Page content

article content

Macramé voor Beginners: Macramé Basis Knopen + Tips & Tricks

Macramé is echt veel eenvoudiger als dat het lijkt. Om je op weg te helpen in de eerste stappen van de macramé wereld, maakten wij deze blog met macramé basis knopen. Met deze basisknopen kun je eigenlijk alle patronen volgen die er op internet te vinden zijn, handig toch!
Om een macramé project te beginnen heb je niet veel meer nodig als garen, wat dik of dun kan zijn. Werk je met dikker garen, ben je heel snel op weg, met dunner garen duurt een groot project wat langer. Kies hierbij wat bij je project past, maar daarover later meer 🙂

Macramé is een ouderwetse techniek, die nu weer helemaal hip is! Plantenhangers, wandkleden, dromenvangers noem maar op, macramé is een hele veelzijdige techniek. Super leuk dus om snel te beginnen met je eerste macramé project en voor je het weet ben je een echte macramé master!

Macramé voor Beginners: Macramé Basis Knopen + Tips & Tricks

macramé basis knopen beads&basics1a

Hoe kies je het juiste garen?

Macramé garen is stroever als bijvoorbeeld haak of brei garen en daarnaast is het vaak anders gemaakt. Waar haak en breigarens vaak een streng losse garens zijn, zit macramé garen in elkaar geweven of geknoopt. Het lijkt veel meer op touw of is in sommige gevallen zelfs touw: ja, je kunt een macramé project starten met touw.

Bij de keuze voor het juiste macramé garen gaat het vooral om de uitstraling van je project. Wil je een stoere plantenhanger knopen? Kies dat een grover garen, misschien touwachtig of koord. Ga je een armband maken met de macramé techniek? Kies dan voor dun garen.

macramé basisknopen garen dun

Bij dit garen zie je goed dat het in elkaar geweven zit. Dit geeft bij een project een wat stoerdere uitstraling. Dit garen zit er een beetje tussenin: niet dun, niet dik, 3mm ongeveer. Dit is een goed macramé garen om je eerste project mee te beginnen, waar je overigens ook gewoon mee zou kunnen haken!

macramé basisknopen garen dik

Dit dikke macramé koord is in elkaar gedraaid zoals touw en 6mm dik. Dit geeft je project een super stoere en robuuste uitstraling!

macramé basisknopen tshirt garen

Een andere leuke variant is t-shirt garen. Een garen gemaakt van gerecyclede t-shirts!

macramé basisknopen byclaire chunky

In deze blog gebruikte ik zelf ByClaire Chunky Cotton Garen. Dit garen is zacht en redelijk dik waardoor het zowel voor haakprojecten als macramé goed te gebruiken is.

macramedraad-1mm-honey-gold-5-meter

Bij ons kun je terecht voor dun macramé garen met een mooie glans. Dit garen gebruik je vooral bij sieraden 🙂

Als je dan je garen hebt uitgekozen passend bij jouw project, kun je beginnen met knopen!

Macramé basis knopen

Er bestaan 5 verschillende macramé basis knopen. Dat is helemaal niet zoveel omdat er vaak binnen een macramé project kleine variaties en combinaties onstaan. Daarnaast zijn sommige knopen weer een vereenvoudige versie van een andere knoop.

Larks Head Knot

Dit is de knoop waar je zo’n beetje ieder macramé project mee zult beginnen. Zeker wanneer je bijvoorbeeld een wandhanger maakt.

macramé basis knopen larkshead stap1-1

Leg de draad in een lus (op de helft van de draad natuurlijk) onder hetgeen waar je je project op wilt beginnen. Bij een wandhanger is dat vaak een tak of een ring, maar dit kan bijvoorbeeld ook met een sleutelhanger.

macramé basis knopen larkshead stap2-1

Haal de lus over de ring.

macramé basis knopen larkshead stap3-1

Trek de middelste 2 draden door de lus.

macramé basis knopen larkshead stap4-1

Trek aan en je kunt beginnen! De Larks Head Knot is klaar.

Deze knoop wordt zoals gezegd in veel macramé projecten gebruikt, ook met alléén deze knoop kun je mooie resultaten bereiken zoals je hieronder ziet.

macramé basisknopen wandhanger

Deze wandhanger bijvoorbeeld is gemaakt met verschillende garens die met lark head knot zijn bevestigd op een houten stang. Afwisselende kleuren, garens en 2 vlechten maken het een eenvoudig maar prachtig geheel.

macramé basisknopen wandhanger2

Hier zijn garens op verschillende lengtes afgeknipt waardoor dit effect onstaat, bevestigd met de larks head knot in een ring.

macramé basisknopen wandhanger3

Het is ook leuk deze knoop en garens te combineren met kwastjes, pompons en mooie kralen. Je kunt alleen met deze knoop eigenlijk al duizend-en-een combinaties maken!!

 

Square  Knot

De square knot wordt ook in heel veel macramé projecten toegepast. In één of meerdere strengen geeft deze knoop een ingewikkeld uiterlijk terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is.

Maak 2 lark heads knots. In totaal heb je dus 4 strengen, waarbij je alleen werkt met de buitenste 2 stengen.

macramé basis knopen square stap2-1

Haal de linkse draad over de 2 middelste draden en onder de rechtse draad door.

macramé basis knopen square stap3-1

Haal de rechtse draad onder de twee middelste draden door en haal hem door de lus.

macramé basis knopen square stap4-1

Trek aan. Je bent nu op de helft van de square knot.

macramé basis knopen square stap5-1

Haal de rechtse draad over de 2 middelste draden en onder de linkse draad door.

macramé basis knopen square stap6-1

Haal de linkse draad onder de twee middelste draden door en haal hem door de lus.

macramé basis knopen square stap7-1

Trek aan en je eerste square knot is gemaakt! Als je verder wilt werken begin je weer bovenaan dit stappenlijstje!

macramé basis knopen square stap8-1

En als je dat dan doet, is dit het resultaat na een paar knopen.

Square  Knot Variatie

Als je met meerdere draden gaat werken krijg je meteen een mooi geknoopt breder lapje. Hieronder zie je hoe je dat doet.

macramé basis knopen square stap9-1

Maak 4 larks head knots, je hebt dus acht draden. Bij het vermeerderen van deze knoop werk je met de tafel van 2, dus altijd 2,4,6,8,10 etc. nooit met een oneven getal dus.

macramé basis knopen square stap10-1

Maak een square knot met de buitenste 4 draden aan de linker en aan de rechterkant.

macramé basis knopen square stap11-1

En vervolgens een square knot met de middelste 4 draden. Herhaal om verder te gaan dit ritme: 2 knopen met de 4 buitenste draden, 1 knoop met de middelste 4 draden etc. etc.

macramé basis knopen square stap12-1

Dit is dan na een aantal knopen het resultaat.

 

Half Hitch

Dit is een van de eenvoudigste macramé basis knopen! Met deze knoop kun je makkelijk diagonale lijnen in het macramé werk maken.

macramé basis knopen halfhitch stap1-1

Begin met 1 larks head knot.

macramé basis knopen halfhitch stap2-1

Leg de linkse draad over de rechtse draad in een soort 4.

macramé basis knopen halfhitch stap3-1

Haal door de lus en trek aan. Dit is al de half hitch! Herhaal je dit nu nog een keer, dan heb je nog een knoop namelijk de double half hitch. Die gebruik ik hieronder.

Werken met de Double Half Hitch

macramé basis knopen halfhitch stap4-1

Begin met 3 larks head knots.

macramé basis knopen halfhitch stap5-1

Leg de meest linkse draad diagonaal over de rest van de draden.

macramé basis knopen halfhitch stap6-1

Leg de tweede draad van links in een soort U over de andere draden zoals je ziet op de foto.

macramé basis knopen halfhitch stap7-1

Haal de draad door de lus. Trek aan en herhaal dezelfde stappen nog een keer voor een double half hitch. De diagonale draad kun je gewoon laten liggen.

macramé basis knopen halfhitch stap8-1

macramé basis knopen halfhitch stap9-1

Als je de eerste double half hitch af hebt ga je met de volgende draad werken, nog steeds op dezelfde diagonale draad. Maak weer een double half hitch en ga weer naar de volgende, tot je aan het eind van alle draden bent.

macramé basis knopen halfhitch stap10-1

Dit is dan het resultaat. Vervolgens kun je weer de andere kant op, leg dan de meest rechtse draad diagonaal over de andere draden en begin weer met knopen.

macramé basis knopen halfhitch stap11-1

Wanneer je dat doet krijg je een zig-zag patroon.

Spiral Knot

De spiral knot ken je nu eigenlijk al, want het is gewoon een halve square knot. Hieronder laten we ‘m even zien.

macramé basisknopen square stap1-1

Begin weer met 2 larks head knots.

macramé basisknopen square stap2-1

Haal de linkse draad over de 2 middelste draden en onder de rechtse draad door.

macramé basisknopen square stap3-1

Haal de rechtse draad onder de twee middelste draden door en haal hem door de lus.

macramé basisknopen square stap4-1

Trek de knoop aan en begin weer bij de eerste stap. Als je een square knot zou maken zou je nu de rechtse draad over de middelste draden heen halen etc. etc. Dat doe je voor een spiral knot dus niet, maar vervolg je gewoon weer met de linkse draad. Dit herhaal je steeds en er vormt zich vanzelf een spiraal.

macramé basis knopen spiral knot stap4-1

Dit is wat je dan krijgt. Je kunt ook zo’n spiraal maken met de half hitch, door die steeds te herhalen, ook dan zal er een draai in je werk komen.

Dat waren alle macramé basis knopen, het is leuk om deze knopen te oefenen en er meteen een sleutelhanger van te maken! Koop een aantal verschillende diktes en soorten garen en koord en ga gewoon proberen. De eerste basis kun je gewoon bij Beads & Basics shoppen:

sleutelhanger
macramé koord

De sleutelhanger bevat al een basis waarop je larks head knot kunt maken, handig hè !

macramé basisknopen beads&basics2-1

 

Leuke Macramé Projecten

Hoe gebruik je deze macramé basis knopen nu in een project? Natuurlijk moet je eerst even oefenen maar uiteindelijk maak je dan ook mooie interieuritems zoals deze:

macramé basisknopen kussen

Als je eenmaal meer bedreven bent met de macramé techniek, kun je bijvoorbeeld zo’n mooi kussen maken. Duurt je dat te lang? Dit macramé kussen kun je gelukken ook gewoon kopen via etsy 😉

macramé basisknopen veren

Op het moment vind je heel veel van dit soort macramé veren. Ze zijn gemaakt met square knots en uitgekamd garen, een super goed beginners project dus. Als je dit wilt maken, kies dan wel een garen wat niet helemaal in elkaar is gedraaid, geknoopt of geweven!

macramé basisknopen wandhanger4

Bij deze wandhanger is gebruik gemaakt van de half hitch en de spiral knot. Ook dit ziet er super ingewikkeld uit, maar als je erover nadenkt, valt het eigenlijk best wel mee.

macramé basisknopen kettingen

En ook sieraden zijn super om te maken met deze serie macramé basis knopen! Zoals deze mooie macramé kettingen. Shop hiervoor wel dun macramé draad!

 

macramé basisknopen plantenhanger

En natuurlijk de plantenhanger! Op het moment misschien wel het bekendste product met de macramé techniek, ook hier zijn veel verschillende variaties mogelijk!

 

Hebben jullie al zin gekregen macramé te proberen? We hopen dat we met deze blog hebben kunnen laten zien dat macramé helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. We hopen dat jullie allemaal deze macramé basis knopen gaan oefenen! Als jullie dat doen en jullie zijn trots op het resultaat, deel dan foto’s met ons! Dat kan makkelijk via  via mail of via instagram met #beadsandbasics , spannend!!

Ook nog leuk: we hebben ook meteen een DIY blog gemaakt met de macramé techniek. Hier vind je een leuk en eenvoudig patroon om een haarbandje te maken!

 

Heel veel plezier met aanleren van deze nieuwe techniek! Jullie kunnen het!

Groetjes,
Matilde

Comment Section

0 reacties op “Macramé voor Beginners: Macramé Basis Knopen + Tips & Tricks

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.