Haakpatroon Boho Tas, Leuk voor Alle Leeftijden

Van tassen kun je natuurlijk nooit genoeg hebben! Maar het is soms wat prijzig om altijd die tassen-honger te stillen en haken biedt dan de perfecte uitkomst! Met dit Gratis Haakpatroon Boho Tas maak jij namelijk zelf een super toffe tas! Deze tas is leuk voor alle leeftijden en is daarom perfect om ook je stoere tiener aan het haken te krijgen 😉
Deze tas is al super leuk zoals ‘ie is, maar je kunt hem natuurlijk nog verder personaliseren door een leuke Beads & Basics tashanger erbij te maken, maar dat is helemaal up to you!

Wij maakten deze tas in caramel-bruin, een trendkleur die (vindt ik) bij al je kleren past! Maar ook in het wit resulteert dit Haakpatroon Boho Tas in een tas met zo’n toffe boho stijl 😉

Haakpatroon Boho Tas, Leuk voor Alle Leeftijden

Benodigdheden: 
– Haakgaren geschikt voor haaknaald maat 6, ik gebruikte ByClaire Softmix in de kleur Cognac 039, Koop 4 bollen, je hebt er ongeveer 3,5 nodig 😉
– Haaknaald maat 6
– Een naald met een groot oog voor de afwerking.

Haakpatroon Boho Tas Werkomschrijving

Afkortingen:
l = losse
v = vaste
hv = halve vaste
stk = stokje

Start met een magische ring, haak 3l (telt als 1stk) en 15 stk, sluit met 1hv (16+1)

Toer 1: Haak 3 l (1stk). Haak vervolgens een cluster van 2 stk in het eerstvolgende stk, haak 1l. *Haak een cluster van 3 stk in het volgende stk, haak 1l*. Herhaal ** 14 keer en sluit de toer met 1hv (63)

Het haken van een cluster stokjes werkt als volgt: Sla de draad om de naald, steek door, sla om, haal door, sla om en haal door de eerste 2 lussen op de naald.

Je hebt dan 2 lussen op de naald staan.

Sla de draad om, steek door dezelfde steek, sla om en haal door, sla om en haal door de de eerste 2 lussen op de naald.

Je hebt nu 3 lussen op de naald staan.

Sla de draad nog een keer om, steek door dezelfde steek, sla om en haal door, sla om en haal door de eerste 2 lussen.

Je hebt nu vier lussen op de naald staan, sla de draad nog een keer om en haal door alle 4 de lussen, haak nog 1l en je cluster is klaar.

De cluster ziet er ongeveer zo uit.

Het resultaat aan het eind van de eerste toer

Toer 2: Haak 3 l, haak een cluster van 3 stk in onder de eerstvolgende losse van de eerste toer, haak 2l. **Haak een cluster van 4 stk in het volgende stk, haak 2l*. Herhaal ** 14 keer en sluit de toer met 1hv (94)

De cluster van 4 werkt hetzelfde als de cluster van 3, je haakt alleen nog 1 stokje, aan het eind heb je dus niet 4 lussen op de naald, maar 5, waar je de naald in 1 keer doorheen haalt.

Toer 3: Haak 3l, haak in elke ruimte onder de losse 4 stk, de laatste vul je met 3stk omdat deze naast de 3l van het begin van de toer uitkomt en je zo een groepje van 4 maakt. Sluit de toer met 1hv. (65)

Toer 4: Haak 4 l, haak 1hv in de het eerste stk van het groepje van 4stk. Herhaal tot het einde van de toer en sluit met 1hv (75)

Hier wijs ik aan welk stokje ik bedoel 😉 Dat herhaal je steeds. Op deze manier creëer je boogjes die een heel mooi eindresultaat geven.

Toer 5: Haak 1l en haak vervolgens 5v in in elke losseboogje van de vorige toer, sluit met 1 hv (75)

Let op, je haakt dus niet in de steken maar in de boogjes ! 😉

Toer 6: Haak 3 l, haak 4stk, 2 stk in het volgende stk. *Haak 4stk, 2stk in het volgende stk, haak 5stk, 2 stk in het volgende stk.* Herhaal ** tot het eind van de toer en sluit met 1hv (88)

Toer 7: Haak 3l en haak 1stk in elke steek, sluit met 1hv (88)

Haak 2 van deze cirkels in totaal. Hecht af en weef de draadeindes weg.

Haakpatroon Boho Tas: Het maken van de lussen, het aan elkaar haken van de cirkels en het haken van band

Leg de cirkel met de goede kant naar buiten op elkaar. Probeer de boogjes mooi over elkaar heen te leggen 😉

Begin een nieuwe draad door deze met 1hv door een van de steken van de voorste cirkel te halen.
Haak 8l en haak met 1hv vast aan de achterste cirkel.
Haak in elke l 1 stk (Aan de “onderkant” van de crikel), haak 1 hv in het stk naast de hv waar je begon.

Nu begin je met het aan elkaar haken van de cirkels, steek daarvoor de naald niet door 1 van de steken, maar door de steken van beide cirkels.
Haak om te beginnen 3 l, haak 5 stk, haak 2 stk in de volgende steek, *haak 6stk, haak 2stk in de volgende steek* Herhaal ** tot je in totaal 78 steken hebt.

Hier zie je dat de naald door beide cirkels steekt. Dat kan soms even zoeken zijn!

Nu begin je met haken van de volgende lus: Haak 3l, haak 1hv in het volgende stk, haak 8l en haak met 1hv vast aan de achterste cirkel. Haak in elke l 1 stk, haak weer 1 hv naast de hv waar je begon. Hecht af en weef de eindjes weg.

Dit is dan het resultaat.

Zoals je misschien merkt is dit deel best lastig, daarom is dit patroon niet heel geschikt voor beginnende haaksters. Houdt daar dus rekening mee 😉

Het haken van de band is lekker eenvoudig: ik haakte met 2 strengen garen tegelijk een losse-ketting van 260 l.

Knoop de band bij de uiteindes van de losse ketting bij elkaar en voila!

Haakpatroon Boho Tas: Het toevoegen van franjes

Bepaal hoe lang je je franjes wilt en knip 11 groepjes van 4 draden (ik maakte ze 40 cm die je dubbel vouwt, je hebt dan dus een lengte van 20 cm). Steek je haaknaald door een steek aan de onderkant van de tas, haal het groepje van 4 draden door de steek en leg een knoop. Ik sloeg tussen de franjes steeds 2 steken over.

En dit is het resultaat wat je dan krijgt ! Waarschijnlijk moet je de franjes nog wel even op gelijke lengte knippen 😉

En nu is de tas helemaal klaar!! Ik vindt ‘m echt heel tof!! En jullie?

Andere Toffe Gehaakte Tassen

Ik vind zelf rugtassen heel handig 😉 En ook die zijn perfect om te haken. Kijk maar naar deze mooie gehaakte rugtas, helemaal aan te passen op jouw stijl!

Wauw! Wat een mooie & stijlvolle gehaakte laptophoes!! Helemaal hip door het gebruik van de “tapestry crochet” techniek! Daar maken we later zeker nog een blog over!!

Of deze bijzondere halfronde clutch! Eigenlijk haak je gewoon een grote cirkel die je vervolgens op de helft vouwt. Super leuk idee!

Dit is door het maken van de lussen en het aan elkaar haken niet het allermakkelijkste patroon wat je op Beads & Basics kunt vinden. Maar ga vooral de uitdaging aan! Als je het eenmaal in de vingers hebt is het echt peanuts! Maar bedenk wel dat het niet de beste keuze is als je net begint met haken, kijk daarvoor eerst eens naar onze grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Ik vind dit wel een hele stoere tas die perfect past bij iedere outfit. Helemaal weg van deze tas? Bekijk dan ook eens de eerste haakpatronen voor tassen die wij maakten, zoals deze avondtas met bloemen of deze minishopper. Zo is er voor ieder wel iets vinden en dit zal ook heus niet het laatste patroon zijn voor een tas wat wij hier plaatsen. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie resultaten, dus deel ze met ons  per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk !! 😀

Heel veel haakplezier

Liefs,
Matilde