Armbandjes Weven met Miyuki Kralen - Tips + Patronen
22 februari 2017 

Armbandjes Weven met Miyuki Kralen - Tips + Patronen

Weefarmbandjes zijn helemaal hot! En dat is ook niet zo gek want je kunt er eindeloos mee variëren en ze helemaal maken naar je eigen smaak.

Wil je zelf graag aan de slag met het maken van weefarmbandjes? In deze blog lees je alles wat je nodig hebt qua materialen, kralen, patronen en hoe je deze armbandjes kunt afwerken.

Wat voor materialen heb je nodig om te starten?

Om te beginnen met het weven heb je niet veel verschillende materialen nodig. Bovendien kun je je weefraam, lijm, draad en naald keer op keer gebruiken. De miyuki kralen die je voor deze armbandjes gebruikt zijn iets duurder dan gewone rocailles maar je hebt er per armband niet veel van nodig. Met een paar verschillende kleuren kun je al hele leuke patronen maken.

Shop hier alle benodigdheden om van start te gaan >>

Weefarmbandjes worden ook wel loomarmbandjes genoemd, dit omdat je ze maakt op een Jewel Loom – oftewel een weefraam. Er zijn veel verschillende weeframen die je kunt gebruiken maar wij hebben de beste ervaring met de Jewel Loom van het merk Beadalon.

Dit is een weefraam van zeer sterk kunststof waar je zelf een pin inzet om deze een beetje rond te buigen zodat er spanning op staat. Je kunt ook houten weeframen kopen met pinnen die je aan kunt draaien maar hier wil je nog wel eens hebben dat na verloop van tijd de spanning niet meer goed. Je hebt de spanning nodig om het draad strak op te kunnen weven, zo krijg je het mooiste resultaat.

Shop hier je Beadalon Jewel Loom voor de weefarmbandjes

beadalon-jewel-loom-weefraam-voor-weefarmbandjes

Naast een weefraam heb je ook speciaal garen en een naald nodig. Gebruik stevig garen met nylon erin zodat je het draad (voorzichtig!) af kunt branden. Het nylon zorgt ervoor dat het draad een beetje smelt waardoor je het goed af kunt werken. C-lon draad is hier erg geschikt voor en shop je in allerlei verschillende kleuren.

Zorg daarnaast voor een goede beading naald. Dit zijn speciale stevige en super dunne naalden waarmee je gemakkelijk door kleine rocailles kunt rijgen.

Welke kralen gebruik je voor weefarmbandjes?

Miyuki delica’s zijn de kralen die het meest gebruikt worden bij armbandjes weven. Deze Japanse kralen zijn in de vorm van kleine buisjes en omdat ze allemaal exact dezelfde maat hebben zeer geschikt voor weven. De kralen komen netjes en strak naast elkaar te liggen en zo kun je er mooie patronen mee maken.

Naast delica’s heeft miyuki ook gewone ronde rocailles (o.a. veel gebruikt bij Bead Embroidery) ook deze kun je gebruiken bij het weven. Hieronder zie je het verschil:

weefarmband-miyuki-rocailles-chevron-ruit-patroon

Deze armband van CreationSecondeNatur is gemaakt met de ronde Miyuki rocailles

weefarmband-miyuki-delica-aztec-patroon

Deze armband van PuebloAndCo is gemaakt met de buisvormige Miyuki Delica’s

Welke van de twee je gebruikt, de rocailles of de delica’s, is helemaal up to you, net wat je zelf leuk vindt 🙂

Shop hier voordelige Miyuki Rocailles en Miyuki Delica’s

Video Workshop Weefarmbandje Maken

Hieronder vind je een zeer uitgebreide video hoe je zelf deze armbanden kunt maken. Alles komt aan bod, van het in elkaar zetten van je beadloom, het opspannen van de draden, het rijgen van je eerste rij kralen (wat soms nog wel eens gepruts kan zijn), het aan- en afhechten van draden en hoe je uiteindelijk je armband af kunt werken met een passende eindkap.

Als je nog nooit een weefarmbandje hebt gemaakt raad ik je zeker aan deze video te bekijken, er zitten veel handige tips in en je zult zien dat als je er eenmaal eentje gemaakt hebt de rest 10x makkelijker gaat. Pas op! Als je deze techniek eenmaal onder de knie hebt is het zeer verslavend 😉

Patronen voor Weefarmbandjes

Het leuke van deze techniek is dat je er werkelijk alles mee kunt maken wat je maar bedenkt! Geometrische patronen, hartjes, naam armbandjes, aztec stijl, chique, zomers.. Op Pinterest heb ik zelfs al flamingo patronen en steden gespot!

Bekijk hier ons uitgebreide Pinterest bord met inspiratie voor weefarmbandjes

Als je zelf een patroon wilt maken kun je dat heel gemakkelijk doen met de volgende software: Ga naar BeadTool.net en download daar de software. In dit programma zitten alle kleuren miyuki kralen en heb je de optie voor loom armbandjes en peyote stitch patronen.

Heel handig zijn o.a. de spiegel en kopieer opties waarmee je nog sneller je patroon kunt maken. In het begin is het misschien even proberen maar je zult zien dat als je dit programma eenmaal onder de knie hebt je binnen no-time zelf de leukste patronen kunt maken!

software-om-patronen-te-maken-voor-weefarmbandjes

Hoeveel kralen heb je nodig voor je armband en patroon?

Als je miyuki delica’s 11/0 gebruikt zitten er 6 per cm in de lengte. Voor de juiste lengte neem je de maat van je pols -2,5cm voor de eindkappen en sluiting. Stel je pols is 17cm dan heb je 14,5cm aan kralen nodig. 14,5 x 6 = 87 rijen (kan iets afwijken afhankelijk van hoe strak je weeft)

Wil je een dun weefarmbandje maken (2-5 rijen) dan kun je deze beter afwerken met een veterklem. Bekijk hier de video tutorial voor deze techniek

Liever kant en klare patronen? We hebben er al een heleboel gemaakt waar je meteen mee aan de slag kunt 🙂

Miyuki weefpatronen

Bekijk ze hier allemaal >>

Meteen aan de slag?

Bij Beads & Basics shop je alle materialen die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan met de weefarmbandjes en natuurlijk maakten we al een paar leuke voorbeelden 🙂

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze?

Patroon Miyuki Armband Roze

Hetzelfde patroon kun je in eindeloos veel kleurcombinaties maken 🙂

Shop hier de materialen voor deze armband >>

Miyuki patroon blauw en bruin

Shop hier de materialen voor dit weefarmbandje >>

roze armband van zijde en miyuki

De weeftechniek is niet alleen leuk om complete armbandjes mee te maken maar ook leuk om er onderdelen van te maken zoals bij deze armband. Maak je weefwerkje lang genoeg zodat deze helemaal om de band past, knoop de uiteindes van de draden aan elkaar en schuif de ‘ringen’ om het zijde koord (of leer)

weefarmband met blauwe blokjes

Geometrische patronen zijn ook super leuk om te maken! En wat minder telwerk dan bijvoorbeeld ruitjes of chevron pijlen, ideaal dus om mee te beginnen 🙂

Shop hier alle onderdelen voor deze armband

Wat vind jij?

Heb je al eens weefarmbandjes gemaakt? Of ga je er na het lezen van deze blog ook mee aan de slag?

Laat het ons weten in de comments! Vinden we super leuk om te lezen 🙂

Zelf aan de slag? Shop hier alle benodigdheden >>

Over de schrijver
Robin
Door

Robin

op 23 Mar 2016

Zo mooi! Ik heb inmiddels ruim 100 Toho kleurtjes en ik denk ook zo'n 100 Miyuki delica kleurtjes en ik vind het echt geweldig om te doen!

Agnes
Door

Agnes

op 02 Apr 2016

De patroontjes van hier boven de 46 stuks is daar patroon of uitleg van ben een beginner alvast bedankt

Josephine
Door

Josephine

op 08 Nov 2017

Oooo, ik keek de video omdat ik een idee had voor een armband aan een zelf gemaakt, geemailleerd tussenstuk en ik ben nu al verslaafd grinnik.....zo gaaf, die kleine kralen en patronen.....

Debbie de Jager
Door

Debbie de Jager

op 23 Mar 2016

ik vindt deze armbandjes kei leuk gaan jullie ook de materialen hiervoor verkopen ik zou het heel leuk vinden als jullie dat gingen doen groetjes Debbie de Jager

Lucien Vrolijks
Door

Lucien Vrolijks

op 27 Feb 2018

Hallo mijn naam is Lucien en ik weef al van mijn 18e, ben nu 70 jaar, niet alleen armbanden, maar ook kleine geboorten schilderijtjes,en dergelijke,mijn patronen haal ik ook uit kruissteekpatronen, oude handwerkboeken. En uit Native American boeken, en inderdaad dat met die spiegel is mij welbekend,(het geheim van de smid)is dus creatief zijn, deze gedachten is dus automatisch doorgegeven aan andere die creatief zijn. Ik wil wel wat laten zien,van wat ik zoal gemaakt heb, even uitproberen hoe dat gaat.Groetjes van Lucien

Inge
Door

Inge

op 28 Jan 2019

Hoe maak je zo'n lange wikkelarmband met geweven delica's? Zoals op de bovenste foto van het artikel?

Zoë van Kuil
Door

Zoë van Kuil

op 07 Nov 2019

Hoi, werkt het knoopjes leggen in een smaller bandje van bijvoorbeeld 5 rijen hetzelfde als bij deze van 7 rijen?

Mangelschots nadia
Door

Mangelschots nadia

op 13 Jun 2020

Super service ,heel snel geleverd en mijn eerste weefarmbandje super goed gelukt dankzij jou fantastische uitleg hoe je hier aan moet beginnen ,ook bedankt voor het cadeautje

Heidi
Door

Heidi

op 19 Jun 2020

Geweldige service. Vlug geleverd en Dankje wel voor het kadootje

Vandenbroeckheidi16@gmail.com
Door

Vandenbroeckheidi16@gmail.com

op 19 Jun 2020

Als je het armbandje van het patroon korter wil maken voor bv. Pols van een 12 jarige hoe tel ik dan best uit dat de tekening in het midden komt groetjes Heidi

Carina Trouwkens
Door

Carina Trouwkens

op 11 Nov 2020

Hallo, ik had graag een halsband voor mijn hond gemaakt en vroeg me dus af wat de max lengte is die men kan maken met Jewel Loom van het merk Beadalon?

Reactie plaatsen