Maak je eigen Macramé Wandhanger Opberger, Hip & Handig!
20 maart 2020 

Maak je eigen Macramé Wandhanger Opberger, Hip & Handig!

Macramé kent talloze doeleinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een super handige en hippe Macramé Wandhanger Opberger? In deze tutorial laten wij een prachtig patroon zien. Super leuk is is dat deze wandhanger niet alleen decoratief is, maar ook super handig, het is namelijk een wandhanger en opberger in één!
Het is een makkelijk te maken patroon, maar als je nog nooit met macramé gewerkt is hebt is het misschien handiger eerst wat te oefenen. Ben jij helemaal verliefd op deze leuke Macramé Wandhanger Opberger, maar nog nooit met macramé gewerkt? Niet getreurd! Check dan gewoon eerst even onze blog met macramé basisknopen.

Ik maakte hier een relatief kleine Macramé Wandhanger Opberger, maar je kunt de maat heel makkelijk aanpassen 😉

Maak je eigen Macramé Wandhanger Opberger, Hip & Handig!

Macramé Wandhanger opberger

Benodigdheden:

– Macramé Garen, ik gebruikte ByClaire Chunky Cotton in Dark Green
– Een stok/bamboe/tak van ongeveer 30 cm lang
– Een schaar

Macramé Wandhanger Opberger – Stap voor Stap omschrijving

Knip om te beginnen 13 draden van 240 cm en 13 draden van 120 cm. Wil je een grotere opberger? Knip dan 21 draden van 240 cm en 21 draden van 120 cm. Je hebt in het geval van dit Chunky Cotton garen dan wel 2 klossen nodig 😉

Macramé Wandhanger opberger stap1

Maak om te beginnen 12 draden van 240 cm aan de stok met de larks head knot.

Macramé Wandhanger Opberger stap2

Pak vervolgens de 4e draad van links en leg deze links diagonaal over de buitenste 3 draden.Leg een double half hitch knot met elk van deze 3 draden.

Macramé Wandhanger Opberger stap3

Wanneer je dat gedaan hebt pak de 5e draad vanaf link en leg je deze rechts diagonaal over de draden. Leg een double half hitch knot met de 3 aangrezende draden.

Macramé Wandhanger Opberger stap4

Dit is dan het resultaat.

Macramé Wandhanger Opberger stap5

Leg vervolgens een square knot om de middelste 4 draden. Let op! Normaal gesproken leg je de square knot om de middels 2 draden, hier dus om de middelste 4 😉

Macramé Wandhanger Opberger stap6

Leg de meest buitenste draad rechts diagonaal over de draden en leg een double half hitch knot met de 3 aangrenzende draden. (Dit is stap 6)

Macramé Wandhanger Opberger stap7

Pak vervolgens de 12e draad vanaf links geteld en leg deze links diagonaal over de rest van de draden, leg een double half hitch knot met de 3 aangrenzende draden.

Macramé Wandhanger Opberger stap8

Heb je dat gedaan leg je de draden andersom kruisend over elkaar zoals je ziet op de foto hierboven. Leg een double half hitch knot over de naar rechts wijzende diagonaal, je gebruikt dus de naar de draad die op de foto naar links wijst 😉

Macramé Wandhanger Opberger stap9

Vervolgens leg je draad weer naar links diagonaal over de rest van de draden en leg je 3 double half hitch knots met de 3 aangrenzende draden.

Macramé Wandhanger Opberger stap10

Heb je dat gedaan leg je de draden andersom kruisend over elkaar zoals je ziet op de foto hierboven. Leg een double half hitch knot over de naar rechts wijzende diagonaal, je gebruikt dus de naar de draad die op de foto naar links wijst 😉
Dit patroon herhaalt zich nu telkens over de rest van de Macramé Opberger Wandhanger.

Macramé Wandhanger Opberger stap11

Maak dus de volgende ‘ruit’ door de 13e draad geteld vanaf links rechts diagonaal over de andere draden te leggen, maak 3 double half hitch knots met de 3 aangrenzende draden. Leg daarna weer een square knot over de 4 middelste draden en herhaal vanaf stap 6.

Macramé Wandhanger Opberger stap12

Dit is dan het eerste rijtje ‘ruitjes’. Herhaal dit patroon naar beneden werkend.

Macramé Wandhanger Opberger stap13

Het patroon wijst zichzelf. Macramé werkt altijd herhalend en symmetrisch en als je eenmaal bezig bent zul je de logica in het patroon heel snel begrijpen 😉

Macramé Wandhanger Opberger stap14

Macramé Wandhanger Opberger stap15

Macramé Wandhanger Opberger stap16

Herhaal het patroon tot je dit als resultaat hebt.

Macramé Wandhanger Opberger stap17

Leg vervolgens een draad van 240cm horizontaal over de draden en leg met elk van de draden een double half hitch knot.

Macramé Wandhanger Opberger stap18

Dit is dan het resultaat.
Maak nu de 13 draden van 120cm met een larks head knot – doe dat aan 1 kant, welke kant maakt niet uit. Leg ze vervolgens over de andere draden en leg een knoop zodat ze worden verbonden. De twee draden waarmee je deze knoop legt, gebruik je vervolgens ook in het patroon.

Macramé Wandhanger Opberger stap19

Dit is dan het resultaat.
Leg nu een dubbele normale square knot met steeds 4 aangrenzende draden van in eerste instantie de voorste partij draden en daarna met de achterste partij draden. Het is daarbij handig te beginnen met knopen van de square knots aan de buitenste rand. In het bijzonder gebruik je als eerste knoop de draden waarmee je net ook de knoop hebt gelegd en de 2 links aangrenzende daarvan.

Macramé Wandhanger Opberger stap20
Dit is dan het resultaat.

Macramé Wandhanger Opberger stap21
Leg vervolgens verspringende dubbele square knots daaronder. Deze rij verbindt ook meteen de voor- met de achterkant.
Leg square knots tot je 5 rijtjes hebt en verbind daarna de voor en achterkant samen door square knots te leggen met zowel de voor als achterkant. Dit betekend dat je in elke hand 2 draden hebt, waarmee je een square knot maakt om 4 middelste draden.

Macramé Wandhanger Opberger stap22

Dit is dan het eindresultaat. Knip de hangende draden op dezelfde lengte af. Je kunt ze zo laten of ze uitkammen voor een extra pluizig effect.
Ik liet ze in dit geval zo omdat het al best veel volume heeft, maar kammer zou ook erg mooi worden!

Macramé Wandhanger Opberger1

Is ‘ie niet mooi geworden? Leuk ook dat je er bijvoorbeeld al je haaknaalden in kunt bewaren of je gebruikt ‘m vooral decoratief door er droogbloemen in te doen.

Macramé Wandhanger Opberger

Hoe je de Macramé Wandhanger Opberger ook gebruikt, hij staat prachtig in ieder interieur en is te gebruiken in alle kamers. Van woonkamer tot slaapkamer, van babykamer tot badkamer 😉

Naast deze leuke Macramé Wandhanger Opberger zijn ook onze eerder geplaatste Macramé Blogs helemaal hot:

Maak deze leuke Macramé haarband 
Versier je terras met een Macramé vlaggenlijn
– Ga helemaal voor de Ibiza Boho Stijl met deze prachtige Macramé veren
Versier je huis met een prachtige Macramé Regenboog
– Maak deze handige en super Hippe Macramé Net Tas
Handig: deze toffe Macramé Onderzetters
– Maak deze schattige & hippe Macramé Uil 
– Creeër een urban jungle met deze Prachtige Wand Plantenhanger & deze Hippe Macramé Plantenhanger

macrame boeken

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit 😉
Heb je een specifiek macramé patroon of idee wat je graag op onze toffe Beads & Basics Blog geplaatst wilt zien? Deel die dan ook met ons en wie weet komt er binnenkort zo’n blog aan 😉

Heel veel Maak(ramé) 😉 plezier

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen