DIY Kraal Weven met Miyuki Delica's
11 april 2018 

DIY Kraal Weven met Miyuki Delica's

Hoe kun je een kraal weven met Miyuki Delicas? In deze tutorial leggen wij het stap voor stap uit. Deze techniek heeft een echte wow-factor en iedereen zal denken dat je deze kraal gekocht hebt in plaats van zelfgemaakt! Maak hem in verschillende kleurcombinaties en gebruik de kraal in sieraden, als sleutelhanger of als decoratie aan een slinger.

Als je niet bekend met het weven van Miyuki kralen plaatsten wij eerder een blog met uitleg voor het weven een armband, omdat je dan in een plat vlak werkt is dat misschien handig om mee te oefenen. Het werkt natuurlijk wel weer net anders, maar dan kun je wel makkelijk wennen aan het werken met de kleine Miyuki Delica’s 😉

DIY Kraal weven met Miyuki Delica’s

kraal weven eindresultaat1

Benodigdheden:
4 verschillende kleuren Miyuki Delica’s, in dit voorbeeld gebruikte ik Luminous Flamingo, Opaque Sea Opal, Galvanized Gold, Opaque White
Een dunne beading naald
C-lon draad
Een schaar om de draad door te knippen
Een tangetje
Een houten kraal (ik gebruikte er één van 17 mm)
Nietstift Goud

Werkomschrijving Kraal Weven met Miyuki Delica’s

Voordat je begint is het handig de kralen per kleur op een hoopje op je werktafel te leggen zodat je er makkelijk bij kunt.

Stap 1: Rijg 4 roze kralen aan de draad en leg een knoopje. (4) Knip het korte draadje af, maar niet te kort!

kraal weven stap1

Stap2: Steek de naald door de volgende roze naald, *rijg een gouden kraal aan en steek door de volgende roze kraal*. Herhaal ** tot je 4 gouden kralen hebt aangeweven. (4)

kraal weven stap2

Het resultaat na stap 2

Stap 3: Steek de naald door de volgende gouden kraal, *rijg 2 roze kralen aan en steek door de volgende gouden kraal*. Herhaal ** tot je 4 groepjes van 2 roze kralen hebt aangeweven. (8)

kraal weven stap3

Het resultaat na stap 3

Stap 4: Steek de naald door de volgende roze kraal, *rijg 1 blauwe kraal aan en steek door de volgende roze kraal, rijg vervolgens 1 gouden kraal aan en steek door de volgende roze kraal*. Herhaal ** tot je 4 blauwe en 4 gouden kralen hebt aangeweven. (8)

kraal weven stap4

Bij de vierde stap weef je om en om gouden en blauwe kralen, zorg dat de gouden onder de gouden kralen van de vorige stappen uitkomen, de blauwe kralen komen tussen 2 roze kralen in.

Stap 5: Steek de naald door de volgende blauwe kraal, *rijg 1 roze kraal aan en steek door volgende gouden kraal, rijg vervolgens weer een roze kraal aan en steek door de volgende blauwe kraal*. Herhaal ** tot je 8 roze kralen hebt aangeweven. (8)

kraal weven stap5

Stap 6: Steek de naald door de volgende roze kraal, *rijg 2 gouden kralen aan en steek door de volgende roze kraal, rijg vervolgens 2 blauwe kralen aan en steek door de volgende roze kraal*. Herhaal tot je 4 groepjes van 2 gouden en 4 groepjes van 2 blauwe kralen hebt aangeweven. (16)

kraal weven stap6

Nu zie je dat er een patroon vormt van gouden bij gouden kralen en blauwe bij blauwe kralen.

Stap 7: Steek de naald door de volgende 2 gouden kralen, *rijg 1 roze kraal aan en steek door de volgende 2 blauwe kraal, rijg vervolgens weer een roze kraal aan en steek door de volgende 2 gouden kralen*. Herhaal ** tot je 8 roze kralen hebt aangeweven. (8)

Stap 8: Steek de naald door de volgende 2 roze kralen, *rijg 2 blauwe kralen aan en steek door de volgende 2 roze kralen, rijg vervolgens 2 gouden kralen aan en steek door de volgende 2 roze kralen*. Herhaal tot je 4 groepjes van 2 gouden en 4 groepjes van 2 blauwe kralen hebt aangeweven. (16)

Stap 9: Steek de naald door de volgende 2 blauwe kralen, *rijg 2 roze kralen aan en steek door de volgende 2 gouden kralen, rijg vervolgens weer 2 roze kralen aan en steek door de volgende 2 blauwe kralen*. Herhaal ** tot je 8 groepjes van 2 roze kralen hebt aangeweven. (16)

Stap 10: Steek de naald door de volgende 2 roze kralen, *rijg 3 gouden kralen aan en steek door de volgende 2 roze kralen, rijg vervolgens 2 blauwe kralen aan en steek door de volgende 2 roze kralen*. Herhaal tot je 4 groepjes van 3 gouden en 4 groepjes van 3 blauwe kralen hebt aangeweven. (24)

Stap 11: Steek de naald door de volgende 3 gouden kralen, *rijg 2 roze kralen aan en steek door de volgende 2 blauwe kralen, rijg vervolgens weer 2 roze kralen aan en steek door de volgende 2 gouden kralen*. Herhaal ** tot je 8 groepjes van 2 roze kralen hebt aangeweven. (16)

Stap 12: Steek de naald door de volgende 2 roze kralen, *rijg 3 witte kralen aan en steek door de volgende 2 roze kralen, rijg vervolgens 2 gouden kralen aan en steek door de volgende 2 roze kralen*. Herhaal tot je 4 groepjes van 3 gouden en 4 groepjes van 3 witte kralen hebt aangeweven. (24)

kraal weven stap8

De eerste 11 stappen bouw je steeds in hetzelfde aangegeven ritme door. Bij stap 12 stop je met het weven van blauwe kralen en stap je over naar wit. De gouden kralen blijven in het baantje gouden kralen en de witte kralen komen in de baan van de blauwe kralen.

Stap 13: Steek de naald door de volgende 3 witte kralen, *rijg 2 roze kralen aan en steek door de volgende 2 gouden kralen, rijg vervolgens weer 2 roze kralen aan en steek door de volgende 2 witte kralen*. Herhaal ** tot je 8 groepjes van 2 roze kralen hebt aangeweven. (16)

Stap 14: Steek de naald door de volgende 2 roze kralen, *rijg 3 gouden kralen aan en steek door de volgende 2 roze kralen, rijg vervolgens 2 witte kralen aan en steek door de volgende 2 roze kralen*. Herhaal tot je 4 groepjes van 3 gouden en 4 groepjes van 3 witte kralen hebt aangeweven. (24)

kraal weven stap9

Stap 15: Steek de naald door de volgende 3 gouden kralen, *rijg 2 roze kralen aan en steek door de volgende 2 witte kralen, rijg vervolgens weer 2 roze kralen aan en steek door de volgende 2 gouden kralen*. Herhaal ** tot je 8 groepjes van 2 roze kralen hebt aangeweven. (16)

Stap 16: Steek de naald door de volgende 2 roze kralen, *rijg 3 witte kralen aan en steek door de volgende 2 roze kralen, rijg vervolgens 2 gouden kralen aan en steek door de volgende 2 witte kralen*. Herhaal tot je 4 groepjes van 3 gouden en 4 groepjes van 3 witte kralen hebt aangeweven. (24)

Stap 17 : Steek de naald door de volgende 3 witte kralen, *rijg 2 roze kralen aan en steek door de volgende 2 gouden kralen, rijg vervolgens weer 2 roze kralen aan en steek door de volgende 2 witte kralen*. Herhaal ** tot je 8 groepjes van 2 roze kralen hebt aangeweven. (16)

kraal weven stap10

Het kralenweefsel gaat vanzelf boller staan. Als je het weefsel nu over de houten kraal legt zie je het effect al goed.

Stap 18: Steek de naald door de volgende 2 roze kralen, *rijg 3 gouden kralen aan en steek door de volgende 2 roze kralen, rijg vervolgens 2 witte kralen aan en steek door de volgende 2 gouden kralen*. Herhaal tot je 4 groepjes van 3 gouden en 4 groepjes van 3 witte kralen hebt aangeweven. (24)

kraal weven stap11

De eerste helft van de kraal is nu af. Haal de naald van de draad, hecht nog niet af en knip de draad ook niet af! Deze gebruik je dadelijk voor het aan elkaar weven van de twee helften over de houten kraal.
De tweede helft herhaal je precies dezelfde stappen tot en met stap 17 (je slaat de laatste stap over omdat je dan in het juiste patroon kunt aanhechten).

Het aan elkaar weven van de twee helften

Je gaat nu de twee helften over de houten kraal aan elkaar weven.
Leg eerst de ene helft over de houten kraal, met het begin over het gat in kraal en steek er de nietstift door. Leg de andere helft over de kraal door de nietstift. Begin met het doorsteken van de kraaltjes. Steek steeds door de groepjes, dus 3 witte of gouden kralen of 2 roze kralen. Je bent na het weven van de twee helften wel gewend aan het werken met deze kraaltjes, daardoor wijst het aan elkaar maken zichzelf.

kraal weven stap12

kraal weven stap13

kraal weven stap14

Uiteindelijk is dit het resultaat 🙂

Maak aan het uiteinde van de nietstift nog een oogje met een tangetje zodat je de kraal kunt gebruiken op verschillende manieren. Wil je graag een ketting maken met meerdere van deze kralen? Maak dan een oogje aan allebei de uiteindes van de kraal.

kraal weven stap15

Sleutelhanger maken met de Gewoven Kraal

Ik maakte met de kraal nog een mooie sleutelhanger 🙂 Altijd leuk!!

Benonodigdheden sleutelhanger:
Nietstiften goud
Bloemkraal roze
Bloemkraal oranje
Matte Acryl kraal mint
Matte Acryl kraal koraal
Ketting goud
Sleutelhanger goud
Jumpring goud

kraal weven stap16

Maak aan alle kralen een nietstift en een oogje, de roze bloemkralen gebruikte ik samen met de matte koraalkleurige kralen. Ik heb aan de sleutelhanger twee kettingen gemaakt, 1 lange ketting met de gewoven kraal en verschillende bloem- en acryl kralen en 1 ketting met alleen bloem- en acrylkralen. En kijk wat een super mooi en vrolijk gekleurd resultaat!

kraal weven eindresultaat

Andere Ideeën met het de techniek Kraal Weven

kraal weven patroon

Het leuke aan deze techniek is, is dat je zelf heel gemakkelijk verschillende patronen kunt bedenken en testen!

kraal weven statement

En als je eenmaal heel goed bent weven, maak je misschien wel zo’n super mooie statement kraal!

kraal weven oorbel

Daarnaast zijn de gewoven kralen ook heel goed te gebruiken bij sieraden, zoals deze mooi oorbellen 🙂

Durven jullie de uitdaging aan om deze techniek zelf uit te gaan proberen? Wij hopen van wel, want de resultaten zijn zo mooi 😉 ! Misschien is het werken met de kleine kraaltjes wel even wennen, voor mij was dat wel zo in ieder geval, maar geef jezelf een beetje tijd en voor je het weet ben jij een ster in het weven van kralen 🙂

Hoe gaan jullie de kraal gebruiken? En in wat voor een kleurenstelling? Wij zijn heel erg benieuwd dus laat ons jullie resultaten en combinaties zien en stuur ze per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden we leuk!!!

Heel veel maakplezier!

Groetjes,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen