Macramé Wand Plantenhanger Maken: Toffe Variatie Plantenhanger
24 januari 2020 

Macramé Wand Plantenhanger Maken: Toffe Variatie Plantenhanger

Macramé plantenhangers zijn al een tijdje helemaal hip. Deze Macramé Wand Plantenhanger is een super toffe variatie op de bekende plantenhangers. Deze gebruik je namelijk niet alleen vrij in de ruimte, maar ook aan de wand!
Hij is gemakkelijk te maken en geeft je dus de vrijheid ook je muur te decoreren met de mooiste planten. Op die manier tover je je huis helemaal op tot een echte urban jungle, wat helemaal on trend is 🙂

Natuurlijk zijn er 1001 variaties mogelijk op de Macramé Plantenhanger, maar dit is wel een hele leuke. Liever de traditionele plantenhanger maken? Check dan onze eerder geplaatste DIY Macramé Plantenhanger 🙂

Macramé Wand Plantenhanger Maken: Toffe Variatie Plantenhanger

macramé wand plantenhanger

Benodigdheden:

– Macramé garen van 4mm dik. Ik gebruikte dit super mooie Macramé Koord van Huisje van Katoen in Sage Groen, andere kleuren zijn ook beschikbaar 😉
– Schaar
– Passend plantenpotje met een diameter van ongeveer 13 a 14 cm

Macramé Wand Plantenhanger – Stap voor Stap omschrijving

Knip eerst alle koorden:
12x 300cm lang
16x 120cm lang
1x 100cm lang

Als je hetzelfde garen als ik gebruik is het een goed idee de uiteindes van de draden te omwikkelen met een stukje plakband zodat ze niet uitrafelen.

Knip daarnaast nog een extra stukje en knoop deze samen in een ring, dit is je ophanging. Je kunt ook een houten ring gebruiken.

macramé wand plantenhanger stap1

Vouw eerst 2 300cm lange koorden dubbel en bevestig ze aan de ring (van koord of hout) met de larks head knot.

macramé wand plantenhanger stap2

Maak vervolgens een square knot en leg de buitenste 2 koorden naar buiten zoals op de foto.

macramé wand plantenhanger stap3

Bevestig aan beiden buitenste koorden een nieuw 300cm lang koord door middel van de larks head knot. En leg vervolgens met de buitenste 4 koorden 2 square knots. Deze vespringen dus steeds. Herhaal deze handeling tot je alle 300cm lange koorden op hebt gebruikt.

macramé wand plantenhanger stap4

Dit is dan het resultaat. In totaal 5 verspringende square knots aan beide kanten.

macramé wand plantenhanger stap5

Pak de middelste 2 draden en leg de middelste draad van de rechtse kant naar links diagonaal over de andere draden. Maak met elke draad een double half hitch knot om de diagonaal draad.

macramé wand plantenhanger stap6

Dit is dan het resultaat.

macramé wand plantenhanger stap7

Herhaal vervolgens hetzelfde aan de andere kant.

macramé wand plantenhanger stap8

Pak nu de middelste 4 draden en leg een square knot. Vervolgens pak je de 2 buitenste draden van de net gelegde square knot + de twee daaraan grenzende. Leg een volgende square knot. Je maakt dus een rijtje verspringende square knots helemaal naar beneden.

macramé wand plantenhanger stap9

Dit is dan je resultaat, hetzelfde herhaal je natuurlijk weer aan de andere kant.

macramé wand plantenhanger stap10

Vervolgens maak je weer 2 diagonale lijnen door middel van de double half hitch.
Eigenlijk herhaalt dit patroon steeds ditzelfde ritme (verspringende square knots – double half hitch diagonaal – verspringende square knots – double half hitch diagonaal) 😉

macramé wand plantenhanger stap11

Dit is dan het resultaat.
Leg nu de volgende square knot met de middelste 4 draden, laat daarbij ongeveer 3cm vrij.

macramé wand plantenhanger stap12

Vervolgens ga je weer verder met verspringende square knots (dus de 2 buitenste draden van de net gelegde square knot + de twee aangrenzende draden). De tussenruimte tussen de laatste double half hitch diagonaal en de nieuwe square knots vormt zich nu vanzelf.

macramé wand plantenhanger stap13

Dit is dan het resultaat. Vervolgens maak je nu weer een diagonaal met double half hitch knopen, daarna weer een rijtje verspringende square knots, daarna nog een keer een diagonaal met double half hitch knopen. Precies hetzelfde zoals je zojuist hierboven ook al hebt gedaan 😉

macramé wand plantenhanger stap14

Bij macramé zie je veel van dit soort herhalende symmetrische patronen, dat geeft namelijk gewoon een super mooi effect 😉
Daarnaast is het extra makkelijk, als je eenmaal het ritme te pakken hebt, hoef je eigenlijk bijna niet meer na te denken.

macramé wand plantenhanger stap15

Leg vervolgens met de middelste 4 draden weer een square knot waarbij je weer ongeveer 3cm ruimte over houdt. Ga weer door met verspringen square knots.

macramé wand plantenhanger stap16

Als je aan het einde van dit rijtje bent ga je weer draden toevoegen aan de Macramé Wand Plantenhanger. Pak dus de buitenste draad en maak hier een draad van 120cm aan vast door middel van een larks head knot. Leg vervolgens met de buitenste 2 draden een square knot. Je hebt in totaal 16 draden van 120cm, bevestig dus op deze manier 8 draden aan de ene kant (8 square knots in totaal dus) en 8 draden aan de andere kant.

macramé wand plantenhanger stap17

Als je dit hebt gedaan leg je dus ook nog verspringende square knot naar rechts en voeg je op dezelfde manier 8 draden van 120cm toe.
Heb je dit gedaan, leg dan de 2 buitenste square knots naast elkaar (van links en rechts dus) en leg met de 4 middelste draden een nieuwe square knot. Op deze manier maak je als het ware een verbindende square knot en is de Macramé Wand Plantenhanger ineens niet meer plat, maar 3d.

macramé wand plantenhanger stap18

Dit is dan het resultaat.
De volgende stap was niet vast te leggen op foto omdat ik mijn beide handen nodig had 😉 en daarnaast werk je ook vooral een beetje op gevoel.
Stop het betreffende plantenpotje in de plantenhanger, pak alle draden samen zodat het plantpotje goed op zijn plek blijft. Pak het 100cm koord en maak een gathering knot om de draden heen. Bij de gathering knot heb je ook beiden handen nodig en daarom kan ik daar dus geen foto van maken, daarom vindt je hier een linkje met uitleg over de gathering knot. Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar vrees niet, het is echt niet moeilijk en wijst zichzelf als je eenmaal bezig bent.

Als je dat hebt gedaan knip je de draden allemaal op dezelfde lengte af in een nette flos.

macramé wand plantenhanger1

En dan is de Macramé Wand Plantenhanger al klaar!

macramé wand plantenhanger2

Is ‘ie niet super mooi?!

Naast deze leuke DIY Macramé Plantenhanger zijn ook onze eerder geplaatste Macramé Blogs helemaal hot:

Maak deze leuke Macramé haarband 
Versier je terras met een Macramé vlaggenlijn
– Ga helemaal voor de Ibiza Boho Stijl met deze prachtige Macramé veren
Versier je huis met een prachtige Macramé Regenboog
– Maak deze handige en super Hippe Macramé Net Tas
Handig: deze toffe Macramé Onderzetters
– Maak deze schattige & hippe Macramé Uil 

macrame boeken

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit 😉
Heb je een specifiek macramé patroon of idee wat je graag op onze toffe Beads & Basics Blog geplaatst wilt zien? Deel die dan ook met ons en wie weet komt er binnenkort zo’n blog aan 😉

Heel veel maakplezier!!

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Hanneke
Door

Hanneke

op 07 Oct 2020

Hartstikke mooi! Maar waarom al die engelse termen? Er bestaan gewoon nederlandse namen voor, zoals festonknoop, weitasknoop, cordonknoop en wikkelknoop, in de volgorde die je gebruikt hebt. Of is dat niet hip genoeg?

Reactie plaatsen