Wat moet ik doen om op een braderie te staan? + gratis checklist
13 mei 2022 

Wat moet ik doen om op een braderie te staan? + gratis checklist

Verkopen op een markt of braderie

Verkopen op een markt of braderie - de perfecte manier om jouw (handgemaakte) items onder de aandacht te brengen er er wat mee te verdienen!

Iedereen kan zich aanmelden voor een markt, een kvk inschrijving is bijna nooit nodig, maar een succesvolle dag draaien? Daar komt toch wel wat bij kijken.

In deze blog met handige checklist alles wat je moet weten (ja, een lange blog, maar een goede voorbereiding is het halve werk). Lees hem helemaal door(aanrader!) of gebruik de index hiernaast voor een snelle navigatie.

Waar kan ik op de markt staan

De eerste stap om op een markt, beurs of braderie te staan is het opzoeken van een markt waar jij graag met je spullen één of meerdere dagen wilt gaan staan. Begin zoals altijd op Google, 'markt' of 'braderie' + provincie is een goede start. Ben je zelf op een markt en wil je weten hoe je daar de volgende keer zelf kunt staan? Vraag het vriendelijk aan iemand die op dat moment een kraampje heeft.

Marktkraam onderzoek

Naast het onderzoeken van de markt waar je wil gaan staan, is het ook belangrijk dat je kijkt naar de doelgroep en het publiek van die markt. Je kan dit onderzoeken door erheen te gaan voordat je er zelf gaat staan. Zo gingen wij laatst naar Creative Life (waar we alle leuke foto's in deze blog maakten), een beurs waar we in de toekomst zeker gaan staan!

Verder houdt je rekening met het aantal bezoekers, kun je veel of weinig bezoekers aan? Denk hierbij aan het aantal producten die je wilt gaan verkopen. Een dagje Libelle zomerbeurs is compleet anders dan een lokale zomermarkt. Let er ook op dat een aantal markten een selectie uitvoeren.

Handig om te weten - Braderie VS vaste weekmarkt
Als je naar een braderie of beurs gaat is het meestal genoeg om je aan te melden bij de organisatie. Wil je echt op een vaste weekmarkt gaan staan, dan heb je een vergunning nodig. Deze kan je aanvragen bij de gemeente. Houd er dan ook rekening mee dat je een inschrijving bij de KVK en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebt. Je kan hierover meer informatie vinden bij jouw gemeente.


cupcakes en taarten verkopen stand markt beurs

Het opzetten van een marktkraam

Een goede voorbereiding is het halve werk!

Behalve het voorbereiden van je eigen producten zijn er nog veel meer zaken waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld de inkoop van producten, onderdelen en promotie materialen waarbij je rekening moet houden met levertijden. Begin dus op tijd!

Weet van te voren hoe groot je kraam is en wat je ter beschikking hebt. Een tafel met daar aan palen waar je nog iets aan kunt ophangen? Een extra tafel voor erbij of misschien kun je wel een extra kaarten rek meenemen als je daar ruimte voor hebt naast je kraam? Zorg dat je dit van te voren weet en hier op kunt voorbereiden. Wanneer dit niet in de standaard bevestigingsmail staat kun je de organisatie zelf benaderen door een mail te sturen. Een tafel zit meestal wel bij een braderie inbegrepen, maar controleer dit altijd voor de zekerheid. Eventueel kan je bij de organisatie of een groothandel nog een extra tafel huren.

Checklist Braderie / Markt

Om het makkelijk te maken hebben wij een checklist voor jou gemaakt. Hierop vind je allerlei producten die je nodig hebt of nodig kan hebben. Je zult niet alles hoeven mee te nemen maar misschien zie je net nog iets staan waar je anders nooit op zou zijn gekomen.

Klik op de checklist voor een groter formaat, print het uit en vink de benodigdheden die je hebt ingepakt af.

Hieronder hebben we nog een aantal extra materialen genoteerd die zeker van pas kunnen komen.

 •  Basis benodigdhedenDucttape, Touw, Stevig Nylondraad, s-haken, zeil, schaar, pen, stift, papier of notitie boek, doosje of heuptasje met wisselgeld, rekenmachine, telefoon, lader, powerbank, camera, shopper, vuilniszak, krukje, kussen
 • Doek of zeil: gebruik als ondergrond en door deze aan de voorkant helemaal tot aan de grond te hangen heb je een verborgen plek gecreëerd voor je extra voorraad. Als je buiten staat is dit ook handig in verband met regen/wind voor de achter- en zijkant van je kraam. Check van tevoren dus het weerbericht!
 • Geld: los geld, een pinapparaat of tikkie QR code (makkelijk aan te maken via de app)
 • Promotie Materiaal: visitekaartjes, flyers, poster, banner of spandoek, letterslinger, lichtgevende letter box, snoepjes om uit te delen.
 • Cadeautjeshet is super leuk om een kleinigheidje bij een aankoop te doen. Zorg dat dit cadeautje past bij jouw merk en stijl. Klanten zullen het enorm waarderen en jouw merk beter onthouden. Een win-win situatie dus!
 • Opbouw, materiaal en styling: stof, hout, fotolijstje, vazen, display, kaartenhouder, krijtbord, spiegel, etagère, bakjes, schalen
 • Inpakmateriaalzakjes, bubbeltjesplastic, draagtassen, shoppers, washi tape, stempel, lintjes
 • Extra handigBroodjes, kleine koekjes, drinken in een flesje, koffie/theekan, warme trui met capuchon, paraplu, poncho, zakmes, knijptang, pleisters, muggenspray
 • HulpNeem een vriend, vriendin of familielid mee! Als je een praatje met 1 klant maakt, kan de ander weer (potentiële) klanten aanspreken en producten verkopen. In je eentje gaat dit lastig, vooral wanneer het druk is. Vraag dus een paar weken van te voren in je vriendenkring of familie of er die dag iemand kan helpen. Daarnaast is het enorm gezellig!

In onze webshop vindt je zakjes, sluitstickers en sieradendisplays. Klik op de foto om naar de producten te gaan!

zakjes-sluitstickers-beads-and-basics

Check hier alle zakjes en sluitstickers op onze webshop

sieradendisplays-beads-and-basics


Check hier alle sieradendisplays op onze webshop!

Heb je alles goed voorbereid? Dan ben je ready to go! Check nog een keer of je niks bent vergeten.

De voorbereiding is leuk! 
Geniet van dit moment en kijk trots naar de opzet van je kraam :)

Hoe richt je een kraam in

Je wilt natuurlijk dat jouw kraam opvalt tussen alle andere kramen tijdens een markt. Op die manier zullen meer klanten op je kraam afkomen en verkoop je uiteindelijk meer. Dit kun je doen door te werken met een driehoekscompositie. Dit betekent dat je de belangrijkste producten in de vorm van een niet zichtbare driehoek hebt staan. Afhankelijk van de vorm en diepte van de compositie geeft dit een beweeglijk of rustig beeld. Deze manier van opbouwen gebruiken etaleurs ook in winkels om producten neer te zetten. Er zijn nog veel meer andere composities die je kunt gebruiken om producten neer te zetten tijdens de markt.

Werk met tafels, kasten, bakken etc om je producten in uit te stallen. Als je werkt met verschillende hoogtes kan je meer items kwijt! Zorg er echter voor dat het niet te rommelig wordt. Dan is je kraam onoverzichtelijk, dat nodigt mensen niet uit om even te komen kijken.

Decoratie voor een marktkraam

Eenmaal je kleurenpallet uitgekozen kun je aan de slag met het verzamelen van items die je stand opvrolijken waardoor deze meer opvalt.  Dit kunnen o.a. de volgende items zijn:

 • Props: fotolijsten, vazen, doosjes, bordjes, een mand, ballonnen, slingers, confetti, letterbanner, bloemen en schelpen. Wanneer je nog wat nodig hebt zijn o.a. de action, Xenos, Hema, Zeeman, Blokker en de Wibra winkels om goedkope decoraties te halen.
 • Ondergrond:  Stof, zeil, hout, een dienblad en een oud melkkratje.  Zorg dat de ondergrond niet afleid van je producten die je presenteert.
 • Om je producten in/op te leggen: etagere, bakjes.

Nog meer ideeën om specifiek sieraden te presenteren vind je in deze blog

Productpresentatie op een braderie

Haal je oude bakjes en kratjes maar van zolder, met productpresentatie kan je echt alle kanten op!

productpresentatie-op-een-beurs-of-marktkraam

In onderstaande video geven we naast veel algemene verkoop tips ook wat suggesties over het inrichten van je marktkraam, de video begint direct vanaf minuut 22 waarin Nathalie je meer uitlegt over de driehoekscompositie en hoe je opvalt tussen alle andere kramen op de markt.

Trek de aandacht van mensen met een "Eyecatcher" 

Om ervoor te zorgen dat je stand opvalt kies je voor een eyecatcher. Dit is een manier waarop je de aandacht trekt van klanten die voorbij lopen zodat ze stoppen, en naar je stand toe komen of zullen blijven staan wanneer ze langs lopen. Dit kan een blikvanger zijn die jij zelf hebt gemaakt zodat niemand dit ergens anders heeft gezien. Soms zie je kramen met spandoeken, achter in de kraam, dit kan leuk en professioneel staan. Maar zorg er ook voor dat je uniek bent en daar is een blikvanger voor!

Dit zijn enkele eyecatchers die wij tegenkwamen op Creative Life, welke vind jij het meest opvallen?

Heb jij je eigen logo? Dan is het ook hartstikke leuk om deze te laten bedrukken op je t-shirt of trui! Zo maak je meteen reclame voor je eigen merk :)
Ben je samen met een ander, dan kunnen jullie er ook voor zorgen om matchende kleding te dragen. Super leuk! Trek ook makkelijke schoenen aan, je moet er namelijk de hele dag op lopen.

Prijskaartjes, flyers en promotie

Prijsaanduiding: er zijn zo veel leuke manieren om je producten een prijsje te geven!  Daarnaast is het belangrijk dat je prijskaartjes goed leesbaar zijn ;) Wanneer je zelf prijsjes maakt kun je dit ook geheel in je eigen stijl doen je branding door te voeren in de kleuren van je prijskaartjes. Zo wordt je stand echt één geheel.

Je kan een mooie aanbieding bedenken voor tijdens de beurs, die alleen dan geldig is. Mensen zijn dan eerder geneigd je producten te kopen, want als ze erover na willen denken en het later via je website willen kopen zijn ze meer geld kwijt!Reclame maken voor de verkoop

Van tevoren kun je op social media of via je nieuwsbrief delen dat je op een braderie of beurs gaat staan. Als je een eigen website hebt kan je ook op je homepage laten zien dat je naar de ergens met je spullen gaat staan. Er zijn misschien wel wat mensen die regelmatig je producten kopen en het gezicht achter het bedrijf willen zien. Wellicht wonen wat klanten wel dichtbij en vinden die het ook leuk om te komen kijken! Dit is dan ook meteen een mooie manier om in contact met je klanten te komen.

Promotie van je merk tijdens de markt is erg belangrijk. Je kunt ervoor kiezen om flyers te laten drukken, kies voor een ontwerp dat bij jou branding past. Dit doe je zodat de klanten je flyer kunnen linken aan jouw kraam, misschien krijgen ze meerdere flyers die dag en je wil dat die van jou opvalt en herkenbaar is. Zorg ervoor dat het doel van de flyer duidelijk is. Hier wat voorbeelden:

 1. Kortingscode: Zorg ervoor dat deze kortingsactie niet te lang geldig is. Zo kun je het beste de code 1 tot 3 weken laten gelden. Daarna zullen je potentiële klanten alweer vergeten zijn dat ze de code hebben. Binnen 1-3 weken is de kans groter dat ze direct of in dezelfde week nog gebruik gaan maken van de code.
 2. Gratis product: Laat op de flyer een aantrekkelijke foto zien van het cadeautje en de waarde van het product.  Door iets weg te geven wat klanten graag willen hebben trigger je de ze om iets te kopen.
 3. QR Code: Een moderne manier om te linken naar je webshop, een winactie (deelname aan nieuwsbrief) of een kortingscode.

Handige websites waar je zelf flyers en visitekaartjes kan ontwerpen:

Canva  en Picmonkey
Afdrukken via Drukwerkdeal

ideeen-voor-flyers-en-qr-codes

In contact blijven met bezoekers

Bedenk een leuke actie om te houden tijdens de verkoopdag!
Het is natuurlijk heel waardevol om een nieuwe volger op social media te krijgen maar ook in je mailinglijst. Wanneer je een nieuwsbrief verstuurd kom je in contact met bestaande en nieuwe klanten. Heb je nog geen mailinglijst voor je shop? Dit kun je aanmaken via Mailchimp of Enormail.

Om te zorgen dat iemand zijn e-mailadres wil invullen zorg jij ervoor dat daar iets super moois tegenover staat, namelijk een mooie prijs! Dit zou een product, een set van producten of shoptegoed kunnen zijn. Net wat je leuk vindt om weg te geven, zolang het maar een prijs is wat mensen graag willen winnen. Verzamel e-mailadressen via je telefoon of stuur mensen direct naar je mailinglijst via een QR code.

Workshop geven tijdens de markt

Met een workshop laat je mensen zien hoe je iets maakt én maak je meteen reclame voor je producten! Daarnaast is het enorm gezellig.  Bekijk hier onze blog waar je alles leest over het geven van een workshop!

workshop-organiseren-op-een-braderie

Je hebt je voorbereid als een pro, nu de markt zelf

7 tips voor een succesvolle verkoopdag

Als je alles hebt voorbereid kun je de dag voor de braderie vast gaan inpakken! Dit scheelt op de dag zelf weer stress. Doe de producten die je nodig hebt (en dus niet verkoopt) in een aparte tas of doos, zodat je hier makkelijk bij kan wanneer je het nodig hebt.

Op de markt zelf weet je door de goede voorbereiding al precies welke producten je waar gaat neerleggen. Leg het zeil of doek klaar en stal je producten uit. Leg de flyers neer en versier je kraam. Zet je extra voorraad onder de tafel of op een andere plek. Maak ondertussen ook even kennis met de buren. Wie weet zit er een hele leuke samenwerking te wachten, of worden jullie klanten van elkaar.

Wij hebben hieronder nog wat tips voor je opgesteld waardoor je veel zult verkopen en de dag zo voorbij vliegt.

 1. Klanten begroeten
  Begroet iedereen die bij je kraam staat, ook mensen die gewoon voorbij lopen en niet stoppen. Misschien komen ze later nog terug. Sta achter je kraam met een open houding, ga lekker staan en loop wat rond wanneer dit kan. Probeer met iedereen oogcontact te maken wanneer je diegene begroet. Probeer niet te gaan zitten of je armen over elkaar te doen, dit nodigt iemand niet uit om ‘gezellig’ bij je kraam te komen kijken. Wil je toch gaan zitten? Neem dan een hoge (bar)kruk mee, dit ziet er veel beter uit.

 2. Maak een praatje met je klanten
  Probeer met zoveel mogelijk klanten een praatje te maken. Door jouw enthousiaste verkoophouding zul je veel meer verkopen. Het gesprek gaande houden hoeft niet lastig te zijn, stel open vragen en je zult zien dat je vanzelf achter iets komt van diegene wat jullie gemeen hebben, waar je meer over wilt weten of net andersom. Het gaat om het eerste contact dat je legt met een klant.

 3. Hoe maak ik mensen enthousiast om mijn producten te kopen?
  Wanneer je iemand leuk hebt begroet en een gezellig praatje hebt gemaakt is het tijd voor actie! Je hebt een goede basis gevormd om nu je korting acties te vermelden. De klant heeft interesse gekregen in jouw verhaal en producten. Nu is je moment om bondig iets te vertellen over jouw merk en de lopende acties.

  Onder verkopen valt dus zeker ook het gesprek (op een gezellig manier) gaande houden. Zorg dat je tussendoor grapjes of een complimentje maakt. Wanneer de klant zelf wil rondkijken, kan diegene zich even focussen op je producten zonder afgeleid te worden. Misschien ziet de klant nu wel iets wat ze nog niet eerder had gespot.

 4. Geef aandacht aan iedere klant
  Wanneer je merkt dat je meerdere klanten tegelijk hebt aan je kraam of stand probeer dan je aandacht zo goed mogelijk te verdelen. Als je net iemand hebt geholpen, kun je wanneer de klant zelf aan het rondkijken is iemand anders gaan. Vergeet de kijkende klant niet. Maak een opmerking over het product waarnaar de klant kijkt of vraag tussendoor iets, zodat je laat merken dat je er nog bent.

 5. Geef cadeautjes weg!
  Heb je bij de voorbereiding cadeautjes gemaakt of gekocht? Geef ze mee aan iedere klant! Daar worden ze blij van :)

 6. Een lekker extraatje
  En wat jou nét dat kleine beetje kan helpen met je verkooptechnieken is het hebben van een snoeppot. Deel dit uit aan kinderen en maak een grapje dat de volwassenen dit ook wel willen. Zo ontstaat er een kans dat bezoekers toch eventjes stoppen, Vaak zijn het de kinderen die ernaar graaien maar dan kun jij mooi met de ouders een gezellig praatje gaan maken. Koop snoepjes die apart verpakt zijn, zo blijven ze de hele dag goed.

 7. Uitdelen van flyers
  De flyers kun je tijdens de markt uitdelen aan voorbijgangers en kopende klanten. Maak vooral een praatje met iedereen die langs loopt, zo trek je de aandacht van iemand die misschien anders was doorgelopen wanneer je alleen gedag zou hebben gezegd. Geef dus niet direct de flyer aan iemand die voorbij loopt maar als je een leuk gesprek met iemand hebt, of wanneer de klant iets heeft gekocht. Geef het aan iemand alsof het een cadeautje is, daar wordt iedereen blij van.

  De dag gaat zo snel voorbij! Vergeet tussendoor niet te kijken naar wat je allemaal al hebt verkocht en of het al tijd is om bij te vullen. Neem dan meteen gebruik van het moment om wat te eten.

  Als het vrij rustig is kan je wellicht de tijd nemen om zelf iets te maken! Dan zien (potentiële) klanten direct hoe je je producten maakt en hoeveel liefde je erin stopt   Ze zullen dan ook nieuwsgierig zijn en even bij je producten gaan kijken. Wellicht verkoop je dan nog wat extra!

  voorbereiding-op-een-beurs-of-braderie

  Voor je het weet is de dag alweer voorbij! Het is tijd om af te bouwen. Hopelijk heb je veel producten verkocht en krijg je leuke klanten erbij. Controleer tijdens het afbouwen nog eens welke producten van jou zijn en dat er niet iets van de organisatie bijzit (bijvoorbeeld een tafeltje of stroomkabel).

  Hoe is het gegaan? Reflecteer en denk na over wat heel goed ging en wat misschien de volgende keer beter kan. Heb je te weinig producten ingepakt of juist te veel? Had je misschien meer kleingeld nodig? Misschien had je sommige dingen toch wat verder van tevoren kunnen voorbereiden. Denk vooral niet te moeilijk na, het is je immers toch gelukt en je hebt er een leuke dag op zitten! Het is ook belangrijk om te denken aan de leuke dingen :) Mensen die je hebt ontmoet, een nieuwe ervaring opgedaan, producten verkocht en je hebt goede promotie gemaakt voor je eigen merk.

  Aan het einde van de dag kan je nog een post op social media plaatsen om te laten zien hoe leuk de dag was. Voor mensen die zijn geweest is dit nog een leuke herinnering en een zetje om een berichtje achter te laten of iets op je webshop te kopen.

  En dan komt nog het financiële plaatje. Hoeveel heb je verkocht en wat heb je eraan overgehouden? Heb je veel winst gemaakt, dat is dan heel mooi. Betreur het echter niet als je niet zoveel hebt verdient als je had gehoopt. Het belangrijkste is dat je nu je merk hebt gepromoot. De mensen die je op de markt hebt ontmoet kunnen achteraf nog producten bij je kopen, hierdoor groeit je klantenkring. Ook is het mogelijk dat zij jouw product leuk vinden voor iemand anders, waar ze het aan zullen doorgeven. Je hebt laten zien wie je bent en waar je bedrijf voor staat! Uit deze dag kunnen nog vele toekomstige bestellingen komen.

  Hopelijk heb je zin gekregen om aan de slag te gaan, en sta je binnenkort zelf op een braderie! Heb je over bepaalde onderwerpen nog vragen, of kom je ergens niet uit? Vraag het gerust en we helpen je maar al te graag. We wensen iedereen succes en vooral heel veel plezier toe met alle voorbereidingen en het verkopen van producten.!

  Wat is jouw favoriete beurs of markt om naartoe te gaan? Let us know in the comments!


Over de schrijver
Irene
Door

Irene

op 15 May 2022

Wat een duidelijke blog! Creative life is inderdaad een super leuke beurs. Binnenkort ga ik voor het eerst met m’n moeder naar de Libelle zomerbeurs. Wel jammer dat er al zoveel workshops vol waren maar het wordt vast een leuke dag

Evelien
Door

Evelien

op 15 May 2022

Ik vind de Ijhallen altijd geweldig. Al een paar keer goed verkocht en ook leuk om zelf te shoppen ;)

Heleen
Door

Heleen

op 16 Nov 2022

Echt leuk om deze blog te lezen, mis alleen bij staan op de markt spanbanden van minimaal 8 meter en stevige pennen van 35 cm. Wit achterzeil zo verkleurt de handel niet. Grt Heleen ( Thib organisatie)

Misty
Door

Misty

op 21 May 2023

Erg leuke en informatieve blog.. super bedankt!! Binnenkort eerst markt...Ik vind het enorm spannend!!

Reactie plaatsen