Hoe kun je een Knuffel Punchen? Leer het met deze Stap voor Stap Tutorial
23 december 2021 

Hoe kun je een Knuffel Punchen? Leer het met deze Stap voor Stap Tutorial

Punchen is een leuke techniek die weinig skills vergt. Toen we dus een leuke Gepunchte Knuffel op Pinterest tegenkwamen wisten we het meteen: Laten we dit zelf proberen en er een Tutorial bij maken. Dus heb jij je altijd al afgevraagd hoe je met Punchen niet alleen plat werk, maar ook 3d werk kunt maken? Kortom: Hoe Kun je een Knuffel Punchen? Dan ben je bij Beads & Basics aan het juiste adres. 

We Leren je Stap voor Stap Hoe het Knuffel Punchen werkt. Dat is trouwens harstikke makkelijk ;) Je vindt hier ook een ontwerp voor een Beer voor je eigen Knuffel Punchen avontuur. Laten we snel aan de slag gaan met het Knuffel Punchen ;)

Hoe kun je een Knuffel Punchen? Leer het met deze Stap voor Stap Tutorial

Benodigdheden:

Knuffel Punchen - Het ontwerp

Voor het ontwerp die je gebruik bij het Knuffel Punchen kozen wij voor een schattige Beer met een Hartje als Buik. Druk het ontwerp makkelijk af op a4 papier, knip uit en trek over op het punchdoek, kind kan de was doen ;) 

Knuffel Punchen Ontwerp


De achterkant van de beer wijst natuurlijk zichzelf, die trek je gewoon over op het punchdoek. Maar let op! Trek pas over als je het doek op de borduurring hebt gespannen en daarnaast moet je opletten dat je de lijnen zet aan de kant waar je naar kijkt als je aan het punchen bent. Voor de achterkant ziet dat er zo uit: 

Voor de voorkant van de beer werk je zowel aan de voor als achterkant van de borduurring. Trek de omtrek van de voorkant dus over zoals hierboven. Draai de borduurring dan om en trek de details om op de voorkant zoals je hier ziet:


Nu kun je gaan beginnen met punchen. Heb je nu nog nooit gepuncht? Check dan onze tutorial Stap voor Stap Leren Punchen voor de kleine kneepjes van het punchen. 

Knuffel Punchen - Stap voor Stap Omschrijving 

Je weet misschien dat je bij punchen aan de achterkant werkt, maar dat de kant die je niet ziet eigenlijk het eindresultaat vormt. In het geval van de beer is dat dus een wollig effect, natuurlijk aan de buitenkant van de beer. Ik stelde voor de grofheid van het wollige effect de naald in tussen de 2 en 4, maar eigenlijk kun je zelf bepalen wat voor een effect je wilt: een wilde en zeer pluizige beer? Kies dan een hoog getal. Wil je 'm wat netter zoals ik 'm maakte, kies dan een lager getal. 
Ik vind het zelf altijd het makkelijkst om te beginnen met de outline van hetgeen wat je aan het punchen bent en daarna in te gaan kleuren door steeds de outline te volgen. Maar eigenlijk kun je het precies zo doen zoals jij het het makkelijkst vindt ;) 


Zoals je hier ziet doe ik eerst de outline. Bij het punchen is het belangrijk dat je de naald helemaal door de stof heendrukt en daarna weer rustig uit de stof haalt. 


Dit is dan het effect wat je ziet aan de voorkant. Punch de tekening helemaal vol. 

Dit is dan het resultaat. Een wollige beer.

Voor de achterkant werk je net iets anders, de details zoals het hartje zijn namelijk niet pluizig. Dat betekent dat je begint met de details en gaat punchen vanaf de voorkant van de borduurring. Precies tegenovergesteld van de voorkant dus. 

Maak de binnenkant van de oortjes en het hartje in roze, de oogjes en de neus zwart en de contour van de neus wit. Als je dat gedaan hebt ga je verder met het bruine gedeelte. Die punch je vanaf de achterkant - dus hetzelfde als de bruine achterkant van de beer. 

Dit is dan het resultaat. Je zult merken dat het punchen op sommige plekken best lastig is (je wilt namelijk geen gepunchte stukken kapot steken met de scherpe naald). Werk daarom rustig en voorzichtig en blijf goed kijken wat je doet. Als je een foutje maakt kun je deze vaak weer makkelijk herstellen. 

Knip nu de twee stukken uit waarbij je ongeveer 2 centimeter overlaat rondom.

Leg de twee delen met de achterkant naar buiten gekeerd op elkaar en begin met vaststikken. Dit is misschien wel het lastigste deel van het Knuffel Punchen en je bent hier ook best lang mee bezig. Duw als je deze onderdelen hebt gehad de armpjes en de oortjes van de beer vast naar binnen. Op de foto hierboven heb ik dat al gedaan.

Ik begon met het vaststikken met de onderkant van het pootje en werkte zo naar boven. Als je bij de onderkant van het andere pootje bent aanbeland keer je de beer binnenstebuiten, dus de goede kanten wijzen nu naar buiten. Stik verder af en vul de beer op. 

Dit is dan het eindresultaat. 

Zoals eerder gezegd vonden wij het Knuffel Punchen idee op Pinterest en dan is het altijd wel een beetje afwachten hoe het eindresultaat precies gaat worden. In het geval van het 3d punchen ben ik wel een beetje teleurgesteld in de zijkanten van de beer. Omdat je namelijk het pluizige effect hebt, worden de zijkanten niet echt mooi. 

Je ziet namelijk de stof aan de zijkanten door de gepunchte stof heen en je kunt hier eigenlijk niets aan doen. Omdat je de knuffel natuurlijk opvult, duwt de vulling de stof naar buiten en dat resulteert in dit effect aan de randen van de knuffel. Op sommige plekken meer als op andere plekken. Dat is dus wel een beetje jammer. Maar als je naar de voorkant van de knuffel kijkt zie je er niets van. 

En zo van de voorkant is de beer wel heel schattig, vinden jullie ook niet? 

Wil je nu nog verder lezen of oefenen met de punchtechniek? Check dan onze Stap voor Stap Tutorial om te Leren Punchen! Of ben je misschien helemaal verliefd geworden op de punchtechniek? Check dan vooral ook deze Schattige Gepunchte Panda. Deze heb ik gepuncht met dik garen wat hem een extra stoer effect geeft. 

Verder zijn wij natuurlijk, zoals altijd, super benieuwd naar jullie gepunchte dierenhoofden. Stuur ons daarom foto’s per mail of via instagram met #beadsandbasics vinden wij namelijk  heel leuk!!

Heel veel maakplezier!
Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen