Haakpatroon Zomers Enkelbandje voor Beginners
06 juni 2018 
in Haken

Haakpatroon Zomers Enkelbandje voor Beginners

Het is bijna zomer! Eigenlijk zou je als je naar buiten kijkt denken dat het zomer is, daarom maakten wij dit Haakpatroon Zomers Enkelbandje. Zo weet jij op het strand zeker dat je de show steelt 😉 Het is een snel en makkelijk te maken enkelbandje dat je op verschillende manieren kunt stylen. Super leuk dus om er meerdere te maken en te combineren met verschillende outfits of om er een paar cadeau te doen!

Wij kozen voor neutrale zandkleuren en schelpjes, die prachtig staan op een licht gebruinde huid. Maar je kunt hierin natuurlijk zoveel variëren als je wilt!

Gratis Haakpatroon Zomers Enkelbandje

haakpatroon zomers enkelbandje eindresultaat

Benodigdheden:
Katoen garen maat 3
Haaknaald maat 2.5
Naald met een groot oog
Borduurgaren
& natuurlijk kralen, bedels, etc…dat later in de blog 😉

Geschreven Haakpatroon Zomers Enkelbandje

Dit patroon is zó eenvoudig dat een diagram niet nodig is, het bestaat ook maar uit 2 stappen en daardoor heb je het dus ook zo af 🙂

Begin met het haken van 100 losse. Hierna knip je de draad 4 à 5 keer zo lang af als de lengte van een losse ketting, dit is de draad waarmee je haakt, maar ook de draad waar je de kraaltjes aanrijgt. Maak een naald aan het einde van de lange draad en begin aan de volgende toer.
Toer 1: Sla 1 steek over en haak vervolgens 2 vaste (v). Rijg een kraaltje aan en haak 4 v, rijg weer een kraaltje aan… herhaal dit tot je 19 kraaltjes heb aangehaakt, na het 19e kraaltje haak je nog 2v en hecht je het werk af. In totaal zijn dit 76 vaste. Je houdt een kettinkje losse over waar je een lus van maakt die de sluiting van het enkelbandje vormt. Op de foto’s hieronder zie je hoe het meehaken van de kralen in zijn werk gaat.

haakpatroon zomers enkelbandje stap1

Na de eerste twee vaste rijg je een kraaltje aan.

haakpatroon zomers enkelbandje stap2

Verder haak je eigenlijk gewoon vaste zoals je normaal doet.

haakpatroon zomers enkelbandje stap3

haakpatroon zomers enkelbandje stap4haakpatroon zomers enkelbandje stap5

haakpatroon zomers enkelbandje stap6

Als je de beschrijving zoals hierboven hebt gevolgd is dit het eindresultaat, met zoals je ziet een ketting losse aan het uiteinde. De toer vaste hecht je af.

haakpatroon zomers enkelbandje stap7

De lus maak je door het uiteinde van de losse ketting in het werk weg te weven zoals je hier op de foto ziet.

haakpatroon zomers enkelbandje stap8

Steek de naald nog een keer door het werk heen richting de lus en knip af.

Afmaken van het Zomerse Enkelbandje

 

haakpatroon zomers enkelbandje stap9

Aan het einde begin je met het bevestigen van een kwastje door middel van borduurgaren. Stik het kwastje vast en leg een knoopje.

haakpatroon zomers enkelbandje stap10

Vervolgens stik je er een schelpje op, die vormt samen met de lus de sluiting van het enkelbandje.

haakpatroon zomers enkelbandje stap11

haakpatroon zomers enkelbandje stap12

De lus maak je passend op de schelp door deze te omwikkelen met overgebleven haakgaren (dat zat nog aan je haakwerk vast), het einde weef je weer weg in het haakwerk.

haakpatroon zomers enkelbandje eindresultaat

En daar is ‘ie dan, een prachtig zomers gehaakt enkelbandje.

Kies je favoriete kralen en maak je eigen combinatie, ik gebruikte:

Facetkralen 6x4mm
Kauri schelpje
Kwastje

Andere Zomerse Haak-Ideeën

enkelbandje gehaakt

Als je een opvallender zomer sieraad wilt kun je ook kiezen voor “bare-foot slippers” zoals deze. Opvallend maar toch eenvoudig en verfijnd 🙂 

goud garen

Dit enkelbandje leent zich ook heel goed voor het werken met glans en glittergarens zoals dit prachtige gouden garen dat we vonden op etsy.

zonnehoed

Om je zomer outfit helemaal af te maken is een zelf gehaakte zonnehoed een perfect item & het beschermt ook nog eens tegen felle zonnestralen.

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Zo zie je maar dat er ook in de zomer veel manieren zijn om haakwerk toe te passen. Zeker wanneer je gebruik maakt van verschillende garens en verschillende combinaties bedels. Je zou ook een groepje enkelbandjes kunnen maken en dragen om je outfit nog iets specialer te maken, maar eentje is natuurlijk ook super 😉 Door dit zomerse haakpatroon heb ik wel zin gekregen in vakantie zeg! Dus stuur ons jou vakantiefoto’s waarop je dit enkelbandje draagt per mail of via instagram met #beadsandbasics dan kunnen wij ook meegenieten van jullie vakantiegevoel !! 😀

Groetjes & veel Haakplezier

Matilde

 

Over de schrijver
Hannie
Door

Hannie

op 20 Jan 2019

Wat leuk. Ga ik proberen

Reactie plaatsen