Verschillende Metaalsoorten voor Sieraden - Wist je dit al?
03 juni 2021 

Verschillende Metaalsoorten voor Sieraden - Wist je dit al?

Sieraden, we dragen ze allemaal! Maar welke metaalsoorten worden er gebruikt en wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Vooral de vraag over hoe snel iets verkleurd zien wij vaak voorbij komen. Natuurlijk verschilt dit per persoon, denk bijvoorbeeld aan de PH-waarde van je huid, nikkel allergieën en de look die je wilt bereiken. Wij hebben de meest voorkomende soorten voor je op een rijtje gezet.

Kort samengevat:

Wil je graag dat je sieraden lang mee gaan en mooi blijven? Kies dan voor kwaliteit. Voor zilver is dat 925 sterling zilver of argentium 935 of 960. Voor goud kun je het beste voor echt goud kiezen (vanaf 14 karaats goud). Er zit vaak wel een prijskaartje aan, maar zie het als een goede investering.

Wil je minder uitgeven? Ga dan voor Stainless steel. Dit wint het vaak met de prijs en de zilveren kleur is kleurvast, het gouden laagje is van goede kwaliteit en met de juiste verzorging gaat het lang mee! De kleur is wel wat donkerder dan echt zilver of echt goud.

Wanneer je vaker van sieraden wilt wisselen en de prijs iets belangrijker vindt dan kwaliteit? Dan is gold of silver plated (verguld of verzilverd) een goede optie. Voor gold plated is het fijn als het basismateriaal brass is, zo voorkom je dat de verkleuring snel zichtbaar is. Wanneer je voor plated kiest, is het belangrijk dat je je sieraden goed verzorgd en af doet wanneer het in contact met water kan komen. Onderaan dit blog kun je lezen hoe je je sieraden het beste kunt verzorgen of lees verder voor een gedetailleerde uitleg per materiaal.

Roestvrijstalen kettingen Etsy

Deze leuke kettingen kwamen wij tegen op Etsy bij het winkeltje van CustomChic801. Ze zijn gemaakt van roestvrijstaal en gegraveerd met je geboortebloem.

Stainless steel (RVS/Roestvrij Staal)

Er komen steeds meer sieraden voor die gemaakt zijn van Stainless steel, maar wat is dit precies? Stainless steel is gemaakt van een legering van ijzer, chroom, nikkel en koolstof.
Het grootste gedeelte bestaat uit ijzer. Het laagje chroom beschermt het ijzer tegen verkleuring en oxidatie. Bij stainless steel wordt er een hoge kwaliteit gebruikt waardoor jouw sieraad extra beschermd is tegen corrosie (roest en verkleuring).

Voor sieraden wordt vaak gebruik gemaakt van 316(L) en 304. Beide soorten bevatten nikkel en dat klinkt misschien gek! Stainless steel staat namelijk vaak aangegeven als hypoallergeen (allergie vrij). Gelukkig zit er een laag percentage aan nikkel in, zo laag dat je hier vrij wel geen allergische reactie van zult krijgen.

Goed om te weten:
De kleur van stainless steel is een zilveren kleur. Wanneer je sterling zilver naast stainless steel houd, zul je zien dat stainless steel een veel donkerdere kleur heeft. Er bestaan ook goudkleurig sieraden die gemaakt zijn van stainless steel. Hierbij is een plating gebruikt en komt er dus een laagje goud over het staal heen. Bij stainless steel wordt er gebruik gemaakt van een dikkere laag, van hoge kwaliteit. Ook hecht de gouden laag ontzettend goed aan het basismateriaal. De laag heeft hierdoor een lange levensduur, mits je goed voor je sieraad zorgt. Ook de gouden laag is donkerder/warmer van kleur dan echt goud of een chemische coating.

316(L) stainless steel bestaat voor 17% uit chroom, 12% nikkel en 2% molybdeen, de rest is ijzer. Door de combinatie van molybdeen en nikkel, is het beter bestemd tegen corrosie dan de 304 versie. 316L staat voor Low carbon, er zit dus minder koolstof in verwerkt wanneer er een L achter staat. Hoe meer koolstof erin zit hoe harder het materiaal. 316L wordt ook wel chirurgisch staal genoemd.

316L stainless steel earrings

Dit is een goed voorbeeld van hoe prachtig 316L stainless steel kan zijn! Deze Opal stud oorbellen kwamen wij tegen bij PiercedCreations op Etsy.

304 stainless steel bestaat uit 18% chroom, 8% nikkel en ijzer. Het materiaal is net zo sterk als de 316(L), maar is minder goed beschermt tegen corrosie door het lage nikkel gehalte. Wist je trouwens dat stainless steel recyclebaar is? Het wordt omgesmolten en hergebruikt zonder kwaliteit te verliezen!

Verkleuring:
stainless steel is een materiaal dat dus goed beschermd is, maar bij intensief contact met chloor (denk aan het zwembad), kan er toch roest ontstaan en dat zou zonde zijn! Ook met bodylotion moet je oppassen. Laat het 30 min. intrekken voordat je je sieraad weer om doet. Het advies is dan ook om je sieraden af te doen wanneer je gaat zwemmen in het zwembad. Met sieraden die gemaakt zijn van 304 stainless steel, kun je niet zwemmen in chloorhoudend water of de zee. 

Conclusie:
Heb je snel een allergische reactie op goedkopere sieraden? Probeer dan eens stainless steel. Verder is het makkelijk in onderhoud en gaat het lang mee! Doe je sieraad af wanneer je gaat zwemmen in het zwembad en met de 304 stainless steel, kan je beter ook niet zwemmen in de zee. Goed om rekening mee te houden is de kleur, deze is donkerder dan echt goud of zilver.

925 Silver ring vs Stainless steel

Hier is bijvoorbeeld goed het kleurverschil te zien. Op de linker foto zie je de zilver vergulde ring van LeCubicle en op de rechter de stainless steel versie van BenSchumacherShop. De rechter is een stuk donkerder.

Zilver

Wil je wat meer uitgeven aan je sieraad? Dan kan je voor zilver kiezen. Zilver kun je met verschillende markeringen vinden en die hebben we hieronder omschreven.
999 zilver is 100% zilver, nou ja zo goed als. Ze zeggen ook wel voor 99,9%, omdat je nooit 100% puur zilver kunt garanderen. 999 zilver word niet gebruikt voor sieraden, omdat dit veel te zacht is.

Vrijwel de meest voorkomende soort is 925 sterling zilver. Dit bestaat voor 92,5% uit zilver en 7,5% uit koper of een ander metaal. Dit andere metaal wordt toegevoegd voor de stevigheid. Een nadeel van 925 sterling zilver is dat het kan verkleuren door weersinvloeden en de PH-waarde van je huid. Je sieraad kan hierdoor verkleuren of zwart worden. Geen nood! Door zilverpoets te gebruiken, kun je je sieraad weer mooi glimmend maken.

925 Sterling zilver oorbelhaakjes

Bij Beads & Basics verkopen we onderanderen deze stud oorbellen en oorbelhaakjes van 925 sterling zilver.

Een nieuwe soort is Argentium 935 en 960. Deze soort is sinds 2006 op de markt gekomen en heeft een hogere legering dan sterling zilver. Het koper wordt hier vervangen door germanium. Germanium zorgt ervoor dat het zilver niet oxideert en maakt het sieraad dus sterker. Omdat het materiaal nieuwer is, zijn er nog niet zo veel verschillende soorten en maten te vinden voor sieraden.

Verzilverd of silver plated sieraden, zijn sieraden die vaak koper als basismateriaal hebben. Over het koper komt een dun laagje zilver. Deze sieraden zijn vaak goedkoper in prijs, maar slijten ook snel. Door onder andere de PH-waarde van de huid en weersinvloeden kan het laagje slijten en zal de koperen kleur zichtbaar worden. Het voordeel is dan ook de prijs en wanneer je zorgvuldig met je sieraad omgaat, gaat het zeker een tijdje mee.

Silver filled zie je tegenwoordig steeds vaker voorbij komen. Dit staat niet voor gevuld zilver, zoals de naam aangeeft. De sieraden zijn voorzien van een dikkere laag zilver dan bij verzilverd/plated sieraden. Vaak is 5-10% van het sieraad zilver, dit zorgt ervoor dat het sieraad een langere levensduur heeft dan plated sieraden. Door bijvoorbeeld silver filled wire te gebruiken, kun je prachtige ringen maken! Vaak zijn deze prijzen goedkoper dan 925 sterling zilver en de kwaliteit is ook goed, waardoor dit een goed alternatief is.

Silver filled wire

Dit Silver filled wire is bijvoorbeeld te koop bij CreatingUnkamen op Etsy!

Als laatste bestaat er ook nog 625 zilver, dit is een mix van verschillende metalen met een heel klein beetje zilver. Dit is geen ‘echt’ zilver, omdat alle waardes onder de 800, niet gezien worden als echt zilver.

Conclusie:
Wil je niet zo veel spenderen? Dan is verzilverd een goede optie. Het sieraad zal na verloop van tijd kunnen verkleuren, maar dat is afhankelijk van hoe het sieraad verzorgd. Ook de PH-waarde van je huid speelt hier een grote rol bij. Doe je liever een investering voor kwaliteit? Dan is 925 sterling zilver of Argentium 935 en 960 een goede optie! Zilver behoud z’n waarde en door het soms even op te poetsen, zal het niet verkleuren. Wil je niet hoeven poetsen? Dan is Argentium 935 of 960 een betere keuze.

Goud

Wil je een echte investering doen? Dan is goud misschien wel iets waar je naar opzoek bent. Gouden sieraden worden vaak uitgedrukt in karaats en dit geeft aan hoeveel fijngoud (puur goud) erin is verwerkt. 1 karaat staat voor 1/24ste deel goud. In Nederland moet dit minimaal 14 karaats zijn, alles hieronder mag geen goud worden genoemd. In bijvoorbeeld Duitsland en Engeland wordt 9 karaats wel goud genoemd, dit kan dus per land verschillen.

14 karaats bestaat voor 58,5% uit puur goud en 41,5% uit een ander metaal, vaak koper of zilver. De waardestempel is 585. Het toevoegen van de andere materialen zorgt ervoor dat het goud sterker is. Hoe hoger het karaats hoe puurder het sieraad is, maar ook hoe zachter het is. Net als bij zilver, is goud vrij zacht.
18 karaats bestaat voor 75% uit puur goud en 25% uit koper of zilver. De waarde stempel is 750.
20 karaats bestaat voor 83,3% uit puur goud met een waardestempel van 833.
22 karaats wordt aangeduid met stempel 916 en bestaat voor 91,6% uit puur goud.
24 karaats is dus het hoogste en bestaat voor 99,99% uit puur goud! De waardestempel is dan ook 999.

Haaientanden ketting 24 karaats

Voor deze prachtige kettingen moet je bij RiseHawaii zijn, heel speciaal en niet iets wat je dagelijks tegenkomt!

Vaak is 14 karaats een goede prijs/kwaliteitsverhouding Omdat het een hoog percentage aan andere metaalsoorten bevat, is het sterk en slijtvast. 24 karaats goud heeft de hoogste waarde, maar is kwetsbaarder dan bijvoorbeeld 14 karaats.

Wanneer het sieraad een hogere karaats heeft, is de kleur ook ‘dieper’ goud. Verder kan de kleur aangepast worden door bijvoorbeeld meer koper toe te voegen, hierdoor wordt de kleur warmer. Wanneer er een grote hoeveelheid koper wordt toegevoegd, kan rosé goud worden gemaakt en met een grote hoeveelheid zilver of palladium wordt witgoud gemaakt.

Verguld of gold plated
Deze sieraden vind je vaak voor een fractie van de prijs van echt gouden sieraden. Net als bij verzilverd, wordt ook hier een dun laagje over het koperen sieraad gedaan. Vaak wordt hier een 14 of 18 karaats gouden laagje voor gebruikt en doormiddel van verschillende technieken hecht het zich aan het koper. Soms staat er bij geschreven hoeveel micron er is gebruikt. Micron geeft aan hoe dik de gouden laag is en geeft aan hoelang de laag mee zal gaan. 1 micron staat voor ongeveer 1 jaar, natuurlijk weer afhankelijk van hoe je het sieraad verzorgd. Staat er niet bij hoeveel micron het er gebruikt is? Dan is de laag vrij dun en zal sneller vervagen.

Een andere plating die vaak vaak gebruikt word, is een chemische plating. De laag bestaat dan niet uit echt goud, maar uit een kleurstof. De prijs van sieraden met een chemische plating zijn vaak het laagste, omdat hier dus geen echt goud aan te pas komt. De prijs is dus lekker laag, maar de kwaliteit is ook minder. Bij deze sieraden is het verstandig om ze af te doen wanneer het in contact kan komen met water, parfum of bodylotion. Ook de PH-waarde van de huid heeft invloed op de verkleuring van de sieraden.

Gold plated items

Ook bij Beads & Basics hebben wij een groot assortiment gold plated bedeltjes, zoals deze. Op Etsy is ook veel te vinden, zoals de karabijn sluitingen van dshejewelrymetal

Gold filled: Bij gold filled sieraden, is de laag goud weer dikker dan bij verguld of plated. Het basis materiaal is vaak koper, zilver of brass. De laag goud moet minimaal 5% of 1/20ste van het totale gewicht zijn. Gold filled sieraden zijn goedkoper dan echt gouden sieraden. De kwaliteit is vaak goed, door de dikke laag goud blijft de kleur lang mooi, mits je het sierraad goed verzorgd.

Conclusie: 
Overweeg je gouden sieraden te kopen? Kijk dan goed naar de verschillende opties. Het is vaak een grote investering, maar je betaald voor de kwaliteit. Wil je liever een goedkope optie? Dan kan je altijd kiezen voor verguld of plated. De prijzen zijn aanzienlijk lager, maar de kwaliteit dus ook. Gold filled kan een goede middenweg zijn.

Messing / Brass

Brass, ook wel messing genoemd, is een mix van koper en zink. Vaak komt er over dit materiaal nog een goud of zilver laagje. Voor deze sieraden wordt gebruik gemaakt van electroplating, doormiddel van stroom hecht het laagje aan het onedele metaal. Het voordeel van brass is dat het een iets donkerdere goudkleur heef. Zeker bij vergulde of gold plated sieraden valt het minder op wanneer er een krasje of sprake van lichte verkleuring is. Hoe snel je sieraden zullen verkleuren is weer afhankelijk van de PH-waarde van je huid en de verzorging van je sieraden. In principe slijt het zilveren en gouden laagje na verloop van tijd weg. Brass heeft dus van zichzelf een iets donkerdere kleur goud en zal niet veel veranderd, maar kan iets donkerder worden.

Brass bedels met zirkonia steentjes

Door Zirkonia steentjes toe te voegen aan bedeltjes, krijgt het een luxe uitstraling! Shop deze leuke bedeltjes en tussenzetsels bij Beads & Basics

Conclusie:
Brass is een prima en goedkoop materiaal, het helpt je gold plated sieraden wat langer mooi te blijven, omdat de kleuren redelijk overeen komen. Bij sieraden met een zilver laagje, is het verstandig om ze af te doen bij contact met water, parfum en zeep.

Nikkelvrij

Nikkelvrije sieraden zijn sieraden die uitsluitend gemaakt zijn van nikkelvrij titanium. Ideaal voor mensen die snel last hebben van een nikkelallergie. Veel mensen zijn namelijk allergisch voor nikkel en dit komt vaak voor in sieraden. Je kunt dan last krijgen van opgezette oorlellen (wanneer je oorbellen draagt), rode vlekken en andere huidirritaties. Vaak staat beschreven of een sieraad nikkelvrij is (nickel free). In de meeste gevallen is sterling zilver en echt goud ook nikkelvrij.

Verzorging van de sieraden

Zoals je hier boven hebt kunnen lezen, is de verzorging van je sieraden erg belangrijk. Per materiaal is dit verschillend, maar er zijn ook overeenkomsten.
Bij ieder materiaal heeft de PH-waarde (zuurgraad) van de huid invloed op de verkleuring en kwaliteit van het sieraad. De PH-waarde is bij iedereen verschillend en daarom kan hetzelfde sieraad bij jouw sneller verkleuren dan bij jouw vriendin. Ook wordt de PH-waarde beïnvloed door bijvoorbeeld parfum en bodylotion. Spuit geen parfum direct op het sieraad en laat bodylotion minimaal 30 minuten intrekken, voordat je het sieraad gaat dragen.
Voor elk materiaal geldt, hoe zorgvuldiger je hiermee omgaat, hoe langer het mooi blijft! Vermijd zoveel mogelijk contact met water, zeker chloorhoudend water en de zee.
Voor 925 sterling zilver en echt gouden sieraden, moet je rekening houden met het oppoetsen.

Silver polishing cloth

Op Etsy zijn veel verschillende silver polishing cloths te vinden, om je zilveren sieraden weer te laten glimmen! Deze vonden wij bij VeryCharms

Hopelijk ben je wat wijzer geworden na het lezen van deze blog! Heb je nog vragen of is er nog iets niet helemaal duidelijk? Laat dan even een berichtje achter en dan helpen wij je graag! Veel plezier met het maken en dragen van je sieraden!

Over de schrijver
Ria
Door

Ria

op 15 Jun 2021

Super fijn om alles zo op een rijtje te hebben. Dank!

Reactie plaatsen