3D Vilten: Hoe maak je een Lama van vilt?
04 oktober 2019 

3D Vilten: Hoe maak je een Lama van vilt?

Vilten is een super makkelijke en leuke techniek om zelf in allerlei projecten toe passen. In deze DIY 3D Vilten zie je stap voor stap hoe vilten nu eigenlijk werkt en maak je meteen een super schattige en hippe lama!
Het leuke aan vilten is, is dat je met alleen al met deze uitleg vervolgens alles kunt maken wat je wilt 😀 Juist omdat vilten helemaal niet moeilijk is!
Ga dus lekker aan de slag met deze techniek en vilt zo binnenkort alle dieren en figuren die je maar wilt!

3D Vilten: Hoe maak je een Schattige Vilten Lama

DIY 3D Vilten eindresultaat1-1

Benodigdheden:

– Lontwol in wit en beige – ik gebruikte deze lontwol van meervilt
Piepschuim ei van 6cm 
Piepschuim ei van 7cm
Chenille draad
Viltnaald + matje
Oogjes 
Sieradenlijm 

DIY 3D Vilten – Stap voor Stap omschrijving

Vilten wijst voor een groot deel zichzelf en daarnaast doe je ook veel op gevoel 😉
Gebruik deze DIY als handleiding en niet zozeer als absolute standaard zoals je zou doen bij een haakpatroon 😉

DIY 3D Vilten stap1-1

Als eerste begin je met het lijf van de lama te maken. Het grote ei is het lijf en het kleine het hoofd. Maak het lijf aan elkaar met chenilledraad, wat op die manier de nek vormt. Steek de pootjes erin, ook weer met chenille draad en je kunt beginnen met vilten 😉

DIY 3D Vilten stap2-1

Vilten is eigenlijk niets meer dan met een naald prikken tot dat de wol goed vast zit. Aan viltnaalden zitten weerhaakjes waardoor de wol als het ware in de klit raakt. Die geklitte wol is vervolgens datgene wat je vilt noemt.
Als je vilt is dat dus ook wat je de hele doet: prikken, prikken, prikken. Begin met het vilten van het hoofd, dan het lijf, dan de nek en poten.

DIY 3D Vilten stap3-1

Omdat je hier later nog beige wol overheen vilt, hoe het witte deel niet overal even perfect vervilt te zijn. Alleen het snuitje en de voetjes steken dalijk uit 😉
Om de pootjes en de nek te vilten heb je ook het viltmatje nodig. Vooral de nek is een beetje gepruts, maar vilten kan eigenlijk niet mis gaan dus schrik hier niet van.

DIY 3D Vilten stap4-1

Vervolgens vilt je de beige wol vast. Hier zul je merken dat je wellicht op bepaalde plekken wat dikker vilt wilt creëren. Omdat het heel erg afhankelijk is van hoe je hebt gevilt met de witte wol, kan ik niet uit leggen waar dat precies moet bij jouw lama 😉
In ieder geval vond ik het mooi als de nek en de borst wat meer in elkaar overlopen, dus heb ik extra dik gevilt op die plek (gewoon een propje wol vastprikken en daarover heen weer netjes vilten met een nette lont). Datzelfde deed ik bij het hoofd.

DIY 3D Vilten stap5-1

Hier zie je goed dat de vorm anders is dan toen de lama nog wit was, dat komt dus door die propjes die ik toevoegde.
De oortjes vilt je met een lontje wol wat je opdraait en vilt op het matje, dat wijst zichzelf. Deze vilt je vast op het hoofd en om dat stukje witte wol weg te werken vilt je daar nog een klein stukje beige wol overheen.

DIY 3D Vilten stap6-1

De oogjes van de lama lijm je vast met sieraadlijm op de lijn tussen beige en witte wol.

DIY 3D Vilten stap7-1

En dan is de lama helemaal klaar!

Andere leuke ideeën met Vilten & deze DIY 3D Vilten:

3d vilten vos

Met vilten kun je werkelijk alles maken. Zoals deze prachtige, super realistische slapende vilten vos. Hier is natuurlijk wel wat oefening voor nodig 😉

Of wat te denken van deze leuke vilten cactussen. Super makkelijk te maken met basic vilt skills 😉

3d vilten boek

Vind je vilten nu helemaal leuk om te doen? Zoek dan op bol.com naar boeken over vilten 😉

vilten starter kit

Ook handig is een starter kit zoals deze. Met verschillende kleuren lontwol, naalden en 3 tutorials om er diertjes mee te maken 🙂

Vilten is een techniek waar je alle kanten mee op kunt! Zeker zo’n DIY 3D vilten is iets waar je 1001 kanten mee op kunt.
Daarnaast is het ook nog eens super makkelijk op te pikken en eenvoudig om mee te beginnen met weinig materialen. Ook is het leuk om te doen met kinderen! Ga dus vooral aan de slag met de vilttechniek en ontdek talloze mogelijkheden.

Ik ben natuurlijk zoals altijd weer super benieuwd naar jullie resultaten! Wat gaan jullie vilten? Ben je al helemaal vilt-verslaafd? Laat het ons allemaal weten via de reacties hieronder via mail of deel ze met ons via instagram met #beadsandbasics. Vinden we super leuk 😀 !!

Heel veel maakplezier!
Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen