4x Gratis Granny Square Haakpatroon voor Beginners

Granny squares, mij doen ze denken aan mijn oma (hoe toepasselijk 😉 ), die eens een sprei voor mij haakte met granny squares. Er zijn heel veel verschillende variaties en patronen te bedenken. Daarom vind je in deze tutorial maar liefst 4x een gratis granny square haakpatroon.

Met de granny squares kun je verschillende kanten op. Je kunt er zoals gezegd een sprei van maken, maar je kunt ze ook gebruiken om een kussen mee te maken. Je kunt er een lampenkap mee bekleden en je kunt ze gebruiken als onderzetter of pannenlap. Je zou zelfs een vest kunnen maken met granny squares. Oneindig veel mogelijkheden dus!

4x Gratis Granny Square Haakpatroon

Benodigdheden (ik heb voor alle granny squares dezelfde maat garen en naald gebruikt):
Een bolletje katoen dikte 3. Je kunt de granny squares met verschillende kleuren haken (ik gebruikte 4 verschillende kleuren), maar je kunt ze ook gewoon in 1 kleur maken.
Haaknaald maat 2.5
Naald met een groot oog

Haakpatroon Granny Square 1

Haakdiagram Granny Square 1

Geschreven Haakpatroon Granny Square 1:

Afkortingen :
l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
stk = stokje
dubb. stk. = dubbel stokje

Eindformaat vierkant: 11,5 cm x 11,5 cm

Toer 1: Begin met een magische cirkel, haak 3 l (telt als 1 stk),* haak 1 l en 1 st*. Herhaal ** 14 keer, haak nog 1l, trek de magische cirkel aan tot je ongeveer een gat over hebt ter grootte van je pink en sluit met 1 hv. (32+1)

Toer 2: Haak 3 l (telt als 1 stk). *Sla 1 stk over, haak 5 l en in het volgende stk 1 stk, 2 l en 1 stk. Sla weer 1 stk over, haak 5 l en in het volgende stk 1 stk.* Herhaal ** 3 keer. Let op, na de laatste set van 2 stk in 1 steek haak je nog 5 l en sluit je met 1 hv. (je hebt namelijk aan het begin van de toer het stokje wat nu normaal zou volgen gehaakt).  (60+1)
Toer 3: Haak 1 l (gebruik deze l om een nieuwe kleur aan te hechten) om je werk op te hogen. *Haak in het eerste stk van de vorige toer  1 v en haak 3 l. Haak vervolgens in het gat (zoals je ziet op de foto) 2 stk. samen, haak 3 l, haak 2 stk. samen, haak 3l, 2 stk. samen, 3l, 2 stk. samen, 3l, 2 stk. samen, 3 l, 2 stk. samen. Haak 3 l*. Herhaal ** 3 keer en sluit met 1hv. (87+1)

Het samenhaken van stokjes: Sla de draad 1 keer om de naald, steek de draad door het gat. Sla de draad om de naald en haal door het gat. Sla de draad weer om en trek door de eerste 2 lussen. Stop hier en ga verder met het volgende stokje. Sla de draad 1 keer om de naald, steek de draad door het gat. Sla de draad om de naald en haal door het gat. Sla de draad weer om en trek door de eerste 2 lussen. Vervolgens sla je de draad om en haal je deze tegelijkertijd door alle lussen op de naald.

Je haakt 5 groepjes van 2 samengehaakte stokjes. Dit is wat je dan krijgt als resultaat

Het resultaat aan het eind van de toer

Toer 4: Haak 1 l (gebruik deze l om een nieuwe kleur aan te hechten) om je werk op te hogen. Haak in de volgende v 1v. *Haak onder de volgende 3l 2v, in het eerste samengehaakte stk. 1v en onder de volgende 3l weer 2v. Haak in het volgende samengehaakte stk 1v en onder de volgende 3l weer 2v. Sla 1 samengehaakt stk over en haak 2 l. Haak onder de volgende 3l 2v. Haak in het volgende samengehaakte stk 1v en onder de volgende 3l weer 2v. Haak in het laatste samengehaakte stk 1v en onder de volgende 3l weer 2v. Haak in de volgende v 1v.* Herhaal ** 3 keer, waarbij de laatste vaste veranderd in een halve vaste om de toer te sluiten. (59+1)

Het resultaat na toer 4

Toer 5:Haak 4 l om je werk op te hogen.  Haak vervolgens in iedere steek 1 dubb. stk. Op de hoeken haak je onder de 2l door 2 dubb. stk. in één steek, 1 l en 2 dubb. stk. in dezelfde steek. Herhaal dit tot je aan het einde van de toer bent en sluit af met 1hv. (87+1)
Toer 6 : Haak 3 l (gebruik de eerste l om een nieuwe kleur aan te hechten) om je werk op te hogen. Haak in iedere steek 1 stk. Op de hoeken haak je onder l 2 stk. samen, 1 l en weer 2 stk. samen. Herhaal dit tot je aan het eind van de toer bent, sluit met 1 hv en hecht af. (103+1)

TIP: De lapjes kunnen een beetje hol en bol gaan staan, dus voor een mooi resultaat kun je ze het beste even kort strijken.

Haakpatroon Granny Square 2:

Haakdiagram Granny Square 2:

Geschreven Haakpatroon Granny Square 2:

Afkortingen :
l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
stk = stokje
dubb. stk. = dubbel stokje
3dubb. stk. = dubbel stokje

Eindformaat vierkant: 11cm x 11cm

Toer 1: Begin met een magische cirkel, haak 1 l en vervolgens 16 v in de magische cirkel, trek de magische cirkel aan tot je ongeveer een gat over hebt ter grootte van je pink  en sluit met 1 hv. (16+1)

Het resultaat na de eerste toer

Toer 2: Haak 3 l (telt als 1 stk). *Haak 5 l, sla 1 steek over en haak 1 dubb. stk*.  Herhaal ** 6 keer. Haak dan nogmaals 5l en sluit de de toer met 1 hv. (47+1)

In de grote gaten die je ziet ontstaan na toer 2, ga je de 3e toer haken.

Toer 3: Haak onder de steken door in het grote gat, hecht een nieuwe kleur aan bij de eerste steek. *1v, 1 stk, 1 dubb. stk, 2 3dubb. stk, 1l, 2 3dubb. stk, 1 dubb. stk, 1 stk en 1v* Herhaal ** in ieder groot gat nog 7 keer. Sluit de toer met 1 hv in de hv van de vorige toer en hecht af. (77+1)

Je ziet een soort bloemblaadjes ontstaan. Tip: Je kunt na deze toer ook stoppen en je hebt een leuk bloemetje!

Toer 4: Begin met een nieuwe kleur, gebruik hiervoor de eerste steek. Begin met 1 v onder de l van één van de bloemblaadjes die je nu hebt staan. *Haak 7 l en onder de volgende l van het volgende blaadje weer 1v. Haak 9 l en weer onder de volgende l van het volgende blaadje 1v*. Herhaal ** 5 keer, haak nog een keer 9 l en sluit de toer met 1 hv in de eerste v van deze toer. (72+1)
Toer 5: Haak in iedere steek 1 v. Op elke hoek haak je steeds 1v, 1l en weer 1v in dezelfde steek. Herhaal tot het eind van de toer en sluit met 1hv (80+1)

Het resultaat na 5 toeren

Toer 6: Haak in iedere steek 1 v. Op elke hoek haak je steeds 1v, 1l en weer 1v in dezelfde steek. Herhaal tot het eind van de toer en sluit met 1hv (88+1)
Toer 7: Haak 3 l (telt als 1 stk.) gebruik de eerste l om een nieuwe kleur aan te hechten. *Haak 1 l, sla 1 steek over en haak in de volgende steek 1 stk* Herhaal ** tot aan de hoek. Haak op iedere hoek onder de l van de vorige toer, 1 stk, 3l en 1 stk. Herhaal ** telkens en de hoeken zoals hiervoor beschreven tot het einde van de toer.  Sluit de toer met 1 hv en hecht je werk af. (104+1)

Ik heb voor deze tutorial steeds hetzelfde kleurritme gebruikt. Maar met granny squares kan en mag alles! Het is vooral leuk om pastel te combineren met fellere kleuren 🙂

Tip: Zoals je in beiden bovenstaande patronen al ziet, gaan er in een granny square een hoop steken. Je hoeft ze niet allemaal te tellen! Je ziet namelijk als je bezig bent goed wat je doet en of er iets mis gaat.

Haakpatroon Granny Square 3:

Deze Granny Square heeft een kantachtig patroon, omdat het patroon dan beter uitkomt heb ik ervoor gekozen deze in 1 kleur te haken.

Haakdiagram Granny Square 3:

Geschreven Haakpatroon Granny Square 3:

Afkortingen :
l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
stk = stokje

Eindformaat vierkant: 9cm x 9cm

Toer 1: Begin met een magische cirkel, Haak 3l (telt als 1 stk). *Haak 2l en 4 stk*. Herhaal 2 keer. Haak 2 l en nog 3 stk. Sluit de toer met 1hv in het gat onder de eerste 2 losse. (24+1)

In tegenstelling tot andere patronen met een magische cirkel, zie je bij dit patroon niet een cirkel maar een vierkantje ontstaan.

Toer 2: Haak 3 l  (telt als 1 stk) haak in het gat 1 stk, 2 l en weer 2 stk in het gat. Haak 3 l, sla 2 stk over en haak 1 v. Haak 3 l en haak 2 stk. in het gat, 2l en weer 2 stk in het gat.  Herhaal dit tot het eind van de toer. Sluit de toer met 1hv in het gat onder de eerste 2 losse. (52+1)

Het einde van de tweede toer

Toer 3: Haak 3 l  (telt als 1 stk) haak in het gat 1 stk, 2 l en weer 2 stk in het gat. Haak 3 l, haak 1 v in de eerste losse achter het stk. Haak 6 l, haak 1 v in de eerste losse voor het stk. Haak 3l en haak in het gat 2 stk, 2 l en weer 2 stk in het gat. Herhaal tot het eind van de toer. Sluit de toer met 1hv in het gat onder de eerste 2 losse. (79+1)

Dit is een patroon wat zich als het ware telkens herhaalt. Je doet iedere toer hetzelfde, met een paar steken meer.

Toer 4: Haak 3 l (telt als 1 stk) haak in het gat 1 stk, 2 l en weer 2 stk in het gat. Haak 3 l, haak 1 v in de eerste losse achter het stk. Haak 6 l, 1 v in de 4e l van het boogje. Haak 6 l, haak 1 v in de eerste losse voor het stk. Haak 3 l en haak in het gat 2 stk, 2 l en weer 2 stk in het gat. Herhaal tot het eind van de toer. Sluit de toer met 1hv in het gat onder de eerste 2 losse. (106+1)
Toer 5: Haak 3 l (telt als 1 stk) haak in het gat 1 stk, 4 l en weer 2 stk in het gat. . Haak 3 l, haak 1 v in de eerste losse achter het stk. Haak 6 l, 1 v in de 4e l van het boogje. Haak nogmaals 6 l, 1 v in de 4e l van het boogje. Haak 6 l en haak 1 v in de eerste losse voor het stk. Haak 3 l en haak in het gat 2 stk. 4 l en weer 2stk. Herhaal dit tot het einde van de toer. Sluit de toer en hecht af. (144+1)

Het eindresultaat. Je kunt heel duidelijk zien dat je eigenlijk steeds hetzelfde doet.

Haakpatroon Granny Square 4:

Deze Granny Square heeft een kantachtig patroon, omdat het patroon dan beter uitkomt heb ik ervoor gekozen deze in 1 kleur te haken.

Haakdiagram Granny Square 4:

Geschreven Haakpatroon Granny Square 4:

Afkortingen :
l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
stk = stokje
dubb. stk = dubbel stokje

Eindformaat vierkant: 8cm x 8cm

Toer 1: Begin met een magische cirkel. Haak 3l (telt als 1 stk). *Haak 2 l en 1 stk* Herhaal ** 7 keer, haak nog 2l en sluit de toer met 1 hv in de 3e l van het begin. Trek de magische cirkel aan. (24+1)

Het resultaat na de eerste toer.

Toer 2: Haak 3 l (telt als 1 stk) en haak 4 stokjes samen in de hv van de vorige toer. *Haak 5 l en haak 5 stokjes samen in het volgende stokje van de vorige toer*.  Herhaal ** 6 keer, haak nog een keer 5l en sluit de met 1hv in het eerste groepje stokjes. (75+1)

Bij het samenhaken van stokjes maak je steeds je stokje half af, in dit geval doe je dat 5 keer tot je uiteindelijk in totaal 6 lussen op je naald hebt staan. Hier haal je draad vervolgens in één keer doorheen.

Aan het einde van de toer zie je dat het samenhaken van de stokjes resulteert in een soort clusters die lijken op bloemblaadjes.

Toer 3: Haak 1 hv in het gat na de groep stokjes, haak vervolgens 1 l om je werk op te hogen. Haak 2 v onder de losse door in het gat. Haak 2 l en vervolgens 3 v onder de losse door in het gat. *Haak 1 l boven het volgende groepje stokjes. Haak 3 l onder de losse door in het volgende gat, haak 2l en vervolgens weer 3l onder de losse door in het gat*.  Herhaal ** 7 keer, haak boven het laatste groepje stokjes nog 1 l en sluit de toer met 1 hv in de eerst v van de toer. (74+1)

In de derde toer zie je een soort ster ontstaan. Als je goed in het diagram kijkt bij toer 3 zie je deze vorm ook daar een beetje terug.

Toer 4: Haak 2 hv in de volgende 2 v en 1 hv in de volgende l. Haak 5 l en 1 v onder de volgende losse. *Haak 4 l en 1 v onder de volgende 2 losse. Haak 4 l. Haak een dubb. stok onder de volgende losse, haak 2l en haak nog een dubb. stk. onder dezelfde losse. Haak 4l en 1 v onder de volgende 2 losse#.
Haak 4l en 1 v onder de volgende  losse.* Herhaal nog 1 keer. Bij de laatste hoek herhaal je tot # en sluit de toer met 1 hv in de eerste l van de toer.

Het resultaat na de vierde toer.

Toer 5: Haak nog 1 hv in de volgende l. Haak 1 l en 3 v onder het rijtje losse in het gat. Sla steeds de vaste over en haak 4v onder het rijtje losse in het gat. Haak 4v in het rijtje losse in het volgende gat. Haak vervolgens 2 stk. in het kleine gat tussen de twee stk van de vorige toer. Haak 2l en weer 2 stk in hetzelfde gat. Herhaal nu steeds in de grote gaten het ritme van 4v onder het rijtje losse en op de hoeken het setje van 2 stk, 2 l en 2 stk in het kleine gat. Als je aan het eind van de toer bent sluit je de toer met 1 hv in de eerste l van deze toer. Hecht je werk af. (90+1)

Het eindresultaat

Zoals je ziet krijg je bij alle patronen een totaal ander resultaat. Het is dus super leuk om te blijven proberen met granny squares! Je leert er ook nog eens enorm veel steken door.

Tip: Bij alle granny square patronen zie je dat je vaak in de gaten haakt in plaats van in de steek. Dit is heel belangrijk voor de uiteindelijk uitstraling van de granny square, onthoud dat dus goed (in de haakdiagrammen kunt je dat namelijk nooit terug zien).

Haakpatroon Dichte Granny Square 3:

Een dichte granny square is handig wanneer je een kledingstuk of een afwisselend deken haakt. Daarom hier nog een extra patroon voor een dichte granny. Het ritme is de hele tijd hetzelfde dus kun je ‘m makkelijk groter maken door gewoon toeren toe te voegen. In dit patroon hier heb ik maar 3 toeren gehaakt, maar je kunt zelf bepalen hoe groot je ‘m uiteindelijk wilt haken (hangt natuurlijk ook van het garen af).

Haakdiagram dichte Granny Square

Geschreven Haakpatroon Granny Square 4:

Afkortingen :
l = losse
hv = halve vaste
stk = stokje
dubb. stk = dubbel stokje

Toer 1: Start met een magische cirkel. Haak 4 l (telt als 1 dubb. stk), haak vervolgens 3stk, *haak 1 dubb. stuk, 3stk*, herhaal ** nog 2 keer. Trek de magische cirkel dicht en sluit de toer met 1hv in de 4e l. (16+1)

Voordat je de magische cirkel dicht trekt ziet je haakwerk er zo uit.

Wanneer je hem echter hebt aangetrokken en de hv hebt gehaakt, heb je meteen een vierkantje 🙂 De hoeken worden gevormd door de dubbele stokjes

Toer 2: Haak 4l, haak 2stk in dezelfde steek, haak vervolgens 3 stk, *2 stk, 1 dubb. stuk, 2stk in het dubb. stk van de vorige toer, haak vervolgens 3 stk*, herhaal ** nog 2 keer. Sluit de toer met 1hv in de 4e l (32+1)

Toer 3: Haak 4l, haak 2stk in dezelfde steek, haak vervolgens 7 stk, *2 stk, 1 dubb. stuk, 2stk in het dubb. stk van de vorige toer, haak vervolgens 7 stk*, herhaal ** nog 2 keer. Sluit de toer met 1hv in de 4e l (48+1)
Ik hechtte hier af en weefde de draadeinden weg.

Mocht je een grotere granny willen haken zou het patroon er zo uitzien:

Toer 4: Haak 4l, haak 2stk in dezelfde steek, haak vervolgens 11 stk, *2 stk, 1 dubb. stuk, 2stk in het dubb. stk van de vorige toer, haak vervolgens 11 stk*, herhaal ** nog 2 keer. Sluit de toer met 1hv in de 4e l (64+1)

Toer 5: Haak 4l, haak 2stk in dezelfde steek, haak vervolgens 15 stk, *2 stk, 1 dubb. stuk, 2stk in het dubb. stk van de vorige toer, haak vervolgens 15 stk*, herhaal ** nog 2 keer. Sluit de toer met 1hv in de 4e l (80+1)

Het aan elkaar haken van Granny Squares

Er zijn veel verschillende manieren om granny squares aan elkaar te haken en je kunt daar ook veel leuke variaties mee maken. In het geval van de twee laatste in deze tutorial is het het handigst ze blind aan elkaar de stikken met een naald en de draad van dezelfde kleur. Ik kon dat hier niet voor doen, omdat ik twee totaal verschillende formaten granny squares heb gemaakt. Maar gelukkig is dat heel eenvoudig en werkt het eigenlijk op dezelfde manier als het wegwerken van de draden in je haakwerk!

De dichtere granny squares (1&2) zijn het makkelijkst aan elkaar te haken van vasten.

Eerst leg je de lapjes met de achterkanten tegen elkaar op elkaar. Je steekt de naald door achterste lus (vanuit jouw kijkrichting) van het eerste lapje en door de voorste lus (vanuit jouw kijkrichting) van het achterste lapje.


Sla de draad om de naald en haal deze door de steken. Je hebt nu de eerste lus op je naald staan. Sla de naald nog een keer om en haal door de lus, je hebt nu de eerste vaste.

Vervolgens haak je op deze manier in elke steek een vaste.

Na een tijdje zie je een soort kammetje ontstaan. Dat is leuk aan deze manier van aan elkaar haken, je werk krijgt op die manier wat meer reliëf.

Uiteindelijk is dit het resultaat. Ik heb er voor de duidelijkheid op de foto’s voor gekozen een andere kleur te gebruiken als de buitenste toer, maar je kunt natuurlijk ook dezelfde kleur gebruiken voor een wat rustiger resultaat.

Leuke Ideeën met Granny Squares:

Als je een heleboel granny squares haakt kun je uiteindelijk deze prachtige verzameling nabootsten. Dit zijn eigenlijk pannenlappen, maar daar zijn de granny squares ook prima geschikt voor 😉

Zo’n kleurrijk kussen past in eigenlijk ieder interieur en maakt je altijd blij! Gebruik één van de granny squares uit deze tutorial en je kunt ook zo’n kussen maken!

Of een super mooi deken zoals deze, er is hier gebruik gemaakt van granny squares en leuke randjes.

Met een paar granny squares maak je gauw een zo’n  leuke tas. Die je dan weer extra leuk af kunt maken met kralen en bedels van Beads&Basics 😉

Kun je geen genoeg krijgen van haken? Haak dan héél veel granny squares en maak er een kleurrijk vest van!

En als je nu wel heel veel van haken houdt maar iets minder tijd hebt. Dan haak je gewoon een handig speldenkussen en je raakt je naalden nooit meer kwijt.

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

De granny square is zoals je ziet een klassieker met ongekend veel mogelijkheden. Van makkelijke tot moeilijkere patronen, van kantpatronen tot dichte patronen, voor iedereen is er wel iets. Als je net begint met haken raad ik je aan te beginnen met granny square 3, die is makkelijk en je ziet, door de herhaling in het patroon, goed als je een foutje maakt. Wat gaan jullie met de granny squares haken? Een dekentje, een vest of je gebruik jij ze als onderzetter? Laat ons weten waar jij ze voor gebruikt! Stuur ons foto’s van het resultaat per mail of via instagram met #beadsandbasics

Als jullie vragen hebben over een patroon stel ze dan hieronder in de reacties en ik zal proberen ze te beantwoorden 😉

Heel veel haakplezier!!!

Groetjes,
Matilde