Wat is Bead Embroidery - Interview Ellen Roelofs
18 februari 2014 

Wat is Bead Embroidery - Interview Ellen Roelofs

bead embroidery uitleg

Bead Embroidery, oftewel borduren met kralen. Een precies en tijdrovend werk met de meest prachtige sieraden als resultaat. Ellen Roelofs van LievekeSieraden.nl houdt zich bezig met de techniek van het Bead Embroidery en geeft tekst en uitleg..

Ellen Roelofs van LievekeSieraden.nl maakt leuke sieraden en kraamcadeau’s en houdt zich daarnaast bezig met de kunst van het Bead Embroidery, borduren met kralen dus. 

Waarom Bead Embroidery?

 

Ik ben nog maar pas begonnen met sieraden maken. Een tijdje geleden liet ik wat aan een kennis zien die vertelde dat ze onlangs op een markt was geweest waar een aantal kraampjes met sieraden stonden. Veel van wat er te koop was leek op elkaar, ook dat wat ik had gemaakt. Als ik dus op markten de aandacht wilde trekken zou ik iets bijzonders moeten hebben. Ik had wel eens wat van Bead Embroidery gezien en vond dat er mooi. En het is echt iets anders dan je in de gemiddelde sieradenkraam ziet.

Is Bead Embroidery moeilijk te leren? 

 

Nee, het is niet echt moeilijk te leren maar wel arbeidsintensief. In een armband gaat al snel 20 uur werk zitten. Iemand zei laatst tegen me dat ik wel erg geduldig moet zijn met al die priegel kraaltjes. Klopt, maar dat is niet het belangrijkste. Je moet er ook plezier in hebben om iets langzaam te zien groeien. Je moet aardig precies zijn en het niet erg vinden dat er af en toe wat uitgehaald moet worden. Er zijn op internet veel video tutorials van Bead Embroidery te vinden en zo ben ik ook begonnen. Ik ben nog steeds maar een beginner en leer van elk sieraad dat ik maak.

Hoe begin je een armband te borduren?

Je begint met een basisschets op papier. Als ik tevreden ben teken ik dat op een stukje stiff stuff en zet dan eerste de grote onderdelen vast. Tussendoor moet je goed blijven meten als je alles symmetrisch wilt hebben. Als de basislijnen ook getekend zijn kun je beginnen met de rocailles. Meestal borduur ik met de back stitch. Je doet een paar rocailles op de draad en steekt de naald in de stiff stuff precies achter de rocailles. Je komt dan weer omhoog net achter de rocailles die je net hebt toegevoegd en gaat daar nogmaals doorheen. Vervolgens doe je weer een paar rocailles op de draad en herhaal je de stappen.

Welke materialen gebruik je voor Bead Embroidery?


Dat ligt eraan wat je wilt maken. De 3 armbanden die ik nu gemaakt heb hebben een andere basis: de eerste met kleine roosjes van Beads & Basics, de tweede stukjes parelmoer en zoetwaterparels en de derde gaat uit van één grote cabochon en bijpassende roosje kralen. Veel armbanden hebben als basis een grote cabochon in het midden en twee kleinere aan de zijkanten. Verder werk ik op Lacy’s stiff stuff, een setvige stof waar je goed op kunt borduren. De voering is van ultra suede en binnenin zit een stevige brass of aluminium vorm. De kleine kraaltjes die ik gebruik zijn Miyuki of Toho rocailles. Deze zijn wat gelijkmatiger van vorm dan merkloze rocailles en dan wordt je werk ook mooier. Voor draad gebruik ik fireline en een hele dunne beading needle.

Waar kun je patronen voor Bead Embroidery vinden?

Zelf werk ik niet volgens een patroon maar ik heb ze wel zien staan op bijvoorbeeld zeepjesenzo.nl Daar kun je kant en klare pakketjes kopen om een armband met kralen te borduren. Veel materiaal koop ik via creadream.nl en op internet kun je heel veel voorbeelden vinden om inspiratie uit te halen.

Waar haal jij je inspiratie uit?


Meestal begint het met een bijzondere kraal of cabochon. De armband en hanger Tesori del Mare zijn begonnen met de stukjes parelmoer. Die had ik gekocht omdat ik ze mooi vond, ik had er verder geen plannen mee. Maar toen bleek dat ik nog aqua zoetwater parels had en bijelkaar waren dat heel mooie waterkleuren en echte cadeautjes van de zee. Dat leg ik dan bijelkaar, schuif wat heen en weer en dan komen er wat lijnen bij. In dit geval golvende vanwege de zee. Een paar kleuren rocailles, wat wit voor de schuimkoppen en dat is de basis voor de hanger geweest. Later heb ik de armband erbij gemaakt. Voor de laatste armband had ik een mooie cabochon met een kolibrie gevonden. Daaruit ontstond het idee voor een rozentuin: Hummingbird in a rose garden. En zo krijg ik steeds weer opnieuw inspiratie voor m’n sieraden.

Je kunt de Bead Embroidery en andere sieraden van Ellen bewonderen op LievekeSieraden.nl 

Heb je ervaring met Bead Embroidery? Wil je tips of voorbeelden delen? Andere sites waar je patronen of materialen kunt vinden? Laat vooral een reactie achter!

Zelf starten met Bead Embroidery? Hier vind je enkele goede boeken om aan de slag te gaan

Over de schrijver
Ellen Roelofs
Door

Ellen Roelofs

op 21 Mar 2016

Wat ontzettend leuk om hier mijn interview tegen te komen :-) Ik vond het heel leuk om te doen. Succes met je blad! Liefs, Ellen

Jose
Door

Jose

op 18 Dec 2017

Jammer dat er geen foto’s bij staan 😏

Reactie plaatsen