Wat Heb Je Nodig Voor Bead Embroidery + Beginners Video's
06 december 2016 

Wat Heb Je Nodig Voor Bead Embroidery + Beginners Video's

Bead embroidery is borduren met kralen. Deze sieraden zien er vaak uit als onmogelijk-na-te-maken kunstwerken maar gelukkig ben je met een paar basistechnieken al in staat om hele mooie sieraden te maken. Maar hoe werkt dat dan?

Borduren met Kralen

Het begint natuurlijk bij het juiste materiaal. Tegenwoordig is er ontzettend veel beschikbaar op het gebied van kralen, draad en andere toebehoren. Het kiezen van het juiste materiaal kan dan lastig zijn. Na het uitproberen van verschillende merken en soorten, kom je er uiteindelijk wel achter wat het beste en fijnste werkt.

Om je die moeite te besparen, hebben we alle benodigdheden met uitleg op een rijtje gezet.

zwarte-bead-embroidery-knoop-oorbellen

vintage-bead-embroidery-cabochon-oorbellen

Benodigdheden voor Bead Emboridery:

Wat voor naald heb je nodig voor bead embroidery?

Iedereen heeft natuurlijk wel een naald ergens thuis in de kast liggen. Voor bead embroidery heb je echter een speciale naald nodig. De kleine kraaltjes die je gebruikt, zullen niet over het oog van een gewone naald gaan. Een parelnaald, speciaal voor het borduren van rocailles, is flinterdun, buigbaar en heeft een extra smal oogje.

Er zijn verschillende lengtes beschikbaar van deze naalden. Welke lengte fijner werkt, is een persoonlijke voorkeur, maar de langere naalden buigen meer en hebben de neiging sneller te breken.

Shop hier de perfecte naald voor bead embroidery

Wat voor vilt heb je nodig bij bead embroidery?

Bij bead embroidery is vilt of Lacy’s stiff stuff de basis waar je op borduurt. Lacy’s stiff stuff is iets steviger en compacter dan vilt, maar is alleen verkrijgbaar in zwart en wit. Zwart en wit zullen bij de meeste ontwerpen passen, maar met vilt heb je een uitgebreid kleurenassortiment zodat je de kleur van het vilt kan matchen met de kleur van je kralen en cabochons.

Shop hier de meest gebruikte kleuren vilt voor bead embroidery

Er kan veel verschil zitten tussen de lapjes vilt die beschikbaar zijn. Je moet er vooral op letten dat het niet te dik en stug is. Dit kan je makkelijk testen door het op te vouwen of op te rollen. Als dit stroef gaat, of het vilt meteen weer open springt, is het te dik.

Als het vilt erg pluist of als je er doorheen kan kijken als je het tegen het licht houdt, dan is het te dun. Bij te dik vilt zal je naald er niet of moeilijk doorheen gaan, en bij te dun vilt heb je de kans dat het scheurt.

vilt-voor-basis-bead-embroidery

Wat voor karton heb je nodig bij bead embroidery?

Als je eenmaal je ontwerp op het vilt hebt geborduurd en het geheel hebt uitgeknipt, zal je merken dat het heel flexibel en zwak aanvoelt. Daarom wordt er ter versteviging karton aan de achterkant van het ontwerp geplakt. Hiermee worden ook meteen de uiteindes van je draad vast gelijmd.

Hobbykarton is hiervoor perfect geschikt. Dikker dan gewoon papier, maar dunner dan karton dat voor dozen wordt gebruikt.

hobbykarton-achterkant-bead-embroidery-sieraden

Wat is de beste achterkant voor een bead embroidery sieraad? Suède/(imitatie)leer/vilt?

Natuurlijk is een uitgeknipt stukje karton geen mooie afwerking van de achterkant van je sieraad. Daarom plak je het geheel op een stukje suède of (imitatie)leer. Het is mogelijk om vilt te gebruiken als achterkant, maar dit voelt minder prettig aan op de huid, omdat het kan pluizen. Ook absorbeert vilt vocht in tegenstelling tot suède of (imitatie)leer, dat vocht afstoot.

Voor bead embroidery wordt vaak synthetische suède gebruikt van het merk Ultrasuede.  

ultrasuede-bead-embroidery-achterkant

Welke rocailles kan je het beste gebruiken voor bead embroidery?

Rocailles of “seed beads” zijn er in allerlei vormen, kleuren en maten. De twee beste en meest bekende merken op het gebied van rocailles zijn TOHO en Miyuki. Deze zijn gelijkmatig in kleur en vorm. Hierdoor zal je eindresultaat er mooier afgewerkt uitzien. De standaard, merkloze rocailles zijn te verschillend in vorm en daarom niet geschikt voor bead embroidery.

De maten worden vaak aangegeven als “11/0, 12/0, 13/0” enzovoort. Hoe groter het cijfer voor de 0, hoe kleiner de kraal. Het cijfer geeft aan hoe vaak de kraal, platgelegd met het gat naar boven, in een inch past. Een inch is 25,4 mm, wat betekent dat de maat 11/0 overeenkomt met 2,3 mm.Rond is de standaardvorm, maar rocailles komen ook in buisjes, vierkantjes, rijstkorrels, en nog veel meer. Kortom, keuze genoeg.

Bekijk hier onze collectie miyuki kralen voor bead embroidery

rocailles-bead-embroidery

Wat voor soort draad heb je nodig bij bead embroidery?

Naast een speciale naald, heb je ook speciaal draad nodig. Gewoon garen geeft een zwakker en minder mooi resultaat. Voor bead embroidery wordt nylondraad gebruikt. (Niet te verwarren met transparant nylondraad).

Nymo en C-lon hebben een rijk kleurenassortiment aan nylondraad van 0,3 mm. Miyuki heeft haar eigen nylondraad van 0,2 mm en eveneens een groot kleurenassortiment. De dikte, 0,2 mm of 0,3 mm, maakt verder geen verschil.

Het is het beste om de kleur van je draad te matchen met de kleur van je kralen. Over het algemeen kan je de draad in het eindresultaat vrijwel niet zien, maar als deze een compleet andere kleur is dan je kralen, valt het wel op.  

Shop hier de meest gebruikte kleuren draad voor bead embroidery

miyuki-draad-voor-bead-embroidery

nymo-draad-voor-bead-embroidery

Wat voor lijm kan je het beste gebruiken bij bead embroidery?

De meeste soorten alleslijm zijn prima te gebruiken om cabochons op vilt te plakken. Secondelijm is niet geschikt voor bead embroidery, deze maakt het vilt hard, dus als er lijm naast de cabochon komt, kan je daar je naald niet meer doorheen krijgen.  Ook textiellijm of Hasulith sieradenlijm kun je goed gebruiken voor bead embroidery.

Welke cabochons kan je gebruiken bij bead embroidery?

Alles met een platte achterkant (cabochons, kralen, steentjes, knopen) kan gebruikt worden bij bead embroidery. Geometrische vormen (rond, ovaal, vierkant, rechthoekig) zijn makkelijker om omheen te borduren dan ongelijke vormen. Kleinere stenen zijn ook lastiger te verwerken, omdat alles dan dicht op elkaar zit en de steen vrij snel wegvalt door de kralen eromheen.

cabochons-voor-bead-embroidery

Nieuwsgierig geworden? Zo ga je zelf aan de slag!

Nu je weet wat voor materialen je nodig hebt voor bead embroidery, wil je natuurlijk ook weten hoe je ze moet gebruiken. Er zijn veel verschillende steken die je kan gebruiken bij bead embroidery. De meest voorkomende en de meest gebruikte steek is de “backstitch”.

Met deze steek maak je de eerste kralenrand rond een steen of cabochon. Dit is dan ook de beste steek om mee te starten als je net begint met bead embroidery.

Bij deze steek duw je je naald aan de achterkant van de basis (je vilt) naar voren, vlak langs de cabochon. Vervolgens rijg je twee kraaltjes aan je draad en steek je je naald door de voorkant weer naar achter. Daarna steek je de naald weer door het beginpunt naar boven om nog een keer door de twee kraaltjes heen te gaan. Hierdoor creëer je een soort van cirkel om de kralen heen, waardoor ze strakker komen te zitten.

Het makkelijkste is om de kraaltjes volledig over de draad naar beneden te laten zakken, zodat ze op de basis liggen. Zo kun je goed zien waar je de naald moet insteken. Als de kralen niet genoeg, of teveel ruimte hebben, zullen ze niet goed op elkaar aansluiten. Nadat je de eerste twee kralen op je werk hebt geborduurd, rijg je twee nieuwe kralen aan je draad, en ga je door drie kralen heen om de cirkel te maken.

Daarom heet het de “back stitch”, je gaat elke keer terug uit, om je naald nogmaals door de kralen heen te halen.

Nadat je helemaal rond bent geweest, ga je 2 à 3 keer met je naald door alle kralen heen. Zo worden ze samen getrokken, waardoor ze beter op elkaar aansluiten en strak om je cabochon komen te zitten. In onderstaande video zie je precies hoe dit moet.

Met de back stitch kun je meerdere rijen naast elkaar maken, maar je kan ‘m ook op andere manieren gebruiken. In plaats van een tweede rij kralen om de cabochon, kun je een rij bovenop de eerste rij maken. Op deze manier creëer je wat hoogte in het werk, en is de cabochon meer ingesloten en geïntegreerd in het werk. Hierdoor lijkt het een beetje op een cabochon zetting.

Met deze basis steek kan je in principe zoveel rondes om de cabochon maken als je wilt. Voor een simpele cabochon hanger zijn 2 à 3 rijen genoeg, maar je kan er natuurlijk altijd meer of minder borduren.

Als je eenmaal een aantal rijen hebt geborduurd en tevreden bent met het resultaat, is het tijd om het ontwerp uit te knippen. Bij het knippen moet je goed opletten dat je de draden aan de achterkant van het werk niet per ongeluk door knipt.

Als je Lacy’s stiff stuff als basis hebt gebruikt en suède of (imitatie)leer als achterkant, is het vaak niet nodig om eerst karton op de achterkant te plakken. Als je vilt als basis hebt gebruikt (en eventueel ook als achterkant gebruikt), is dit echter wel nodig ter versteviging.

Nadat je het werk op je achterkant hebt geplakt, moet je het wederom uitknippen. Let er hierbij op dat je de achterkant even kort afknipt als de basis, zodat ze mooi op elkaar aansluiten.

Om het geheel mooi af te werken, wordt er bij bead embroidery altijd een rand om het werk heen gemaakt. Bij deze steek komen de kraaltjes rechtop te staan (dus met het gat naar boven). Daarom is het belangrijk dat je de juiste kleur draad kiest, omdat deze zichtbaar zal zijn aan de zijkant.

De steek die gebruikt wordt voor de afwerking van de randen, is iets anders dan de basis steek. Hierbij rijg je eerst een kraal aan je naald, dan pas haal je de naald, van achter naar voor, door zowel de basis als de achterkant heen. Vervolgens ga je nog een keer aan de onderkant van de kraal er doorheen met je naald. Je zult voelen dat de kralen mooi strak tegen de rand aan komen te zitten.

In onderstaande video zie je hoe je deze rand maakt.

Uiteraard heb je nog iets nodig waarmee je de hanger aan een ketting kunt hangen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een van de makkelijkste manieren is om een klemmetje met een hanger door het werk heen te duwen. Hierbij moet je goed opletten dat je tussen de kralen van je laatste rij en de kralen van je rand in zit. Anders kan je de draad beschadigen, of de rijen vervormen.

witte-bead-embroidery-hanger-cabochon-muziek

Klaar!

Uiteraard zijn er nog genoeg andere steken en technieken. Maar met slechts twee steken kan je al een mooie hanger maken. Ook kan er met de basis steek eindeloos gevarieerd worden met kleurcombinaties, het aantal rijen dat je borduurt of met verschillende groottes kralen.

Iedereen is bij de basis steek begonnen, dus wie weet maak je binnenkort wel je eigen kunstwerken.

guzel-bakeeva-bead-embroidery-ketting-goud-voorbeeld

blauwe-bead-embroidery-bedel

Op zoek naar nog meer Bead Embroidery inspiratie? Bekijk dan dit uitgebreide Pinterest Bord met Bead Embroidery

Wat vind jij?

Ga jij ook proberen iets te maken met Bead Embroidery? Laat het weten in de comments 🙂

Over de schrijver
Lydia
Door

Lydia

op 10 Dec 2016

Dankjewel voor de super duidelijke uitleg! Ga het zeker uitproberen :) Groetjes Lydia

Monique
Door

Monique

op 16 Dec 2016

Graag gedaan!

Maureen
Door

Maureen

op 11 Dec 2016

Bedankt voor de uitleg. Video's zijn erg duidelijk. Ik ga het ook uitproberen.

Monique
Door

Monique

op 16 Dec 2016

Super leuk om te horen! Ik zag de bestelling al voorbijkomen :) Ben heel benieuwd wat je gaat maken :)

Marjon
Door

Marjon

op 15 Dec 2016

Ik zie nog niet helemaal voor me hoe ik hem aan een ketting kan bevestigen met een klemmetje? Kun je dat ms nog iets duidelijker uitleggen?

Monique
Door

Monique

op 16 Dec 2016

Hoi Marjon, hier heb je bepaalde klemmetjes voor nodig die je dicht kunt knijpen met een soort pinnetje ertussen (zoals op de foto met de gouden bedel met muzieknoten) deze worden bijvoorbeeld ook gebruikt om swarovski kristallen aan op te hangen. Je kunt je bead embroidery werkje ook aan een ketting bevestigen door er een boogje van kralen aan te naaien, dit hebben wij bijvoorbeeld gedaan bij deze ketting -> http://www.beadsandbasics.com/nl/bead-embroidery-ketting-zelf-maken.html

Sandra kost
Door

Sandra kost

op 03 Jan 2017

Super leuk ga het zeker proberen goede uitleg gr sandra van ByCreaSan

jacqueline
Door

jacqueline

op 19 May 2019

dit wil ik zeker ook proberen , dank je wel voor de goede uitleg x

Reactie plaatsen