Gratis Haakpatroon Woonslinger voor Beginners
05 januari 2018 
in Haken

Gratis Haakpatroon Woonslinger voor Beginners

2018!! Een heel gelukkig en creatief nieuwjaar allemaal!! Na een prachtige feestmaand is het weer tijd om de boom op te ruimen en nieuwe plannen te maken.

Fijn, maar ook altijd een beetje een kaal gezicht zonder al die versiering. Daarom hebben wij in Januari weer een aantal hele fijne haak diy’s waar je je huis extra gezellig mee maakt.

Met dit haakpatroon voor een kleurrijke woonslinger lukt dat gegarandeerd. Super om op te hangen aan de muur of als decoratie aan een kast. Het resultaat is op meerdere manier te gebruiken en op verschillende manieren te stylen, op deze manier is er voor ieder wat wils.

Gratis Haakpatroon Woonslinger

Haakpatroon Ibiza slinger

Benodigdheden 
– 4 verschillende kleuren katoen dikte 3,  je kunt voor contrasterende kleuren kiezen, zoals ik heb gedaan, maar een slinger in allemaal verschillende tinten van 1 kleur werkt ook heel goed.
– Haaknaald maat 2.5
– Naald met een groot oog
– Versiering voor de woonslinger (later in de blog een aantal voorbeelden)

Haakdiagram Ibiza slinger

Haakdiagram Ibiza Slinger

Haakpatroon Woonslinger

Afkortingen:
l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
stk = stokje

Kleur 1
Begin met het maken van een magische cirkel en haak er 6 vasten (v) in.

Toer 1: Haak om je werk op te hogen 3 losse (l), haak vervolgens  12 stokje (stk) in elke v sluit met een halve vaste (hv). (15+1)

Haakpatroon ibiza slinger kleur aanhechten

De laatste steek, de halve vaste,  gebruik je om een nieuwe kleur (kleur 2) te beginnen. 

Haakpatroon ibiza slinger kleur aanhechten2

Haal de naald door de steek en haal de nieuwe kleur door beide lussen die op je naald staan. Je hebt nu een lus van de nieuwe kleur op de naald staan. De korte draden knip je af, maar niet te kort, 10 cm is altijd goed.

Haakpatroon ibiza slinger kleur afwerking

De draden die over hebt haak je mee zoals je op de foto’s ziet. Op deze manier zijn ze mooi weggewerkt en kunnen ze er ook niet zomaar uitvallen.

Kleur 2 
Toer 2: Haak 3 l en 1 stk. Vervolgens haak je in elke opening 2 stk. Herhaal dit tot je de ring weer kunt sluiten met 1hv. Gebruik de hv weer om kleur 3 te beginnen.  (in totaal 24 stokjes, de eerste 3 losse zijn hierin geteld als 1 stokje).  (24+1)

Kleur 3
Toer 3: Haak 3 l, haak vervolgens in iedere steek, 2 stk, volgende steek 1 stk, om en om dus, 2 stk, 1stk tot je kunt sluiten met hv. Gebruik de hv weer om kleur 4 te beginnen (34+1 de eerste 3 losse zijn hierin geteld als 1 stokje)
Tip: Zoals je ook ziet in het haakdiagram heb ik aan het einde van de toer 1 stokje overgeslagen en hier niet volgens de volgorde weer 2 stokjes in gehaakt, dit het ik gedaan zodat het haakwerk minder bol komt te staan.

Haakpatroon ibiza slinger stap3

Het resultaat na de eerste 3 toeren

Kleur 4
Toer 4: Haak 1 l, haak vervolgens  1 v in elke steek en sluit met 1hv. Gebruik de hv weer om kleur 5 (in dit patroon is dat dezelfde kleur als waar je mee begon) te beginnen. (34+1)

Haakpatroon ibiza slinger stap4

Het resultaat na 4 toeren

Deze slinger bestaat in totaal uit 3 cirkels, bij 2 de van de 3 is toeren is de 4e de laatste toer en kun je na de hv het werk afhechten.

Kleur 5
Toer 5: Sla na de hv 1 steek over en haak in de volgende steek  5 stk. sla weer 1 steek over en haak 1 hv. herhaal dit tot je weer bij begin bent, je hebt dan 9 schulpjes opgezet en sluit het werk met 1hv in de eerste steek van toer 5, dus in dit geval in een bruine steek en hecht af. (54)

Haakpatroon ibiza slinger stap5

Hier zie je dat 5 stokjes in 1 steek zijn gehaakt

Toer 1 t/m 5 haak je dus, als je een slinger van drie cirkels haakt, 1 keer, toer 1 t/m 4 haak je 2 keer.
Je kunt de slinger natuurlijk zo lang maken als je zelf wilt door meer of minder cirkels te haken 😉

Haakpatroon ibiza slinger eindresultaat

Het eindresultaat. Voor een speels effect heb ik ervoor gekozen steeds een andere volgorde van kleuren te gebruiken

Het afmaken van de ibiza slinger

Het leuke van deze slinger is dat je deze op verschillende manieren kunt stylen, door verschillende kralen en bedels te gebruiken. Ik heb 3 verschillende opties samengesteld om je te inspireren

Optie 1
Acryl kralen koraal
Kralen in de vorm van een roosje  Je ontvangt allerlei verschillende kleuren, dus je kunt kiezen welke het beste bij jouw slinger past 😉
Een olifant bedeltje
Gouden kwastje

Optie 2
Buddha kralen
Facet kralen wit
Lichtbruin veertje
Bohemian druppel bedeltje

Optie 3
Schelp kralen
Acryl kralen lichtblauw
Zeester kralen turkoois
Aqua blauw kwastje

Voor de slinger die wij gemaakt hebben kozen we voor optie 1.

Stap 1: Gebruik 1 van de haakgarens die je hebt gebruikt voor de cirkels. Knip een lang stuk garen af en maak bijna aan het einde een olifant bedel vast met een knoopje.
Daarboven zet je 1 acryl kraal. Zet deze op zijn plek door boven aan de kraal nog een knoopje te leggen.

Ibiza slinger afwerking stap1

Stap 2: Pak 1 van de cirkels die je hebt gehaakt zonder schulprandje. Haal aan achterkant van de cirkel door de toer van dezelfde kleur. Kies hiervoor aan de onderkant en aan de bovenkant 1 steekje uit zoals je zie op de foto hieronder.

Ibiza slinger afwerking stap2

Stap 3: Schuif de cirkel tot vlak boven de kraal en de olifant bedel. Knoop de cirkel op zijn plaats. Maak vervolgens op ongeveer dezelfde afstand een knoopje boven de cirkel en rijg er weer een kraal op. Hierna rijg je er een roosje op en rijg je deze dubbel door zoals je hieronder ziet. Rijg er weer een kraaltje bovenop.

Ibiza slinger afwerking stap3

Herhaal nu telkens stap 2 & 3 tot je slinger klaar is. Maak aan de bovenkant een lus en je slinger is klaar om op te hangen!

Ibiza slinger eindresulaat

Andere ideeën met de gehaakte cirkels

Gehaakte bloemen sprei

Als je heel veel van dit soort cirkels en bloemen haakt, kun je uiteindelijk een sprei maken door de bloemen en cirkels aan elkaar vast te maken. De foto hierboven is gemaakt van zeshoekige lapjes en dus wel ietsje anders, maar het geeft hetzelfde gevoel!

Gehaakte onderzetter

Je kunt er ook voor kiezen de cirkels los te laten en te gebruiken als onderzetter. Pinterest staat vol met verschillende soorten onderzetters. In het haakpatroon wat je hier vind kun je tussen de 4e en 5e toer een extra toer toevoegen zodat de cirkel groot genoeg wordt om op deze manier te gebruiken. Je krijgt dan wel een schulprand met meer als 9 schulpjes 🙂

Slinger zwart wit

Door bijvoorbeeld zwart wit te gebruiken, krijgt de slinger een heel andere sfeer. Daarnaast kun je ervoor kiezen de slinger niet verticaal, maar hortizontaal op te hangen zoals op deze foto gevonden op pinterest.

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen door dit haakpatroon? Gelukkig maakten wij eerder een grote blog waar je alle basisprincipes van het haken kunt vinden. Deze blog vind je hier.

Wij zijn heel benieuwd in welke kleuren en kralencombinaties jullie deze slinger gaan maken! Laat het ons weten, inspiratie is er nooit genoeg 😉

Groetjes & veel plezier met dit patroon.

Matilde

Over de schrijver
Karin
Door

Karin

op 14 Jan 2018

Wat een leuk idee! Ga het zeker proberen

illeke
Door

illeke

op 17 Sep 2019

Bedankt dat je alles zo stap voor stap en gedetailleerd uitlegt!

Maud
Door

Maud

op 20 Jan 2023

Ik wilde graag een tas haken, maar er stond dat je met dubbele draad moest haken. Ik heb gezocht maar nergens stond een goede uitleg. Een tip als je iets moeilijks doet zet er één link van een uitleg bij. Is toch gelukt dankzij mijn oma.

Reactie plaatsen