Borduurring Weven, Leer de basis van het Weven
15 februari 2019 

Borduurring Weven, Leer de basis van het Weven

Momenteel zie je het hartstikke veel: geweefde wanddecoratie. Maar hoe maak je zo’n mooie decoratie nu zelf? Wij laten het hier zien in deze DIY Borduurring Weven. Ik laat hier verschillende manieren van weven zien die je combineert in een borduurring. Je varieert met verschillende garens en wol om een mooi speels effect te krijgen. Het leukste is dat je zelf kunt bepalen welke manier van weven je waar toepast, dus iedere borduurring wordt uniek!

Borduurring Weven, Leer de basis van het Weven

DIY Borduurring weven eindresultaat1-1

Benodigdheden:

– Verschillende soorten en diktes garens, je hebt maar weinig nodig! Kijk bijvoorbeeld in de opruimhoek van de lokale naai- of hobbywinkel
– Lontwol & Potloodlont (je shopt het bijvoorbeeld op www.meervilt.nl)
– Een borduurring (ik gebruikte er 1 van 25 cm)

Het werkt goed om neutrale kleuren af te wisselen met bijvoorbeeld 1 andere kleur, ik gebruikte vooral wit en beige afgewisseld met lichtroze.

Werkomschrijving DIY Borduurring Weven

DIY Borduurring weven stap1-1

Je begint met opzetten van het borduurraam. Knoop als eerste 1 draad dubbel over de ring. Vervolgens Sla je steeds de draden om de ring met ongeveer 4 cm tussenruimte.

DIY Borduurring weven stap2-1

Klem de buitenste ring erom heen en je kunt beginnen met weven.

DIY Borduurring weven stap3-1

De eenvoudigste weeftechniek is over-onder. In dit geval over 2 draden, onder 1 en dat steeds herhalend. Je werkt het makkelijkst door het garen boven in ring door te rijgen (daar is de tussenruimte het grootst) en dat vervolgens naar het midden toe aan te trekken. Begin en eindes van het garen trek je gewoon weg naar de achterkant van je weefsel.

DIY Borduurring weven stap4-1

Dit is dus het eerste rondje weven. Ik gebruikte hier een garen wat dikkere en dunnere stukken heeft voor een speels effect, maar je kan natuurlijk elk garen gebruiken. Begin alleen niet met heel dik garen aan het begin, ook lontwol is niet zo handig voor de start 😉

DIY Borduurring weven stap5-1

Wissel op het punt dat jij wil van garen, bijvoorbeeld als je zo ver bent als je ziet op de foto. Ik gebruikte hierna een pluisgaren, ook nog steeds hier niet met te dik garen werken 😉

DIY Borduurring weven stap6-1

Nu kun je beginnen met een andere techniek, in dit geval de soemak techniek. Je werkt nu op elke draad rondom, dus niet meer 2 over 1 onder. Rol het lontwol (potloodlont hier) om de draad.

DIY Borduurring weven stap7-1

Sla terug om de volgende draad zoals je ziet op de foto. Ga zo verder bij elke draad rondom, tot je lont op is. Je gebruikt steeds korte stukjes lont om een schelpachtig effect te creeëren.

DIY Borduurring weven stap8-1

Dit is wat je dan krijgt. De uiteindes van het lont zijn dunner als de middelste stukken, dat geeft een mooi effect in het weefsel.

DIY Borduurring weven stap9-1

Voeg nog een paar stukjes lontwol toe met soemak techniek. Ik kocht potloodlont en gewoon lont, maar je kunt ook stukken wol dikker en dunner maken door de wol te splitsen of juist een dubbel stuk lont te gebruiken.

DIY Borduurring weven stap10-1

Hier gebruikte ik een dik garen. Haal het garen onder 2 draden door.

DIY Borduurring weven stap11-1

Sla onder de volgende 2 draden door zoals je ziet op de foto. Eigenlijk dus over 4, onder 2 de andere richting in. Dit herhaal je steeds.

DIY Borduurring weven stap12-1

Als je met deze techniek op een gegeven moment van richting wisselt krijg je een soort vlecht effect.

DIY Borduurring weven stap13-1

Dit is het resultaat 1 richting op.

DIY Borduurring weven stap14-1

Hier ben ik op een gegeven moment de andere richting op gaan weven en zie je dus een soort vlecht.

DIY Borduurring weven stap15-1

Het is eigenlijk helemaal aan jou welke techniek je waar je gebruikt, begin alleen met de basis 2 over, 1 onder. Gebruik voor de soemak techniek hoe verder je naar buiten gaat een steeds dikker lont. Dat werk heel mooi levendig. Na de techniek die ik op de vorige gebruikte heb ik nog 1 rondje soemak gebruikt (beige wol) en daarna een paar rondes de normale 2 over 1 onder techniek met de wol waar ik ook mee begon. Wissel vooral gewoon lekker veel af 😉

DIY Borduurring weven stap16-1

Hier zie je al goed het effect van de verschillende diktes lont.

DIY Borduurring weven stap17-1

De soemak techniek kun je ook gebruiken met een gewoon dik garen (ik deed dat op de nu buitenste rand), dat heeft niet zo’n schelp effect, maar werkt ook heel goed.

DIY Borduurring weven stap18-1

Als je ongeveer zoveel ruimte over hebt zoals je hier ziet begin je met de laatste ronde. Ik vindt het mooi om die ronde 1 kleur te gebruiken, ik gebruikte dikke witte lontwol om 1 keer helemaal rond te gaan met de soemak techniek.

DIY Borduurring weven eindresultaat-1

Wil je een wat dikker effect bij de soemak techniek? Trek dan niet te strak aan, maar laat een beetje lucht over, zo creëer je nog dikkere bobbels die mooi over de ring heen vallen. En klaar is je geweefde wanddecoratie!

DIY Borduurring weven eindresultaat1-1

Zoals jullie zien heb ik deze tutorial niet zo geschreven zodat jullie deze ring exact na kunnen maken. Dit heb ik zo gedaan omdat het hiermee juist super leuk is zelf te proberen en te kijken wat je mooi vindt! Volgens mij werkt met dit weven alles goed als je maar technieken en garens afwisselt 😉
Laat jullie creativiteit dus lekker de vrije loop en begin met weven!

Andere Toffe Ideeën met de Weeftechniek

wandkleed weven

Het weven van zo’n wandkleed werkt eigenlijk nagenoeg hetzelfde als het borduurring weven. De structuur ontstaat door het gebruik van verschillende garen en technieken.

planten weven

Ik heb geen idee hoe lang dit mooi blijft, maar het is wel een tof idee! Weven met planten 🙂 Om het altijd goed te houden zou je bijvoorbeeld ook kunnen weven met kunstbloemen en takken 😉

restjes stof weven

Naast garens is het ook leuk om te weven met restjes stof. Dat werkt wel beter met een recht weefsel als met rond weefsel trouwens 🙂

Wat denken jullie, gaan jullie deze techniek snel zelf uitproberen? Het is echt heel gemakkelijk en je kunt lekker zelf experimenteren, vooral doen dus! Gebruik gekke garens, dik, dun, superdik, pluizig, met pompoms of juist een eenvoudig garen en zie wat het effect is. Eén ding is gegarandeerd, niemand heeft zo’n weefsel als jij aan de muur hangen! Ook een goed idee om er her en der nog wat pompoms in te verwerken!

Natuurlijk zijn we weer erg benieuwd naar jullie creatieve combinaties en resultaten. Stuur ons dus jou variatie op deze DIY Borduurring Weven via via mail of via instagram met #beadsandbasics.

Heel veel maakplezier weer! Nog vragen? Plaats ze hieronder en ik zal proberen ze te beantwoorden 😉

Liefs,
Matilde

Over de schrijver
Reactie plaatsen