Haakpatroon Handschoenen van Granny Squares, Super Stoer en Helemaal Hip!
08 februari 2022 
in Haken

Haakpatroon Handschoenen van Granny Squares, Super Stoer en Helemaal Hip!

Maak schattige en eenvoudige Hippe Handschoentjes met dit Haakpatroon Handschoenen van Granny Squares. Deze handschoenen zijn vingerloos en helemaal on trend want handschoenen zijn als aanvulling op je outfit helemaal in! De basis van deze handschoenen zijn granny squares - de voorkant bestaat uit opengewerkte decoratieve granny squares en de achterkant bestaat uit een dichte granny square. Daaromheen werk je met een ribbelsteek en eenvoudige vasten om de losse granny's tot een handschoen te maken. 

Heb je nu nog nooit gehaakt maar heb je nu al zin om te beginnen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Haakpatroon Handschoenen van Granny Squares, Super Stoer en Helemaal Hip!

 

Benodigdheden:
 
– 3 verschillende kleuren katoengaren maat 5, ik gebruikte Yarn and Colors Epic
 
– haaknaald maat 5
 – naald met een groot oog

Haakpatroon Opberger Granny Square – Stap voor Stap Beschrijving

Dit patroon bestaat uit meerdere onderdelen. Ik begin hier met de opengewerkte Granny Square. 

Haakpatroon Opengewerkte Granny Square 

Start met een magische ring,
Toer 1: Haak vervolgens 3l (telt als 1 stk), 2stk, 1l, 3stk, 1l, 3stk, 1l, 3stk en nog eens 1l. Sluit met 1hv in het eerste stokje en haak nog 2 hv om je naald naar het volgende gat te verplaatsen.
Toer 2: Haak 3l en 2 stk in hetzelfde gat, haak 1l en weer 3stk in het hetzelfde gat. Haak 1l en haak 3stk, 1l en weer 3stk in hetzelfde volgende gat. Dit zijn de hoeken van de granny square, elke hoek in het patroon bestaat uit een combinatie van
 3stk, 1l en 3 stk in hetzelfde gat. Herhaal dit nog 2 keer. Sluit met 1 hv en nog haak nog 2hv om je naald te verplaatsen.
Toer 3: Haak 3l en 2 stk in hetzelfde gat, haak 1l en weer 3stk in het hetzelfde gat. *Haak 1l en vervolgens 3 stk in het volgende gat. Het volgende gat betreft weer een hoek, dus 1l, 3stk, 1l, 3stk, in hetzelfde gat. * Herhaal ** nog 2 keer, haak daarna nog 1l, 3stk in het volgende gat, 1 l sluit met 1 hv en nog haak nog 2hv om je naald te verplaatsen.
Toer 4: Haak 3l en 2 stk in hetzelfde gat, haak 1l en weer 3stk in het hetzelfde gat. *Haak 1l en vervolgens 3 stk in het volgende gat, weer 1l en 3stk in het volgende gat. Het volgende gat betreft weer een hoek, dus 1l, 3stk, 1l, 3stk, in hetzelfde gat. * Herhaal ** nog 2 keer, haak daarna nog 1l, 3stk in het volgende gat, 1l, 3stk in het volgende gat, 1l sluit met 1 hv en nog haak nog 2hv om je naald te verplaatsen.
Toer 5: Om de granny square af te werken haak je nu nog een toer met vasten. Haak dus nadat je met halve vaste de naald hebt verplaatst naar de hoek 1l, haak nog 1v in het gat, 1l, en nog eens 2v in hetzelfde gat. In de stokjes haak je steeds 3v (want 3 stokjes), in de gaten 1v en in de hoeken 2v, 1l en nog eens 2v.

Haakpatroon Opengewerkte Granny Square 

Start met een magische ring,
Toer 1: Haak 4l (dit telt als 1 dubbel stokje en dit geldt voor het hele patroon). Haak vervolgens 3 stk. Haak nu nog 2 keer 1 dubbel stokje en3 stokjes in de ring. Sluit de toer met 1hv in de 4e l en trek aan.
Toer 2: Haak 4l en 2stk in dezelfde steek. *Haak 1 stk in elke stk aan de zijkanten van de granny square en haak 2stk, 1 dubb stk, 2stk in het dubbele stokje op de hoeken*. Herhaal ** voor alle 4 de kanten van de granny square. In de laatste hoek haak je nog 2stk en sluit vervolgens de toer met 1hv in de 4e l.

Herhaal toer 2 nog 2 keer (daarbij heb je natuurlijk steeds meer steken, maar het principe blijft hetzelfde als bij toer 2). 


Het Maken van de Handschoen

Het polsstuk: 
Toer 1: Leg de twee granny squares met de binnenkant op elkaar en haak ze aan elkaar vast. Dit doe je door eerst in de ene granny square 1 van de randen te omhaken met vasten. Dit komt in totaal neer op ongeveer 18 vasten in de ene granny square en 18 vasten in de andere. In totaal dus 36. Omdat de ene granny net anders is als de ander, kan het zijn dat je in de voorste granny square minder vasten haakt als in de achterste. Dit is niet erg, zolang je maar op een totaal van 36 uitkomt. Toer 2: *Haak 4v en haak de volgende 2v samen*. Herhaal ** nog 5 keer (30) 
Toer 3: Haak 2l om de naald op te hogen. Haak 1stk in elke steek (30)
Toer 4 t/m 7: Haak 2l om de naald op te hogen, haak om en om 1 stk voor het stokje van de vorige toer, 1stk achter het stokje van de vorige toer, sluit de toer telkens met 1hv (30) 
Hecht af. 

 

Het patroon werkt steeds om en om. Zoals je hier ziet een steek achter het stokje van de vorige toer. Daarbij haak je dus niet in de steek, maar over de steek. De handelingen voor het haken van het stokje zijn precies hetzelfde, alleen waar je de naald insteekt is anders. In het Engels wordt dit ook een Front Post Double Crochet genoemd.

Hier zie je de steek achter het stokje van de vorige toer. In het Engels heet dit een Back Post Double Crochet. Als je hierop googlet krijg je ook filmpjes waarop je ze eventueel nog precies na kunt kijken.

Het duimstuk:  
Tel vanaf de onderrand van de granny square 3 a 4 steken en steek de naald in de volgende v. Haak 8v in de voorste granny square en 8v in de achterste granny square. Werk in het rond nog 2 toeren 16 v en hecht af. 

De bovenrand: 
Toer 1: Dit doe je door eerst in de ene granny square 1 van de randen te omhaken met vasten. Dit komt in totaal neer op ongeveer 18 vasten in de ene granny square en 18 vasten in de andere. In totaal dus 36. Omdat de ene granny net anders is als de ander, kan het zijn dat je in de voorste granny square minder vasten haakt als in de achterste. Dit is niet erg, zolang je maar op een totaal van 36 uitkomt. 
Toer 2: *Haak 4v en haak de volgende 2v samen*. Herhaal ** nog 5 keer (30) 

Hecht af. 

Er is nu nog een open zijkant en een deels open zijkant waar het duimstuk is gehaakt. Deze stik je simpelweg vast. 
De tweede handschoen werkt precies hetzelfde, maar dan moet je natuurlijk wel het duimstuk aan de andere kant maken ;) 

En dit is dan het resultaat   
Stoere handschoenen die je ook zonder al te veel haakervaring kunt maken! 

Heb je nu nog nooit gehaakt maar zijn je handen wel gaan kriebelen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen!

Verder zijn wij natuurlijk, zoals altijd, super benieuwd naar resultaten. Stuur ons daarom foto’s per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk heel leuk, helemaal als het schattige babyfoto’s zijn!!    

Heel veel haakplezier!!
Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Linda
Door

Linda

op 17 Feb 2022

Hele mooie simpele haak patronen heb je geschreven. Graag zou ik nog de volgende patronen willen: - Mickey en Minnie Mouse - Donald Duck - dikkie Dick - rupsje nooit genoeg - andere bekende figuurtjes😊

Matilde
Door

Matilde

op 17 Mar 2022

Wat een goede ideeën Linda! Ga ik onthouden voor de komende blogs!

Sassie
Door

Sassie

op 09 Oct 2022

Bij het tweede deel van de Granny staat op een gegeven moment dat je het nog 2 keer moet herhalen in de eerste toer, maar dat moet volgens mij 3x zijn anders kom je niet rond. Dit is bij de handschoenen van Granny Squares. Helemaal top zijn ze trouwens!

Reactie plaatsen