Gratis Haakpatroon Plantenhanger voor Beginners
26 februari 2018 
in Haken

Gratis Haakpatroon Plantenhanger voor Beginners

Yes! Het voorjaar staat weer voor de deur. Voordat het buiten groen wordt duurt nog eventjes, maar tot die tijd is het altijd fijn planten in huis te halen. Daarom dit keer een tutorial met een haakpatroon voor een plantenhanger!

Je kunt de plantenhanger in verschillende kleuren maken en afwisselen met de planten die je erin zet. Vrolijke voorjaarsbloeiers bijvoorbeeld. Je kunt er een potje in ophangen waar je een bolletje in plant maar als je er een glas is hangt is deze hanger ook te gebruiken als vaas of als waxinelichthouder.
Je kunt er dus allerlei kanten mee op!

pdf-haakpatroon-plantenhanger

Gratis Haakpatroon Plantenhanger

haakpatroon plantenhanger eindresultaat

Benodigdheden:
– Bolletje katoen maat 3
– Haaknaald maat 2.5
– Naald met een groot oog
– Een potje, mokje of een glas met een diameter van ongeveer 6.5 cm

Haakdiagram Plantenhanger

Haakdiagram Plantenhanger

Geschreven Haakpatroon Plantenhanger

Afkortingen :
l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
stk = stokje
hstk = half stokje

Haak 4 l en maak er een ring van door te sluiten in de eerste l met 1 hv
Toer 1: Haak 6 vasten in de ring. Let op: Normaal gesproken haak je in de steek, in dit geval haak je de vaste in het gat tussen de vaste, in het oog als het ware. (6)
Toer 2: Haak in elke v 2v (12)

haakpatroon plantenhanger stap1

Het resultaat na de tweede toer, je ziet hier dat de vasten in het oog gehaakt zijn en niet in de lossen.

Toer 3: Haak in elke tweede v 2v. (Wanneer je dit in een haakpatroon ziet moet je in de andere vaste gewoon 1 vaste haken, niet overslaan dus!) (18)
Toer 4: Haak in elke derde v 2v (24)
Toer 5: Haak in elke vierde v 2v (30)
Toer 6 : Haak in elke vijfde v 2v (36)
Toer 7: Haak in elke v 1v (36)

haakpatroon plantenhanger stap4

Na de zevende toer heb je een stevige cirkel. De volgende toeren ga je halve stokjes haken, je zult zien dat je werk vanzelf omhoog komt te staan in vorm van een potje.

Toer 8 t/m 11: Haak in elke v 1hstk (36)

haakpatroon plantenhanger stap5

Halve stokjes haak je zo: 1. Sla de draad om de naald 2. Steek de naald door de steek 3. Sla de draad om de naald en haal hem door de steek, je hebt dan zoals op de foto 3 lussen op de naald. 4. Haal de naald door de drie lussen, je halve stokje is gehaakt.

haakpatroon plantenhanger stap7

Aan het eind van de elfde toer zie je al de vorm van een potje ontstaan.

Toer 12: Haak 3l (telt als 1 stk), haak 3l en in dezelfde steek 1 stk. *Haak 3 l en haak in het gat van het boogje 1 stk*.  Herhaal **11 keer en sluit met 1 hv in de derde l van het eerste stokje. (52+1)
Toer 13: Haak 2 hv om naar het midden van het eerste boogje te komen. Haak 3 l (telt als 1 stk), *haak 3l en haak in het gat van boogje 1 stk*. Herhaal **11 keer, haak nog 3l en sluit met 1hv in de derde l van het eerste stokje.  (54+1)

Door een gaatjespatroon te haken kun je deze plantenhanger ook heel leuk gebruiken als waxinelichthouder. Het licht schijnt dan mooi door de gaatjes heen.

Toer 14: Herhaal toer 13 (54+1)
Toer 15: Haak in het gat van ieder boogje 5v en sluit de toer met 1 hv (65+1)

haakpatroon plantenhanger stap9

Het resultaat na 15 toeren.

Toer16: Haak in iedere steek 1 hstk en sluit met 1 hv (65+1)
Toer 17: Haak 3 l om je werk op te hogen en haak in volgende steek 1 stk. Minder door in de volgende 2 steken 2 stk samen te haken. Herhaal dit steeds. Dus; *Haak 1 stk, haak 2 stk samen*. Herhaal **19 keer. Haak daarna in de volgende steek nog 1 stk en sluit de toer met 1hv. (43+1)
Toer 18: Haak in de volgende steek 1v, sla 1 steek over en haak in de volgende steek een waaier door in dezelfde steek 5 stokjes te haken. Herhaal dit tot het einde van de toer. In totaal krijg je 11 waaiers. Sluit de toer met 1 hv en hecht af.­­

haakpatroon plantenhanger stap11haakpatroon plantenhanger stap12

Als het haakwerk klaar is keer je het binnenste buiten. Anders kijk je namelijk tegen de achterkant van je werk aan. Haak de draad aan de onderkant die je op de eerste foto ziet nog wel even door het gat, deze ga je namelijk gebruiken om een kwastje aan te maken.

Het afmaken van de plantenhanger

Om de plantenhanger op te hangen haak je 3 strengen aan het haakwerk. Kies 3 punten uit en haak met een dubbele draad 50 losse. Als je de plantenhanger langer wilt hebben, kun je natuurlijk langere strengen haken.

haakpatroon plantenhanger stap13haakpatroon plantenhanger stap14

Omdat je met een dubbele draad haakt worden de strengen goed stevig, dat is natuurlijk wel zo fijn als je iets ophangt 😉

haakpatroon plantenhanger stap16-1

De strengen knoop je als laatste bij elkaar met een dubbele knoop. Het is helemaal niet erg als je die ziet zitten, dat valt uiteindelijk helemaal niet meer op.

Om de plantenhanger helemaal af te maken is het leuk om aan de onderkant nog een kwastje te bevestigen. Je kunt de hanger eventueel ook nog verder versieren met vrolijke kralen en bedels, deze bijvoorbeeld:

Gouden blad bedel
Zilveren Bohemien tussenzetsel
Bloemkralen
Glinsterende facetkralen

Ik gebruikte als versiering:

Lange kwast donkerblauw

haakpatroon plantenhanger stap17

Maak een naald aan de draad die je zojuist door het gat hebt gehaald. Rijg de kwast eraan en naai hem aan de plantenhanger.

haakpatroon plantenhanger eindresultaat

En klaar is de plantenhanger!

Andere Ideeën met dit Haakpatroon Plantenhanger

plantenhanger doily

Deze mooie plantenhanger is gemaakt door middel van doily’s (cirkels) die aan elkaar gemaakt zijn. Ook heel erg mooi!

plantenpotjes gekleurd

Voor een extra lentegevoel kun je ook met meerdere kleuren haken. Zoals bij deze plantenpotjes is gedaan.

plantenhangers verzameling

Als je een heleboel plantenhangers haakt kun je ook zo’n mooi verzameling ophangen. Deze plantenhangers zijn niet gehaakt, maar gemacrameed.

gehaakte waxinelichtjes

Prachtig hoe het licht door deze potjes heen komt. Als je een glas en een kaarsje in de plantenhanger stopt krijg je een zelfde soort effect als bij deze waxinelichthouders.

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Het is super leuk om deze plantenhanger te haken; hij is zo klaar en je krijgt meteen het lentegevoel te pakken. Wat ‘m extra leuk maakt is het feit dat je er een plant in kunt hangen, een kaarsje in kunt branden of als vaasje kunt gebruiken. Wat gaan jullie ermee doen? Stuur ons foto’s per mail of via instagram met #beadsandbasics en deel zo jouw ultieme lente gevoel!

Heel veel haakplezier en laat de bloemen maar bloeien!!

Groetjes,
Matilde

Over de schrijver
Janet
Door

Janet

op 22 Mar 2018

Wat leuk! Ik zou hem wel in meerdere kleurtjes maken maar super leuk idee met die kwast eraan :)

Ingrid
Door

Ingrid

op 26 Aug 2019

Kun je een beschrijving geven hoe je de wacinelichtjes hebt gemaakt deze zijn super

bep
Door

bep

op 25 Sep 2019

ik vind die glazenpotjes mooi dat zou ik wel leren

Mida
Door

Mida

op 08 Jul 2020

Ik denk dat je na toer 11 een paar toeren hebt overgeslagen. Klopt dat?

Reactie plaatsen