DIY Kwastjes maken + 10 toffe Ideeën met Kwastjes
14 mei 2019 

DIY Kwastjes maken + 10 toffe Ideeën met Kwastjes

In deze blog DIY Kwastjes maken laten we zien hoe je makkelijk zelf kwastjes maakt en geven we ook nog eens 10 toffe ideeën wat je allemaal met die kwastjes kunt! Wat super leuk is is het feit dat je kwastjes kunt maken van allerlei verschillende materialen. Denk bijvoorbeeld aan katoen, borduurgaren, touw, maar ook miyuki rocailles (dat is wel veel werk trouwens, dus dat zit niet in deze blog 😉 )! De kwastjes maak je zo groot of klein als je zelf wilt en op die manier worden ze voor allerlei doelen toepasbaar. In sieraden natuurlijk, maar ook als decoratie in huis.

Ook fijn is het dat je bij het maken van kwastjes restjes kunt gebruiken, dus heb je nog een berg korte lintjes? Maak er een kwastje van! Heb je nog een paar miyuki kraaltjes? Maak er een kwastje van! Kortom, ga lekker aan de slag en maak prachtige, vrolijke, kleurrijke kwastjes met de mooiste materialen 😉

DIY Kwastjes maken + 10 toffe Ideeën met Kwastjes

DIY Kwastjes maken eindresultaat1-1

DIY Kwastjes maken: 5 verschillende kwastjes

Om te laten zien wat voor een effect verschillende materialen hebben, heb ik in deze blog 5 verschillende kwastjes gemaakt. 1 van borduurgaren, 1 van haakkatoen, 1 van macramégaren, 1 van suede veter en 1 van koord. Op die materialen heb ik verschillende technieken toegepast die je kunt gebruiken om een kwastje te maken. Kies welk kwastje jij het leukst vindt of maak ze allemaal 😉
Om de kwastjes te maken heb je in ieder geval een schaar nodig.

Kwastje Haakkatoen (deze techniek kun je op alle soorten kwastjes en materialen toepassen)

DIY Kwastjes maken stap1-1

De meest gebruikte methode om kwastjes te maken is deze. Wikkel flink wat garen om een boek of een stuk karton. De maat van het boek of karton, bepaalt ook de lengte van de kwast, dus bepaal hier welk resultaat je wilt 😉

DIY Kwastjes maken stap2-1

Is de kwast dik genoeg dan haal je een draad onder het gewikkelde garen door zoals je ziet op de foto. Houdt dit stuk garen lang, zodat je hem óf weg kunt werken in de kwast óf kunt gebruiken als lus om de kwast mee op te hangen.

DIY Kwastjes maken stap3-1

Leg er een knoop in en trek die heel stevig aan.

DIY Kwastjes maken stap4-1

Vervolgens schuif je het garen van het boek of karton af.

DIY Kwastjes maken stap5-1

Wikkel vervolgens garen eromheen zodat er een mooi bolletje ontstaat. Dat bolletje kun je nog ‘boller’ maken door er bijvoorbeeld een houten kraal onder te stoppen en dan pas garen eromheen te gaan wikkelen.

DIY Kwastjes maken stap6-1

Leg een knoop en laat ook hier weer de eindjes zo lang dat ze weg vallen in de kwast. Knip vervolgens de uiteindes door (steek de schaar door alle lussen).

DIY Kwastjes maken stap7-1

Knip de kwast nog een beetje rechter en hij is klaar!

Kwastje met Lus van Koord

DIY Kwastjes maken stap8-1

Een ander soort model kwast kun je maken met deze techniek. Gebruik hiervoor altijd dik koord of touw wat je later uit gaat kammen. Let bij het aanschaffen van het koord of touw wel op, het moet door er door hetzelfde materiaal zijn! Er bestaan ook touwen en koorden die binnenste kern hebben van ander material, je ziet dat vaak bij satijnkoord (wat trouwens sowieso niet zo goed werk omdat het bijna niet uit te kammen is 😉 )

DIY Kwastjes maken stap9-1

Kies een mooi garen om mee om te wikkelen. Leg een lus in het koord, wikkel het garen erom heen en leg weer een stevige knoop. Ik gebruikte metallic garen, wat meestal niet heel sterk is, let daar dus op 😉

glitter garen

Dit is bijvoorbeeld een leuk glitter garen om te gebruiken 😉

DIY Kwastjes maken stap10-1

Wikkel het koord op deze manier om, leg weer een knoopje en laat het draadeind weer zo lang als het kwastje wordt.

DIY Kwastjes maken stap11-1

Kam eerst de ene helft uit en daarna de andere.

DIY Kwastjes maken stap12-1

Knip op maat en klaar!

Kwastje met Lus van Borduurgaren

DMC Garen

Gebruik voor dit soort kwastjes altijd hoge kwaliteit borduurgaren, het liefst DMC Borduurgaren. Dit zit op klosjes die je voor deze techniek bij de eerste stappen ook zo in elkaar laat zitten.

DIY Kwastjes maken stap13-1

Kies een kleur combinatie uit, het klosje wat nog in elkaar zit wordt het kwastje, het andere borduur garen gebruik je om te omwikkelen.

DIY Kwastjes maken stap14-1

Omwikkel en leg eerst een knoopje, start met omwikkelen (netjes steeds draad voor draad naast elkaar en goed strak). Je begint niet in het midden, maar net een eindje buiten het midden.

DIY Kwastjes maken stap15-1

Ga zo een eindje door met de eerste kleur (je kunt zelf bepalen hoe lang).

DIY Kwastjes maken stap16-1

Knoop de volgende kleur aan en begin met omwikkelen waarbij je de eindes van de andere kleur onder de nieuwe kleur wikkelt.

DIY Kwastjes maken stap17-1

Ik gebruikte hier 3 kleuren, maar hoeveel kleuren en welke kleuren jij gebruikt is helemaal aan jou! Buig in een lus (waarschijnlijk gaat dat een beetje lastig).

DIY Kwastjes maken stap18-1

Wikkel vervolgens de twee groepjes garen bij elkaar met weer een andere kleur garen. Laat de uiteindes zo lang dat je weer weg kunt werken in de kwast. De andere uiteindes (in dit geval van wit, roze en geel) kun je afknippen omdat die vast zitten in de rest van het gewikkelde garen.

DIY Kwastjes maken stap19-1

Kam uit en knip netjes af. Leuk kwastje he?!

DIY Kwastjes maken stap20-1

De uiteindes van de oranje draad kam je ook gewoon mee, je krijgt dan dit als resultaat. Ik vind het juist leuk dat er zo’n oranje streep door het kwastje loopt 😉

Kwastje van Suede & Macramégaren

Voor deze kwastjes gebruikte ik de eerste techniek (om een boek wikkelen). Het werkt precies hetzelfde 😉

DIY Kwastjes maken stap22-1

Maar geeft een heel ander resultaat. Het suede omwikkelde ik met een zelfde kleur borduurgaren. Shop je favoriete kleur suede veter lekker bij Beads & Basics 😉

DIY Kwastjes maken stap23-1

Met bijvoorbeeld ByClaire Chunky Cotton kun je een lekker grote en dikke kwast maken. Vastgeknoopt met hetzelfde macramégaren, omwikkelt met een andere kleur borduurgaren en daarna uitgekamt (wat wel een pluizige bende geeft trouwens 😉 )

DIY Kwastjes maken eindresultaat2-1

5 totaal andere kwastjes, met verschillende materialen. Uiteraard kan er nog oneindig gevarieerd worden 😉 Ik maakte best grote kwasten (met uitzondering van die van borduurgaren) maar ook die andere kwasten (behalve die van het chunky katoen) kan je natuurlijk ook kleiner maken.

DIY Kwastjes maken: 10 toffe ideeën met Kwastjes

Met die kwastjes kun je vervolgens allerlei toffe dingen doen. Natuurlijk sieraden maken, maar er zijn ook andere leuke ideeën. Wij kozen hier de 10 leukste ideeën van dit moment.

Kwastjes broek

LEUK!! Maak een broek af met leuke kwastjes onderaan de broekspijpen. Dit resultaat kun je heel goed bereiken met deze kleine kwastjes en dan in verschillende kleuren.

kwastjes plantenmand

Ook heel leuk en kleurrijk, een kwastjes slinger gemaakt om een mand! Ook hier kun je de kleine kwastjes voor gebruiken, of je maakt bijvoorbeeld allemaal kwastjes van koord of borduurgaren 😉

kwast deurknop

Die kwast van koord is prachtig om de gebruiken als decoratie in huis. Bijvoorbeeld aan een kastdeur als hanger! Hier gebruikten ze dezelfde techniek als ik deed bij het borduurgaren. Mooi he!

kwastjes gestapeld

Deze gestapelde kwastjes zijn een leuke toepassing voor oorbellen. Ook deze maak je makkelijkst met kant en klare kleine kwastjess.

kwastjes slippers

Leuk idee voor de komende zomer! Pimp je slippers met kwastjes!!

macrame kwastjes

Of pimp een mand met een macramé slinger met kwastjes. Gebruik hiervoor bijvoorbeelde deze toffe blog macramé vlaggenlijn waar we je stap voor stap leren hoe je zo’n slinger maakt.

mega kwast

Oude bank of stoel in huis waar je niks mee kan? Gebruik de bekleding om een mega kwast te maken!

kwastjes boekenlegger

Verlies jij jezelf graag in een mooi boek? Maak je leeservaring dan nog leuker met deze leuke kwastjes boekenleggers. Deze kun je het best namaken met haak katoen. Ook tof voor in je agenda!

kwastjes slinger

Deze heb je vast al eerder voor zien komen, maar daarom niet minder leuk, deze kwastjes slinger! Deze zijn gemaakt van papier, tips & tricks vindt je op pinterest als je zoekt op ‘paper tassels’.

kwastjes tas

En natuurlijk zijn kwastjes perfect om een tashanger mee te maken! Op deze manier kun je eigenlijk allerlei soorten kledingstukken en accessoires pimpen 😉

Genoeg ideeën dus met die leuke kwastjes! En zoals je ziet zijn ze ook hartstikke makkelijk zelf te maken 🙂 Super fijn natuurlijk! Welk materiaal is jullie favoriet? En waar gebruiken jullie kwastjes het liefste voor? Laat ons jouw favoriete kwastjes-maaksel zien per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk & krijgen wij ook weer nieuwe ideeën van 😉 !! ?

Heel veel maak & DIY plezier!!

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Sjouwke
Door

Sjouwke

op 18 Jun 2020

Die jij hier hebt staan met bv borduurgaren (het midden omwikkelen) deed ik dan voor ik hem dubbel vouwde een sleutelring omheen. Is de kwast klaar dan zit die ring muurvast natuurlijk, en kun je hem gebruiken als sleutelhanger. Zowel voor je sleutelbos, als om er 1 speciale sleutel aan te hangen, bv van je kastdeur. Zo raak je de sleutel niet zo snel kwijt én heb je gelijk een leuke decoratie aan je kast hangen :-)

Jeff
Door

Jeff

op 26 Aug 2020

Leuk joh! Dat wil ik ook wel eens gebruiken.

Jeff
Door

Jeff

op 26 Aug 2020

Ik bedoel proberen.

PJ
Door

PJ

op 26 Aug 2020

Hoe krijg jij daar zo'n mooie bol in zonder een houten kraal te gebruiken?

Rosalinda
Door

Rosalinda

op 26 Aug 2020

dat vraag ik me ook af

Nynke
Door

Nynke

op 09 Nov 2021

Wat voor soort koord heb je gebruikt en hoe dik? Jij hebt een prachtig blauw koord gebruikt maar kan het op internet niet vinden

Reactie plaatsen