Gratis Haakpatroon Kerstbal, Geschikt voor Beginners
07 november 2018 

Gratis Haakpatroon Kerstbal, Geschikt voor Beginners

Na een jaartje staat eindelijk de kerst weer voor de deur :D. Oké, eerst komt de Sint nog op bezoek, maar toch, ik ben al bezig met het verzamelen van de leukste versieringen hoor! Daarom dit keer een Gratis Haakpatroon Kerstbal. Super makkelijk en snel om te maken, dus je hebt er ook zó een heleboel 😉
Nu bijna een jaar geleden schreef ik de eerste haakblog voor Beads & Basics, dat was deze leuke gehaakte ster, ook voor in de boom. Ik heb dus heel veel zin om weer een keer een haakblog te schrijven met een kerstthema dus ik begin maar snel 😉

Gratis Haakpatroon Kerstbal, Geschikt voor Beginners

haakpatroon kerstbal eindresultaat2-1

Benodigdheden:

– 3 verschillende kleuren katoen maat 3 (omdat het een kerstbal is, is het natuurlijk wel extra leuk om ook glittergaren te gebruiken 😉 )
– haaknaald maat 2,5
– een kerstbal – ik gebruikte zo’n redelijk klein standaard maatje, ongeveer 5 cm zijn die. Glas of kunsstof maakt niet uit, maar gebruik liever geen ballen met glitter en gebruik ook niet je allermooiste bal 😉

Haakdiagram Haakpatroon Kerstbal

Haakdiagram Haakpatroon Kerstbal

Geschreven Haakpatroon Kerstbal

Afkortingen :
l = losse
stk = stokje
dubb. stuk = dubbele stokjes
hstk = half stokje
hv = halve vaste

Het haken van de kerstbal is echt hartstikke makkelijk, er komen wel een aantal verschillende steken in voor zoals de puff stitch. Je haakt elke toer met een andere kleur. Ik  koos ervoor de bal vrij neutraal te houden door op 5 toeren maar 3 kleuren te gebruiken. Je haakt 2 helften die je later op de kerstbal aan elkaar stikt.

Toer 1 – ik gebruikte een zandkleur: Zet een magische ring op en haak 3l (telt als 1 dubb. stk) . Haak vervolgens 15 dubb. stk in de ring. Trek de ring dicht en sluit de toer met 1hv. Hecht af (je hoeft hier niet alle draadeindjes weg te weven, je knipt gewoon een eindje af – niet te kort trouwens – dat zie je dadelijk toch niet meer). (16)

haakpatroon kerstbal stap1-1

Het haken van dubbele stokjes in een magische ring werkt hetzelfde als vaste, alleen dan met net een andere steek.

haakpatroon kerstbal stap2-1

Als je de ring aantrekt en sluit is dit het resultaat.

Toer 2 – ik gebruikte cremewit : Hecht de volgende kleur aan en begin met haken van de puff stitch in het gat tussen de dubbele stokjes: Sla de draad om de naald, steek door het gat, sla om, haal door en trek goed omhoog, herhaal dat nog twee keer. Je hebt dan 7 lussen op de naald staan – sla de draad nog een keer om de naald en haal door alle lussen tegelijk. Haak nu 1 l en begin aan de volgende puff stitch in het volgende gat, haak 1l na elke puff stitch. Sluit de toer aan het einde met 1hv en hecht af. (16)

haakpatroon kerstbal stap3-1

Hier zie je goed dat je de lussen omhoog trekt. Sla op dit punt de draad nog een keer om de naald en haal deze in 1 keer door de lussen.

haakpatroon kerstbal stap4-1

Vergeet niet om daarna steeds een losse te haken, pas dan is de puff stitch af.

Toer 3 – ik gebruikte koperkleurig glittergaren: Hecht de kleur aan en haak 3 l en nog 1 dubb. stk in hetzelfde gat. *Haak 2 dubb. stk in het volgende gat*. Herhaal ** tot het einde van de toer. Sluit de toer met 1hv en hecht af (32)

haakpatroon kerstbal stap7-1

Je haakt telkens 2 stokjes in hetzelfde gat, hier kun je dat duidelijk zien.

haakpatroon kerstbal stap8-1

Glittergaren haakt wel wat stugger als gewoon katoen. Daarnaast bestaat het uit allemaal hele dunne losse draadjes wat het haken net wat lastiger maakt. Is dit de eerste keer dat je haakt? Dan kun je beter gewoon katoen gebruiken.

Toer 4 – ik gebruikte weer cremewite: Hecht de nieuwe kleur aan een haak 2l, haak 1 stk in elke steek (nu dus in de steken, niet in de gaten tussen de steken!) tot het einde van de toer. Sluit de toer met 1hv en hecht af (32)

haakpatroon kerstbal stap9-1

Het patroon gaat vanzelf in een bolling staan. Je voelt vanzelf wanneer het lapje dat zal doen.

Toer 5 – ik gebruikte weer de zandkleur: Hecht de kleur aan en haak 2l, haak 1 hstk in elke steek tot het einde van de toer. Sluit de toer met 1hv en hecht af. Laat bij één van de twee helften een lang stuk draad over om de helften mee aan elkaar te maken ! (32)

haakpatroon kerstbal stap10-1

Dit is hoe de halve bol op de kerstbal moet passen. Ben niet bang om een beetje te duwen en te trekken, dat is de bedoeling 😉

Het aan elkaar stikken van de kerstbal

Je zult merken dat de gehaakte helften precies passen, dat is ook de bedoeling. Wanneer je ze aan elkaar stikt komen ze tegen elkaar te liggen en trekt je werk mooi rond. Je ziet door de gaatjes in patroon de kleur van de orginele bal nog een beetje, kies daarom voor een bal in dezelfde tinten of juist voor een contrastkleur.

haakpatroon kerstbal stap11-1

Je ziet hier nog een stukje bal, je hoeft geen extra toer te haken want dat is de bedoeling. Door het stikken trekt dit naar elkaar en zie je er niets meer van.

haakpatroon kerstbal stap12-1

Maak een naald aan de lange draad van 1 van de helften en steek deze steeds door de tegenoverliggende haaksteken. Trek aan.

haakpatroon kerstbal stap13-1

Als je verder komt met stikken zul je merken dat de halve bollen mooi naast elkaar komen te liggen. Als het goed is zie je niets van de stiknaad.

haakpatroon kerstbal stap14-1

Door steeds de tegenover elkaar liggende steken te raken krijg je een hele nette naad, die je ietsje ziet, maar die zo netjes is dat het ook gehaakt lijkt 🙂

haakpatroon kerstbal stap15-1

Als je de bollen helemaal aan elkaar hebt gestikt, weef je de laatste draadeindjes (boven) weg in naad zoals je kunt zien op de foto.

En tadaa, je kerstbal is klaar! 😀

haakpatroon kerstbal stap16-1

haakpatroon kerstbal eindresultaat2-1

Andere Leuke Kerst-Haak Ideeën

kerstster haken

Een mooie versiering voor in de boom, aan het raam of bij deur: de prachtige gehaakte kerststerren.

Engel piek Haken

Als je al wat verder gevorderd bent kun je ook zo’n leuke engel haken die vervolgens kan dienen als piek 😉

kerstboom hanger gehaakt

De kerstboompjes zijn leuk om in de boom te hangen maar ook leuk als orgineel ‘kerstkaartje’.

gehaakte boompjes

En als laatste deze mini boompjes op kurk. Deze zijn gebreid, maar dit kun je ook makkelijk haken! Leuk voor op de kersttafel of als uitbreiding of de kerststal 🙂

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Ik had al zin in kerst, maar nu helemaal :). Wat zo leuk is aan je eigen versiering maken is dat je het kunt doen precies zoals jij het wilt. Neutrale kleuren, felle kleuren, pastels, combinaties met kralen of bedels. Wat mij betreft: het is kerst dus het kan niet gek genoeg. Maak wat jij helemaal leuk vindt en decoreer zo je hele boom, dan wordt ‘ie altijd de mooiste van allemaal! Wij zijn uiteraard weer reuze benieuwd naar jullie resultaten, dus stuur ons vooral mooie foto’s van jullie kerstboom & kerstballen via mail of via instagram met #beadsandbasics 😀 😀 Wat is trouwens jouw favoriete versiering in je boom? Ik kan dus écht niet kiezen, maar dit jaar heb ik wel een hele mooi glazen kogelvis gekocht in Londen.. benieuwd? Stuur dan vooral jullie foto’s en dan plaats ik er één van die super mooie kogelvis 😉

Groetjes, Heel veel haakplezier & Alvast hele fijne en warme feestdagen!

Matilde

Over de schrijver
Annet
Door

Annet

op 09 Oct 2019

Wat een leuke dingen 👍👍

Annet
Door

Annet

op 09 Oct 2019

Wat een leuke dingen

Anni Mylle
Door

Anni Mylle

op 31 Oct 2019

DIT IS MOOI EN LEUK

Wendy
Door

Wendy

op 21 Nov 2020

Ik ben bezig met het haken van de kerstbal. Echt een heel leuk patroon! Ik heb alleen een vraag over toer 2. Als ik de puff stitch maak, dan eindig ik met zeven lussen op mijn naald ipv vier. Klopt dit? Of doe ik iets niet goed? Dank je wel!

Matilde
Door

Matilde

op 25 Nov 2020

Hoi Wendy,Heb het voor je gecheckt en je hebt inderdaad gelijk. Ik denk dat ik alleen de grote lussen heb geteld als lus, dan zijn het er wel 4. Maar goed, heb het aangepast in het patroon ;)Veel haakplezier!Groetjes

Marijke
Door

Marijke

op 28 Nov 2020

Ik heb de kerstbal gehakt, hij is mooi .

Doritha
Door

Doritha

op 06 Nov 2023

Bedankt voor het mooie patroon, zeer duidelijk omschreven, ik heb er diverse gemaakt in een kleur en verschillende ook glitter garen

Karin
Door

Karin

op 05 Dec 2023

Heel duidelijk uitgelegd. Dank je wel.

Reactie plaatsen