DIY Macramé Onderzetters, Heel Makkelijk en Leuk om te Maken!
09 augustus 2019 

DIY Macramé Onderzetters, Heel Makkelijk en Leuk om te Maken!

Ik heb het al eerder gezegd, ik ben ontzettend fan van de macramé techniek. Het is super hip, het ziet er prachtig uit en het is ook nog eens leuk en makkelijk om te leren! Daarom deze keer een DIY Macramé Onderzetters. Dit leuke item zag ik telkens maar voorbij komen op Pinterest en dus werd het de hoogste tijd om dit zelf te proberen.
De DIY Macramé Onderzetters zijn super leuk om deze zomer te gebruiken buiten op je terras maar natuurlijk perfect het hele jaar door. De franjes geven het geheel een fijn boho sfeertje 🙂

De belangrijkste knoop die je gebruikt is de double half hitch knot, een makkelijke basisknoop dus. Je hebt in no-time deze onderzetters af, dus het is een leuk handwerk project voor tussendoor.

DIY Macramé Ondezetters, Heel Makkelijk en Leuk om te Maken!

diy macrame onderzetters eindresultaat-1

Benodigdheden:

– Macramé garen, ik gebruikte voor deze DIY By Claire Chunky Cotton

– Een kam om het een echte veer-uitstraling te geven

– Een goede, scherpe schaar

– Een stuk kurk/een prikbord/tape om je werk op zijn plek te houden

DIY Macramé Onderzetters

Stap 1: Knip 5 stukken garen af van 90 cm en 1 stuk van ongeveer 200 cm
Stap 2: Leg de draden in een lus (lus op de helft van het garen). Begin met de garens van 90 cm.

diy macrame onderzetters stap1-1

Stap 3: Leg een ander stuk garen van 90 cm kruislings over het basisstuk garen en maak een larks head knot.

diy macrame onderzetters stap2-1

Stap 4: De larks head knot maak je door de uiteindes door de lus te halen.

diy macrame onderzetters stap3-1

Stap 5: Trek aan maar niet te strak! 😉

diy macrame onderzetters stap4-1

Stap 6: Herhaal dit met de overgebleven garens waarbij je eindigt met het langste stuk garen (deze vouw je niet dubbel, maar laat je 1 uiteinde langer als het andere uiteinde).

diy macrame onderzetters stap5-1

Stap 7: Haal de uiteindes van de basisdraad door de lus.

diy macrame onderzetters stap6-1

Stap 8: Trek aan zodat zich een cirkel vormt & trek de lark heads knots nog een keer stevig aan. Prik het midden vast met een paar kopspelden op een stuk kurk of een prikbord, vastplakken met tape kan ook, maar prikken is makkelijker 😉

diy macrame onderzetters stap7-1

Stap 9: Nu begin je met het maken van half hitch knots. Leg de langste draad die je hebt schuin over de aangrenzende draad. Het is heel belangrijk dat je hiervoor de langste draad pakt omdat je met deze draad helemaal rondom gaat totdat de onderzetter klaar is (dit is ook de reden dat je laatste larks head knot met een draad 200cm was).

diy macrame onderzetters stap8-1

Stap 10: Leg de aangrenzende draad in een lus over de lange draad heen.

diy macrame onderzetters stap9-1

Stap 11: Haal het uiteinde door de lus en trek aan. Herhaal dit nog een keertje om de double half hitch knot af te maken. Vervolgens doe je hetzelfde met de volgende aangrenzende draad, en die daarna en die daarna, steeds rechts van je, tegen de klok in.

diy macrame onderzetters stap10-1

Stap 12: Als je een eindje op weg bent ga je merken dat je steeds meer ruimte over houdt tussen de aangrenzende garens omdat je cirkel steeds groter wordt. Hier moet je als het ware gaan meerdere zoals je bij haken ook doet. Je doet dit door op de lange draad een extra garen van 90cm tussen te knopen met een larks head knot.

diy macrame onderzetters stap11-1

Hier zie je zo’n ‘gat’.

Stap 13: Knip dus een stuk garen van 90 cm, vouw deze dubbel en leg deze onder de lange draad door zoals je ziet op onderstaande foto.

diy macrame onderzetters stap12-1

Stap 14: Haal vervolgens de uiteindes door de lus, deze gebruik je volgende ronde hetzelfde als de rest van de garens.

diy macrame onderzetters stap13-1

Stap 15: Trek aan en ga vervolgens weer verder met double half hitch knots met de volgende aangrenzende draad.

diy macrame onderzetters stap14-1

Het gat vult op deze manier als het ware vanzelf op. Elke keer als je zo’n gat ziet ontstaan voeg je een draad toe op deze manier.

diy macrame onderzetters stap15-1

Stap 16: Zoals je ziet heb je op een gegeven moment veel meer draden als waar je mee startte. Het maakt niet heel veel uit wanneer je een draad toevoegt, maar doe dit niet te laat en probeer ook vervolgens niet de strak te knopen. Ik deed dat namelijk wel waardoor er in het midden van de onderzetter een hobbel is ontstaan die ik niet meer weg krijg 😉

diy macrame onderzetters stap16-1

Stap 17: Hier zie je die hobbel, ik denk dat ik daar mijn knopen te strak heb aangetrokken en net iets te vaak een draad heb toegevoegd. Let daar dus op als je zelf aan de slag gaat 🙂 Als je de onderzetter groot genoeg vindt haal je ‘m van je ondergrond en knip je uiteindes op gelijke lengte en kam je deze uit voor een speels effect.
Deze DIY Macramé Onderzetter kan natuurlijk ook gebruik als placemat! Je hebt dan alleen wel veel langere garens nodig 😉 misschien wel het 3 dubbele per streng garen

diy macrame onderzetters stap17-1

Het eindresultaat is zo’n toffe boho stijl onderzetter!!

diy macrame onderzetters eindresultaat-1

Die je op allerlei manieren kunt gebruiken in en om het huis 😉 Leuk hè!?

Naast deze onderzetter zijn er natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden met Macramé. Dus ben jij net zo’n van van macramé als ik? Check onze Macramé voor Beginners blog om zo te veranderen in Macramé Master!

Naast deze leuke DIY Macramé Onderzetters zijn ook onze eerder geplaatste Macramé Blogs zijn super om te doen in de zomer:

Maak deze leuke Macramé haarband 
Versier je terras met een Macramé vlaggenlijn
– Ga helemaal voor de Ibiza Boho Stijl met deze prachtige Macramé veren

macrame boeken

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Welk macramé project gaan jullie als eerste uitproberen? Echt waar, het ziet er ingewikkelder uit als dat het echt is. Dus ga vooral aan de slag en wordt deze zomer een macramé master 😉
Wij zijn natuurlijk weer super benieuwd naar jullie resultaten en jullie macramé ideeën en misschien wensen? Stuur ons dus foto’s, ideeën, opmerking of zonnegroeten via mail of deel ze met ons via instagram met #beadsandbasics.

Heel veel maakplezier!!

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen