Gold plated, brass, roestvrij staal (stainless steel), zilver en goud. Allemaal materialen die je vast wel eens in een sieradenwinkel bent tegengekomen, maar wat is het verschil? Van welk materiaal ze gemaakt zijn, bepaalt het prijskaartje en de levensduur.
De vraag: hoe snel een sieraad verkleurd, zien we veel voorbij komen. Dit verschilt per persoon door de pH-waarde van je huid, maar ook het materiaal is van groot belang!
Kort samengevat
Stainless steel is een steeds populairder materiaal voor sieraden. Het is gemaakt van een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het heeft een zilveren kleur, maar is donkerder dan sterling silver. Het materiaal is hypoallergeen (dit betekent een lage kans op een allergische reactie) door het lage nikkelgehalte en zeer duurzaam. Hoewel stainless steel een sterk materiaal is, is het verstandig om contact met chloor en bijvoorbeeld bodylotion te vermijden om roest te voorkomen.
925 sterling zilver is een van de meest voorkomende materialen wanneer we het hebben over sieraden. Dit materiaal kan door de pH-waarde van de huid en andere omgevingsfactoren donker (of zelfs zwart) kleuren. Door je sieraden op de juiste manier op te bergen of ze op te poetsen met zilverpoets, zijn ze zo goed als nieuw. Alternatieven zoals Argentium zilver bieden meer weerstand tegen oxidatie.
Gouden sieraden worden vaak uitgedrukt in karaats, waarbij 14 karaats een goede balans tussen prijs en kwaliteit biedt en in Nederland ook de minimum hoeveelheid karaat om iets goud te mogen noemen. Vergulde of gold plated sieraden zijn goedkopere opties, maar hebben een kortere levensduur. Dit komt doordat de laag ‘goud’ die gebruikt wordt, erg dun is en hierdoor sneller kan slijten. Daarnaast bestaat het basismateriaal vaak uit koper of sterling silver en is de verkleuring sneller zichtbaar.
Brass (of messing), biedt een goedkoper alternatief en is van zichzelf al goudkleurig. Na verloop van tijd kan de kleur donkerder worden. Door je item op te poetsen gaat het weer glimmen en krijgt het zijn lichtere kleur terug.
Om de levensduur van je sieraden te verlengen, is de verzorging van essentieel belang. Vermijd contact met water en chemicaliën, en gebruik speciale poetsmiddelen voor zilver en brass om de glans te behouden. Door goed voor je sieraden te zorgen, kun je ze langer mooi houden.
Geplatineerd stainless steel RVS of Roestvrij Staal
Steeds meer sieraden worden gemaakt van stainless steel, maar wat is dit precies? Stainless steel is gemaakt van een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het grootste gedeelte bestaat uit ijzer. Het laagje chroom beschermt het ijzer tegen verkleuring en oxidatie. Bij stainless steel wordt er een hoge kwaliteit gebruikt waardoor jouw sieraad extra beschermd is tegen corrosie (roest en verkleuring).
Nikkel in Stainless Steel:
Je leest het goed, roestvrij stalen sieraden zijn niet volledig nikkelvrij. Ook in chirurgisch staal zit een kleine hoeveelheid nikkel. Beide materialen worden vaak aangeduid als hypoallergeen, wat allergievrij betekent. We spreken hier dan ook over een zeer klein percentage nikkel, zo laag dat ze vrijwel geen allergische reactie veroorzaken. Voor stainless steel sieraden wordt vaak gebruikgemaakt van 304 en 316(L).
Soorten stainless steel:
304 stainless steel bevat 18% chroom, 8% nikkel en de rest is ijzer. Het materiaal is net zo sterk als de 316(L), maar is minder goed beschermt tegen corrosie door het lage nikkelgehalte. Wist je trouwens dat stainless steel recyclebaar is? Het wordt omgesmolten en hergebruikt zonder kwaliteit te verliezen!
316(L) stainless steel bevat 17% uit chroom, 12% nikkel, 2% molybdeen en de rest is ijzer. Door de combinatie van molybdeen en nikkel is het beter beschermt tegen corrosie dan de 304 versie. 316L staat voor Low carbon, er zit dus minder koolstof in verwerkt wanneer er een L achter staat. Hoe meer koolstof erin zit hoe harder het materiaal. 316L wordt ook wel chirurgisch staal genoemd.
Dit is een goed voorbeeld van hoe prachtig 316L stainless steel kan zijn!
Deze Opal oorbellen kwamen wij tegen bij TitaniumFashion op Etsy.
Goed om te weten:
De kleur van stainless steel is een zilveren kleur. Wanneer je sterling zilver naast stainless steel houdt, zie je dat stainless steel een veel donkerdere kleur heeft. Er bestaan ook goudkleurige sieraden die gemaakt zijn van stainless steel. We spreken hier van geplatineerd roestvrij staal. Er wordt een dun laagje goud (een plating) over het staal aangebracht. Deze plating is van hoge kwaliteit en hecht zeer goed aan het basismateriaal. De laag heeft hierdoor een lange levensduur, mits je goed voor je sieraad zorgt. Ook de gouden laag is donkerder/warmer van kleur dan echt goud.
Verkleuring:
Stainless steel is een materiaal dat dus goed beschermd is, maar bij intensief contact met chloor (bijvoorbeeld in een zwembad), kan er toch roest ontstaan en dat zou zonde zijn! Ook met bodylotion moet je oppassen. Laat het 30 minuten intrekken voordat je je sieraden weer om doet. Het advies is dan ook om je sieraden af te doen wanneer je gaat zwemmen in het zwembad. Met sieraden die gemaakt zijn van 304 stainless steel, kun je niet zwemmen in chloorhoudend water of de zee.
Conclusie:
Heb je snel een allergische reactie op goedkopere sieraden? Probeer dan eens stainless steel. Het is makkelijk in onderhoud, duurzaam en behoudt lang zijn kwaliteit. Zorg er wel voor dat je je sieraden af doet tijdens het zwemmen, vooral als ze van 304 stainless steel zijn. Houd ook rekening met de kleur, die donkerder is dan echt goud of zilver.
Zilver
Wil je wat meer uitgeven aan je sieraad? Dan kun je voor zilver kiezen. Zilver is verkrijgbaar in verschillende markeringen, die we hieronder hebben beschreven.
999 zilver is 100% zilver, nou ja zo goed als. Ze zeggen ook wel voor 99,9%, helemaal 100% zilver garanderen is echter onmogelijk. Dit materiaal wordt niet gebruikt voor sieraden, omdat het te zacht is.
Vrijwel de meest voorkomende soort is 925 sterling silver Dit bestaat voor 92,5% uit zilver en 7,5% uit koper of een ander metaal. Deze toevoeging zorgt voor extra stevigheid. Door weersinvloeden en de pH-waarde van je huid kan het sieraad donkerder of zelfs zwart worden.. Geen nood! Met zilverpoets maak je je sieraad weer stralend.
Een nieuwe soort is Argentium 935 en 960. Deze soort is sinds 2006 op de markt gekomen en heeft een hogere legering dan sterling zilver. Het koper wordt hier vervangen door germanium. Dit materiaal voorkomt oxidatie en maakt het sieraad sterker. Omdat het materiaal relatief nieuw is, zijn sieraden van Argentium verkrijgbaar in beperkte maten en stijlen.
Verzilverd of silver plated sieraden hebben vaak koper als basismateriaal, met een dun laagje zilver. Deze sieraden zijn vaak goedkoper in prijs, maar slijten ook snel. Door weersinvloeden of de pH-waarde van je huid kan het zilveren laagje slijten, waardoor het koper zichtbaar wordt. Het voordeel is dan ook de prijs en wanneer je zorgvuldig met je sieraad omgaat, gaan ze zeker een tijdje mee.
Silver filled zie je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Anders dan de naam doet vermoeden, betekent dit niet dat het sieraad gevuld is met zilver. Het heeft echter een dikkere zilveren laag dan plated sieraden, vaak tussen 5-10% van het totale gewicht. Dit zorgt ervoor dat het sieraad een langere levensduur heeft. Door bijvoorbeeld silver filled wire te gebruiken, kun je prachtige ringen maken! Vaak zijn deze prijzen goedkoper dan 925 sterling zilver en de kwaliteit is goed, waardoor dit een mooi alternatief is.
Als laatste bestaat er ook nog 625 zilver, dit is een mix van verschillende metalen met een heel klein beetje zilver. Dit is geen ‘echt’ zilver, omdat alle waarden onder de 800 niet gezien worden als echt zilver.
Conclusie:
Wil je niet zo veel spenderen? Dan is verzilverd een goede optie. Houd er rekening mee dat het sieraad na verloop van tijd kan verkleuren, afhankelijk van hoe je het onderhoudt en de pH-waarde van je huid. Doe je liever een investering voor kwaliteit? Dan is 925 sterling zilver of Argentium 935 en 960 een goede optie! Zilver behoudt zijn waarde en door regelmatig te poetsen, blijft het mooi. Wil je niet hoeven poetsen? Dan is Argentium 935 of 960 een betere keuze.
Goud
Wil je een echte investering doen? Dan is goud misschien wellicht iets voor jou. Gouden sieraden worden vaak uitgedrukt in karaats en dit geeft aan hoeveel fijngoud (puur goud) erin is verwerkt. 1 karaat staat voor 1/24ste deel goud. In Nederland moet dit minimaal 14 karaats zijn, alles hieronder mag geen goud worden genoemd. In bijvoorbeeld Duitsland en Engeland wordt 9 karaats wel goud genoemd, dit kan dus per land verschillen.
14 karaats bestaat voor 58,5% uit puur goud en 41,5% uit een ander metaal, vaak koper of zilver. Dit wordt aangeduid met de waardestempel 585. Het toevoegen van de andere materialen zorgt ervoor dat het goud sterker wordt. Hoe hoger het karaat, hoe puurder en zachter het sieraad. Net als bij zilver is goud vrij zacht.
18 karaats bestaat voor 75% uit puur goud en 25% uit koper of zilver. De waarde stempel is 750.
20 karaats bestaat voor 83,3% uit puur goud met een waardestempel van 833.
22 karaats wordt aangeduid met stempel 916 en bestaat voor 91,6% uit puur goud.
24 karaats is dus het hoogste en bestaat voor 99,99% uit puur goud! De waardestempel is dan ook 999.
Vaak is 14 karaats een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Omdat het een hoog percentage aan andere metaalsoorten bevat, is het sterk en slijtvast. 24 karaats goud heeft de hoogste waarde, maar is kwetsbaarder dan bijvoorbeeld 14 karaats.
Wanneer het sieraad een hogere karaats heeft, is de kleur ook ‘dieper’ goud. De kleur van goud kan ook worden aangepast door meer koper toe te voegen, hierdoor wordt de kleur warmer. Wanneer er een grote hoeveelheid koper wordt toegevoegd, kan rosé goud worden gemaakt. Door een grote hoeveelheid zilver of palladium toe te voegen, wordt witgoud gemaakt.
Verguld of gold plated
Deze sieraden vind je vaak voor een fractie van de prijs van echt gouden sieraden. Net als bij verzilverd of silver plated, wordt ook hier een dun laagje over het koperen of zilveren sieraad gedaan. Vaak wordt hier een 14 of 18 karaats gouden laagje voor gebruikt en door middel van verschillende technieken hecht het zich aan het koper. Soms staat vermeld hoeveel micron er is gebruikt. Micron geeft aan hoe dik de gouden laag is en geeft aan hoelang de laag mee zal gaan. 1 micron staat voor ongeveer 1 jaar, natuurlijk weer afhankelijk van hoe je het sieraad verzorgt. Staat er niet bij hoeveel micron het er gebruikt is? Dan is de laag vrij dun en zal sneller vervagen.
Een andere plating die vaak gebruikt wordt, is een chemische plating. De laag bestaat dan niet uit echt goud, maar uit een kleurstof. Sieraden met een chemische plating zijn het goedkoopst, omdat hier dus geen echt goud aan te pas komt. De prijs is dus lekker laag, maar de kwaliteit is ook minder. Bij deze sieraden is het verstandig om ze af te doen wanneer het in contact kan komen met water, parfum of bodylotion. Ook de pH-waarde van de huid heeft invloed op de verkleuring van de sieraden.
Gold filled: Bij gold filled sieraden, is de laag goud weer dikker dan bij verguld of plated. Het basis materiaal is vaak koper, zilver of brass. De laag goud moet minimaal 5% of 1/20ste van het totale gewicht zijn. Gold filled sieraden zijn goedkoper dan echt gouden sieraden. De kwaliteit is vaak goed, door de dikke laag goud blijft de kleur lang mooi, mits je het sierraad goed verzorgd.
Conclusie:
Overweeg je gouden sieraden te kopen? Kijk dan goed naar de verschillende opties. Het is vaak een grote investering, maar je betaald voor de kwaliteit. Wil je liever een goedkope optie? Dan kan je altijd kiezen voor verguld of plated. De prijzen zijn aanzienlijk lager, maar de kwaliteit dus ook. Gold filled kan een goede middenweg zijn.
Messing of Brass
Brass, ook wel messing genoemd, is een mix van koper en zink. Vaak wordt over dit materiaal een dun laagje goud of zilver aangebracht via elektroplating. Hierbij hecht een laagje edelmetaal zich aan het basismateriaal door middel van elektrische stroom. Het voordeel van brass is dat het van zichzelf een iets donkerdere goudkleur heeft. Bij vergulde of gold plated sieraden valt lichte verkleuring of een krasje daardoor minder op. Hoe snel je sieraden zullen verkleuren is weer afhankelijk van de pH-waarde van je huid en de verzorging van je sieraden. In principe slijt het zilveren en gouden laagje na verloop van tijd weg. Brass heeft dus van zichzelf een iets donkerdere kleur goud en zal niet veel veranderen, maar kan iets donkerder worden.
Conclusie:
Brass is een prima en goedkoop materiaal. Het houdt je gold plated sieraden wat langer mooi, omdat de kleuren redelijk overeenkomen. Bij sieraden met een zilverlaagje, is het verstandig om ze af te doen bij contact met water, parfum en zeep.
Nikkelvrij
Nikkelvrije sieraden zijn sieraden die uitsluitend gemaakt zijn van nikkelvrij titanium. Ideaal voor mensen die snel last hebben van nikkelallergie. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor nikkel en dit komt vaak voor in sieraden. Je kunt dan last krijgen van opgezette oorlellen (wanneer je oorbellen draagt), rode vlekken en andere huidirritaties. Vaak staat beschreven of een sieraad nikkelvrij is (nickel free). In de meeste gevallen is sterling zilver en echt goud ook nikkelvrij. Hoe puurder het metaal, hoe kleiner de kans dat er nikkel aan toegevoegd is.
Verzorging van de sieraden
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de verzorging van je sieraden van groot belang. Hoewel dit per materiaal verschilt, zijn er een aantal algemene richtlijnen:
- De pH-waarde van je huid beïnvloedt de verkleuring en kwaliteit van het sieraad. Omdat de pH-waarde per persoon verschilt, kan hetzelfde sieraad bij jou sneller verkleuren dan bij een ander. Parfum en bodylotion hebben hier ook invloed op. Spuit parfum niet direct op je sieraad en laat bodylotion of handcrème minimaal 30 minuten intrekken voordat je het sieraad draagt.
- Vermijd zoveel mogelijk contact met water, vooral chloorhoudend water en zeewater.
- Hoe zorgvuldiger je met je sieraden omgaat, hoe langer ze mooi blijven!
- Voor 925 sterling zilver en echt gouden sieraden is oppoetsen belangrijk om de glans te behouden.
Hopelijk ben je na het lezen van deze blog wijzere geworden over de verzorging en eigenschappen van sieraden! Heb je nog vragen of is er iets niet duidelijk? Laat dan even een berichtje achter en dan helpen wij je graag! Veel plezier met het maken en dragen van je sieraden!
Ria
op 15 Jun 2021