mensen zo geconcentreerd en lekker bezig zijn dat ze vaak de tijd niet in de gaten hebben.
- Als laatste geef ze je visitekaartje mee! Zo kunnen ze deze later nog bekijken of aan iemand anders geven die het ook leuk lijkt om een workshop te volgen. Ook zou je de restjes kralen mee kunnen geven als ze nog niet helemaal klaar waren of als je weet dat je het zelf niet meer gaat gebruiken.
Maak foto’s tijdens je workshop
Als laatste tip geven we je mee om tussendoor foto’s te maken. Plaats deze foto vervolgens op je social media kanalen zodat andere mensen weer zien dat je workshops geeft en hoe gezellig het eruit ziet.
Deze foto’s kun je later weer gaan gebruiken om een nieuwe workshop dag aan te kondigen en te promoten.
Maak een close-up foto maken van de gemaakte armband, deze foto kun je zelf later weer delen via Facebook of andere social media kanalen.
Maak een leuke groepsfoto en stuur deze door naar diegene die langs zijn geweest. Dit is een leuk aandenken en wie weet posten ze dit zelf ook nog op hun facebook, gratis promotie is altijd mooi meegenomen.
AAN DE SLAG!
Lijkt het je ook leuk en heb je helemaal zin gekregen om workshops te gaan geven? Super! Begin rustig met het uitzoeken van je ontwerp en vervolgens ga je jezelf promoten, zo simpel is het!
Veel plezier en succes met het geven van de workshop!
Liefs Nathalie en Monique