Hoe Maak je een Macramé Vine? Leuk als Decoratie & Bijtring!
17 maart 2020 

Hoe Maak je een Macramé Vine? Leuk als Decoratie & Bijtring!

Deze super leuke en makkelijke Macramé Vine is super leuk om te maken als decoratie in huis of als bijtring voor je baby. Multifunctioneel dus en ook nog eens eenvoudig! Ik maakte in deze een kleine bijtring. Als je langere draden gebruikt kun je deze Macramé Vine ook gebruiken als decoratie aan bijvoorbeeld een kast of aan de wand.

Het is een makkelijk te maken patroon, maar als je nog nooit met macramé gewerkt is hebt is het misschien handiger eerst wat te oefenen. Ben jij helemaal verliefd op deze leuke Macramé Vine, maar nog nooit met macramé gewerkt? Niet getreurd! Check dan gewoon eerst even onze blog met macramé basisknopen.
In deze tutorial gebruik ik alleen de double half hitch knot, dus heb je die onder de knie, dan kan je zo beginnen 😉

Hoe Maak je een Macramé Vine? Leuk als Decoratie & Bijtring!

macramé vine

Benodigdheden:

– Macramé Garen, ik gebruikte Durable Macrame in de kleur Mint
– Een houten ring van 7 cm
– Een schaar

Macramé Vine – Stap voor Stap omschrijving

Knip om te beginnen 4 koorden van 2 meter lang. Hiermee maak je een kleine Macramé Vine Bijtring met 2 blaadjes.
Wil je een langere vine maken? Knip dan wel flink langere draden! Bijvoorbeeld 4 draden van 10 meter, dan kom je wel een heel eind.

macramé vine 1

Pak de 4 draden samen, vouw ze dubbel en maak ze aan de ring met een larks head knot (alle 4 tegelijk dus).

macramé vine 2

Pak er 1 draad uit, leg deze naar links.

macramé vine 3

Knoop er een double half hitch knot mee.

macramé vine 4

Leg dezelfde draad onder de andere door naar rechts.

macramé vine 5

Leg er weer een double half hitch knot mee. Leg nu dezelfde draad weer onder de draden door naar links wijzend, leg weer een double half hitch knot. Leg weer onder de draden door naar rechts en weer een double half hitch knot…. Herhaal dit wisselen van kant met dezelfde draad en het leggen van knopen tot je in totaal 6 double half hitch knots hebt.

macramé vine 6

Dit is dan het restultaat, de draad ligt aan nu naar rechts wijzend.

macramé vine 7

Hier begin je met de basis van het blad.
Haal dezelfde draad weer onder de draden door naar links wijzend en haal 1 van de andere draden naar rechts wijzend eruit. Leg onder de draad een double half hitch knot. Haal dezelfde draad vervolgens onder de draden door naar rechts wijzend, haal de volgende naar rechts wijzend uit de andere draden en leg een double half hitch knot onder deze draad. Herhaal dit tot je alle draden wijzend naar rechts hebt op 1 na. Leg nog 1 laatste double half hitch knot om deze laatste ene draad.

macramé vine 8

Dit is dan het resultaat. De naar rechts wijzende gaan het eerste blaadje vormen.

macramé vine 9

Leg je werk met de draden naar je toe. Haal de laatste draad waar je de laatste double half hitch mee hebt gelegd uit de draden, hier doe je de komende tijd even niets mee. Pak nu de meest linkse draad van het groepje van 6 draden en leg deze naar recht diagonaal wijzend over de andere draden.

macramé vine 10

Leg een double half hitch knot met alle 5 de draden en leg deze strak aan de basissteel.

macramé vine 11

Haal de meest linkse draad uit het groepje en leg de volgende draad naar rechts wijzend diagonaal over de resterende 4 draden.

macramé vine 12

Leg met elk van de 4 draden een double half hitch knot strak op het vorige rijtje.

macramé vine 13
Herhaal hetzelfde proces nu steeds. 1 draad eruit, volgende draad naar rechts wijzend diagonaal over de resterende draden, half hitch knot met elke draad.

macramé vine 14
Als laatste heb je nog 2 draden over waarmee je nog 1 double half hitch knot legt. Dit is de helft van het blaadje.

macramé vine 15

Leg de meest rechtse draad over de linkse draad en leg een double half hitch knot met de linkse draad.

macramé vine 16
Leg  om dezelfde draad nog een double half hitch met de volgende aangrenzende draad. Dit vormt het puntje van het blad.

macramé vine 17

Pak nu de meest buitenste draad (als je het blaadje met het puntje naar je toe hebt liggen dus de meest onderste draad), leg deze over de volgende 3 draden en leg met deze 3 draden een double half hitch knot.

macramé vine 18
Herhaal hetzelfde steeds waarbij je telkens 1 knoop meer legt. Pak dus weer de meest buitenste draad en leg over de 4 aangrenzende draden. Leg met deze 4 draden een double half hitch knot. Daarna pak je weer de meest buitenste en leg je deze over de 5 aangrenzende draden en leg je met deze draden 5 double half hitch knots.

macramé vine 19

Je houdt de 2 draden die je aan het begin van het blaadje apart hebt gelegd over aan het einde van het blaadje. Dit is dan het resultaat.
Nu moet je gaan zorgen dat deze draden weer allemaal in het midden terecht gaan komen, bij die laatste twee draden.

macramé vine 20
Leg je de meest buitenste draad over de andere draden en leg een double half hitch knot met de meest aangrenzende draad.

macramé vine 21

Leg nu beiden draden diagonaal over de rest van de draden en leg een double half hitch knot met de aangrezende draad om de 2 draden.

macramé vine 22

Leg nu de 3 draden diagonaal over de rest van de draden en leg een double half hitch knot met de aangrezende draad om de 3 draden. Dit herhaal je steeds. De volgende dus om 4, daarna om 5 etc.

macramé vine 23

Als laatste leg je met draad waarmee je aan de basissteel die 6 double half hitch knots hebt gelegd een double half hitch knot om de 6 draden.

macramé vine 24

Leg vervolgens een double half hitch knot om alle draden en onder het blad met dezelfde draad als waar je mee gestart bent. Je kunt nu aan de andere kant van de steel weer een nieuw blaadje beginnen. Het proces werkt precies hetzelfde 😉 Herhaal de stappen gewoon vanaf het punt waar je met de basis van het blad begon.
Je kunt er ook voor kiezen de tussenruimte tussen de blaadjes groter te maken door met double half hitch knots te leggen. Wissel dan bij elke knoop van kant zoals je ook in het begin hebt gedaan. Maak je de kleine Macramé Vine bijtring, volg dan precies het patroon en maak de tussenruimte niet groter, anders heb je niet genoeg draad over om de vine af te maken 😉

macramé vine

En dit is dan het eindresultaat. Ik knoopte alle draden nog samen door een apart koord te knippen en hiermee een gathering knot te leggen om de draden. Hier vindt je een  linkje met uitleg over de gathering knot.
Is deze Macramé Vine niet super mooi?!

Naast deze Schattige Macramé Vine Bijtringzijn ook onze eerder geplaatste Macramé Blogs helemaal hot:

Maak deze leuke Macramé haarband 
Versier je terras met een Macramé vlaggenlijn
– Ga helemaal voor de Ibiza Boho Stijl met deze prachtige Macramé veren
Versier je huis met een prachtige Macramé Regenboog
– Maak deze handige en super Hippe Macramé Net Tas
Handig: deze toffe Macramé Onderzetters
– Maak deze schattige & hippe Macramé Uil 
– Creeër een urban jungle met deze Prachtige Wand Plantenhanger & deze Hippe Macramé Plantenhanger

macrame boeken

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit 😉
Heb je een specifiek macramé patroon of idee wat je graag op onze toffe Beads & Basics Blog geplaatst wilt zien? Deel die dan ook met ons en wie weet komt er binnenkort zo’n blog aan 😉

Heel veel Maak(ramé) 😉 plezier

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen