DIY Macramé Bottle Bag, Snel & Eenvoudig Macramé project :)
07 september 2020 

DIY Macramé Bottle Bag, Snel & Eenvoudig Macramé project :)

Je kent dat wel, je hebt eigenlijk niet heel veel om mee te nemen, alleen een fles water en je portemonnee (die vaak bij je telefoon zit). Dan komt deze Macramé Bottle Bag goed van pas! Deze DIY Macramé Bottle Bag is Snel & Eenvoudig, dus leuk als projectje tussendoor en geschikt voor de beginnende macraméster 🙂
Resultaat is een handige Macramé Bottle Bag die eigenlijk overal en altijd van pas komt. Je neemt ‘m makkelijk mee samen met andere tas(sen) en hebt zo je broodnodige water altijd binnen handbereik 😉

In deze blog vindt je vooral het patroon, wil je dus precies stap voor stap hebben uitgelegd hoe je een knoop maakt? Check dan eerst even onze blog met macramé basisknopen. Deze is super fijn om je skills mee op te halen 🙂

DIY Macramé Bottle Bag, Snel & Eenvoudig Macramé project 🙂

Macramé Bottle Bag stap12

Benodigdheden:

– Macramé Garen, ik gebruikte Barbante Minimop in Light Blue (dit is een gerecycled, grof en niet getwijnd garen wat super is voor macramé projecten (en ook niet zo heel duur, ook prettig 😉 )
– Een fles (ik maakte deze Macramé Bottle Bag voor een Dopper Fles, heb jij een andere fles? Pas dan tussendoor even of ‘ie past en pas zo nodig het patroon aan).
– Schaar
– Kam

Macramé Bottle Bag – Stap voor Stap omschrijving

Knip om te beginnen 12 draden van 3 meter lang. Vouw ze dubbel en gebruik 1 dubbelgevouwen draad om de andere 11 draden aan te bevestigen met de larks head knot.

Macramé Bottle Bag stap1

Dat ziet er dan zo uit. Vervolgens haal je het uiteinde van het koord waaraan je de 11 draden hebt vast gemaakt door de lus.

Macramé Bottle Bag stap2

Trek deze aan en verschuif zo nodig de andere knopen om een nette cirkel te vormen.

Macramé Bottle Bag stap3

Je zult merken dat het nu een beetje een chaos van draden is op je werkplaats 🙂
Pak nu 2 aangrezende knopen (4 draden dus) en knoop er een square knot mee.

Macramé Bottle Bag stap4

Herhaal dat tot je in totaal 6 square knots hebt.

Macramé Bottle Bag stap5

Pak nu de 2 buitenste draden van de ene square knot en de 2 buitenste draden van de daaraan grenzende square knot (dit is hoe je verspringen square knots maakt).

Macramé Bottle Bag stap6

Leg met deze draden een square knot met ongeveer 2 centimeter tussenruimte. Herhaal dit zelfde principe voor de andere draden rondom zodat je weer 6 knopen hebt.

Macramé Bottle Bag stap7

Macramé Bottle Bag stap8

Nu heb je al de bodem van de dopper geknoopt. Knoop nu verder met verspringende square knots met steeds ongeveer 2 centimeter tussenruimte. Je kan dit doen door of de fles vast te houden tussen je benen en vervolgens te knopen, of je hangt het macramé werk aan een haakje en knoopt zo verder.

Macramé Bottle Bag stap9

Tot je in totaal 9 rijen met square knots hebt (de aansluitende op de basis ring niet meegeteld).
Nu knoop je nog 2 verspringende square knots, laat de volgende naastgelegen square knot die je zou knopen als je een vol rondje zou maken zitten, knoop weer 2 square knots en laat weer een square knot zitten. Je knoopt deze ronde dus 4 square knots in plaats van 6. De ronde hierna knoop je boven de 2 square knots nog 1 square knot (herhaal dit aan de andere kant). Je hebt nu dus een soort driehoek gevormd.

Macramé Bottle Bag stap10

Dit is dan het resultaat. Begin nu met vlechten met 6 strengen tegelijk (dus de middelste 2 boven de laatste square knot en de 2 links daaraan grenzend en 2 recht daaraan grenzend). De overige draden kun je vast afknippen op gelijke lengte en in kwastjes kammen.

Macramé Bottle Bag stap11

Vlecht helemaal door tot je het einde van de draden hebt bereikt en herhaal hetzelfde aan de andere kant. Leg de vlechten vervolgens over elkaar en bepaal de juiste lengte voor jouw hengsel. Knoop de vlechten aan elkaar vast door middel van een mooie brede gathering knot. Bij de gathering knot heb je beiden handen nodig en daarom kan ik daar dus geen foto van maken, daarom vindt je hier een linkje met uitleg over de gathering knot.
Haal de uiteindes van de vlechten uit elkaar, knip op dezelfde lengte en kam tot kwasten.

Macramé Bottle Bag stap12

En Voilá, Klaar is de Macramé Bottle Bag 🙂
Dit projectje is echt heel eenvoudig, maar best lastig stap voor stap te fotograferen. Kom je er dus net niet helemaal uit, vraag dan raak in de reacties hieronder 😉

Bekijk ook onze andere super hippe Macramé tutorials:

– Op zoek naar een leuke schoudertas? Maak dan deze super mooie Macramé Schoudertas 🙂
Maak deze leuke Macramé haarband 
Versier je terras met een Macramé vlaggenlijn
– Ga helemaal voor de Ibiza Boho Stijl met deze prachtige Macramé veren
Versier je huis met een prachtige Macramé Regenboog
– Maak deze handige en super Hippe Macramé Net Tas
Handig: deze toffe Macramé Onderzetters
– Maak deze schattige & hippe Macramé Uil 
– Creeër een urban jungle met deze Prachtige Wand Plantenhanger & deze Hippe Macramé Plantenhanger
– Super als kraamcadeautje: deze mooie Macramé Vine Bijtring
– Hip en ook super als symbolish cadeautje, onze Mini Macramé Dromenvanger

macrame boeken

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit 😉
Heb je een specifiek macramé patroon of idee wat je graag op onze toffe Beads & Basics Blog geplaatst wilt zien? Deel die dan ook met ons en wie weet komt er binnenkort zo’n blog aan 😉

Heel veel Maak(ramé) 😉 plezier

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen