DIY: Bead Embroidery Veer, Mooi als Broche of Applicatie!
08 maart 2019 

DIY: Bead Embroidery Veer, Mooi als Broche of Applicatie!

Je ziet ze best vaak voorbij komen, broches of applicaties die helemaal zijn geborduurd met miyuki kraaltjes. Ze zien er prachtig uit en ook zó dat je ze haast niet zelf kunt (na)maken. Maar niets is minder waar! In deze blog leer jij hoe bead embroidery werkt en maakten wij een prachtige bead embroidery veer! Als je de techniek onder de knie hebt kun je alle vormen maken die je maar kunt bedenken 😉

Het is wel best een werkje, dus kun je het beste in delen werken 😉 Wij gebruikten voor deze weer een kleurverloop aan miyuki delica’s, miyuki rocailles, rocailles, bugle beads, parels, facetkralen en cabochons. Ja, het is best een lijst, maar je kunt de veer zó invullen zoals jij wilt, het geeft wel het leukste effect als je varieert in formaat kralen 😉

DIY: Bead Embroidery Veer, Mooi als Broche of Applicatie!

bead embroidery veer eindresultaat2-1

Shoplijst

Miyuki Delica’s Ceylon White Pearl
Miyuki Delica’s Galvanized Silver
Miyuki Delica’s Beige Lined Opal
Miyuki Delica’s Ceylon Amethyst
Miyuki Delica’s Opaque Light Sky Blue
Miyuki Delica’s Opaque Matte Luster Cobalt
Miyuki Rocailles Galvanized Muscat
Miyuki Delica’s Opaque Luster Mallard
Miyuki Rocailles Antique Ivory Pearl
Rocailles Lavendel Shine
Rocailles Blauw Paars
Bugle Rocailles Aqua Blauw Shine
Bugle Beads Donker Blauw Shine
Bugle Beads Camel Shine
Facet Kralen Donkergroen shine 2mm
Facet Kralen Blauw Shine 
Glasparels Grijs Blauw
Cabochons Wit Shine 
Cabochons Aqua Blauw Shine
Cabochons Blauw Shine
Beading Naald
C-lon draad
Bead Backing of vilt (Bead backing is een beetje stugger als gewoon vilt, maar het kan allebei)
– Vilt of leer voor de achterkant
Een brochespeld als je er een broche van wilt maken 😉

DIY Bead Embroidery Veer Stappenplan

bead embroidery veer stap1-1

Stap 1: Bepaal de maat van je werk en trek deze om op de bead backing, deze veer download je hier, print op een a4tje en je hebt dezelfde maat veer 😉

bead embroidery veer stap2-1

Stap 2: Knip een stuk draad af. Niet te kort anders moet je telkens weer een nieuwe draad beginnen, maar ook niet te lang want dan raakt hij in de knoop. Leg een driedubbelknoopje aan het uiteinde, haal door de naald en begin je werk op het punt zoals je ziet op de foto.

bead embroidery veer stap3-1

Stap 3: Ik begin hier met de middellijn van de veer. Rijg 2 bugle beads aan de kraal.

bead embroidery veer stap4-1

Stap 4: Steek de naald van boven af weer in de bead backing, precies op de afstand van de 2 kraaltjes (in het begin is dat misschien wat gedoe, maar gelang je langer bezig bent krijg je hier steeds meer gevoel voor).

bead embroidery veer stap5-1

Stap 5: Steek de naald vanaf de achterkant van de backing weer terug aan de onderkant van de eerste kraal. Steek vervolgens de naald door de twee kralen en haal deze door om ze op hun plek te fixeren.

bead embroidery veer stap6-1

Stap 6: Je werkt met het principe 2 kralen, 3 terug steken. Rijg dus 2 kralen aan, herhaal stap 4 en steek vervolgens de naald vanaf de backing weer terug aan de onderkant van de tweede kraal vanaf beneden zoals je ziet op de foto.

bead embroidery veer stap7-1

Stap 7: Steek de naald door de 3 kralen en haal door. Dit ritme volg je nu steeds weer. Dus: 2 kralen aanrijgen, vaststikken, 3 terugsteken, naald doorhalen door 3 kralen.

bead embroidery veer stap9-1

Stap 8: Uiteindelijk is dit het resultaat, je maakt een bocht waarbij je de vorm van de veer volgt. Hoe je de kleuren precies gebruikt is helemaal aan jou natuurlijk. Hier begon ik met 6 champagne kleurige bugle beads, 4 blauwe bugle beads en daarna nog 8 champagne kleurige bugle beads.

bead embroidery veer stap10-1

Stap 9: Om de kralen mooi uitgelijnd en gefixeert te krijgen steek je nu de naald door zoveel mogelijk kralen terug tot je helemaal aan het begin bent.

bead embroidery veer stap11-1

Stap 10: Dit is hoe de achterkant er ongeveer uitziet na de eerste kralen.

bead embroidery veer stap12-1

Stap 11: Steek de naald weer van onderaf naast de lijn bugle kralen en begin met het aanrijgen van miyuki delica’s. Begin weer met twee en steek er twee terug. Daarna geldt weer het principe 2 aanrijgen, 3 terugsteken. Op langere stukken kun je er ook voor kiezen 3 aan te rijgen en 4 terug te steken, meer kralen is niet aan te raden 😉 Als je draad te kort wordt kun je afhechten door deze van voor naar achter in backing weg te steken en vast te zetten met een aantal dubbele of driedubbele knoopjes.

bead embroidery veer stap13-1

Stap 12: Dit is het beoogde resultaat, ik gebruikte voor dit en de hele buitenlijn de Miyuki Delica’s Galvanized Silver, ook hier herhaal je als je helemaal boven bent stap 9 weer om de kraaltjes uit te lijnen en te fixeren 😉

bead embroidery veer stap14-1

Stap 13: begin nu met de ‘outline’. Gebruik hier altijd het 2 aanrijgen, 3 terugsteken ritme omdat je vrij veel bochten maakt 😉 Volg met de naald gewoon de lijn en de kraaltjes zullen als vanzelf jouw route volgen. Voor alle keren dat je een rijtje kralen af hebt geldt: stap 9 herhalen om te fixeren en uit te lijnen 😉 Na iedere outline van open ruimte op de veer begin je een rij nieuwe kraaltjes op het volgende punt (hier dus net boven die scherpte bocht).

bead embroidery veer stap15-1

Stap 14: Werk zo door tot je de hele outline hebt gevolgd.

bead embroidery veer stap16-1

Stap 15: Nu begin je met inkleuren 🙂 bepaal welk kleurverloop je aan gaat houden. Ik begon aan de onderkant van de veer met de kraaltjes meest rechts op de foto en werkte naar de bovenkant toe meest links van de foto.

bead embroidery veer stap17-1

Stap 16: Het inkleuren werkt ook weer hetzelfde maar de kans is heel groot dat je niet altijd het 2 aanrijgen, 3 terugsteken principe aan kan houden omdat de ruimtes best klein zijn. Soms moet je bijvoorbeeld 1 kraaltje ergens inpassen, vergeet zo’n kraaltje dan niet fixeren. Omdat iedereen net anders stikt kan ik hier niet precies aangeven hoeveel kraaljes je waar nodig hebt (de ene veer zal net iets breder of smaller zijn als de andere). Kijk daarom vooral zelf goed wat past bij jouw veer en wees niet bang om af te wijken van traditionele bead embroidery stappen.

bead embroidery veer stap18-1

Stap 16 klinkt misschien een beetje vaag als je dit leest maar nog niet begonnen bent, maar echt waar, het wijst zichzelf als je eenmaal begonnen bent 😉 De outline geeft je een goede oefening, daarna zal het inkleuren van de veer heel logisch zijn en zul je precies aanvoelen wat wanneer en waar gepast is 😉

bead embroidery veer stap19-1

Stap 17: Uiteindelijk is dit het beoogde resultaat, maar ook hier geldt, vul het lekker zoals jij wilt!

bead embroidery veer stap20-1

bead embroidery veer stap21-1

Hier zie je een close-up van de veer. Waarbij je duidelijk ziet dat miyuki delica’s zijn afgewisseld met parels en facetkralen. De cabochons worden natuurlijk als tussenrijtje gewoon vast gelijmd op de backing 😉

bead embroidery veer stap22-1

Stap 18: Knip de veer uit. Let wel heel goed op of je niet een draadje doorknipt! Liever net iets breder dus als precies op de kraaltjes en je vervolgens toch een draadje raakt 😉

bead embroidery veer stap23-1

Stap 19: Lijm de veer op een stukje vilt of dun leer.

bead embroidery veer stap24-1

Stap 20: Knip na het drogen ook het vilt langs de randen af. Je krijgt dit sandwich achtige resultaat wat niet echt mooi is. Daarom ga je nu nog een randje kralen borduren waardoor je dit niet meer ziet.

bead embroidery veer stap25-1

Stap 21: Rijg een kraaltje aan en steek door de voorkant naar achteren door de 2 lagen vilt. Begin ergens in het midden van de veer, waar precies maakt niet uit.

bead embroidery veer stap26-1

Stap 22: Steek de naald weer terug naar de voorkant door het kraaltje (niet meer door de laagjes vilt). Houdt een eindje draad over en leg geen knoopje, hiermee hecht je later af.

bead embroidery veer stap27-1

Stap 23: Rijg weer een kraaltje aan en steek vanaf de bovenkant door de twee lagen vilt op zo’n manier dat de kraaltjes mooi naast elkaar uitkomen.

bead embroidery veer stap28-1

Stap 24: Steek weer naar boven door het kraaltje. Nu rijg je weer een kraaltje aan etc. etc. Je blijft dit de hele tijd herhalen tot je helemaal rond bent. In het begin voelt het misschien wat wiebelig omdat de draad in feite nog los zit, maar dat komt na een kraaltje of 3/4 vanzelf goed. Houdt ondertussen het draadeindje wat je aan het begin hebt laten zitten vast zodat het niet onder een van je steken terecht komt 😉

bead embroidery veer stap29-1

Stap 25: Na een tijdje is dit het beoogde resultaat, ga zo helemaal rondom de veer.

bead embroidery veer stap30-1

Stap 26: Hier zijn we helemaal rond, je ziet nog een gat tussen de laatste en eerste kraal maar hier past niet nog een kraaltje tussen. Dat is niet erg want je trekt ze vanzelf samen in de volgende stap.

bead embroidery veer stap31-1

Stap 27: Steek de naald door het eerste kraaltje en door de twee laagjes vilt en haal door.

bead embroidery veer stap32-1

Stap 28: Maak de naald nu aan het andere draadeind (die je in het begin hebt laten zitten) en steek de naald door het laatste kraaltje en de twee laagjes vilt.

bead embroidery veer stap33-1

Stap 29: Trek beiden goed aan en bind de draadeindes samen met een driedubbel knoopje.

bead embroidery veer stap34-1

Stap 30: Steek beide draadeindes weg in de kraaltjes, bijvoorbeeld zoals je ziet op de foto. Doe dat met beide draadeindes, knip en klaar!

bead embroidery veer eindresultaat1-1

Ja het is even wat werk, maar dan heb je ook wat hoor! Vinden jullie ‘m ook niet super mooi?!

Leuke Bead Embroidery Ideeën

bead embroidery vos

Zoals gezegd zijn alle vormen mogelijk. Zoals deze hippe, prachtige bead embroidery vos!

bead embroidery schelp

Naast vormen kun je bead embroidery ook gebruiken om een cabochon of in dit geval een schelp in een soort zetting te omlijnen. Bij deze bead embroidery schelp is gebruik gemaakt van een picot randje, waardoor je een kant-achtig effect krijgt.

bead embroidery libelle

Dit is wel even next level borduren. De maakster van deze libelle heeft een studie gevolgd aan de Royal School of Needlework in Engeland en maakt de meest prachtige creaties waarbij bead embroidery wordt gecombineerd met allerlei andere borduurtechnieken. Heel inspirerend!! Je kunt haar op instragram volgen op @humayrah_bint_alaf

bead embroidery hoop

Deze is wat makkelijker te maken 😉 een borduurring met daarin een tranparante stof gespannen waarop vervolgens veren zijn geborduurd met gebruik van bugle beads. Prachtig resultaat!

Wees bij bead embroidery vooral niet bang om eerst wat te proberen en misschien wat te prutsen, de kralen zijn behoorlijk klein en het komt allemaal best precies. Voor nog meer tips & tricks maakten wij gelukkig eerder ook een bead embroidery blog met handige DIY filmpjes! Ik weet zeker dat als je deze ook nog bekijkt, het helemaal goed gaat komen met  jouw volgende bead embroidery project!

Wij zijn super benieuwd wat jullie voor een vormen en variaties gaan creeëren met bead embroidery, misschien wel deze mooie bead embroidery veer, of toch een diertje, cabochon of iets heel anders? Deel jullie ideeën of foto’s van jullie creaties met ons via mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk !! 😀

Heel veel maakplezier weer!!

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
yolanda
Door

yolanda

op 29 Dec 2021

Ziet er geweldig uit en ik wil het erg graag proberen, maar de veer downloaden lukt niet. Zou je de download willen toevoegen?

Reactie plaatsen