20+ Toepassingen voor Kralen Die Je Nog Niet Kende
02 mei 2017 

20+ Toepassingen voor Kralen Die Je Nog Niet Kende

Als je het woord “kralen” hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan sieraden. Maar naast sieraden maken, kun je nog vele andere dingen doen en creëeren met kralen.

Je kunt allerlei spullen in en rondom het huis versieren met kralen. Zo kun je bijvoorbeeld een mooie raamhanger maken, of je kan een saaie bloempot omtoveren tot een eye-catcher.

Maar je kan kralen ook gebruiken bij andere hobbies zoals scrapbooking of kaarten maken. Je kan kralen ook goed verwerken in haak- en breiwerk. Kortom, kralen zijn multifunctioneel!

In deze blog verzamelden we alvast wat leuke inspiratie voor je! Wat ga jij proberen?

beads-basics-kralen-bakjes

1. Kleding of Tassen Versieren met Kralen

Iedereen heeft wel kleren in de kast liggen die eigenlijk nooit worden gedragen. Of juist een favoriet shirt dat zo vaak is gedragen, dat er gaatjes in zitten. Met kralen kun je die saaie kleren veranderen in outfits die je het liefste dagelijks zou willen dragen. Zo kun je het bovenste randje van een topje bekleden met kraaltjes of steentjes. Of je kunt een mooi patroon of een tekst op een t-shirt borduren.

Dit kan je natuurlijk ook doen met tassen of andere spullen van textiel. Rocailles zijn ideaal om op textiel te borduren, omdat ze klein en licht zijn. En ze komen in ontzettend veel mooie kleuren. Klik hier voor ons assortiment rocailles.

Ook de gaatjes in je favoriete shirt kunnen bedekt worden met kralen of steentjes. Zo creëer je een nieuwe look én kan je je favoriete shirt nog een tijdje langer dragen.

In de Etsy shop Rebels And Unicorns kan je deze prachtige gehaakte en gedecoreerde tas vinden. En natuurlijk nog veel meer! Klik op de afbeelding hieronder om een kijkje te namen naar wat ze nog meer verkoopt.

Etsy-nederland-versierde-tas-rocailles

Mocht je nou écht geen zin of geen tijd hebben om hele tassen en kledingstukken te versieren, dan kun je natuurlijk altijd nog kant-en-klare kralen-emblemen kopen. Deze kun je op meerdere plekken vinden, waaronder Etsy. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de shop van Anahata Tribal Shop, zij verkoopt echt super gave handgemaakte emblemen van kralen. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze?

Etsy-geborduurde-emblemen-voor-tassen-en-kleding

2. Kralen gebruiken voor Kaarten, Scrapbook en Stickpins

Kralen kunnen ook gebruikt worden bij het maken van kaarten of scrapbooking. Kleine kraaltjes kunnen op papier worden geborduurd, maar je kan natuurlijk ook een klein hangertje aan je kaart hangen.

Scrapbooking is een erg veelzijdige hobby. Mini-albums, foto-albums, junk journals, kleine doosjes; met karton en papier kan je alle kanten uit. Naast karton en papier, kunnen kralen ook goed verwerkt worden in scrapbook-projecten. Je kunt hangertjes op je creatie plakken of aan een touwtje hangen. Kleine kettinkjes van kralen geven een mooie 3D-toevoeging aan je creatie.

Een andere leuke toevoeging is het maken van “stickpins”. Dit zijn een aantal kralen gelijmd op een lange nietstift. Deze kan je vervolgens in je creatie steken. De échte stickpins zijn een soort van broches. Deze hebben dan ook een soort van “slotje” aan de onderkant.

In de shop Nik Nax by Arlana kun je deze mooie witte stickpins vinden. Als je op de afbeelding klikt, kun je een kijkje nemen naar de andere stickpins die ze verkoopt.

Etsy-stickpins-kralen-bloemen-scrapbooking

3. Sleutelhangers en Tassenhangers Maken van Kralen

Kralen en bedels zijn ook ontzettend leuk om te verwerken in sleutelhangers of tassenhangers. Hiervoor heb je een basis sleutelhanger nodig, waar je kralen en bedeltjes kan hangen. Klik hier om direct naar de basis sleutelhanger in onze shop te gaan.

Ze zijn snel gemaakt en je kunt ze zo groot of zo klein maken als jij wilt. Een leuke hanger aan je tas geeft nét weer even iets extra. En wat is een sleutelbos zonder sleutelhanger? 😉

De leuke sleutelhanger hieronder wordt verkocht in de Etsy shop Ambrosia Jewelry Shop. Als je op de afbeelding klikt, kom je direct op de pagina met alle sleutelhangers die ze verkoopt.

Etsy-kralen-sleutelhanger

4. Een Boekenlegger Maken van Kralen

Een boekenlegger met een leuk kralen kettinkje of bedeltje aan de onderkant is ontzettend leuk om als cadeau te geven. Je kan natuurlijk ook een lang elastiek met kralen eraan geregen als boekenlegger gebruiken. Deze kan je dan om een boek heen doen. Ook staat het net even wat mooier in je boekenkast.

In de Etsy shop Nutmeg And TumTum kun je veel mooie, elastische boekenleggers vinden, zoals de boekenlegger hieronder op de afbeelding.

Etsy-elastische-boekenlegger-met-kralen

5. Haarclipjes Maken van Kralen

Mooie speldjes voor in het haar zijn niet altijd even makkelijk te vinden. Je kan heel makkelijk zelf een speciaal haarspeldje maken. Je kan bijvoorbeeld een mooie parel aan het uiteinde van een schuifspeldje bevestigen. Ook kan je ongedecoreerde haarkammetjes of clipjes kopen. Deze kan je heel makkelijk zelf versieren met kralen en steentjes.

De prachtige haarspeld hieronder kan je vinden in de Etsy shop Vantage Jewellery. 

Etsy-versierde-haarpin-kralen

6. Versieringen Maken voor je Schoenen

Simpele sneakers van canvas of (teen)slippers kun je ook heel makkelijk pimpen met kralen. Op canvas sneakers kun je heel makkelijk kleine kraaltjes borduren. Je kan er natuurlijk ook kleine steentjes op plakken. Teenslippers kunnen heel leuk gedecoreerd worden met schelpkralen. Zo worden ze nóg zomerser!

Heb je nou schoenen waar je geen naald doorheen kan krijgen, of wil je je mooie schoenen liever niet permanent aanpassen, dan kan je ook een clip gebruiken. Deze gedecoreerde clipjes kun je heel makkelijk aan een randje van je schoen bevestigen. Zo kun je ook nog eens heel makkelijk afwisselen.

De Etsy shop Two Cats And An Owl verkoopt diverse vrolijke schoenen clips zoals de clips die je hieronder op de afbeelding ziet.

Etsy-clips-versieringen-voor-schoenen

7. Hanger voor je Achteruitkijkspiegel Maken

Een geluksengeltje aan een kettinkje kun je ook heel leuk om je achteruitkijkspiegel hangen. Dit is een ideaal kleinigheidje met een mooie boodschap om cadeau te geven. Wil je weten hoe deze engeltjes zijn gemaakt? Klik dan op de afbeelding hieronder om naar de tutorial te gaan.

geluks-engel-van-kralen-zwart-en-wit

8. Een Dromenvanger Maken met Kralen

Een mooie, grote dromenvanger is perfect om als decoratie aan je muur te hangen. Of juist een kleine dromenvanger voor boven het bed. In dromenvangers worden vaak kralen en veertjes verwerkt. Maar je kan ook hangertjes en bedeltjes gebruiken om eraan te hangen. Je kan er allerlei kleuren en vormen in verwerken om de dromenvanger te maken zoals jij wilt.

In onze shop kun je een ruim assortiment aan veertjes vinden. Deze veertjes hebben een oogje aan de onderkant waarmee je ze als bedel aan een dromenvanger of een sieraad kan hangen. Klik hier om naar ons assortiment veertjes te gaan.

Voor een dromenvanger heb je een ring als basis nodig. Hier kun je bijvoorbeeld omheen haken of een draad omheen draaien. En daaraan kan je weer je kralen en bedeltjes hangen. Als je op de afbeelding hieronder klikt, kom je bij de Etsy shop Ekka Boutique, die kleine dromenvanger pakketjes verkoopt waar deze ringen in zitten.

Etsy-dromenvanger-basis-hout-DIY

9. Zelf een Servetring Maken

Voor speciale gelegenheden of feestjes, kun je kralen gebruiken om de tafel extra mooi op te dekken. Zo kun je mooie servetringen maken door kralen op elastiek te rijgen. Deze servetringen kun je ook gebruiken als decoratie om (wijn)glazen of kaarsenhouders.

Als je letterkralen gebruikt in je servetringen, kun je er een maken voor ieder lid van je familie of vriendengroep. Klik hier om direct naar de pagina met letterkralen in onze shop te gaan. In onze shop kan je letterkralen in wit, goud en zilver vinden. En natuurlijk genoeg andere mooie kralen om je servetringen mee te maken.

Je kan servetringen natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. Als je op de afbeelding hieronder klikt, kom je bij de Etsy shop Willow Craftsx die gepersonaliseerde servetringen verkoopt.

Etsy-gepersonaliseerde-servetringen-kralen-elastiek

10. Bloemstukken Maken met Kralen

Naast servetringen zijn bloemstukken ook ideaal voor op een mooie gedekte tafel. Nu zijn bloemstukken op zichzelf natuurlijk al prachtig, maar een paar subtiele pareltjes tussen de bloemen in, kan een bloemstuk helemaal af maken. Je kan ze er los tussen stoppen, maar je kan natuurlijk ook parels op een nietstift lijmen en deze tussen de bloemen steken.

Kralen kan je ook goed gebruiken bij corsages. Zo kun je bijvoorbeeld van witte parels een elastieken armband maken, waar je vervolgens bloemen en andere accessoires aan vastmaakt. De Etsy shop Bride in Bloom Weddings verkoopt hele mooi bloemen corsages zoals de corsage hieronder in de afbeelding.

Etsy-corsage-witte-parels-paarse-bloem

Wil je nou écht helemaal losgaan met kralen, hangers en bedels? Dan kan je zelfs een heel bruidsboeket maken 😉

Neem een kijkje in de Etsy shop van Tatyana Agulina waar je nog veel meer prachtige boeketten van kralen kan vinden.

Etsy-bruidsboeket-kralen-zilver-hangers

11. Doosjes Versieren met Kralen

Alle sieraden die worden gemaakt moeten natuurlijk ook opgeborgen worden. Bij veel winkels kun je allerlei soorten en maten doosjes kopen die je zelf kan decoreren. Kleine hangertjes en bedeltjes zijn ontzettend leuk om op zo’n doosje te plakken. Kralen en steentjes kunnen natuurlijk ook op een doosje worden geplakt. Zo kun je het doosje matchen met de sieraden die je erin wilt bewaren (of natuurlijk iets anders!).

Als je op de afbeelding hieronder klikt, kom je bij de Etsy shop Allegona Arts, waar je kan zien wat voor materiaal je nog meer kan decoreren met kralen.

Etsy-juwelendoosje-gepimpt-kralen

12. Kralen Gebruiken in Haakwerk

Met haken kun je allerlei verschillende dingen maken. Sieraden, kleding, knuffels, kussens, dekens en nog veel meer. Al deze gehaakte projecten kun je nog mooier maken met kralen. Mooie kussens met een paar kraaltjes of een bedeltje in het midden voor op de bank. Kraaltjes kunnen ook als oogjes gebruikt worden, voor gehaakte knuffels.

Als je niet kan haken, kun je natuurlijk ook een kussen-hoes decoreren met kraaltjes. De Etsy shop The White Petals Decor verkoopt de kussen die je hieronder op de afbeelding ziet, maar ook nog vele andere kussens en decoratie.

Etsy-kussen-gedecoreerd-met-kralen

13. Kralen Gebruiken voor Knuffels

Knuffels hebben soms ook een make-over nodig. Dit is een heel leuk project om samen met kinderen te doen. Kleine kettinkjes of kleine armbandjes voor oude knuffelberen die matchen met de sieraden van de kinderen bijvoorbeeld. Een bedeltje aan een kettinkje of juist kralen geregen op elastiek, genoeg opties voor een leuke middag mini-sieraden maken.

De schattige armbandjes hieronder op de afbeelding kun je vinden in de Etsy shop Jane R Jewelry.

Etsy-kinder-armband-roos-parels

14. Telefoonhoesjes Maken

Er is natuurlijk genoeg variatie wat betreft telefoonhoesjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel ergens kopen. Maar als je niets leuks kan vinden of gewoon iets unieks wilt hebben, kun je natuurlijk kralen en steentjes gebruiken om je telefoonhoesje te versieren. Je kan een paar subtiele steentjes in een hoekje plakken, of juist het hele hoesje bedekken met steentjes en kralen.

Je kan ook een stoffen telefoonhoesje maken of decoreren. Hier kan je rocailles en andere kralen op borduren. Zoals het prachtige telefoonhoesje dat hieronder is afgebeeld. Deze, en veel andere mooie telefoonhoesjes, kan je vinden in de Etsy shop Knitted LT.

Etsy-telefoonhoesje-kralen-geborduurd

15. Zelf een Zeepketting Maken

Zeepkettingen kun je kant-en-klaar kopen in de winkel, maar je kan ze ook helemaal zelf maken. Nu heeft natuurlijk niet iedereen zin om z’n eigen zeep te maken. Je kan losse zeepjes kopen, of de zeepjes van een kant-en-klare zeepketting gebruiken. Uiteraard heb je bij het maken van een zeepketting kralen nodig om er tussendoor te rijgen. Ook bedeltjes zijn heel leuk om onderaan een zeepketting te hangen.

Als je op de afbeelding hieronder klikt, kom je bij de Etsy shop Sieraden en Zeep die kant-en-klare zeepkettingen verkoopt, maar ook losse zeepjes om zelf zeepkettingen mee te maken.

Etsy-nederland-zeepketting-met-kralen-en-lint

16. Home Decoratie

In en rondom het huis zijn er allerlei dingen die je kan versieren met kralen. Zo kun je bijvoorbeeld bloempotten versieren met kralen en steentjes. Lampenkappen kun je ook opfleuren met kralen. Of je kan een hele lampenkap van kralen maken. Je kan ook lange kettingen van kralen maken om als versiering voor het raam te hangen.

Kleine bloempotjes kun je ook leuk aan kralen kettingen hangen. Deze kunnen buiten worden opgehangen of ook voor het raam. Hier kan je een klein plantje in doen maar je kan er ook een waxinelichtje in stoppen.

De mooie raamhanger die je hieronder ziet, kun je vinden in de Etsy shop Creative With Heart, samen met nog veel andere, mooie raamhangers.

Etsy-raamdecoratie-versiering-kralen

17. Flessen of Potjes Pimpen

Lege melkflesjes, lege groente-potjes of blikjes kun je een tweede leven geven door ze te decoreren. Dit wordt veel gedaan met verf en découpage papier. Om de hals van een fles kun je heel makkelijk een klein kralenkettinkje hangen. Om de hals van een glazen potje kan dit uiteraard ook.

Hangers en bedeltjes kun je ook om de halzen hangen, of je kan ze aan de zijkant vastplakken. Deze potjes en flesjes kun je dan weer heel leuk gebruiken als vaas of pennenbakje, of natuurlijk als bewaar-potje voor je kralen.

In de Etsy shop A Bottle Above The Rest kun je een reeks aan mooi versierde flessen vinden, waaronder de fles die hieronder is afgebeeld.

Etsy-altered-fles-gedecoreerd-kralen

18. Mixed Media Collages

Bij mixed media collages plak je allerlei materialen op een doek waar je vervolgens met gesso en inkt of verf overheen gaat. Met deze techniek kun je hele mooie 3D-kunstwerken maken. In principe kan je alles op zulke doeken plakken. Stof, oude moeren en bouten, tape, figuurtjes van hout of metaal; en natuurlijk kralen en bedels.

Kralen restanten of kralen die je ooit hebt gekocht maar waarvoor je nooit een passend project hebt kunnen vinden zijn ideaal om te gebruiken in een mixed media kunstwerk. Omdat je er met verf overheen gaat, maakt het ook niet uit welke kleur de kralen zijn.

Het prachtige kunstwerk dat je hieronder ziet, kun je vinden in de Etsy Shop Painting My Dreams. Neem ook vooral een kijkje naar de andere kunstwerken in de shop.

Etsy-mixed-media-collage-kralen

19. Broches Maken

Naast sleutelhangers zijn broches of gedecoreerde veiligheidsspelden ook een leuke manier om je tas op te vrolijken. Maar je kan ze natuurlijk ook op een spijkerjack pinnen of gebruiken om een vest zonder knopen of rits dicht te maken.

Er zijn kant-en-klare broche-zettingen waar je alleen nog maar een cabochon in hoeft te plakken, maar je kan ook alleen het speldje kopen. Klik hier als je deze in onze webshop wilt bekijken.

Met bead embroidery kan je een mooi werkje maken waar je zo’n speld vervolgens achter plakt. Aan veiligheidsspelden kun je kralen rijgen of kettinkjes aan hangen. Er zijn ook veiligheidsspelden met oogjes aan de onderkant waar je bedeltjes en kettinkjes aan kan hangen. Deze kan je bijvoorbeeld vinden in de Etsy shop Accessories APO.

Etsy-veiligheidsspeld-met-oogjes-zilver

20. Zelf een Riem Maken

Kralen kun je op meerdere manieren gebruiken om een riem mee te maken of decoreren. Je kan kralen aan een bestaande riem borduren, of je kan er steentjes of bedeltjes opplakken. Maar je kan ook zelf een riem in elkaar zetten met kralen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van haken of macramé, met kralen ertussendoor.

Je kan ook de bead embroidery techniek gebruiken om een riem te maken. Je kan zelfs een riem in elkaar weven met elastisch draad. Als uitgangspunt kun je dan een gesp gebruiken. Lint of touw is ook een goede sluiting voor een riem. Op deze manier kan je de riem strakker dragen dan met een gesp.

De mooie geweven riem hieronder kan je vinden in de Etsy shop Shoreditch Vintage.

Etsy-riem-kralen-geweven

Mocht je de uitdaging aan willen gaan om een hele riem zelf in elkaar te zetten, kun je op de afbeelding hieronder klikken. Dan kom je bij een Etsy shop die diverse soorten, maten en kleuren gespen verkoopt. Dit is dezelfde Etsy shop die ook de broche spelden verkoopt; Accessories APO.

Etsy-eigen-riem-maken-gesp

Uiteraard zijn er nog genoeg andere dingen te verzinnen die je met kralen kunt doen of maken. Maar met deze lijst kun je in ieder geval al genoeg dingen uitproberen.

Wat wil jij gaan maken?

Of heb jij misschien nog andere dingen uitgeprobeerd met kralen die niet in deze blog staan? Laat het weten in de comments!

Over de schrijver
Reactie plaatsen