Gratis Haakpatroon Speelblok van Granny Squares, Leuk & Makkelijk!
22 mei 2019 
in Haken

Gratis Haakpatroon Speelblok van Granny Squares, Leuk & Makkelijk!

Het is natuurlijk hartstikke leuk om decoratie of kleding te haken, maar het is misschien nog leuker om mooi speelgoed te haken 😉 ! Met dit super leuke Gratis Haakpatroon Speelblok maak jij zelf een leuk en rammelend speelblok voor je kleintje om lekker mee te gooien en te spelen. Het blok maak je van 6 granny squares, waarbij je steeds hetzelfde patroon gebruikt, maar wel telkens andere kleurtjes gebruikt. Op die manier krijg je een vrolijk blok waar van alles te zien is.

Om met dit Haakpatroon Speelblok een nóg grotere belevenis te maken voor je kleintje, kun je er ook nog voor kiezen naast de rammelkraal en kleurtjes een extra geluidje toe te voegen door bijvoorbeeld het speelblok ook te vullen met knisperend materiaal 🙂

Gratis Haakpatroon Speelblok van Granny Squares, Leuk & Makkelijk!

haakpatroon speelblok eindresultaat1-1

Benodigdheden:
– katoen maat 3 (ik gebruikte: geel, paars, roze, oranje, lichtblauw en als basiskleur gebroken wit)
– lapjes vilt (optioneel 6 verschillende kleurtjes)
– haaknaald maat 2,5
– schuim of fiberfill (haal schuim bijvoorbeeld uit een goedkoop kussen voor een tuinstoel en fiberfill uit een gewoon goedkoop kussen – schuim werkt wel het beste)
– een rammelkraal
– naald met een groot oog

Haakpatroon Speelblok – Diagram Granny Square

Haakdiagram Granny Square 1

Haakpatroon Speelblok – Werkomschrijving

Toer 1 – kleur 1: Start met een magische cirkel, haak 3l en haak vervolgens 15 stk in de cirkel, trek aan en sluit met 1hv.

haakpatroon speelblok stap1-1haakpatroon speelblok stap2-1

Toer 2 – kleur 2: Haak 3 l en 1stk in hetzelfde stk, haak 1l. *Haak 2 stk samen in hetzelfde stk, haak 1l*. Herhaal ** nog 14 keer, sluit met 1hv

haakpatroon speelblok stap3-1

Stokjes samenhaken werkt als volgt: Sla de naald om, steek door de steek, sla om, haal terug, sla om en haal de naald door de eerste 2 lussen zoals op de foto. Als je een normaal stokje zou haken, sla je nu nog een keer om en haal je door de lus, het stokje is dan af. Bij het samenhaken van stokjes, begin je na het doorhalen van de eerste twee lussen echter aan een volgend stokje.

haakpatroon speelblok stap4-1

Je hebt nu dus nog 2 lussen op de naald en nu begin je aan het volgende stokje (je zou ook kunnen zeggen dat je bij het samenhaken van stokjes, de stokjes eerst half afmaakt).

haakpatroon speelblok stap5-1

Sla dus om, steek door dezelfde steek, sla om, haal door, sla om en haal door de eerste 2 lussen op de naald.

haakpatroon speelblok stap6-1

Sla nu om en haal door alle lussen tegelijk. Je hebt nu 2 stokjes samen gehaakt. Het proces is precies hetzelfde bij 3 of 4 stokjes samenhaken, je maakt dan gewoon meer stokjes half af en haalt de naald op het einde door meer lussen.

haakpatroon speelblok stap7-1

Dit is dan het resultaat.

haakpatroon speelblok stap8-1

Toer 3 – kleur 3: Haak 5 l. *Haak 4 stk samen in het gat tussen de twee stk van de vorige toer onder de l, haak 2l*. Herhaal ** nog 14 keer, haak vervolgens onder de laatste l 3stk samen en sluit de toer met 1hv in de 3e l waar je mee begon, haak nog 1hv onder de 2l om de naald te verplaatsen naar deze open ruimte.

haakpatroon speelblok stap9-1

Hier haak je dus 4 stokjes samen, maak dus 4 stokjes half af in dezelfde steek.

haakpatroon speelblok stap10-1

Toer 4 – basiskleur: Haak 4l, haak 2 dubb stk in hetzelfde gat. Haak vervolgens 1l, 3stk in het volgende gat onder de losse, 1l, 3hstk in het volgende gat onder de losse, 1l, 3stk in het volgende gat, 1l, 3 dubb stk in het volgende gat, 3l en weer 3 dubb in hetzelfde gat als de andere dubb stk. Herhaal dit ritme tot je helemaal rond bent – de dubb stk vormen de hoeken, je eindigt de toer met 3l en sluit met 1hv in de 4e l waar je mee begon.

haakpatroon speelblok stap11-1

Als je bij de eerste hoek bent zie je al heel duidelijk wat de bedoeling is van dit ritme van dubbele stokjes, stokjes en halve stokjes.

haakpatroon speelblok stap12-1

Toer 5: Haak in elke steek 1v en onder elke l 2v in de hoeken haak je 2v, 1l en weer 2v in hetzelfde gat. Ga zo helemaal rond en sluit met 1hv. Hecht af en weef de eindjes weg.

haakpatroon speelblok stap13-1

Deze laatste toer dient er vooral toe de granny square netjes afgewerkt te krijgen 😉

Haak in totaal 6 van dit soort granny squares waarbij je de eerste 3 kleuren steeds op een andere volgorde en combinatie doet (niet de toeren natuurlijk, alleen de kleuren 😉 ). Plak de granny squares op verschillende kleuren vilt, de granny squares hebben namelijk gaatjes en het is niet zo mooi als je door die gaatjes lelijk schuim ziet 😉

haakpatroon speelblok stap14-1

Je hoeft de granny square alleen op een paar plekken vast te lijmen. De buitenste rand laat je sowieso vrij van lijm omdat je hiermee het speelblok nog in elkaar moet stikken.

haakpatroon speelblok stap14-1

De kleuren van het vilt zie je heel subtiel door de gaatjes heen, wat een leuk en speels effect geeft. Knip het vilt uit net onder de rand van de granny square, anders heb je daar straks met in elkaar zetten last van.

Haakpatroon Speelblok – Het in elkaar zetten van het Speelblok

haakpatroon speelblok stap16-1

Gebruik voor het in elkaar zetten hetzelfde garen als je deed bij de laatste twee toeren. Leg aan het uiteinde een knoop, je steekt eerst door een puntje van het lapje vilt en daarna door een steek op een van de hoeken van het haakwerk.

haakpatroon speelblok stap17-1

Leg de volgende granny square erop en stik vast door steeds door beiden vasten van beiden lapjes te rijgen.

haakpatroon speelblok stap18-1

Stik op die manier eerst 4 granny squares aan elkaar. Vervolgens stik je de twee buitenste aan elkaar en heb je een open kubus.

haakpatroon speelblok stap19-1

Als je dit hebt gedaan maak je de onderkant aan alle 4 de kanten vast door deze op dezelfde manier aan de andere granny squares te stikken. Dit wijst zichzelf 😉

haakpatroon speelblok stap20-1

Nu heb je soort open bakje. Knip nu het schuim op maat en stop deze in het blok. Je kunt kant en klare schuimblokken kopen, maar ik vond het handiger een dunner stuk te gebruiken, eerst 1 deel in het blok te stoppen, dan de rammelkraal en dan het volgende stuk schuim 😉

haakpatroon speelblok stap21-1

Als je een kant en klaar blok koopt, moet je namelijk een uitsparing maken voor de rammelkraal. Anders gaat het schuim namelijk gek bol staan en dat is nu niet geval 😉

Maak nu nog de bovenkant op dezelfde manier vast als de rest van granny squares, steek het uiteinde van het garen weg in het haakwerk…….

haakpatroon speelblok eindresultaat1-1

EN KLAAR! Een super leuk en vrolijk speelblok. Met de kleuren die je gebruikt kun je natuurlijk de sfeer van het blok bepalen. Bijvoorbeeld allemaal neutrale kleuren, ton-sur-ton of helemaal bont door alle granny squares anders te maken (je kunt dan mooi restjes op maken)!

Andere leuke Speelgoed Haak-ideeën

gehaakte bal

Ook een goed idee: een gehaakte bal van afrikaanse bloemen (zo noem je deze 6 hoekige patronen). Leuk voor een volgende blog?!

gehaakt stapelspeelgoed

Of dit leuke gehaakte stapelspeelgoed. Hier haak je om houten of piepschuimen ringen! Erg schattig met dit leuke bijenthema, gaan we zeker een keer een blog van plaatsen 😉

knuffeldoek pinguin

Of zo’n schattige gehaakte knuffeldoek, in dit geval met een pinguin. Wij maakten eerder ook een schattig knuffeldoek patroon met een beer!

Altijd schattig die babyspullen! En ik vind het altijd nog extra leuk als iets zelfgemaakt is. Haken is daar natuurlijk dé techniek bij uitstek voor. Heb jij nu nog nooit gehaakt en wil je dit ook gaan proberen? Gelukkig plaatsten wij eerder een grote tutorial waarin we de basisprincipes van het haken stap voor stap uitleggen! Granny squares zijn sowieso best een goede methode om te leren haken, dus ga aan de slag en maak dit leuke haakpatroon speelblok 😉

Natuurlijk kun je dit speelblok ook maken met andere granny square patronen, eigenlijk maakt het helemaal niets uit welk patroon je kiest. Houdt alleen wel rekening met het feit dat de ene granny square groter is als de ander. Deze is bijvoorbeeld ongeveer 9×9 cm, maar er zijn ook grotere en kleinere. Kleinere zijn misschien minder geschikt voor het maken van een speelblok, maar groter kan natuurlijk makkelijk 😉 Kies je liever een andere granny square? Bekijk dan eens onze granny square blog met 4 verschillende granny square patronen! Wij zijn natuurlijk weer reuze benieuwd naar jullie speelblokken!! Stuur ons dus leuke foto’s per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk !! 😀

Heel veel haakplezier & natuurlijk veel speelpret met dit rammelende speelblok voor de kleine 😉

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen