Hoe Maak je een Macramé Plantenhanger?
20 augustus 2019 

Hoe Maak je een Macramé Plantenhanger?

Je ziet ze overal: geknoopte plantenhangers. Maar wist je dat je dit ook super makkelijk zelf kunt doen?! Vast wel 😉 Maar om nu te beginnen aan zo’n plantenhanger zonder tutorial…
Daarom deze DIY Macramé Plantenhanger! Hip en ook nog eens super tof om te doen. Deze DIY Macramé Plantenhanger is makkelijk om te maken, maar misschien niet de beste keuze als je voor de allereerste keer de macramé techniek toepast 😉 In dat geval kun je het beste eerst onze Basis Knopen Macramé Blog bekijken, wat oefenen en dan beginnen aan de plantenhanger 😉

Je kunt zelf bepalen welk garen je gebruikt (dik of dun bepaalt ook de uiteindelijke grootte van de plantenhanger. Let wel op dat je een garen kiest wat een beetje stug is, zodat de plantenhanger niet te erg uit gaat hangen.

DIY Macramé Plantenhanger Maken, Hip & Super Tof om te Doen!

DIY macramé plantenhanger eindresultaat-1

Benodigdheden:

– Macramé garen, ik gebruikte Durable Macramé Curry
– Een schaar
– Tape
– Een haak of spijkertje aan de muur of een deurklink 😉

DIY Macramé Plantenhanger Stap voor Stap omschrijving

Knip om te beginnen 8 keer een lengte van 5,4 meter, 1 keer een lengte van 2 meter en 1 keer een lengte van 1 meter.

DIY macramé plantenhanger stap1-1

Pak de koorden van 5,4 meter bij elkaar, vouw ze dubbel zodat er een lus ontstaat. Tape vast (de lus moet ongeveer 7 cm zijn).

DIY macramé plantenhanger stap2-1

Neem het 2 meter koord en knoop er in het midden aan de bovenkant van de lus een lark’s head knot mee.

DIY macramé plantenhanger stap3-1

Vervolgens omknoop je de lus met de “Vertical Lark’s Head Knot’. Op de foto zie je deze uitgelegd, maar hier vind je ook nog een linkje met een omschrijving van die specifieke knoop.

DIY macramé plantenhanger stap4-1

Deze manier van omknopen doe je aan beide kanten. Totdat de lus helemaal netjes is afgewerkt.

DIY macramé plantenhanger stap5-1

Uiteindelijk ziet de lus er zo uit. Haal het tapeje ervan af en bind de lus bij elkaar met de zogenaamde “Gathering Knot”. Omdat het heel lastig is om die de fotograferen, vindt je hier een linkje met uitleg over de gathering knot.

DIY macramé plantenhanger stap10-1

Dit is vervolgens het resultaat, knip nu alle korte draadjes af en werk weg in de gathering knot. Verdeel vervolgens de 16 draden in groepjes van 4 en maak daarmee 4 strengen met de spiral knot totdat deze 25 cm lang is (daarna is het dus gewoon weer koord 😉 ). De larks head knot, de spiral knot en de square knot die je hierna gebruikt, vindt je stap voor stap uitgelegd in de Basis Knopen Macramé Blog.

DIY macramé plantenhanger stap11-1

Laat nu 15 cm vrij (geen knopen dus) en maak na die 15 cm in iedere streng van 4 koorden een normale knoop.

DIY macramé plantenhanger stap12-1

Zo ziet dat er dan uit 😉
Onder de knoop begin je met de square knot, maak hiervan weer 25 cm aan square knots.

DIY macramé plantenhanger stap13-1

Dit is dan het resultaat. Nu laat je weer 10 cm vrij en knoop je de aangrenzende koorden vast met steeds 2 square knots.

DIY macramé plantenhanger stap14-1

Dat is ook weer heel lastig om te zien op de foto ;). Wanneer je echter de strengen naast elkaar hangt, zie je duidelijk wat je moet doen ( je gebruikt 2 koorden van de ene streng, en 2 koorden van de aangrenzende streng waarbij je de buitenste twee gebruikt om de knoop mee te maken).

DIY macramé plantenhanger stap15-1

Vervolgens knoop je alle koorden bij elkaar met een grote knoop en dan is je plantenhanger klaar.

DIY macramé plantenhanger eindresultaat3-1DIY macramé plantenhanger eindresultaat2-1

Mooi is ‘ie hè?!

Naast deze leuke DIY Macramé Plantenhanger zijn ook onze eerder geplaatste Macramé Blogs zijn super om te doen in de zomer:

macrame plantenhanger

En er zijn natuurlijk super veel variaties te bedenken op de plantenhanger 😉 De 4 strengen plantenhanger zoals in deze blogs zie het vaakst voorbij komen, maar deze variant die meer aandoet als macrame wandobject, is ook super tof!

Met de macramé techniek kun je zoals gezegd alle kanten op, bekijk daarom vooral ook deze leuke linkjes 😉

Maak deze leuke Macramé haarband 
Versier je terras met een Macramé vlaggenlijn
– Ga helemaal voor de Ibiza Boho Stijl met deze prachtige Macramé veren

macrame boeken

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Wij zijn helemaal fan van macramé & hopelijk jullie ook! De plantenhanger is natuurlijk wel één van de meest bekende projecten die je vindt in de macramé wereld en daarom kon onze blog natuurlijk niet achterblijven ;). Als variatie kun je naast speciaal macramé garen ook eenvoudig sisal touw of jute gebruiken, dit geeft een hele natuurlijke uitstraling aan je macramé projecten. Dit soort touw kun je vaak ook bij de Action kopen voor een prikkie :). Ook kun je variëren met een andere dikte garen. Op die manier krijg je een grotere plantenhanger (bij dikker garen) of een kleinere (bij dunner garen).

Ik ben heel benieuwd naar jullie resultaten en ervaringen met deze DIY Macramé Plantenhanger. Stuur ons dus foto’s, ideeën, opmerkingen of suggesties voor jouw macramé blog wens via mail of deel ze met ons via instagram met #beadsandbasics.

Heel veel maakplezier!!

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Suzanne
Door

Suzanne

op 28 May 2020

Ik ben er allemaal dol op je DIY's! Als alleen naar de fotos kijk wil ik ze al uitproberen. Heel mooi om ze toe te passen in je interieur.

OmaMiekie
Door

OmaMiekie

op 25 Oct 2020

Hi Matilde, ik ben al een oma en wil dit graag leren, bedankt voor je duidelijke uitleg en ik zal later schrijv3n hoe het is geworden...eerst oefenen

oma Trees
Door

oma Trees

op 13 Dec 2020

Mag ik vragen: hoe lang wordt de plantenhanger als je draden gebruikt van 5,4 meter? Bedankt voor een antwoord.

Matilde
Door

Matilde

op 08 Jan 2021

Hallo Trees,Dat is lastig omdat het afhangt van het garen dat je gebruikt, de knopen, de afstand tussen de knopen, hoe strak je knoopt etc. Vaak zie je dat als vuistregel ongeveer x4 aan wordt gehouden, maar door eerdergenoemde variabelen biedt het niet 100% zekerheid. Misschien kun je een testje maken met een goedkoop garen?Groetjes, Matilde

Lize
Door

Lize

op 17 Feb 2021

Leuk om me bezig te houden wanneer ik moet slapen.

Lize
Door

Lize

op 17 Feb 2021

Zonder dat mijn ouders het weten.

moni
Door

moni

op 22 Apr 2021

hallo mathilda ik houdt altijd lange draad over wat doe ik verkeerd? bedankt Monique

Reactie plaatsen