Hoe kun je een Dierenhoofd Punchen? Leuk voor de Kinderkamer!
30 september 2021 

Hoe kun je een Dierenhoofd Punchen? Leuk voor de Kinderkamer!

Je hebt vast al gemerkt dat wij bij Beads & Basics erg enthousiast zijn over dieren DIY’s voor op de Kinderkamer. Op de blog vind je allerlei tutorials: haakblogs voor dierenhoofdjes, haakblogs voor wandhangers, macramé blogs. Dit keer vonden wij op Pinterest een leuk voorbeeld met een gepuncht dierenhoofd. Daarom deze keer: Hoe kun je een Dierenhoofd Punchen? Eerder plaatsten we al een blog over de punchtechniek in het algemeen, dus wil je de fijne kneepjes teruglezen? Check dan onze Stap voor Stap Tutorial om te leren Punchen. Heb je nog nooit gepuncht? Dan raad ik zeker aan eerst te beginnen met een dunne naald en dunner garen. Omdat we voor de panda een dik garen gebruikte is het ook niet altijd super makkelijk om te doen. Wil je dus eerst bekend raken met de techniek, probeer het dan eerst uit met dunner garen 😉

Je kunt met deze techniek allerlei verschillende dierenhoofden punchen. Voor deze Dierenhoofd Punchen Tutorial, maakten wij een panda. Voor de panda heb je maar 2 kleuren garen nodig en daarom is ‘ie lekker goedkoop en makkelijk om te maken.

Hoe kun je een Dierenhoofd Punchen? Leuk voor de Kinderkamer!

Dierenhoofd Punchen

Benodigdheden:

Hoe kun je een Dierenhoofd Punchen? Stap voor Stap Beschrijving

Begin met het uitprinten van het Patroon voor de Panda. Hier knip je de onderdelen uit zodat je deze kunt overtrekken op het doek.

Dierenhoofd Punchen 1

Zet het patroon dus over op het doek. Stop de draad in de naald (er zit altijd een klein tooltje bij een punchnaald om dat makkelijk te kunnen doen). Span de stof goed stevig op, dat is heel belangrijk anders wordt het punchen niet bepaald makkelijk. Je bent nu klaar om te beginnen.

Dierenhoofd Punchen 2

Begin met het punchen van de snuit (het zwarte deel). Dan het witte stukje van het oog en daarna de zwarte vlek erom heen.

Dierenhoofd Punchen 3

Telkens als je aan een nieuwe kleur begint of aan een nieuw onderdeel van het patroon, steek je de naald voor een laatste keer in de stof. Knip de draad af aan de bovenkant van de punchnaald en trek deze door de punchnaald naar de achterkant van de stof. Dit kun je ook nog stap voor stap teruglezen in onze Stap voor Stap Tutorial om te leren Punchen.

Dierenhoofd Punchen 4

Als geheugensteuntje. Bij het begin of einde van een nieuw stuk draad steek je de punchnaald door de stof. Aan het begin van een nieuwe draad heb je dan een draadeind nog aan de bovenkant van de werk uitsteken.

Dierenhoofd Punchen 5

Trek deze door de stof heen zodat het draadeind aan de achterkant loshangt. Hetzelfde doe je aan het eind van een gepuncht stuk. De draden kun je best een tijdje zo laten hangen. Worden het er te veel? Knip ze dan af (maar niet helemaal natuurlijk, er blijft altijd een stuk draad aan de achterkant hangen).
Trouwens, de foto die je hierboven ziet is in dit geval de achterkant. Normaal gesproken (bij ander punchwerk) zou dit de voorkant zijn. Maar in het geval van het Dierenhoofd Punchen werkt dit makkelijker.

Dierenhoofd Punchen 6

Ga vervolgens verder met de snuit en vul dit vlak helemaal op. Als je eenmaal bezig bent wijst het zichzelf.
Het punchen met zo’n dikke naald geeft trouwens wel wat uitdaging. De naald maakt vrij grote gaten in de stof en daardoor is het ook best lastig de naald door de stuk te duwen. Hierdoor zal de stof op je borduurring soms spanning verliezen. Gelukkig kun je, net zoals ik hier heb gedaan. Tijdelijk het punchwerk van de ring afhalen en deze opnieuw opspannen.

Dierenhoofd Punchen 7

Dit is de achterkant, zoals je ziet heb ik de draadeindes niet helemaal afgeknipt, deze blijven gewoon aan de achterkant hangen.

Dierenhoofd Punchen 8

Als laatste vul je het gezicht helemaal op met wit.
De oortjes van de panda ga je nu haken. Op die manier geven ze nog een extra 3d effect aan de panda.

Haakpatroon Oortjes Panda

De oortjes haak je met hetzelfde zwarte garen als waar je mee gepuncht hebt.
Toer 1: Start met een magische cirkel en haak er 6 vaste (v) in.
Toer 2: Haak in elke v 2 v (12)
Toer 3: *Haak 1v en in de volgende v 2v*. Herhaal ** nog 5 keer (18)
Toer 4+5: Haak 1 v in elke v (18).
Hecht af en laat een draad over om de oortjes mee vast te stikken.

Dierenhoofd Punchen 9

Hoe kun je een Dierenhoofd Punchen? De afwerking

Als je de oortjes hebt gehaakt de panda is gepuncht hoef je alleen nog af te werken.
De oortjes stik je bovenop het pandahoofd. Stik de oortjes niet in het garen maar net erboven in het doek.

Dierenhoofd Punchen 10

Dit is dan het resultaat.

Dierenhoofd Punchen 11

Vervolgens smeer je de binnenkant van de borduurring in met de textiellijm. Vouw het doek eromheen en pin waar nodig tijdelijk vast met kopspeld. Laat goed drogen en knip de overtollige stof af (niet helemaal tot de rand, gewoon op zo’n manier dat het niet meer in de weg zit).

Dierenhoofd Punchen 12

En dan is de Panda helemaal klaar! Dus: Dierenhoofd Punchen? Voor jou geen probleem meer!

Precies stap voor stap nalezen hoe je kunt punchen? Check dan onze Stap voor Stap Tutorial om te leren Punchen.

Je kunt met deze Dierenhoofden Punchen Tutorial natuurlijk allerlei kanten op. Alle dierenhoofden zijn mogelijk zoals je hier ziet: Panda, Uil, Beer, Tijger. Allemaal leuk en allemaal even makkelijk te maken!

Ook super leuk met de punchtechniek. Deze gepunchte knuffel. Ik denk dat je een tutorial hiervoor binnenkort nog wel eens op onze blog voorbij kunt zien komen 🙂

Verder zijn wij natuurlijk, zoals altijd, super benieuwd naar jullie gepunchte dierenhoofden. Stuur ons daarom foto’s per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk !! ?

Heel veel maakplezier!
Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen