Haakpatroon Dromenvanger voor Beginners
17 januari 2018 
in Haken

Haakpatroon Dromenvanger voor Beginners

Met dit haakpatroon voor een dromenvanger maak je zelf een prachtig decoratie-item met een mooie betekenis erachter. Past in ieder interieur en is ook nog eens super om op te hangen in bijvoorbeeld een kinderkamer, waar dromenvangers zorgen voor een slaap zonder nachtmerries.

In dit haakpatroon heb ik gebruik gemaakt van een kleine borduur-ring, mocht je een grotere willen haken, kun je heel gemakkelijk een aantal van dezelfde toeren toevoegen. Daarnaast kun je de dromenvanger stylen op verschillende manieren. Enorm veel variaties dus, met maar één patroon!

Gratis Haakpatroon Dromenvanger

haakpatroon dromenvanger eindresultaat

Benodigdheden:
Katoengaren dikte 3
– Haaknaald maat 2.5
– Naald met een groot oog
– Een borduur-ring, ik gebruikte er één met een diameter van 10,5 cm.
Kralen
Veren

Haakdiagram Dromenvanger

Haakdiagram Dromenvanger

Geschreven Haakpatroon Dromenvanger

Afkortingen:
l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
stk = stokje

Begin met het maken van een magische cirkel en haak er 5 vasten (v) in.

Toer 1: Haak 2v in elke vaste en sluit af met 1 halve vaste (hv) (10 +1)

haakpatroon dromenvanger stap1

Het resultaat na de eerste toer

haakpatroon dromenvanger stap2

Het resultaat na de tweede toer

Toer 2: Haak 5 losse(l) (3ltelt als 1 stokje), *haak in de volgende v 1 stokje (stk), haak 2l en in de volgende v weer 1 stk*. Herhaal ** tot het einde van de toer en sluit met 1hv (30+1)

Toer 3: *Haak 7l, sla 2 steken over en haak 1hv*. Herhaal ** tot het einde van de toer en sluit met 1hv en hecht af. (71+1) Ik hecht hier af zodat het gaatjespatroon een mooier ritme krijgt.

haakpatroon dromenvanger stap3

Na de derde toer zie je duidelijk het beoogde effect ontstaan. Een mooi open kantachtige structuur

Toer 4: Begin een nieuwe draad in het midden van een schulpje dat je hebt staan (de 4e steek van het rijtje van 7l) *Haak 7l, sla 7 steken over en haak 1hv*. Herhaal ** tot het einde van de toer en sluit met 1hv. (72+1) Let hier wel op dat je het einde van de nieuwe draad goed vast houdt, pas nadat je deze hebt weggestoken bij de afwerking, zit deze vast!

Toer 5: *Haak 7l, sla 7 steken over en haak 1hv*. Herhaal ** tot je dit 9 keer gedaan hebt, haak vervolgens nog 3l en en sluit met 1hv in de 4e steek van het eerst schulpje. (75+1)

Toer 6: *Haak 10l, sla 7 steken over en haak 1hv*. Herhaal ** tot het einde van de toer,  sluit met 1hv en hecht af­. (98+1)

haakpatroon dromenvanger stap4

Het eindresultaat kan ietwat rommelig lijken. Geen zorgen, dit lost zichzelf weer helemaal op wanneer je het haakwerk op de borduur-ring gaat bevestigen! Werk het haakwerk mooi af door alle losse draden in het werk weg te steken.

Het afmaken van de dromenvanger

Leg de bloem die je hebt op de borduurring. Je gaat deze nu op de borduurring bevestigen. Je zult zien dat het geheel vanzelf netjes wordt door de spanning die er op het haakwerk komt te staan.

haakpatroon dromenvanger stap5

Knip een klein draadje af van het garen waar je mee gehaakt hebt en knoop alle schulpjes in ongeveer het midden vast, leg het knoopje aan de achterkant van de borduur-ring zoals je ziet op de foto hieronder. Je legt in totaal 9 knoopjes.

haakpatroon dromenvanger stap6

Voor deze dromenvanger heb ik gebruikt:

– Lichtblauwe glaskralen
– Houten kralen
– Lichtbruine Veertjes 

Bij Beads & Basics hebben we natuurlijk ontzettend veel soorten kralen, veertjes en bedels om de dromenvanger mee af te werken. Kies dus vooral wat bij jouw interieur en wensen past. Andere leuke items om de dromenvanger mee af te werken zijn bijvoorbeeld:

Kwastjes – in allerlei kleuren en formaten
Een dromenvanger bedel – hier kun je vervolgens weer andere kleinere bedels of kralen aan hangen.
Een maan – wat mooi past in het dromen thema
Veertjes bedels – als je een wat strakkere afwerking wilt
– Bedel met een gedroogde bloem

Om de kralen en veren aan de dromenvanger te maken haal je de naald door één van de lusjes aan de zijkant van de ring en leg je de draad vast met een knoopje. Rijg vervolgens 3 kralen van 1 kleur aan het koord, vervolgens 1 iets grotere houten kraal en daarna weer 3 kleine kralen. Maak de ketting af met een veertje zie je vastknoopt met een dubbele knoop.

haakpatroon dromenvanger stap7

Aan weerszijden van deze ketting maak je nog twee veertjes en aan de bovenkant in het midden een ophanglus & het eindresultaat is om van te dromen.

haakpatroon dromenvanger eindresultaat1

Andere ideeën met een dromenvanger

Dromenvanger ophang idee

Dit is een setje van verschillende dromenvangers in wittinten bevestigd aan een tak, dit idee vonden we op pinterest. Vinden jullie het effect ook niet prachtig!?

Dromenvanger granny square

Of een dromenvanger met een granny square in plaats van een traditionele cirkel, we vonden hem hier.

Dromenvanger pompoms

Deze dromenvanger bestaat uit een veel eenvoudiger patroon, maar is vooral leuk door de toevoeging van pompons! Je vindt hem hier.

Afwerking dromenvanger - papieren veren

Ook super leuk om in plaats van echte veren een aantal veren uit papier te knippen. Pinterest bracht ons op het idee.

Eenvoudige dromenvanger

Een dromenvanger zonder haakpatroon, maar wat is ‘ie mooi! We vonden deze op pinterest.

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Wij hebben wederom veel plezier beleefd aan het maken en bedenken van deze dromenvanger & hopelijk jullie ook! In welke kleuren en kralencombinaties gaan jullie ‘m maken? We zijn super benieuwd! Je kunt ons ook altijd foto’s mailen van jullie haak-creaties of ze delen op instagram met #beadsandbasics

Heel veel haakplezier & slaap lekker met deze dromenvanger!

Groetjes,
Matilde

Over de schrijver
Inge
Door

Inge

op 03 Feb 2018

Ziet er leuk uit! Ga ik ook proberen :) Dankjewel voor weer een leuk patroon

Marian
Door

Marian

op 04 Feb 2018

Ik zou hem zelf nog meer versieren maar heel leuk!

Dromenvangers maken of kopen + 10 x ophangen - Huisvlijt
Door

Dromenvangers maken of kopen + 10 x ophangen - Huisvlijt

op 17 Aug 2021

[…] Je kunt ook dromenvangers haken. Dus als je van haken houdt, is dat ook een leuke optie voor dromenvangers maken! Gebruik bijvoorbeeld dit gratis haakpatroon voor dromenvangers! […]

Reactie plaatsen