Hoe Maak je deze Grappige Macramé Kwal Wandhanger?
22 juli 2021 

Hoe Maak je deze Grappige Macramé Kwal Wandhanger?

We zagen dit soort wandhangers de laatste tijd super veel voorbij komen op Insta en Pinterest. Voor ons natuurlijk aanleiding om snel een blog te schrijven over hoe je dit nu precies maakt. Wat hoor ik je denken…. Een Grappige Macramé Kwal Wandhanger! Je maakt gebruik van de zogenoemde Tapestry Macramé techniek. Hierbij gebruik je verticale double half hitch knots om als het ware een tekening te maken met garen. Het lijkt een beetje op Tapestry Haken, waar we ook blogs van plaatsten. Bijvoorbeeld de Dieren Wandhangers in de varianten Giraffe, Panda en Ijsbeer en deze Tapestry Crochet Cactus. Het komt er eigenlijk op eenzelfde manier uit te zien, maar dan gebruik je macramé. Het is best een werkje, dat denk je wellicht niet meteen niet als je het voor het eerst ziet, maar je bent er echt wel wat dagen zoet mee. Laat dat je echter niet afschrikken aan de slag te gaan met deze Leuke Macramé Kwal!

In deze blog vindt je vooral het patroon, wil je dus precies stap voor stap hebben uitgelegd hoe je een knoop maakt? Check dan eerst even onze blog met macramé basisknopen. Deze is super fijn om je skills mee op te halen 🙂

Hoe Maak je deze Grappige Macramé Kwal Wandhanger?

Macramé Kwal 14

Benodigdheden:

– Macramé Garen, ik gebruikte Barbante XL in zeegroen, wit en zwart dit is een gerecycled, grof en niet getwijnd garen wat super is voor macramé projecten (en ook niet zo heel duur, ook prettig 😉 )
– Een stok
– Schaar
– Naald met groot oog

Macramé Kwal Wandhanger – Stap voor Stap Omschrijving

Knip om te beginnen 24 draden van 300 cm.
Vouw de draad dubbel en knoop aan de stok met een larks head knot. Herhaal dit tot je alle draden een de stok hebt zitten (in het midden natuurlijk).

Macramé Kwal 1

Nu gaat het Tapestry Macramé beginnen. Je knipt steeds stukken garen af want het is niet handig om met een hele lange draad aan de slag te gaan. Het handige aan tapestry macramé is dat je steeds weer een nieuwe draad kunt beginnen, je ziet daar helemaal niks van. Je kunt dus ook zelf bepalen hoe lang de draden zijn die je gebruikt. Ik vond het voor de grote vlakken kleur handig steeds 3 meter aan te houden.
Knip eerst een witte draad, vouw deze dubbel en maak deze met een larks head knot vast aan de meest linkse buitenste 2 koorden. De uiteinden van de witte draad liggen dan naar rechts horizontaal wijzend over de blauwe koorden.

Macramé Kwal 2

Pak de onderste draad en knoop deze nog 2 keer om de 2 meest buitenste koorden.

Macramé Kwal 3

Dat doe je door de onderste draad over de twee buitenste blauwe draden te halen, vervolgens er onder door en door de lus die is ontstaan. Trek aan en herhaal nog een keertje om de double half hitch knot compleet te maken.

Macramé Kwal 4

Dit is dan het resultaat. Dit is tevens de stap die je zet als je een nieuwe draad of nieuwe kleur draad begint, ongeacht van waar je je bevindt in het knoopwerk. Dus altijd een larks head knot en een double half hitch met de onderste draad!

Macramé Kwal 5

De rest van de knopen werken nagenoeg hetzelfde. Pak de bovenste witte draad, haal deze onder de volgende 2 blauwe draden door. Vervolgens overheen, onderdoor en door de lus. Trek aan en herhaal nog een keer. De double half hitch knot is zoals de naam ook zegt een dubbele knoop, je herhaalt de stappen dus steeds 2 keer.

Macramé Kwal 6

Dit is dan het resultaat. Herhaal nu hetzelfde met de onderste witte draad.

Macramé Kwal 7

Heb je de onderste draad ook geknoopt dan is de knoop helemaal klaar. Ik tel dit in het patroon als 1 knoop. Hierboven op de foto zie je dus de eerste en de tweede knoop, twee knopen in totaal dus.
Dit is de enige knoop die je gebruikt bij tapestry macramé. Ga zo dus helemaal door en volg het patroon verder op kleuraanwijzingen. Ik laat hierna nog even zien wat je doet als je aan het eind van de rij bent aanbeland.

Macramé Kwal 8

Dit is dan de eerste rij witte knopen. Als je nog draad over hebt kun je daarmee gewoon beginnen aan de volgende rij knopen.

Macramé Kwal 9

Haal hiervoor eerst de bovenste witte draad naar beneden. Haal deze onder de eerste 2 blauwe draden door, dan erover, eronder en door de lus. Je ziet op de foto al dat de draad nu automatisch naar links wijst in plaats van naar rechts. Logisch, want je gaat nu linksom knopen terwijl je net rechtsom knoopte. Herhaal nog een keer om de double half hitch af te maken en herhaal hetzelfde met de onderste witte draad. Je kunt nu beginnen met de volgende rij knopen.

Macramé Kwal Wandhanger – Uitgeschreven patroon in rijen

Zoals je in een haakpatroon toeren beschrijft, zal ik in dit patroon rijen beschrijven zodat je kunt tellen wat je waar moet doen. Ik begon vanaf links, de rij daarna is dus vanaf rechts. Deze wisseling vindt ook plaats in de telling van de knopen. De oneven rijen zijn dus telkens vanaf  links geteld, de even rijen vanaf rechts. Voor de duidelijk begin ik even vooraan:
Rij 1 t/m 3: Knoop 24 witte knopen.
Rij 4: Knoop 7 witte knopen, knoop 10 blauwe knopen, knoop 7 witte knopen.

Macramé Kwal 10

Dit is dan het resultaat na de eerste 4 rijen.

Rij 5: Knoop 5 witte knopen, knoop 14 blauwe knopen, knoop 5 witte knopen.
Rij 6: Knoop 4 witte knopen, knoop 16 blauwe knopen, knoop 4 witte knopen.
Rij 7: Knoop 3 witte knopen, knoop 5,5 blauwe knopen, twee halve witte knoop, 3 blauwe knopen, 2 witte knoop, 6 blauwe knopen en als laatste knoop je 3 witte knopen.
Rij 8: Knoop 2 witte knopen, knoop 6 blauwe knopen, twee een halve blauwe en twee halve witte knopen, knoop 12 blauw knopen en knoop 2 witte knopen.
Rij 9: Knoop 1 witte knopen, knoop 9 blauwe knopen, een halve witte en een halve blauwe knoop, 2 witte knopen en 10 blauwe knopen, knoop als laatste nog 1 witte knoop.
Rij 10 t/m 12: Knoop 24 blauwe knopen.
Rij 13: Knoop 3 witte knopen, 18 blauwe knopen en 3 witte knopen.
Rij 14: Knoop 4 witte knopen, 16 blauwe knopen en 4 witte knopen.

Macramé Kwal 11

In rij zeven voegde ik witte vlekken toe aan de kwal, ik heb daarbij een hele knoop en een halve knoop gebruikt (een halve knoop maakte ik door een draad vast te maken met een larks head knot en vervolgens met de bovenste witte draad om de volgende twee blauwe draden te knopen). Als je bezig bent wijst zich dit vanzelf, want dan klinkt het ineens heel logisch, mocht dat niet het geval zijn dan maak je van de halve knoop gewoon een hele witte knoop 😉

Rij 15: Knoop 2 witte knopen, 1 zwarte knoop, 1 witte knoop, 16 blauwe knopen, 1 witte knoop, 1 zwarte knoop en nog eens 2 witte knopen.
Rij 16: Knoop 4 witte knopen, 16 blauwe knopen en 4 witte knopen.
Rij 17: Knoop 3 witte knopen, 18 blauwe knopen en 3 witte knopen.
Rij 18 & 19: Knoop 24 blauwe knopen.

Je bent nu klaar met het tapestry gedeelte. Om de kwal af te maken maakte ik van de draden onderaan nog tentakels met de spiral knot.

Verdeel de draden in 8 groepen van 3 setjes (in totaal 6 draden). Gebruik de meest linkse en meest rechtse buitenste draad van ieder setje om een spiral knot sliert mee te maken.

Macramé Kwal 12

Hier zie je de verdeling van de tentakels.

Macramé Kwal 13

Gebruik zoals gezegd de meeste buitenste linkse en de meest buitenste rechtste draad om spiral knots mee te maken. De linkse draad leg je over de andere draden. De rechtse draad haal je over de linkse, onder de de andere draden door en door de lus. Trek aan. Herhaal voor de spiral knot vervolgens steeds hetzelfde tot je een streng hebt van ongeveer 20 centimeter lang.
Knip alle uiteindes met een stukje franje op dezelfde lengte af. Borduur een lachende mond met het zwarte macramé garen tussen de ogen. Werk de draadeindes aan de achterkant weg door ze in de knopen te weven en……..

Macramé Kwal 14

De Macramé Kwal Wandhanger is af! Is ‘ie niet grappig!? Wij vinden van wel 😉

Bekijk ook onze andere super hippe Macramé tutorials:

– Creëer een gezellige sfeer met dit Mooie Macramé Theelicht
–  Deze onmisbare klassieker: De Macramé Levensboom
– Handige Macramé Projecten! Deze Leuke & Makkelijke Macramé Bottle Bag en deze Super Leuke Macramé Mini Hangmat
– Op zoek naar een leuke schoudertas? Maak dan deze super mooie Macramé Schoudertas
– Maak deze leuke Macramé haarband 
– Versier je terras met een Macramé vlaggenlijn
– Ga helemaal voor de Ibiza Boho Stijl met deze prachtige Macramé veren
– Versier je huis met een prachtige Macramé Regenboog
– Maak deze handige en super Hippe Macramé Net Tas
– Handig: deze toffe Macramé Onderzetters
– Maak deze schattige & hippe Macramé Uil 
– Creëer een urban jungle met deze Prachtige Wand Plantenhanger & deze Hippe Macramé Plantenhanger
– Super als kraamcadeautje: deze mooie Macramé Vine Bijtring
– Hip en ook super als symbolisch cadeautje, onze Mini Macramé Dromenvanger

macrame boeken

Bekijk hier nog veel meer creatieve macramé patronen

Wij zijn zoals altijd super benieuwd naar jullie ideeën, wensen en resultaten. Deel die dus met ons, via mail, hieronder in de reacties of via instagram met #beadsandbasics. We kijken er weer reikhalzend naar uit 😉
Heb je een specifiek macramé patroon of idee wat je graag op onze toffe Beads & Basics Blog geplaatst wilt zien? Deel die dan ook met ons en wie weet komt er binnenkort zo’n blog aan 😉

Heel veel Maak(ramé) 😉 plezier

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen