Gratis Haakpatroon Lampion voor Beginners
08 juni 2018 
in Haken

Gratis Haakpatroon Lampion voor Beginners

Oh wat fijn, van die lange zwoele zomeravonden, zo relaxt en gezellig! Met dit Gratis Haakpatroon Lampion maak jij het in de tuin nóg gezelliger en sfeervoller. Hang één of meerdere lampionnen in een boom of bijvoorbeeld aan de partytent en je hebt sfeer in no time. Genoeg variatie mogelijk op het gebied van kleurgebruik en styling, dus voor ieder wat wils!

In deze tutorial vind je een eenvoudige beschrijving die heel makkelijk aan te passen is qua formaat! Handig dus, je kunt namelijk zelf kiezen hoe groot je de lampion maakt. Mix & Match er dus vooral op los, daar wordt het alleen maar leuker van 🙂

Gratis Haakpatroon Lampion

haakpatroon lampion eindresultaat

Benodigdheden:
2 kleuren katoengaren maat 3
Haaknaald maat 2.5
Een metalen ring, 10 cm
& natuurlijk kralen, bedels, etc…dat later in de blog 😉

Haakdiagram Lampion

Haakdiagram lampion

Werkbeschrijving Haakpatroon Lampion

Afkortingen:
losse = l
vaste = v
halve vaste = v

Start met het omhaken van de ring met 120 vaste (v). Volg de omschrijving zoals je hieronder ziet.

haakpatroon lampion stap1

Haal de draad aan de binnenkant van de ring door.

haakpatroon lampion stap2

Sla de draad om de naald en trek deze door de lus. De draad staat nu op de ring, maar zit nog niet vast, ga nu door met het haken van vasten door de naald in de ring te steken, de draad door de ring heen te halen, de naald om te slaan en deze door te halen.

haakpatroon lampion stap3

haakpatroon lampion stap4

Toer 1: Haak 5 l, sla 2 steken over, 1v, 5l, sla 2 steken over, 1v, 5l… Herhaal dit tot het eind van de toer en sluit met 1hv.

haakpatroon lampion stap7

Je slaat telkens 2 vasten over, let hier goed op want het is soms best lastig te zien.

Toer 2: Haak 3v in het gat, haak vervolgens 5l en weer 3v in hetzelfde gat. Haak 4 v in het volgende gat in het daaropvolgende gat weer 3v, 5l, 3v, haak weer 4 v in het gat daarnaast…Herhaal dit tot het eind van de toer en haak 1 hv om te sluiten en nog 2 hv om je naald te verplaatsen.

haakpatroon lampion stap8

Toer 3: Haak 2v in het gat, 5l en weer 2v in hetzelfde gat. Vervolgens haak je 2 l, slaat 1 gat over en haakt in het daaropvolgende gat weer 2v, 5l en 2v. Haak 2l, sla het volgende gat over ….. Herhaal tot het einde van de toer, haak 1hv om te toer te sluiten en nog 1hv om je naald te verplaatsen.
Toer 4 t/m 11: Haak 2v in het gat, 5l en weer 2v in hetzelfde gat. Vervolgens haak je 1 l, slaat 1 gat over en haakt in het daaropvolgende gat weer 2v, 5l en 2v. Haak 1l, sla het volgende gat over ….. Herhaal tot het einde van de toer, je sluit nu niet meer met hv, je werkt steeds in rondjes.
Wissel de laatste 2 toeren, dus toer 10 en 11 van kleur!

haakpatroon lampion stap9

Vanaf toer 3 haak je steeds hetzelfde patroon, je werk groeit steeds een beetje verder. Als je een langere of juist kortere lampion wilt, kun je gewoon een aantal toeren bijvoegen of weglaten.

haakpatroon lampion stap10

Normaal gesproken hecht je een nieuwe kleur aan met losse, hier gebruik je daar de vaste die je in het gat haakt voor.

haakpatroon lampion stap11

haakpatroon lampion stap12

Uiteindelijk is dit het resultaat.

Dit patroon is deelbaar door 3, wanneer je dus een grotere ring wilt gebruiken, omhaak deze dan altijd met een aantal dat ook deelbaar is door 3.

Het afmaken van de lampion

Ik gebruikte een combinatie van kralen, kwastjes en bedels. Hier kun je natuurlijk eindelijk op variëren, maar om het zomerse gevoel te krijgen zijn bijvoorbeeld schelp bedels, zeester bedels, ananas bedels, of zeepaard bedels natuurlijk wel erg leuk.
Ik gebruikte deze combinatie:

Honey gold kwastje
Rocailles Shine Zalmroze
Schelp Bedels Zilver
Suede Veter Koraal

Verder heb je zilveren jumpringen en zilveren nietstiften nodig om alles in en aan elkaar te hangen 🙂

haakpatroon lampion stap13

Knip 3 veters af van 50cm en knoop ze op 3 punten vast.

haakpatroon lampion stap14

Maak een kwastje en een bedel aan een jumring en haal deze door één van de lusjes. De rocailles rijg je op een nietstift en daar maak een oogje aan. Bevestig aan een jumpring en maak die aan weerskansten van de bedel vast, sla hierbij 1 lus over. Dat ritme herhaal je over de hele lampion.

haakpatroon lampion eindresultaat2haakpatroon lampion eindresultaat

Leuk is ‘ie hè 🙂 Erg leuk voor in de zomer, maar ook een hele leuke decoratie in de babykamer !

Andere Ideeën voor Gehaakte Buitendecoratie

vlaggenslinger

Naast de lampion kun je ook zo’n mooie vrolijke vlaggenlijn haken. Super leuk voor boven het terras of voor aan een tent!

schommel

Of wegdromen in deze prachtige schommel 😀 JA, ik wil!! Hier is macramé voor gebruikt, maar haken zou ook kunnen, duurt wel heel lang 😉

plantenhanger

En alles is ook heel leuk te combineren met pothangers, die je ook als waxinelichthouden kunt gebruiken. Wij plaatsten eerder een tutorial: haakpatroon plantenhanger.

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Met dit haakpatroon lampion kun je echt eindeloos combineren, maat, kleur, bedels, ga zo maar door. Dat maakt het natuurlijk extra leuk en de tuin wordt er super sfeervol van! Hoe gaan jullie deze lampion maken en in welke combinaties? Verras ons en deel je foto’s met ons! Dat kan via mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk & kunnen dan wij ook weer inspiratie op doen door naar jullie werk te kijken !! 😀

Groetjes & veel Haakplezier

Matilde

Over de schrijver
bep
Door

bep

op 20 Aug 2019

ik vindt het heel leuk en goed

Baetsle Rita
Door

Baetsle Rita

op 07 Jul 2020

Ik vind de paarse lampion mooi maar had graag het patroon van de witte lampion gehad .Kan iemand mij helpen. ALVA Ik vind de paarse lampion mooi maar had graag het patroon van de witte lampion.Kan iemand mij helpen alvast bedankt.gr

Baetsle Rita
Door

Baetsle Rita

op 07 Jul 2020

Ik vind de paarse lampion mooi maar had graag het patroon van de witte lampion.alvast bedankt gr.

Gehaakte lampion - Mandia gehaakte lampion, eenvoudig haakpatroon.
Door

Gehaakte lampion - Mandia gehaakte lampion, eenvoudig haakpatroon.

op 16 May 2021

[…] gratis haakpatroon voor deze gehaakte lampion heb ik gevonden op de blog van Beads & Basics. Op deze site staat hele duidelijke uitleg met […]

Reactie plaatsen