DIY Hoop Art met Vilt, Super Leuk Patroon voor op de Kinderkamer!
06 februari 2019 

DIY Hoop Art met Vilt, Super Leuk Patroon voor op de Kinderkamer!

Hoop art is een super leuke manier om wanddecoratie te maken. Je gebruikt een borduurring waarin je werkt met stof, wol, vilt en kralen om zo unieke decoratie te creëren. In deze DIY: Hoop Art met Vilt. Hier laten we zien hoe je met vilt, een borduurring en een vleugje handwerk een super schattige vos maakt voor op de kinderkamer! Je kunt de vos decoreren op allerlei manieren. Wij kozen voor vilten bloemen en natuurlijk leuke Beads & Basics items.

Naast een vos, kun je natuurlijk ook kiezen voor allerlei andere dieren of voorstellingen. Onderin de blog vindt je de leukste andere ideeën!

DIY Hoop Art met Vilt, Super Leuk Patroon voor op de Kinderkamer

hoop art met vilt vos eindresultaat-1

Benodigdheden:

– Lapjes vilt in ieder geval 1 kleur voor de achtergrond, de kleuren van toepassing voor het dier dat je maakt en wat extra kleuren voor de bloemen

– Een goede, scherpe schaar

– Naald en borduurgaren

– Textiellijm

– Een borduurring, voor deze Hoop Art met Vilt gebruikte ik een ring van 15 cm

– Een beetje vulling (bijvoorbeeld uit een goedkoop kussentje van de Action 😉 )

Strik Bedel Goud

Kwastje Mint Groen

& het patroon natuurlijk, dat download je als PDF hier!! Het bestand is gemaakt op a4 formaat dus je hoeft het alleen nog maar uit te printen 😉

knip-patroon vosknip-patroon bloemen

Werkomschrijving DIY Hoop Art met Vilt

hoop art met vilt vos stap1-1

Om te beginnen span je de achtergrondkleur op de borduurring. Ik gebruikte een mintgroen/blauwe kleur. Dat staat in mooi contrast met de oranje-bruin tint van de vos.

hoop art met vilt vos stap2-1

Knip alle onderdelen van de vos uit (wacht nog even met de bloemen, ik leg later uit hoe je die handig kunt knippen). De grote onderdelen knip je eerst uit het papier, dat speld je op en knipt het vilt rondom uit. De kleine onderdelen speld je zonder eerst het papier te knippen op en knipt dus het papier en vilt tegelijkertijd.

hoop art met vilt vos stap3-1

Als je de onderdelen dan stapelt zie je al een beetje hoe het gaat worden 😉

hoop art met vilt vos stap4-1

De oortjes stik je aan elkaar met de festonsteek. Leg eerst een knoopje in het uiteinde van je draad en steek tussen de twee lagen door het vilt. Let op, het onderste deel (in het patroon heeft dat deel een grijze in plaats van een zwarte lijn) hoef je niet aan elkaar te stikken!

hoop art met vilt vos stap5-1

Steek de naald nog een keertje door beide lagen en nu kun je beginnen met de festonsteek. Zie je die streepjes op mijn duim? Die kun je gebruiken als afstand tussen de steken! Handige tip he?

hoop art met vilt vos stap6-1

Steek de naald door de twee lagen, dus ongeveer wat je op je duim hebt bepaald.

hoop art met vilt vos stap7-1

Steek de naald door de achterkant van het lusje en trek aan. De eerste steek is dan klaar, zo ga je steeds verder.

hoop art met vilt vos stap8-1

Hier zie je duidelijk hoe je de lijntjes op je duim kunt gebruiken bij het bepalen van de afstand tussen je steken.

hoop art met vilt vos stap9-1

Ga zo helemaal rondom met de steken. Hier zie je duidelijk dat ik het onderste puntige deel niet heb dicht gestikt. Het binnenoor lijm je erop en je vult de oortjes een klein beetje.

hoop art met vilt vos stap10-1

Lijm het witte deel van de kop op de achtergrond met de oortjes eronder mee gelijmt.

hoop art met vilt vos stap11-1

Nu begin je met het opstikken van het oranje-bruine deel van de kop. Je doet dat met een eenvoudige steek. Leg eerst weer een knoopje, steek door de achterkant, trek aan en begin met stikken zoals je ziet op de foto.

hoop art met vilt vos stap12-1

Deze steek is mooi rustig en past goed bij de festonsteek.

hoop art met vilt vos stap13-1

Op dit punt begin je met vullen van het oranje gedeelte. Ook hier geldt weer: er is maar heel weinig vulling nodig. Het kan lastig zijn de vulling erin te krijgen, gebruik daarvoor de achterkant van een kwastje of een breinaald bijvoorbeeld om zo de vulling op zijn plaats te krijgen.

hoop art met vilt vos stap14-1

Uiteindelijk is dit dan het resultaat. Je plakt nu de oogjes en de neus op de juiste plek.

hoop art met vilt vos stap15-1

Nu kun je gaan beginnen met het versieren van het vosje. Ik maakte 2 bloemetjes van vilt, knipte 2 kleine en 2 grote groene blaadjes en gebruikte een strik bedel en een mintgroen kwastje 🙂

hoop art met vilt vos stap16-1

Schrik niet als je het bloem patroon ziet, als je deze instructies volgt om te knippen valt dat reuze mee 😉 Speld het papier vast op het vilt en knip eerst de buitenste lijn (papier en vilt tegelijk).

hoop art met vilt vos stap17-1

Volg dan de ruimte tussen de bloemblaadjes. Je knipt deze alleen in, helemaal aan het einde knip je ze makkelijk weg.

hoop art met vilt vos stap18-1

Als laatste knip je de binnenste lijn van de bloem uit.

hoop art met vilt vos stap19-1

Verdeel lijm over de hele gekartelde rand. Rol vervolgens vanaf de cirkel helemaal op. Probeer eventueel eerst even uit zonder lijm.

hoop art met vilt vos stap20-1

Zet even vast met een kopspeld om het bloemetje te laten drogen. En vervolgens lijm je eerst de groene blaadjes, dan de bloemen en het kwastje op de kop van de vos. Het bedeltje stik er even aan vast met een enkele steek.

hoop art met vilt vos eindresultaat2-1

En klaar is de vos! Is ‘ie niet super schattig? Je kunt de kop natuurlijk met zoveel bloemen, bedels, kwastjes en kralen decoreren als jij wilt! Maar hij heeft eigenlijk ook niet heel veel nodig 😉

hoop art met vilt vos eindresultaat-1

De ring kun je eenvoudig ophangen met een klein spijkertje bijvoorbeeld. Ook leuk op zo’n tropisch behangetje!!

Andere Toffe Ideeën met Vilt & Hoop Art

Konijn borduurring

Zoals ik al zei kun je natuurlijk allerlei kanten op met deze techniek & je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt! Dit konijn bijvoorbeeld is hartstikke simpel, je hoeft eigenlijk alleen nog de bloemen in elkaar te zetten 😉

luchtballon borduurring

Super schattig! Deze borduurringen met een mandje vormen samen prachtige luchtballonnen 🙂 Je kunt hier werken met restjes vilt en andere stoffen om een leuk effect te bereiken. Versier ze vervolgens met leuke Beads&Basics bedels, kralen, kwastjes, pompoms……..

borduurring krans

Nog een ander leuk idee: een borduurring met een zakje om bijvoorbeeld bloemen in te stoppen en zo een orginele krans te maken voor aan de voordeur! Je hebt alleen maar een stukje stof nodig en klaar ben je!

vilten vlaggetjes

Oké, dit is geen hoop art, maar wel vilt 😉 & met soortgelijke schattige dieren: deze lieve vlaggetjes van vilt voor op de kinderkamer. Ik denk dat we hier binnenkort ook een patroon voor plaatsen 😉

Eigenlijk zijn er té veel leuke ideeën om allemaal hier te laten zien! Dus ga lekker zelf struinen op Pinterest en zoek op ‘felt hoop art’, ‘felt banner’ of ‘diy felt ideas’ en je zit weer vol inspiratie! Maar begin eerst met ons leuke patroon voor de vos! Is ‘ie niet super schattig? Vilt is ook een heel leuk en fijn materiaal om mee te werken en het is best makkelijk want je hoeft geen ingewikkelde patronen te volgen. Altijd fijn als project tussendoor, leuk voor de kinderkamer of als kraamcadeautje 😉
Zoals altijd zijn wij weer benieuwd naar jullie resultaten, dus laat het ons weten via mail of via instagram met #beadsandbasics.

Als jullie graag bepaalde DIY tutorials, patronen of andere dingen zien op onze B&B blog, laat het ons dan in de reacties weten en wie weet zie je binnenkort jouw idee verschijnen 😉

Heel veel maakplezier 😀

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen