Hoe maak je een Macramé Haarbandje?
07 augustus 2018 

Hoe maak je een Macramé Haarbandje?

Macramé is helemaal hot. Plantenhangers, wandkleden, dromenvangers noem maar op, je kunt het allemaal maken met deze knooptechniek. Maar haardbandjes met macramé zie je niet zo veel. Daarom maakten wij dit leuke patroon om een Macramé haarbandje te maken. We gebruikten 2 basisknopen waardoor dit haarbandje geschikt is voor beginners. Daarnaast kun je meteen wat oefenen met je macramé techniek.

Het eindresultaat is een mooi en verfijnd haarbandje wat perfect past bij de boho-look. Je kunt hem in de kleuren maken die jij zelf wilt en hem zo helemaal passend maken bij jou outfit!

Hoe maak je een Macramé Haarbandje?

Benodigdheden:
5 meter Macramédraad Perzik
Tussenzetsel Chinese Knoop Zilver
Kwastje Zalmroze
Rivoli puntsteen Topaz Opal + DQ Bedel voor Rivoli Puntsteen 
Jumpring Zilver
Sieraadlijm & Strasslijm
– Schaar
– Tape
– Aansteker

Werkomschrijving DIY Macramé Haarbandje

Als je eenmaal doorhebt hoe macramé werkt is het eigenlijk heel gemakkelijk. Zeker omdat je eigenlijk steeds hetzelfde doet, dat zul je ook zien in deze werkomschrijving.

Knip de 2 meter macramé eerst in tweeën, je hebt dan dus 2 stukjes van 2.5 meter. Leg allebei de draden dubbel zodat je een lus kunt maken in het tussenzetsel.

Macramé haarbandje stap1

Haal de lus door het grootste gat van het tussenzetsel.

Macramé haarbandje stap2

Haal de uiteindes van het macramédraad door de lus.

Macramé haarbandje stap3

Trek aan en herhaal met de andere draad die je hebt geknipt. Deze knoop wordt de Larks Head Knot genoemd, veel macramé werk begint met deze knoop.

Nu gaat het patroon echt beginnen. Dit werk begint met de Square Knot, een veel voorkomende knoop in de macramé. Plak eerst het tussenzetsel vast of leg het onder iets zwaars zodat je de knopen goed kunt aantrekken.

Knoop A – Square Knot:

Macramé haarbandje stap4

Leg eerst de linkse draad (oranje) over de middelste 2 draad. De rechtste draad (geel) leg je over de linkse (oranje) draad.

Macramé haarbandje stap5

Haal de rechtse draad (geel) onder de twee middelste draden door en haal door de lus die is onstaan en weer over de linkse draad (oranje).

Macramé haarbandje stap6

Trek de knoop aan.

Macramé haarbandje stap7

Herhaal de stappen nu andersom. Dus nu de rechtse draad (geel) over de twee middelste draden, de linkse (oranje) draad over de rechtste draad.

Macramé haarbandje stap8

Haal de linkse draad (oranje) onder de twee middelste draden door en door de lus die is ontstaan over de rechtse draad (geel).

Macramé haarbandje stap9

Trek aan en je eerste knoop is klaar. Dit is dus de Square Knot, we wisselen deze steeds af met een variatie op de Larks Head Knot.

Knoop B – Variatie op Larks Head Knot:

Macramé haarbandje stap10

Bij de Square Knot werkte je met de buitenste twee draden, bij deze knoop werk je juist met de middelste twee draden. Pak de linker draad (geel) van de middelste draden haal deze eerst over de buistenste linkse draad (oranje), daarna onder de buitsenste linkse draad (oranje) en over de middelste linkse draad (geel).

Macramé haarbandje stap11

Maak nog zo’n lus maar nu sla je de gele draad eerst onder de oranje draad, dan over de oranje draad en dan weer onder de gele draad. Zoals je ziet op de foto.

Macramé haarbandje stap12

Trek de knoop aan, je laat steeds ruimte tussen de square en larks head knot zoals je ziet op de foto.

Macramé haarbandje stap13

Herhaal hetzelfde nu aan de andere kant. Dus: Gele draad eerst over, dan over de oranje draad, dan over de gele draad.

Macramé haarbandje stap14

Vervolgens de gele draad onder, dan boven de oranje draad en onder de gele draad door.

Macramé haarbandje stap15

Trek de knoop aan en zorg dat ze allebei ongeveer op dezelfde plek zitten. Hierna maak je weer een square knot.

Omdat het er na deze knopen ietsje anders uitziet laat ik knoop A – Square knot nog een keertje zien.

Knoop A – Square Knot:

Macramé haarbandje stap16

Het werkt precies hetzelfde als eerst: Leg eerst de linkse draad over de middelste 2 draad. De rechtste draad leg je over de linkse draad.

Macramé haarbandje stap17

Haal de rechtse draad onder de twee middelste draden door en haal door de lus die is ontstaan en weer over de linkse draad. Trek de knoop al iets aan, houdt wel weer rekening met de afstand tussen de knopen, houdt daarbij ongeveer dezelfde afstand aan als die tussen de eerste square knot en de larks head knot variatie. 

Macramé haarbandje stap18

Haal de rechtse draad over de twee middelste draden, de linkse draad over de rechtste draad.

Macramé haarbandje stap19

Haal de linkse draad onder de twee middelste draden door en door de lus die is ontstaan over de rechtse draad.

Macramé haarbandje stap20

Trek de knoop aan zodat je het resultaat krijgt zoals op de foto.

Nu herhaal je weer de larks head knot variatie, dan weer een square knot en dan weer een larks head knot. Dit doe je tot het haarbandje passend is voor jouw hoofd. Let wel op :je eindigt altijd met de square knot!

Macramé haarbandje stap21

Hier zie je het resultaat als je een eindje op weg bent. De repetitie van knopen werkt erg goed en geeft een verfijnd resultaat.

Het afmaken van het Macramé Haarbandje

Als je haarbandje lang genoeg is en je bent geeïndigd met de square knot maak je nog een laatste square knot IN het tussenzetsel zoals je ziet beschreven op de foto’s hieronder.

Macramé haarbandje stap22-1

Haal de middelste 2 draden door het andere grote gat (op de foto ligt de achterkant van de bedel naar boven).

Macramé haarbandje stap23

Maak een square knot zoals je inmiddels gewend bent, maar doe voordat je hem aantrekt wat sieraadlijm op de bedel. Bij de tweede stap van de square knot waar je precies omgekeerd werkt breng je wat lijm aan op het draad. Zo zit dadelijk de knoop goed vast.

Macramé haarbandje stap24

Laat de knoop even drogen en knip de uiteinden van de draden af en brand deze af met een aansteker. Knip ze niet te kort, een klein uiteinde valt namelijk toch niet op!

Macramé haarbandje stap25

Bevestig als je dat leuk vind nog een puntsteen en een kwastje aan de bedel door middel van jumpringen.

Macramé haarbandje stap26

En je Macramé haarbandje is helemaal klaar!

Andere Leuke & Eenvoudige Macramé projecten

macrame armbandjes

Dit soort armbandjes zijn gemaakt met de square knot, ook heel leuk om te oefenen & je hebt meteen resultaat!

macrame sleutelhanger

Deze macramé sleutelhangers bestaan uit weer wat ingewikkeldere patronen, maar zijn wel mooi klein en zijn dus zo klaar!

macrame oorbellen

Deze macramé oorbellen zijn prachtig! Leuk om zelf te oefenen maar ze zijn via de link ook gewoon te koop 😉

Macramé is net als haken terug van weg geweest, dus begin vooral en laat je niet afschrikken door het ingewikkeld ogende eindresultaat! Het valt namelijk reuze mee! Als je het wat beter onder de knie hebt is het namelijk ook zó leuk als je je eigen wanddecoratie kunt maken! Gaan jullie macramé uitproberen? Laat ons je resultaten zien want wij  zijn natuurlijk weer super benieuwd! Stuur ons foto’s van jou met je macramé haarbandje: via mail of via instagram met #beadsandbasics , worden wij blij van!!

Heel veel macramé plezier!!

Groetjes,
Matilde 😀

Over de schrijver
Reactie plaatsen