DIY Bloemen Drogen - Tips, Tricks & Ideeën! Super voor Moederdag :)
04 maart 2020 

DIY Bloemen Drogen - Tips, Tricks & Ideeën! Super voor Moederdag :)

Het is helemaal om zelf Bloemen te drogen & te persen! Daarom deze DIY Bloemen Drogen 😉
Vol met Tips & Tricks en de leukste en hipste ideeën om vervolgens de bloemen te verwerken. Super om deze DIY Bloemen Drogen meteen toe te passen voor een prachtig moederdagcadeau bijvoorbeeld. Natuurlijk kun je ook zelf lekker aan de slag met het maken van de mooiste creaties. Zeker nu de lente voor de deur staat en er weer bloemen beginnen te bloeien 😉

Je hebt niet veel nodig voor de DIY Bloemen Drogen, dus je kunt makkelijk en snel aan de slag. Voor alles wat je wél nodig hebt, vindt je in deze blog allerlei linkjes waar je dat kunt shoppen 🙂

DIY Bloemen Drogen – Tips, Tricks & Ideeën! Super voor Moederdag 🙂

Dit prachtige beeld vond ik op een andere toffe blog met tips & tricks. Je vindt op deze blog nog allerlei andere mooie DIY’s, wel in het Engels.
Neem vooral een keer kijkje ter inspiratie 🙂

Wat heb je nodig?

–  Inkoppertje: Bloemen!
Nu is het wel zo dat de ene bloem zich beter leent voor het persen als andere. Bloemen met dikke stelen en veel sap bijvoorbeeld. Gebruik vooral bloemen/bladeren met dunne blaadjes zoals viooltjes, margrietjes en dat soort bloemetjes.
– Afhankelijk van de methode die je toepast: boek/strijkijzer/pers/magnetron.

Tips voordat je begint

– Gebruik verse bloemen. Wanneer je bijvoorbeeld bloemetjes gaat plukken in het wild, is het het beste deze meteen te gaan persen na het plukken om kleurverlies zo veel mogelijk te beperken. Daarnaast is het het beste om bloemen te gebruiken die net in bloei staan of bijna in bloei komen.
– Pluk bloemen wanneer ze droog zijn. Dus niet als het net heeft geregend of in de vroege morgen als er nog dauw op ligt. Wanneer de bloemen te vochtig zijn, kunnen ze namelijk snel gaan schimmelen.
– Als bloemen dikke stelen hebben is het handig deze stelen eerste te verwijderen.

Verschillende methodes

Er zijn verschillende manieren om bloemen te persen. De ene methode neemt meer tijd in beslag dan de ander (lees, vooral wachttijd is iets waarbij je rekening moet houden bij het persen van bloemen). Ook is de ene methode makkelijker als de andere, maar voor eigenlijk alle methodes geldt: een kind kan de was doen 😉
Ook is het heel leuk om met het persen van bloemen te experimenteren. Want ja, als het niet helemaal uitpakt zoals je had bedacht, is er natuurlijk geen man over boord. Ga je beginnen, pluk of koop dan dus vooral allerlei verschillende soorten en kijk wat het beste werkt.

1. Gebruik een oud boek
stap 1: Sla een boek open en leg er een stukje (of meerdere laagjes) papier in (bakpapier/tissue etc). Er gaat sowieso vocht uit de bloemen komen en deze stukjes extra papier nemen dit vocht op in plaats van het papier van het boek zelf.
stap 2: Leg vervolgens de bloemen netjes op het papier, zorg hierbij dat de bloemen elkaar niet overlappen.
stap 3: Leg er nog een laagje papier overheen en sluit het boek.
stap 4: Verzwaar het boek met zware objecten of andere zware boeken zodat de bloemen goed plat worden gedrukt.
stap 5: Verwissel na ongeveer een week het papier voor schoon papier, verzwaar het boek weer en laat het een aantal weken zo liggen.

2. Gebruik een bloemenpers
Deze methode is natuurlijk in principe hetzelfde als het gebruiken van een boek. Maar je moet dan wel een bloemenpers aanschaffen.

Deze prachtige bloemenpers wordt helemaal gepersonaliseerd met naam. Super mooi! Prachtig als cadeau aan iemand (of jezelf) om met een glimlach te starten met het persen van bloemen.

Ook op bol.com kun je natuuurlijk prima terecht 😉 Deze relatief grote bloemenpers is handig in gebruik en niet duur qua aanschaf 🙂

3. Gebruik een strijkijzer
Gebruik de eerste 4 stappen die ik heb beschreven bij het gebruik van het boek/bloemenpers. Laat de bloemen hier tenminste 1 dag inzitten zodat ze al goed plat gedrukt zijn.
Haal de bloemen uit het boek, verwissel het papier en strijk er 10-15 seconden overheen. Let op: zet de eventuele stoomfunctie uit! Je wilt namelijk niet dat er vocht bij de bloemen komt.
Het gebruik van het strijkijzer versnelt het proces als het ware 😉

4. Gebruik de magnetron
Gebruik de eerste 3 stappen van het drogen in een boek. Let goed op dat het boek dat je gebruikt geen metalen bevat.
Leg het boek in de magnetron en zet 30 seconden aan. Haal het boek eruit en sla het open zodat de stoom eruit kan.
Wanneer het boek is afgekoeld leg je het weer voor 30 seconden in de magnetron, laat het afkoelen en luchten.
Herhaal dit tot de bloemen droog zijn (ongeveer 4 tot 5 keer afhankelijk van de dikte van de bloem).
Let bij deze methode wel goed op dat je het boek en de bloemen tussendoor goed laat afkoelen, anders kan het boek of de bloemen verbranden 😉
Het gebruik van de magnetron is verreweg de snelste methode om bloemen te drogen en te persen.

De mooiste Ideeën

Natuurlijk is het inlijsten van de geperste, gedroogde bloemen het meest bekende idee. En ja, duidelijk is ook wel waarom, het ziet er namelijk prachtig uit!
Maak combinaties van verschillende bloemen en geef zo als het ware een boeket, of zet 1 soort bloem in het zonnetje.

Dit soort mooie dubbelglas lijsten vind je op meerdere plekken. Zoals deze mooie set van 2 dubbelglas lijsten bij bol.com
Ook bij Ikea heb ik al van dit soort lijsten gezien! En natuurlijk kan je altijd kijken bij bijvoorbeeld de action of winkels zoals sissy boy en bloemen speciaalzaken.

Ook op etsy zijn prachtige dubbelglaslijsten te vinden in allerlei vormen en maten. Vind je dit nu helemaal te gek, maar zie het niet zitten om zelf bloemen te drogen?
Er zijn prachtige geperste bloem-arrangementen te vinden op etsy. Zoals deze bijvoorbeeld 😉

Natuurlijk kun je de geperste bloemen ook op een andere manier gebruiken als alleen maar inlijsten. Zoals bijvoorbeeld deze mooie boekenleggers met geperste bloemen. Gebruik hiervoor een pagina uit een oud boek en lijm daar de bloemen op door middel van mod podge. Dit is een lijmsoort die zowel lijmt als meteen een soort beschermlaagje creëert.

Ook deze variant is super mooi: een boekenlegger met gedroogde bloemen die zijn geseald in plastic. Wil je dit doen, dan heb je wel een lamineermachine nodig, via deze link vind je een goedkope op bol.com 😉

Ook door middel van het gebruik van mod podge. Deze schattige theelichthouder met geperste bloemen.
Gebruik een potje en decoreer deze met mooie bloemetjes, zoals hier vergeet-me-nietjes 🙂

Koop een transparant telefoonhoesje en decoreer deze aan de binnenkant met geperste bloemen. Super mooi effect dit telefoonhoesje met gedroogde bloemen!
Je raad het al, ook dit kun je doen door het gebruik van mod podge.

Hier zie je een Bloomon Flowergram. Net iets anders als bloemen persen, maar oh zo mooi en hip! Met gedroogde bloemen kun je ook allerlei kanten op. Koop een Flowergram of lees deze Bloomon Blog over het droge van bloemen (zonder persen 😉 ).

Met droogbloemen kun je ook prachtige boeketten maken. Zoals je hier ziet zijn de bloemen in een stukje klei vastgezet en vervolgens onder een stolp om ze zo lang mogelijk mooi te houden. In de Bloomon Blog over het droge van bloemen lees je welke bloemen je het beste kunt gebruiken.

Dit is misschien voor de wat verder gevorderde bloemendroger 😉
Prachtige borduurringen met geborduurde gedroogde bloemen! Wie weet plaatsen wij binnenkort een DIY hoe je dit kunt doen, want het ziet er echt heel erg mooi uit!!
Je gebruikt hier tule die je in een borduurring spant, vervolgens stik je er de gedroogde bloemen op.

Dat bloemen hartstikke veelzijdig zijn is natuurlijk niets nieuws. Maar toch is nog steeds meer mogelijk als dat je zou denken, zeker wanneer je ze gaat drogen of persen.
Ook een super fijn gegeven is dat ze sowieso een glimlach op je gezicht zullen toveren. Want zeg nou zelf, wie wordt er nu niet vrolijk van de kleurenpracht van de mooiste bloemen 🙂

Ik ben natuurlijk zoals altijd weer super benieuwd naar jullie resultaten & ideeën! Wat gaan jullie maken met gedroogde of geperste bloemen? Ben je hier al langer mee aan de slag, of ga je voor het eerst een poging wagen? Laat het ons allemaal weten via de reacties hieronder via mail of deel ze met ons via instagram met #beadsandbasics. Vinden we super leuk 😀 !!

Heel veel maakplezier!
Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Van haken tot aan pompoen snijden: dit zijn de leukste herfst DIY-projecten
Door

Van haken tot aan pompoen snijden: dit zijn de leukste herfst DIY-projecten

op 25 Oct 2021

[…] en donkere plek, zoals een zolder of een opbergruimte. Je kunt ze ook persen tussen karton of een boek met behulp van bakpapier. Et voila: na acht tot tien weken voelen ze ‘crispy’ aan en kun je ze zonder […]

Reactie plaatsen